Πόθος όλων να γίνει η Ναύπακτος τουριστικός προορισμός. Το δικαιούται άλλωστε, γιατί και ομορφιά έχει και ιστορία έχει και ταυτότητα έχει. Δεν αρκούν όμως αυτά, για να γίνει πράξη το ζητούμενο. Ψάχνοντας το τι φταίει και η Ναύπακτος συνεχίζει να είναι παραθεριστικός τόπος των ομογενών, κυρίως Ελληνοαμερικάνων, και πέρασμα για το πλήθος των τουριστικών λεωφορείων που διέρχονται από το λιμάνι κάνοντας στάση για φωτογραφίες, οι περισσότεροι απαντούν ότι η Ναύπακτος υστερεί σε υποδομές.
Εύκολη απάντηση στο σύνθετο ερώτημα γιατί η Ναύπακτος δεν περιλαμβάνεται στους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Στο ερώτημα όμως αν αξιοποιούνται οι υπάρχουσες υποδομές, τι έχουν να απαντήσουν πρώτα αυτοί που διοικούν το δήμο και στη συνέχεια οι επαγγελματίες και οι πολίτες;
Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια απέκτησε Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης. Στο πιο κεντρικό σημείο, στο Λιμάνι. Το κτήριο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ανακαινίστηκε και αξιοποιήθηκε με το πρόγραμμα LEADER για την τουριστική ανάπτυξη. Δεν μπορεί παρά να επικροτηθεί η συγκεκριμένη δράση, γιατί δεν νοείται τουριστική πόλη χωρίς Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης.
Δεν φτάνει όμως μια πινακίδα που να πληροφορεί ότι στο συγκεκριμένο κτήριο στεγάζεται το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης. Χρειάζεται και να λειτουργεί σωστά.
Πρώτον, τα παντζούρια από τα πορτοπαράθυρα του κτηρίου είναι σχεδόν μόνιμα κλειστά. Στην πρόσοψη του κτηρίου πέρα από την πινακίδα με τη χρήση του καμιά άλλη πληροφόρηση. Γιατί να μην υπάρχουν κάποια banner που να τραβούν το ενδιαφέρον των δημοτών και των επισκεπτών; Γιατί να μην υπάρχουν προθήκες με ενημερωτικές αφίσες για τις εκδηλώσεις που γίνονται; Πέρα από τους επισκέπτες ακόμα και οι δημότες αν ήξεραν ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα έβρισκαν ενημέρωση, δεν θα περίμεναν τον ντελάλη με την ντουντούκα να αναγγείλει πολιτιστικές εκδηλώσεις!
Δεύτερον, το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης ταυτίζεται με τις ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών! Αδιανόητο μεν, συμβαίνει δε στην πόλη μας.. Δεν είναι ξεκάθαρη ευθύνη της διοίκησης του Δήμου; Πώς μένουν ανοιχτά στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές τα Κέντρα Τουριστικής Πληροφόρησης καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00 π.μ. μέχρι 9.00 μ.μ. ;
Τρίτον, τι υλικό ενημέρωσης και προβολής διαθέτει το Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης; Είναι εύχρηστο και ελκυστικό; Ποιες είναι οι ψηφιακές δυνατότητες ενημέρωσης που δίνονται στους επισκέπτες αυτής της πόλης; Τι έχει κάνει η διοίκηση του δήμου για αυτό;
Μια σύγχρονη υποδομή που θα μπορούσε να γίνει σπουδαίο εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης βαλτώνει. Ας μην λέμε λοιπόν ότι λείπουν οι υποδομές στην πόλη μας, απουσιάζει η στρατηγική και το σχέδιο αξιοποίησης των υποδομών που υπάρχουν.
Όλοι περνάμε από το λιμάνι και απέξω από το κτήριο Ναυπακτία, ελάχιστοι ξέρουν το ρόλου του, αλλά ο δήμος ως αρμόδιος φορέας και ιδιοκτήτης του κτηρίου δεν παίρνει καμιά απολύτως πρωτοβουλία για την σωστή αξιοποίησή του.
Όταν ακόμα και εμείς οι ίδιοι περνάμε απέξω και φεύγουμε, πώς θέλουμε οι τουρίστες να μένουνε;
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας (ΕΚΝΔ) τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες της περιοχής μας, να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Παρασκευή 1η Μαΐου 2026, στις 9:30 το πρωί.
Μια ιστορική στιγμή για την πόλη μας. Φέτος, η συγκέντρωσή μας αποκτά έναν ξεχωριστό συμβολισμό. Για πρώτη φορά, η καρδιά των διεκδικήσεων των εργαζομένων θα χτυπήσει στην οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς (πρώην Κ. Μανασσή).
Η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης στο σημείο αυτό δεν είναι τυχαία.
Αποτελεί την έμπρακτη δικαίωση μιας διαχρονικής προσπάθειας, καθώς μετά από σχετική απόφαση του Δήμου Ναυπακτίας, ο δρόμος αυτός φέρει πλέον το όνομα που τιμά τους παγκόσμιους αγώνες της εργατικής τάξης.
Είναι μια κίνηση που αναβαθμίζει την ιστορική μνήμη της Ναυπάκτου και συνδέει το σήμερα με τις θυσίες των εργατών του Σικάγο και του Μαΐου του ’36.
Το Πρόγραμμα
09:30:Συγκέντρωση των συνδικάτων και των φορέων στην οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς και πραγματοποίηση Συλλαλητηρίου.
Ακολούθως:Θα πραγματοποιηθεί πορεία η οποία θα διασχίσει την ομώνυμη οδό, αναδεικνύοντας τη νέα της ταυτότητα, με κατεύθυνση την Κεντρική Πλατεία Φαρμάκη.
Κατάθεση Στεφάνων: Στο μνημείο της Πλατείας Φαρμάκη θα ακολουθήσει η καθιερωμένη απόδοση τιμών.
Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ότι, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2026, η οποία διαρκεί από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2026, υποχρεούνται να προβούν στον καθαρισμό και τη διαρκή συντήρηση των ιδιοκτησιών τους.
Η υποχρέωση αφορά οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται εντός ρυμοτομικών σχεδίων, εντός οικισμών, σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024 και την ΚΥΑ 1157/ΦΕΚ 2323/Β/24-04-2026.
Οι υπόχρεοι οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού έως τις 30 Απριλίου 2026, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και να μεριμνούν για τη διατήρηση των χώρων καθαρών καθ’ όλη τη διάρκειά της, δηλαδή από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2026.
Οι εργασίες καθαρισμού περιλαμβάνουν ιδίως:
την υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσματα,
την απομάκρυνση καύσιμης φυτικής ύλης από την επιφάνεια του εδάφους, όπως ξερά χόρτα, φυλλόστρωμα και κατακείμενα ξερά κλαδιά,
την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων, ανάλογα με την ηλικία και το είδος τους,
την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους,
την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων,
την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Παράλληλα, οι υπόχρεοι οφείλουν έως τις 15 Ιουνίου 2026 να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: akatharista.apps.gov.gr
Σε περίπτωση μη υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης ή μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις καθαρισμού και συντήρησης, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη. Επιπλέον, σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, του Ν.3852/2010 και της Πυροσβεστικής Διάταξης 20/2024.
Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί τους πολίτες να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόληψη πυρκαγιών και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι η συντήρηση των καθαρών οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών και πρέπει να τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους απαγορεύεται κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδίως κατά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι 4-πολύ υψηλός κίνδυνος ή 5-κατάσταση συναγερμού, καθώς και σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα ακόμη και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος.
Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Ναυπακτίας πραγματοποιείται την Δευτέρα 27-04-2026 και ώρα 19:00 μ.μ., στο Δημοτικό Κτίριο του Ξενοδοχείου Ξενία. Θα συζητηθούν επίσης και τα ακόλουθα θέματα:
1. Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία της Πινακοθήκης στο κτίριο του Ξενία. (εισηγητής κ. Γεώργιος Σιαμαντάς)
2. Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Όρχου οχημάτων του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Σπυρίδων Γουρζής)
3. Ενημέρωση επί του, από 26/09/2025, αιτήματος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ειδικού Δημοτικού σχολείου και ειδικού Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος)
4. Ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Δήμο Ναυπακτίας και σχεδιασμός για πιθανή επέκτασή του. (εισηγητής κ. Παναγιώτης Κεχαγιάς)