Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έξι χρόνια «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες»

Published

on

Τον Οκτώβριο του 2012 υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι, έδρα του Δήμου Δωρίδας. Στην ημερίδα εκείνη παραβρέθηκαν Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες των Δήμων, Amal από τη Σουηδία, Commune of Molveno από την Iταλία, Siofok από την Ουγγαρία, Λάρνακα και Παραλιμνίου από την Κύπρο, των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης από την Κύπρο, Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο οικοδεσπότης και έχων την ιδέα, Δήμος Δωρίδας.

Ο κάθε Δήμος παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του, τα προβλήματα, καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαχείριση των λιμνών, τις κοινές κατευθύνσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδάτινου στοιχείου, αλλά και την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών. Τα μέλη του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, με κοινό στοιχείο την ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών λιμνών στις περιοχές τους και με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπέγραψαν διακήρυξη με την επιθυμία για την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πέρα από τον τομέα της διαχείρισης των λιμνών και στο επίπεδο του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

Έξι χρόνια μετά, για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδας, αλλά και την διαδρομή του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», μιλά στο Nafsweek, ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης.

«Το  «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» ήταν πράγματι μία πρωτοβουλία από το δήμο Δωρίδας. Σε αυτό το δίκτυο συμμετέχουν πόλεις με λίμνες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο αλλά και από την Ευρώπη, από την Κύπρο, από την Ουκρανία κ.α.  Όλη αυτή η προσπάθεια δημιουργήθηκε με στόχο το πώς θα ενώσουμε δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρίες, σε μία προσπάθεια να κάνουμε γνωστά αυτά που σε φυσικό κάλλος διαθέτει ο κάθε τόπος και συγκεκριμένα τις λίμνες του. Κάθε χώρα έχει θέματα που την απασχολούν σε σχέση με το δίκτυο Λιμνών που διαθέτει.   Έτσι προ μηνός, σε συνέλευση του δικτύου στην Φιλιππιάδα συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και αναλύθηκαν και τα κοινά χαρακτηριστικά των κατά τόπους Λιμνών.

δικτύου στην Φιλιππιάδα συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και αναλύθηκαν και τα κοινά χαρακτηριστικά των κατά τόπους Λιμνών. Συζητήσαμε και το θέμα των αντισταθμιστικών μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που πρέπει να δοθούν από τις λίμνες που χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΗ στην χώρα μας. Οι αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις Λίμνες, αλλά και θέματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιμνών τα οποία συχνά λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την αξιοποίησή τους.

Βεβαίως σκοπός του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»  δεν είναι μόνο αυτός αλλά να παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, να υπάρχει μία κοινή συνεργασία και ενημέρωση μέσω συνεδρίων από τα μέλη που αποτελούν το «Δίκτυο» αλλά και μεταξύ των πανεπιστημίων των διαφόρων χωρών. Το «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»είναι ένα πεδίο όπου μπορεί και βοηθάει, δίνει ενημέρωση πληροφορίες και στοιχεία ή τεκμήρια και επιχειρήματα για την καλύτερη διαχείριση των λιμνών των περιοχών και σε όποιους δήμους ανήκουν».

 

Επτά χρόνια μετά, δεν γνωρίζουμε σήμερα ποια είναι η τύχη της  μελέτης με τίτλο  «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – Περιοχή φράγματος Ευήνου».

Ο Δήμος Ναυπακτίας από το 2011, με στόχο να εφαρμόσει μελετημένες και σαφώς προσδιορισμένες πολιτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Ευηνολίμνης, συνεισφέροντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ομαλή ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο οικοσύστημα που έχει διαμορφωθεί, ζήτησε και έλαβε χρηματοδότηση από πόρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο  «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – Περιοχή φράγματος Ευήνου». Η μελέτη αυτή  ξεκίνησε να εκπονείται από το ΕΜΠ, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και την Αιτωλική Αναπτυξιακή.

Οι βασικοί στόχοι της μελέτης  ανάδειξη της Ευηνολίμνης

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής για την ανάδειξη της Ευηνολίμνης, συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ,  θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των οικισμών με στόχο την ανάπλασή τους μέσα από προγράμματα και τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των, ώστε να έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον. Καθώς επίσης:

  • Η κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου (Master Plan) για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής της Ευηνολίμνης, με στόχο την αξιοποίηση στο επόμενο ΕΣΠΑ.
  •  Η κατάρτιση επιμέρους σχεδίων δράσης για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, αναπλάσεων και λοιπών δημοσίων έργων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της περιοχής.
  • Ο καθορισμός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κανόνων – προϋποθέσεων ανάπτυξής τους, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
  •  Η διαμόρφωση του απαιτούμενου επιστημονικού υπόβαθρου για την ορθολογική άρση των απαγορεύσεων στην περιοχή της Ευηνολίμνης και τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφειλών από την αξιοποίηση του νερού της περιοχής για την υδροδότηση της Αττικής.

Το ΕΜΠ έχει παραδώσει το πρώτο παραδοτέο, ενώ το Πανεπιστήμιο της Πάτρας  έχει ζητήσει παράταση έως 20 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ