Για να μην βλέπουμε τις παραλίες μας σε καρτ ποστάλ τα επόμενα χρόνια
Η Ελλάδα, έχει χάσει περίπου 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραλιών από το 1900, στο διάστημα 1986 έως 2018. Το ετήσιο κόστος μπορεί να ανέρχεται σε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το νούμερο δεν υπολογίζει το κόστος από την απώλεια υπηρεσιών, από τα οικοσυστήματα. Το νούμερο αυτό αυξάνεται κατά περίπου 81 εκατομμύρια το χρόνο και θα αρχίσει να αυξάνεται πολύ περισσότερο όταν αρχίσουν να παρασύρονται σπίτια. Έντονο είναι το φαινόμενο στον Κορινθιακό κόλπο καθώς και στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας με τις πρόσφατες καταστροφές να έχουν καταδείξει την ανάγκη άμεσων και γενναίων παρεμβάσεων.
Περιοχές όπως οι παραλίες Πλατανίτη, Αντιρρίου, Ρίζας, Μακύνειας, Κ. Βασιλικής, Κρυονερίου του Δήμου Ναυπακτίας αλλά και στην απέναντι ακτή της Αχαΐας έχουν πληγεί, με το χρόνο να λειτουργεί σε βάρος της ακτογραμμής και με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πληθυσμούς που κατοικούν στις περιοχές αυτές, και την τοπική οικονομία και όχι μόνο.
Πολλές οι διαθέσιμες λύσεις
Το θέμα της διάβρωσης των ακτών, οι μέθοδοι αντιμετώπισης και το Θεσμικό πλαίσιο συζητήθηκαν στην ειδική μόνιμη επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.
Η κλιματική αλλαγή δεν θα επιφέρει μονάχα αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι επιπτώσεις της θα δημιουργούν ακραίες καταιγίδες κάθε πέντε χρόνια, όταν παλιά συνέβαιναν κάθε 25 — 40 χρόνια.
Ένα πράγμα στο οποίο πάσχουμε στην Ελλάδα, είναι ότι δεν έχουμε διαχρονικά κυματικές μετρήσεις πολύ κοντά στην ακτή και μετρήσεις κυμάτων και ρευμάτων, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα για το πώς να σχεδιάσουμε τα τεχνικά έργα.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, συντάχθηκε πλήρως με «την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κεντρικό συμβούλιο που θα αποφασίζει χωρίς χρονοτριβή και με επιστημονικά τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις και δεν θα περιμένεις από 100 φορείς να αποφασίζουν για να φτιαχτεί κάτι στην Ελλάδα».
Από τις παραλίες στις οποίες έχουν καταγραφεί, μεγάλες και μικρές, βλέπουμε ότι διαβρώνεται ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές που φτάνει, περίπου, στο 25,7%, δηλαδή, έχουμε μια απώλεια εδάφους της τάξεως των 13, περίπου, τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι διαθέσιμες λύσεις είναι πάρα πολλές, που ξεκινάνε από την φυσική αποκατάσταση ή και την φυσική ενίσχυση κάποιων παραλιών. Όμως είναι μία επιτακτική ανάγκη, η τελική λύση των έργων ή οποιωνδήποτε δράσεων ανάσχεσης της διάβρωσης των ακτών, να περνάει μέσα από ένα συντονισμό της επιστημονικής κοινότητας.
Στην ανάγκη δημιουργίας Κεντρικού Συμβουλίου, αντίστοιχου του ΚΑΣ καθώς και δημιουργία ακτολογίου ή παραλιολογίου, το οποίο θα λάβει υπόψη και τις τεχνικές, τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε στις μέρες μας, ούτως ώστε αυτή η παρακολούθηση να επιτρέψει τη δημιουργία αυτού του κτηματολογίου να είναι πιο λεπτομερής και πιο συστηματική, αναφέρει πρόταση που τέθηκε στην Επιτροπή.
Είναι επιτακτικό τα έργα προστασίας των ακτών, να προχωρήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή, με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και με ένα ολιστικό εθνικό σχέδιο που θα υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας.
Πέρα από τις προτάσεις θα πρέπει να γίνουν δράσεις για να μην βλέπουμε τις παραλίες μας σε καρτ ποστάλ τα επόμενα χρόνια!!!
Έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Σημαντικά, όπως χαρακτηρίζονται, έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης ακτών στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης, με σκοπό να προστατευθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, το φυσικό περιβάλλον, οι υποδομές, αλλά και οι περιουσίες πολιτών.
Τα έργα σε παραλιακές περιοχές των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, στην Αχαΐα, καθώς και στην περιοχή Όχθια Παλαίρου, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, στην Αιτωλοακαρνανία, πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης να φθάνει περίπου τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας προτείνονται έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας που αφορούν επτά περιοχές της Αιγιαλείας, δηλαδή την Αιγείρα, την Ακράτα, τις παραλίες Ποροβίτσας και Πλατάνου, το Διακοπτό, τα Σελιανίτικα και τον Λόγγο.
Στον Δήμο Πατρέων : Το μεγαλύτερο έργο πρόκειται να υλοποιηθεί στον Δήμο Πατρέων και συγκεκριμένα στις παραλιακές περιοχές Μονοδένδρι – Βραχνέικα – Τσουκαλέικα και Ροΐτικα, καθώς επίσης και στην παράκτια ζώνη Ρίου – Αγίου Βασιλείου. Ειδικότερα, οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τεχνητή αναπλήρωση της ακτής με καθαρή άμμο, εγκάρσιους προβόλους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απωλειών του υλικού αναπλήρωσης και έργα θωράκισης της ακτογραμμής με κεκλιμένα πρανή φυσικών ογκολίθων, ώστε να απομειωθεί σημαντικά η διαβρωτική επίδραση των κυματισμών στην ακτή.
Στη Δυτική Αχαΐα: Τα έργα στην περιοχή του Καλαμακίου, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, θα αφορούν την προστασία της ακτής και την τεχνητή αναπλήρωσή της με φυσικά υλικά, ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη διάβρωση.
Στην Πάλαιρο: Στα έργα στην περιοχή, Όχθια Παλαίρου, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, πρόκειται να υλοποιηθούν κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των πρανών στην, εντός οικισμού, παράκτια περιοχή.