Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΚΝ:  Η καστρόπολη της Ναυπάκτου στο επίκεντρο του οράματός μας για τη Ναυπακτία

Published

on

“Αναμφισβήτητα η έναρξη της λειτουργίας του μουσείου της Ναυπάκτου στην ακρόπολη του Κάστρου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτό το καλοκαίρι και χωρίς καμιά αμφιβολία χαροποίησε όλους τους Ναυπάκτιους.

Κι όλοι εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήρια μας στην αξιολογότατη ομάδα έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Αιτ/νίας και Λευκάδας και στην υπεύθυνη του έργου κ. Ολυμπία Βικάτου για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της συντονισμένης και εμπνευσμένης προσφοράς τους. Και αυτό, όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο βυζαντινό μουσείο στο νομό, αλλά και γιατί είναι και το πρώτο μουσείο που πλέον λειτουργεί στην πόλη μας περιορίζοντας το πολύ μεγάλο έλλειμμα σε πολιτιστικές υποδομές σε μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό.

Βαθύτατη είναι και η ικανοποίηση της παράταξης μας, της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας, που από τη συγκρότηση του Δήμου Ναυπακτίας το 2010 όχι μόνο εκφράσαμε  με σαφήνεια το όραμα μας για την Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου αλλά στο πολύ μικρό και πολύ δύσκολο διάστημα της θητείας μας ως δημοτική αρχή (2011-2014) σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών βάλαμε τα θεμέλια για την υλοποίηση του.

Σήμερα δεν έχουμε στόχο τον απολογισμό του έργου που πραγματοποιήσαμε ως δημοτική αρχή. Κρίνουμε όμως απαραίτητο να αναφερθούμε σε κομβικά σημεία της πολιτικής που ακολουθήσαμε για την πόλη μας, επειδή πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να παρά να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και θέλουμε να συμβάλουμε από τη θέση μας, ώστε ως κοινωνία να βρούμε το συντομότερο δρόμο που οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν ως δημοτική αρχή την περίοδο 2010-2014 για την καστροπολιτεία μεταξύ άλλων:

  • Υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση  μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας, του Υπουργείου Πολιτισμού,  του Πανεπιστημίου Πατρών, και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με στόχο την εκπόνηση Ερευνητικού Προγράμματος για την ανάδειξη της Καστροπολιτείας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού υλοποιήσαμε την πρώτη φάση του. Ευτυχώς οι επόμενες δημοτικές αρχές υιοθέτησαν το πρόγραμμα και προχώρησαν στην υλοποίηση των επόμενων φάσεων του ερευνητικου προγράμματος
  • Χωροθετήσαμε  με απόφαση της ΕΣΑΛ εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ναυπάκτου στο Γρίμποβο το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης το οποίο παραδώσαμε στο στάδιο των προμελετών. Πρόκειται  για ένα είδος ναυτικού μουσείου απόλυτα συνδεδεμένο με το όνομα και την ιστορία της πόλης. Δυστυχώς οι επόμενες δημοτικές αρχές δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τη σημασία του έργου και ουδέποτε ασχολήθηκαν με αυτό.Ευτυχώς είναι επίσημα χωροθετημένο και ελπίζουμε να κατανοηθεί η σημασία του από  κάποια επόμενη δημοτική αρχή.
  • Εμπνευστήκαμε την ιδέα, σχεδιάσαμε, εκπονήσαμε και ωριμάσαμε τη μελέτη για το Πολιτιστικό Μονοπάτι, με στόχο την ανάδειξη όλων των μνημείων της Καστροπολιτείας σε μια διαδρομή 3,5 χλμ. η οποία υιοθετήθηκε και προχώρησε σε ένα  βαθμό η υλοποίηση του έργου από τις επόμενες δημοτικές αρχές.
  • Προχωρήσαμε στην αγορά ιδιοκτησίας, την απομάκρυνση κτίσματος και την απελευθέρωση παρακείμενου προβλεπόμενου δρόμου για την ανάδειξη της Δυτικής Πύλης του Κάστρου. Δυστυχώς όμως αντί να αναδειχθεί η δυτική είσοδος στην καστροπολιτεία τοποθετήθηκε στο σημείο πλήθος κάδων απορριμμάτων, χαρακτηριστικό του τρόπου σκέψης των ιθυνόντων.
  • Εκπονήσαμε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) για την ανάδειξη της Καστρόπολης και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Cherplan για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με σεβασμό στο Περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί
  • Προωθήσαμε  την πρόταση ρυμοτομικής χωροθέτησης του Πολιτιστικού Πάρκου (περιοχή πρώην ΔΟΥ, Μεγαλομάτας, Φαλτσοπόρτι).και ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή Βατόβρυση
  • Αναδείξαμε την αναγκαιότητα της  πρόσβασης στην Ακρόπολη του Κάστρου που πρέπει να εξασφαλισθεί και από την Πυλίδα (Κερκόπορτα) ώστε η Ακρόπολη να αποτελέσει, για όσους το επιλέγουν,  εύκολη αφετηρία για την επίσκεψη του μνημείου από την κορυφή προς το λιμάνι. Για το σκοπό αυτό πρέπει να επεκταθεί ο δρόμος που οδηγεί στο Κάστρο μέχρι τον περιφερειακό όπου προτείνουμε να διαμορφωθεί κόμβος. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία επίσης η δημιουργία χώρου στάθμευσης και χώρου υποδοχής επισκεπτών (τουριστικό περίπτερο). Μετά τη δημιουργία του μουσείου το έργο αυτό καθίσταται προτεριότητα.

Το Όραμά μας για την ανάδειξη της Καστροπολιτείας της Ναυππάκτου μπορεί να το δει κάποιος στην ιστοσελίδα της παράταξης μας. (https://adkn.blogspot.com/2019/04/blog-post_6.html)

Ο ιδρυτής της ΑΔΚΝ και πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές έδωσε μια νέα διάσταση στο όραμα μας για την Καστρόπολη της Ναυπάκτου στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του προτείνοντας το συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων ώστε η καστρόπολη της Ναυπάκτου να ενταχθεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.( https://www.youtube.com/watch?v=9jJbyKZRNb4 )2:07¨36 -2;14:00)

Ελπίζουμε να κατανοηθεί από όλους η σημασία της ολοκλήρωσης έργων που αναδεικνύουν την αξία του τόπου μας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται ανοιχτοί ορίζοντες, ευρείες συνέργειες και επιτέλους να ξεπεράσουν οι διοικούντες τις ψηφοθηρικές πολιτικές που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην επανεκλογή τους.

Ναύπακτος 10/9/2024

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έφυγε» ο Μίμης Πλέσσας

Published

on

By

Έφυγε από τη ζωή, μόλις μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 χρόνια ζωής, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Ελλάδας, αναγνωρισμένος παγκοσμίως με παρακαταθήκη που έχει μεγαλώσει ολάκερες γενιές μέσα σε ένα κράμα διαχρονικής και σύγχρονης μελωδίας.

Ο Μίμης Πλέσσας έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες έλαβε πολυάριθμες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Έχει διευθύνει με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, ενώ συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Ήταν παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας.

Aπό τις 10 Οκτωβρίου είχε ετοιμαστεί στο «Παλλάς» ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Μίμη Πλέσσα, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων ζωής του.

Τον Ιούνιο σε μία ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε απονείμει το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής μετά θάνατον στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, στον στιχουργό και συγγραφέα Λευτέρη Παπαδόπουλο αλλά και στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, οι οποίοι είχαν δώσει το παρών στην τελετή.

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1924. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης». Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ είναι διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στην δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Οι τιμητικές διακρίσεις

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • 1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.
  • 1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
  • 2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • 2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • 2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην Ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.
  • 2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
  • 2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.

Ο Μίμης Πλέσσας στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Ν. Κοκκινόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«1η Πανελλήνια Ποιητική Συνάντηση Ναυπάκτου»

Published

on

By

31 διακεκριμένοι και βραβευμένοι ποιητές και ποιήτριες, από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν πριν από λίγες ημέρες σε ένα 48ωρο γεμάτο ποιητικές δράσεις, εργαστήρια ποιητικής γραφής στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης μας, απαγγελίες ποιημάτων, ανταλλαγή απόψεων πάνω στην ποίηση, αλλά και τη διδασκαλία αυτής.
Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και την Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία την «1η Πανελλήνια Ποιητική Συνάντηση Ναυπάκτου»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναύπακτος παντού !

Published

on

By

Μια εταιρεία με έδρα την Ναύπακτο, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 162 χιλ. ευρώ και τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ καθυστερεί την προμήθεια ενός από τους μεγαλύτερους υπολογιστές στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια εταιρεία  η οποία με τις προσφυγές της μεταφέρει συνεχώς προς τα πίσω την ολοκλήρωση του υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΥ, ένα έργο ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ.

Η προμήθεια του υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EuroHPC-JU (European High Performance Computing Joint Undertaking) και η οποία στόχο έχει να προωθήσει τη χρήση και την αξιοποίηση των υπερυπολογιστών από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και βιομηχανική κοινότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. H προμήθεια επομένως και η εγκατάσταση του υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ είναι πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αφού ο ελληνικός υπερυπολογιστής θα αποτελέσει μέρος του δικτύου υπερυπολογιστών της Ε.Ε.

Προφανώς ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα αξιοποιηθεί και από το σύνολο της εγχώριας ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως επίσης και από εγχώρια ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα κι επιχειρήσεις. Για τους λόγους αυτούς η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα γίνει τόσο με κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), όσο και με εθνικούς πόρους.

Ο διαγωνισμός μέχρι σήμερα έχει λάβει δύο παρατάσεις λόγω των νομικών προσφυγών της εταιρεία από την Ναύπακτο.

Η αρχική προσφυγή κατά των αποφάσεων της αναθέτουσας αρχής, συζητήθηκε στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ