Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αιτωλοακαρνανία, αναρτήθηκαν οι Δασικοί Χάρτες – Που Και Μέχρι Πότε οι Ενστάσεις

Published

on

Υπογράφηκε η ανάρτηση των χαρτών για τον νόμο Αιτωλ/νιας από τον Διευθυντή Δασών Αιτωλ/νιας, Νικήτα Μάζη. Η έναρξη της ανάρτησης έρχεται μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 και τη συνεχή συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα στελέχη των δασικών τους υπηρεσιών, του «Ελληνικού Κτηματολογίου», καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία και έκδοση των προαπαιτούμενων διοικητικών πράξεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η επίτευξη της κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021 για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας -συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της πλειονότητας των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), σύμφωνα και με το νέο θεσμικό πλαίσιο συγκρότησής τους, αλλά και με τις εθνικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα με την ανάρτησή τους  στην Αιτωλ/νία θα δημιουργηθούν στα τέσσερα δασαρχεία,  Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και  Αμφιλοχίας, σημεία υποστήριξης για τους πολίτες.

Υποβολή των αντιρρήσεων – Ημερομηνίες

Σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας αναφέρει  ότι µε  την αριθ.   αριθ.  21605/05.02.2021 (ΑΔΑ: 9Ο0ΜΟΡ1Φ-Τ4Ω) απόφαση ανάρτησης δασικού χάρτη  του Δ/ντή Δασών Αιτ/νίας  ταυτάριθμη απόφασή µας, αναρτήθηκε στον ειδικό διαδικτυακό τόπο  ανάρτησης  δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”,  https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx ο δασικός  χάρτης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος/η, να λαµβάνει γνώση  στην  ανωτέρω ιστοσελίδα τής Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, στην ιστοσελίδα  του  Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx

Η προθεσμία υποβολής των  αντιρρήσεων είναι αποκλειστική εκατόν πέντε (105) ημερών και η οποία αρχίζει την 19.02.2021  ημέρα Παρασκευή. Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 03.06.2021 ημέρα Πέμπτη. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, είναι η 23.06.2021 ημέρα Τετάρτη.

Δικαίωµα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νοµικά πρόσωπα δηµοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δηµόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., εφόσον επικαλούνται εµπράγµατα ή ενοχικά δικαιώµατα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και µόνο στην αμφισβήτηση τού χαρακτήρα ή  της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Γενικές πληροφορίες, για το περιεχόμενο τού αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων  παρέχονται  τηλεφωνικά στα  Σημεία  Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) δηλαδή:

  1. Σ.Υ.Α.Δ.Χ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ, με έδρα το Δασαρχείο Αγρινίου

(Γοργοποτάμου 17, 2ος  όροφος, Αγρίνιο, Τ.Κ. 301 32)

Email: syadx-agriniou@4773.syzefxis.gov.gr

τηλ. 2641057617 – 45174     φαξ:2641024804

 

  1. Σ.Υ.Α.Δ.Χ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, με έδρα το Δασαρχείο Αμφιλοχίας

(Ν. Στράτου 84, Αμφιλοχία, Τ.Κ. 305 00)

Email: syadx-amfilochias@4773.syzefxis.gov.gr

τηλ. 26420 22220  φαξ: 26420 23144

 

  1. Σ.Υ.Α.Δ.Χ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, με έδρα το Δασαρχείο Μεσολογγίου

(Ιωσήφ Ρωγών 3, 1ος  όροφος, Μεσολόγγι, Τ.Κ.302 00)

Email: syadx-mesologiou@4773.syzefxis.gov.gr

τηλ. 26310 22419-28878     φαξ:26310 28267

 

  1. Σ.Υ.Α.Δ.Χ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, με έδρα το Δασαρχείο Ναυπάκτου

(Θέρμου 58, Ναύπακτος, Τ.Κ. 303 00)

Email: syadx-nafpaktou@4773.syzefxis.gov.gr

τηλ. 26340 27246  φαξ:26340 38024

Επισημαίνουμε ότι λόγω της συγκυρίας της πανδημίας του κορωναϊού (Covid -19) σε κάθε περίπτωση και καθ’ όλη την διαδικασία ενημέρωσης, ανάρτησης, υποβολής αντιρρήσεων, η αυτοπρόσωπη παρουσία στα ΣΥΑΔΧ είναι δυνατή μόνο κατόπιν ραντεβού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O εφιάλτης του Ερντογάν: Η αστάθεια στη Συρία και το «φάντασμα» της συνθήκης των Σεβρών

Published

on

By

Ένα άρθρο των New York Times για την επικρατούσα κατάσταση στη Συρία ζωντανεύει έναν από τους «εφιάλτες» του Ερντογάν, και βάζει «φυτίλι» στις αναθεωρητικές τάσεις του καθεστώτος του, όσον αφορά στις συνθήκες που ορίζουν τα σύνορα της Τουρκίας.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κατάσταση που περιγράφεται στη Συρία είναι δραματική: η οικονομία, μετά από δέκα χρόνια πολέμου έχει καταρρεύσει τελείως, οι πολίτες αναγκάζονται να πουλάν ακόμα και τα μαλλιά τους για να βγάλουν κάποια χρήματα για να ζήσουν, το νόμισμα έχει καταρρεύσει τελείως, και ο ηγέτης της χώρας -και νικητής του πολέμου- Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει να είναι τελείως αποκομμένος από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες της χώρας.

Ο τουρκικός εφιάλτης

Ακόμα χειρότερα, οι πετρελαιοπηγές της Συρίας βρίσκονται στα βορειοανατολικά της χώρας, σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Κούρδους, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS -παρότι ο Τραμπ τους εγκατέλειψε σε κάποια φάση, αφήνοντάς τους στα χέρια του Ερντογάν-, όπως και τα πιο εύφορα εδάφη της χώρας, ενώ ο αλ Άσαντ έχει μακρά συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν, που όμως δεν μπορούν να παράσχουν οικονομική βοήθεια, καθώς και αυτές υποφέρουν από κυρώσεις των ΗΠΑ.

Και, κάπου εδώ βρίσκεται το πρόβλημα του Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται μια Τουρκία που θα απλώνεται στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -έστω και ως επιρροή. Μιας αυτοκρατορίας που το 1920 ουσιαστικά διαλύθηκε με τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία όριζε ότι τα εδάφη της θα διαμελιστούν ανάμεσα στο Κουρδιστάν, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, και την Ιταλία. Η συνθήκη αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ωστόσο αποτελεί έναν εφιάλτη για τους εθνικιστές της Τουρκίας.

Το «σύνδρομο των Σεβρών»

Βάσει της συνθήκης -η οποία αντικαταστάθηκε από τη συνθήκη της Λωζάνης- η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία μέσω της Βρετανικής «Εντολής», τη Συρία και τον Λίβανο στη Γαλλία, μέσω της Γαλλικής «Εντολής», και δεχόταν την υπαγωγή της Ανατολίας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας), το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

  • Μάλιστα, ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές έχουν «εφεύρει» τον όρο «σύνδρομο των Σεβρών» για να περιγράψουν τον τρόμο που η συνθήκη προκάλεσε στην Τουρκία, και ο οποίος περιγράφεται ως «η αντίληψη ότι η χώρα είναι περικυκλωμένη από εχθρούς που προσπαθούν να διαλύσουν το τουρκικό κράτος» κι ο οποίος αποτελεί σημαντική συνιστώσα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ερντογάν

Όπως ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η ημέρα που επελέγη για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί (24 Ιουλίου) δεν επελέγη τυχαία, καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνεται η 97η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.

  • «Στο μυαλό του Ερντογάν και των ακροδεξιών συνεργατών του, οι οποίοι συσπειρώθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αυτό είναι θέμα αποτροπής της παγίδας μιας “νέας Συνθήκης των Σεβρών”», σημείωνε η εφημερίδα.

Ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν μνημόνευσε την συνθήκη αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σαράτζ σε ένα πρώην οθωμανικό παλάτι στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια από της συνεδρίες που οδήγησαν στην παράνομη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης ο Ερντογάν είπε ότι «χάρη σε αυτήν τη στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία, ανατρέψαμε τη Συνθήκη των Σεβρών».

Οι κουρδικοί θύλακες

Ωστόσο, οι κουρδικοί θύλακες στη Συρία και το Ιράκ αποτελούν το τεράστιο «αγκάθι» που αναζωπυρώνει τους φόβους της Άγκυρας για αναβίωση της συνθήκης των Σεβρών. Πολλώ δε μάλλον που η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει σε ενεργό δράση πρόσωπα που ήταν «κλειδιά» στη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους, όπως ο Bret Mc Gurke, την επιστροφή του οποίου η Άγκυρα θεωρεί ως οριακά επιθετική κίνηση.

Καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ραγδαίες, η Τουρκία δεν κρύβει τον εκνευρισμό της, καθώς βλέπει τον «εφιάλτη» των Σεβρών να ζωντανεύει ξανά και να απειλεί τα κυριαρχικά όνειρά της.

Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτικές αντιπαραθέσεις με αρκετή δόση αλατιού…

Published

on

By

Σχεδόν κάθε χειμώνα, λόγω του ορεινού όγκου του δήμου Ναυπακτίας, οι αντιπαραθέσεις για την προμήθεια αλατιού και τη μίσθωση μηχανημάτων, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ασκείται συνήθως κριτική για τις ενέργειες του δήμου από την εκάστοτε αντιπολίτευση και από την άλλη η εκάστοτε δημοτική αρχή επαίρεται για το δύσκολο έργο να κρατηθεί ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο.

Σε αυτή την αντιπαράθεση εμπλέκεται συνήθως και η Περιφέρεια καθώς μπερδεύονται οι αρμοδιότητες.

Η Μήδεια παρά τις μεγάλες ποσότητες χιονιού δεν κάλυψε αλλά αποκάλυψε το πρόβλημα αλλά και τις αιτίες του, που δεν είναι άλλες παρά η μετάθεση ευθυνών μεταξύ «αρμοδίων» και «αναρμοδίων».

Στο δήμο μας επίσης αποκαλύφθηκε και η πολιτική που ακολουθούν οι «αρμόδιοι» και οι «αναρμόδιοι» κάθε φορά για το ίδιο θέμα από διαφορετική όμως θέση.  Πιο απλά, στην προηγούμενη δημοτική περίοδο ο τότε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος με κάθε ευκαιρία φερόταν εναντίον της Περιφέρειας (μέχρι και σε σημείο προσωπικής «επίθεσης» στην τότε αντιπεριφερειάρχη) ενώ σήμερα ο ίδιος από τη θέση της αντιπολίτευσης έσπευσε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί δημόσια τη σημερινή αντιπεριφερειάρχη.

Κατά το παρελθόν οι καθαρισμοί έπρεπε στη συνείδηση των ψηφοφόρων να κατοχυρωθούν ως έργο και επίτευγμα της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, ενώ σήμερα πρέπει να πιστωθούν στην Περιφέρεια.

Άλλος βάζει το ψωμί κι άλλος το  αλάτι

Κι ενώ σε μια οργανωμένη κοινωνία η διάκριση ρόλων και ευθυνών πρέπει να είναι με σαφήνεια οριοθετημένη τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και σε διοικητικό, στη δική μας κοινωνία έχουμε επιλέξει τη θολούρα και τις γκρίζες ζώνες.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που κάθε φορά διοικούν και διαχειρίζονται τις δημόσιες υποθέσεις και το δημόσιο χρήμα να ρίχνουν αλάτι σε ψωμί που δεν τους ανήκει.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στο δήμο μας  δαπανάται ένα πολύ μεγάλο ποσό για καθαρισμούς. Κατά πόσο τηρούνται τα όρια μεταξύ δημοτικών και επαρχιακών καθαρισμών δεν   μπορούμε να το πούμε εμείς ως πολίτες.

Την πλήρη εικόνα έχουν όσοι «έχουν φάει μαζί ψωμί και αλάτι». Πιθανότατα να το μάθουμε όμως  κι εμείς, γιατί όταν η συνταγή χαλάει και οι συνεργάτες γίνονται αντίπαλοι μπορεί να απόκαλυφθεί το πόσο αλάτι χρειάζεται το ψωμί.

Κάποιοι βέβαια προτιμούν να μην ρίχνουν αλάτι στις πληγές, μέχρι να κλείσουν.

 

Από την στήλη της συνδρομητικής εφημερίδας μας 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

51 εκατ. σε Δήμους για μισθοδοσία 9.533 σχολικών καθαριστριών – Τι παίρνει ο Δήμος Ναυπακτίας 

Published

on

By

Με Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών κατανέμονται 51.289.009,29 ευρώ σε 326 Δήμους της Χώρας.

Τα χρήματα δίνονται για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας 9.533 ατόμων σε θέσεις προσωπικού καθαριότητας με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος 2020 – 2021, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτικών σχολείων, αρμοδιότητας των οικείων Δήμων, για το χρονικό έως τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώνεται ότι από τους 9.533 εργαζόμενους, οι 5.049 είναι πλήρους απασχόλησης και οι 4.484 μερικής απασχόλησης.

Όπως αναγράφει η Απόφαση, τα εκατομμύρια προέρχονται από το λογαριασμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων. Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 93.420 ευρώ. 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ