Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ακραία καιρικά φαινόμενα δοκιμάζουν πολιτικές επιλογές

Published

on

Λίγες μόνο ώρες βροχής αρκούν πλέον να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές. Και η ευχή πλέον είναι να μετράμε μόνο ζημιές και όχι ζωές.

Δυστυχώς όμως θρηνούμε και ανθρώπινες ζωές.

Μετά από κάθε φυσική καταστροφή έρχεται ο απολογισμός. Δυστυχώς όμως ο απολογισμός περιορίζεται σε ένα δριμύ κατηγορώ μεταξύ των εκάστοτε κυβερνώντων και διοικούντων με όσους βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον, κάποιοι παραιτούνται ή αναγκάζονται σε παραίτηση και κάπως έτσι περνά ο καιρός μέχρι την επόμενη φονική ή έστω καταστροφική νεροποντή.

Απουσιάζει παντελώς ή είναι ελλιπέστατος ο σχεδιασμός για τη θωράκιση πλέον των περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα, για την εκπόνηση δηλαδή μελετών και των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Στα τεχνικά προγράμματα των περιφερειών και των δήμων και στις περισσότερες προτάσεις που υποβάλλονται για χρηματοδότηση έργων κυριαρχούν οι  αναπλάσεις και τα έργα οδοποιίας.

Αναπλάσεις οδών, αναπλάσεις πλατειών, αναπλάσεις κοινοχρήστων γενικότερα χώρων, συντήρηση και βελτίωση δρόμων.

Γιατί άραγε η προτίμηση σε τέτοιου είδους έργα;         Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για έργα που δεν απαιτούν ιδιαίτερες μελέτες, είναι έργα που συνήθως ακολουθούν την  πεπατημένη οδό χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ούτε για τους αναδόχους ούτε για τις επιβλέπουσες υπηρεσίες.

Επιπλέον πρόκειται για έργα που προσφέρονται για μακέτες, κορδέλες, φωτογραφίες και άλλα συναφή στοιχεία που εμπλουτίζουν τον απολογισμό κάθε διοίκησης.

Κι ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, έρχεται μια γερή νεροποντή που παρασύρει τα πάντα, ακόμα και τους δρόμους και τους αναπλασμένους χώρους.

Κι όλα αυτά, γιατί δεν έχουν μπει οι σωστές προτεραιότητες και δεν ξεπερνιούνται  όλες  εκείνες οι δυσλειτουργίες που εγκλωβίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών. Δυσλειτουργίες, όπως:

Επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου π.χ. στη διαχείριση των ρεμάτων.

Παραβίαση της πολεοδομικής νομοθεσίας και αδυναμία ελέγχου εφαρμογής της π.χ. αυθαίρετες κατασκευές, μπάζωμα ρεμάτων.

Υποστελέχωση υπηρεσιών και ελλιπής χρηματοδότηση για μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής  προστασίας.

Ο Δήμος Ναυπακτίας με μεγάλο παραλιακό μέτωπο, με δυο μεγάλα ποτάμια, με πολλά -πολλά ρέματα και με κατολισθήσιμα εδάφη είναι βέβαιο ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένος, υστερεί κατά πολύ σε όλα τα επίπεδα στον τομέα αυτόν.

Μήπως είναι καιρός να αφήσουμε τις αναπλάσεις και να επικεντρωθούμε σε έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή και θα συμβάλλουν στην προστασία των κατοίκων;

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 142 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 142ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

 

#  Συνέντευξη Τάκη Λουκόπουλου:  

Ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» και επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης Τάκης Λουκόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek  μιλά…

#   Καθαρισμοί χειμάρρων, ρεμάτων και υπονόμων:

Ένα από τα θέματα που ομόφωνα ψήφισε το ΔΣ της Δημοτικής  Κοινότητας Ναυπάκτου και εισηγήθηκε στον Δήμο Ναυπακτίας είναι αυτό του καθαρισμού των χειμάρρων της περιοχής.  Σε αναμονή λοιπόν της χειμερινής περιόδου,  εδώ και έναν μήνα, ομόφωνα αποφασίστηκε…

#  262.489 ευρώ για πυροπροστασία σχολικών μονάδων από τον Δήμο:

Χρηματοδότηση ύψους 262.489,96 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, εξασφάλισε ο Δήμος Ναυπακτίας με στόχο την αντιπυρική θωράκιση των σχολικών του μονάδων…

Νέα Πρόσκληση 130 εκατ. από το “Αντώνης Τρίτσης”:

Εκδόθηκε στις 19 Οκτωβρίου η αριθμ. ΑΤ08 Πρόσκληση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Δυνητικοί δικαιούχοι που μπορούν να υποβάλουν προτάσεις είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Χώρας. Η Πρόταση αφορά έργα…

#  Επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων, ένα θέμα πάντα επίκαιρο  (Άρθρο) :

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι συνδεδεμένοι με τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι ένας θεσμός που δημιουργεί δεσμούς και γι’ αυτό είναι βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση των ανθρώπων. Είναι ταυτισμένος…

#  Αντιρρήσεις του ΤΕΕ για το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό Νομοσχέδιο : 

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ διατυπώνει τις σοβαρές επιφυλάξεις της, με επιστημονικά και πολιτικά επιχειρήματα, για τις προωθούμενες αλλαγές στο ζήτημα των εκτός σχεδίου περιοχών στο υπό κατάρτιση χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε έξι Δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Την απόκτηση απορριμματοφόρων και καφέ κάδων για τη συλλογή και μεταφορά βιοαποβλήτων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου, Ι.Π Μεσολογγίου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Με αντίστοιχες αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έξι έργα, που ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», δηλαδή εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους και δίνεται η δυνατότητα τους Δήμους να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να αναπτύξουν το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων.

Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων ενώ η αποκομιδή των βιοαποβλήτων από αυτούς, θα πραγματοποιείται από τα νέα οχήματα συλλογής και μεταφοράς (απορριμματοφόρα) αστικών βιοαποβλήτων απορριμμάτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενεργοποίησης, καθοδήγησής και ενημέρωσης του κοινού, συνεχούς ευαισθητοποίησης των πολιτών με στόχο οι τοπικές κοινωνίες να υιοθετήσουν νέα πρότυπα στη διαχείριση αποβλήτων και οι πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια για μια περισσότερο ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μείωση των ΚΑΠ κατά 300 εκ. ευρώ – Δύσκολη χρονιά για τους δήμους

Published

on

By

Δύσκολη θα είναι για τους δήμους η επόμενη χρονιά, γιατί, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, προβλέπεται σημαντική μείωση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς πόροι – Επιχορήγηση από το κράτος), που θα φτάσει στα 300 εκ. ευρώ.

Αυτό υπογραμμίστηκε από το ΔΣ της ΚΕΔΕ στη χθεσινή του συνεδρίαση όπου συζητήθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση των μεταβιβάσεων λόγω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο το 2021 προβλέπεται ότι η Αυτοδιοίκηση θα μειώσει κατά 50% το έλλειμμά της σε σχέση με το 2020. Δυσμενής εξέλιξη είναι η πρόβλεψη για τις κοινωνικές παροχές των ΟΤΑ , οι οποίες προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά το 1/3 το 2021, σε σχέση με το 2020.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το Δ.Σ. της η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ξεκινήσει επαφές με την πολιτική ηγεσία τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επισημανθούν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στη λειτουργία των δήμων την επόμενη χρονιά η μείωση της χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ.

«Με δεδομένο ότι ήδη και φέτος οι δήμοι λειτουργούν στα όρια τους, λόγω της μείωσης των εσόδων τους και της αύξησης των δαπανών τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα αν εξακολουθήσει η υγειονομική κρίση να θέτει σε δοκιμασία τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ενώ θα επισημανθεί ότι χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και βιωσιμότητας των Δήμων , δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει καμία ουσιαστική αλλαγή προς την κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» επισημαίνει η ΚΕΔΕ.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ