Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάπλαση με… παρατηρήσεις!

Published

on

Μετά τις δέκα παρατηρήσεις επί της μελέτης της Ανάπλασης που απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού, κλιμάκιο του Δήμου Ναυπακτίας, αποτελούμενο από το Δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα και υπηρεσιακούς παράγοντες είχαν συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου. Κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία διευθυντών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), δόθηκαν διευκρινίσεις επί των θεμάτων – παρατηρήσεων που αναφέρονται στο έγγραφο. Από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας τονίστηκε πως στη Ναύπακτο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αναπλάσεις ανατολικά και δυτικά, στο Γρίμποβο και στην Ψανή, στα Μποτσαρέικα. με το μοναδικό κομμάτι, αυτό του ιστορικού κέντρου της πόλης να μένει εκτός.

Τονίστηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα της πόλης με το χαρακτήρα της που σήμερα έχει διαμορφωθεί. Όπως διευκρίνισε στο Nafsweek.gr  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, πρακτικά η παρατηρήσεις δεν απαγορεύουν την Ανάπλαση αλλά επισημαίνουν τα όσα θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη φυσιογνωμία της πόλης και το χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικό τόπο και τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέα πρόταση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που θα κατατεθεί εκ νέου στο υπουργείο και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις. Είναι γνωστό ότι για το θέμα της μελέτης της ανάπλασης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από μέρους του Δήμου Ναυπακτίας είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους ο Σύλλογος Μηχανικών και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου.

Σε περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γνωρίζουμε την τελική απόφαση του ΚΑΣ,  με το επόμενο βήμα για την Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου να είναι η έγκριση της μελέτης απ’ το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ).

 

 

Οι Μηχανικοί της πόλης επιμένουν πάντα στη νομιμότητα…  οι πολιτικοί της πόλης βλέπουν παντού «περδικλώστρες»

Για τις τελευταίες εξελίξεις ζητήσαμε τη θέση του πολίτικου μηχανικού Νίκου Τσερπέλη, εκπρόσωπου του ΣΥΔΜΕΕΝ στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το θέμα.    Μας είπε:

«Ως Μηχανικοί και επιστήμονες, με σαφήνεια και προσήλωση στις αρχές της επιστήμης και στις διατάξεις της Νομοθεσίας, εμμένουμε στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων τεχνικής φύσεως από αυτή τη σκοπιά και μόνο.                         

Σε όλες τις διαβουλεύσεις και τον δημόσιο διάλογο έως και σήμερα αναπτύξαμε τα επιχειρήματά μας υποστηρίζοντας πάντα τα αυτονόητα. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο, το γεγονός ότι ο Δημόσιος Χώρος είναι ζήτημα και υπόθεση άλλου επιπέδου και άλλης κατηγορίας.   Δεν αφορά το μαντρί, την αποθήκη, το ισόγειο ή το διώροφο και το τριώροφο.

 Δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και αγοραπωλησίες ψήφων. Για αυτό και ο Νομοθέτης είναι σαφής και προβλέπει για το Δημόσιο Χώρο και τον εξοπλισμό του τη διενέργεια Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός αφενός διασφαλίζει την έρευνα για τη βέλτιστη τεχνικά και αρχιτεκτονικά λύση και αφετέρου, απαιτώντας πλήρη και δημόσια τεκμηρίωση, απαγορεύει στον κάθε μαθηματικό, γιατρό, κρεοπώλη ή παντοπώλη να αρχιτεκτονίζει και να δομεί, ασελγώντας πάνω στην πόλη.

Εξασφαλίζει επίσης την προσέγγιση των τεχνικών ζητημάτων από ειδικούς με την απαραίτητη επάρκεια.  Ειδικά στην πόλη μας, η οποία έχει πολλαπλά επίπεδα προστασίας, ο κανόνας αυτός έπρεπε να είναι απαράβατος.  Συμμετείχαμε ως φορείς στη διαβούλευση της 9/6/2017, σχετικά με τη Μελέτη της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Ναυπάκτου, καταθέτοντας με σαφήνεια τις προτάσεις μας για τη σωστή πορεία του εγχειρήματος αντιμετωπίζοντας μια αμφιβόλου ποιότητας μελέτη της υπηρεσίας – αγνώστων λοιπών μελετητών. Ακόμη και σε αυτή τη μελέτη αναδείξαμε τα αδιέξοδα και τονίσαμε τις αδυναμίες της.

Με σαφήνεια περιγράψαμε τι προβλέπεται Νομοθετικά και τι πρέπει να γίνει και με ποιά διαδικασία :

  • ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (ή και ΙΔΕΩΝ μόνο) – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΥΣΗΣ
  • ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Ακόμα με σαφήνεια αναφερθήκαμε στο περιεχόμενο τέτοιων μελετών και στην ουσία χρηματοδότησής τους. Δεν αποτελεί ανάπλαση μόνο η αυξομείωση του πλάτους της οδού ή των πεζοδρομίων και η αλλαγή του υλικού τους. Δεν σχεδιάζουμε «στο πόδι» παρεμβάσεις επιπέδου Ανάπλασης Ιστορικών Χώρων με στόχο τις εντυπώσεις, την ψηφοθηρία και τις πάσης φύσεως εκλογές. Για μια ακόμα φορά αγνοηθήκαμε και λοιδορηθήκαμε. Για μια ακόμα φορά όμως αποδειχτήκαμε αληθινοί.                                              Οι πρόσφατες αποφάσεις των συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού ενισχύουν με το παραπάνω όλα όσα τότε είχαμε υποστηρίξει.

Διαχρονικά αντιμετωπιζόμαστε με όρους πολιτικού ρεβανσισμού, τοποθετώντας μας πλείστους όσους χαρακτηρισμούς και ταμπέλες αντίθετα στον επιστημονικά ορθό λόγο και την γραμμή της Νομιμότητας την οποία προτάσσουμε. Σημειώνω ότι οι τεχνικοί φορείς της πόλης, ΣΑΝΑ και ΣΥΔΜΕΕΝ, αμέσως μετά την διαβούλευση και βάζοντας «πλάτη» προκαλέσαμε παρέμβαση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς την Περιφέρεια και τα όργανά της, με αίτημα να επιμηκυνθεί ο χρόνος κατάθεσης προτάσεων για χρηματοδότηση, ειδικά για τις πόλεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η Ναύπακτος στις οποίες απαιτείται μακρύς χρόνος ωρίμανσης της αδειοδότησης μελετών και έργων εξαιτίας των πολυεπίπεδων καθεστώτων προστασίας τους. Αποδεικνύουμε εμπράκτως την αγωνία μας και την συνδρομή μας για την πορεία της πόλης.  Μετά τις ενέργειές μας και επειδή δεν συναινέσαμε στον τεχνητό εκβιασμό «νομιμότητα ή λεφτά» προέκυψε ο χαρακτηρισμός «περδικλώστρες». 

Θεωρούμε ότι η πόλη μας έγινε, επίσημα πλέον, πειραματόζωο. Αλλάζουμε την άσφαλτο με πέτρα «Γαλικίας» με πρόσχημα ότι την έχει βάλει κάποιος νωρίτερα κάπου αλλού με προσχηματική και λανθασμένη διαδικασία αδειοδότησης.  Τοποθετούμε αστικό εξοπλισμό όπου και όπως θέλουμε με μόνο κέρδος τον ήχο του τσίγκου στη βροχή. Κατεδαφίζουμε αξιόλογα κατά τη νομοθεσία ή ενδιαφέροντα κτήρια, όπως το σπίτι του μεγαλύτερου ευεργέτη της πόλης, με διαδικασίες ελέγξιμης και μάλλον ανύπαρκτης νομιμότητας. Συνεχίζουμε την τμηματική ανάπλαση μη συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η παλιά, αλλά αφήνοντας ενδιάμεσα τμήματα εκτός ανάπλασης. Και πλήθος άλλων παρεμβάσεων και ενεργειών που απέχουν μακράν της Νομιμότητας αλλά κυρίως δημιουργούν προηγούμενα, υποθάλπτουν εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινωνία, ζημιώνουν και οικονομικά την πόλη, αφήνοντας αρνητικό αποτύπωμα στη φυσιογνωμία της πόλης.

Τελικά όπως φαίνεται κάποιοι ασελγούν κατ’ εξακολούθηση πάνω στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Οι μηχανικοί της πόλης διαχρονικά στέκονται απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και πρακτικές από όποιους τις παράγουν και πρέπει να σταματήσουν.

Πριν να είναι πλέον αργά » !

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

13χρονοι μαθητές διακινούσαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους

Published

on

By

Μετά από καταγγελία διευθυντή σχολείου της Ναυπάκτου συνελήφθησαν 13χρονοι μαθητές που μέσα από εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου τους μοίραζαν στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες  που είχαν επεξεργαστεί, προσθέτοντας  σε αυτές τα πρόσωπα συμμαθητριών τους.

Ακολούθησε  έρευνα από την αστυνομία η οποία και  προχώρησε στην σύλληψη γονέων και μαθητών όπου και σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση ανηλίκων για τους πρώτους και για διακίνηση πορνογραφικού υλικού για τους μαθητές.

Γονείς και μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι αφού έγινε κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων με τις έρευνες να συνεχίζονται.

Στα θύματα παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΕΣΠΑ βάζει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης – Θετικός ο απολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-20

Published

on

By

Σε ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-20 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που διοργανώθηκε από Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Δυτική Ελλάδα και την ΠΔΕ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ Πάτρας, στις 29/11/2023.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του προγράμματος αλλά και την πεποίθηση πως  με δεδομένο πως «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», το μέλλον διαφαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

 

Τόνισε μάλιστα πως το ΕΣΠΑ 2014-2020 έβαλε τις καλύτερες δυνατές βάσεις για την  διαμόρφωση μιας ιδιαίτερα θετικής προοπτικής ενώ το νέο ΕΣΠΑ θα είναι το κλειδί για την ολοκλήρωση της αναπτυξιακής πορείας του τόπου.  Κατά τη διάρκεια  της ομιλίας του ο κ. Φαρμάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ενώ ο κόσμος πιστεύει ότι τα περισσότερα κονδύλια του ΕΣΠΑ αφορούν αναπλάσεις, στην πραγματικότητα αξιοποιήθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με την αποχέτευση και την ύδρευση, τομείς που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η Ιωάννα Φαναριώτου, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα», έκανε τον Απολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2014-2020 δίνοντας έμφαση στα υψηλά ποσοστά απορρόφησης αλλά και στην κατανομή των έργων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο ο κ. Φαρμάκης όσο και η κ. Φαναριώτου,   συμμετείχαν σε μία εποικοδομητική διαδικασία live ερωταπαντήσεων που διεξήχθη μέσω της ειδικής εφαρμογής slido, η οποία έκανε αίσθηση στους 170 παρευρισκόμενους.

Στην τελετή απολογισμού των έργων που έγιναν στην ΠΔΕ με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, το παρών έδωσε και η Διευθύντρια Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. ΔρΑναστασία Κουμούση, η οποία με τη σειρά της ανέλυσε το εξαιρετικά σημαντικό και πολυαναμενόμενο έργο της Αποκατάστασης και Συντήρησης του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών, το οποίο αλλάζει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη  συμμετοχή της  Προέδρου του Συλλόγου Γονέων για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση «Μαχητές», Μάρθα Χριστοπούλου, η οποία υπογράμμισε  το σημαντικό έργο που γίνεται για τα παιδιά με αναπηρία. Μετέφερε μάλιστα ιδιαίτερα συγκινητικές μαρτυρίες  από την πλευρά των ωφελούμενων.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της εκδήλωσης ήταν το γεγονός πως, κατά τη διάρκεια της, πολλοί ήταν οι περαστικοί που σταματούσαν έξω από την αίθουσα,  στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, για να συμμετάσχουν στο διαδραστικό παιχνίδι με επίκεντρο μια touchscreen τελευταίας τεχνολογίας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σκοντάφτει» στην απαγόρευση των προσλήψεων!

Published

on

By

Μεγάλη αναταραχή υπάρχει στους κόλπους  χιλιάδων ενδιαφερόμενων για την προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για την κάλυψη 1.213 νέων μόνιμων προσλήψεων σε δήμους σε την Ελλάδα.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της προκήρυξης της Δημοτικής Αστυνομίας από το ΑΣΕΠ, χωρίς δική του υπαιτιότητα, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες εν δυνάμει υποψηφίους, αφού ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης της πολλοί κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει ανώτατο ηλικιακό όριο για την συμμετοχή υποψηφίων, το οποίο ορίζεται στα 35 έτη και καθορίζεται βάσει της χρονολογίας γέννησης των υποψηφίων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι το 2023 έχουν      συμπληρώσει τα 35 χρόνια, εάν η προκήρυξη βγει το 2024 μένουν «εκτός» αφού θα έχουν μπει στο 36ο έτος της ηλικίας τους.

Ενώ το  ΑΣΕΠ έχει έτοιμο τον διαγωνισμό, αναμένει τις απαραίτητες «υπογραφές» από τους δημάρχους των δήμων που συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη για τις 1.213 θέσεις.

Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο ποιοι δήμαρχοι θα υπογράψουν τις προσλήψεις αυτές.

Mε δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που  αφορούν στον διορισµό ή την πρόσληψη  προσωπικού σε ΟΤΑ εξαιτίας της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών,  η έκδοση της προκήρυξης μέχρι τα    τέλη του 2023 φαντάζει σχεδόν αδύνατη, αφού κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να προχωρήσει στην   αποδοχή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι  οι προσλήψεις στο αναβαθμισμένο σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν σε 158 δήμους και αφορούν τις εκπαιδευτικές κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (Δευτεροβάθμια).

Για τον Δήμο Ναυπακτίας, σύμφωνα με το αίτημά του, προβλέπονται 10 θέσεις για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ