Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάπλαση με… παρατηρήσεις!

Published

on

Μετά τις δέκα παρατηρήσεις επί της μελέτης της Ανάπλασης που απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού, κλιμάκιο του Δήμου Ναυπακτίας, αποτελούμενο από το Δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα και υπηρεσιακούς παράγοντες είχαν συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου. Κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία διευθυντών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), δόθηκαν διευκρινίσεις επί των θεμάτων – παρατηρήσεων που αναφέρονται στο έγγραφο. Από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας τονίστηκε πως στη Ναύπακτο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αναπλάσεις ανατολικά και δυτικά, στο Γρίμποβο και στην Ψανή, στα Μποτσαρέικα. με το μοναδικό κομμάτι, αυτό του ιστορικού κέντρου της πόλης να μένει εκτός.

Τονίστηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα της πόλης με το χαρακτήρα της που σήμερα έχει διαμορφωθεί. Όπως διευκρίνισε στο Nafsweek.gr  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, πρακτικά η παρατηρήσεις δεν απαγορεύουν την Ανάπλαση αλλά επισημαίνουν τα όσα θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη φυσιογνωμία της πόλης και το χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικό τόπο και τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέα πρόταση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που θα κατατεθεί εκ νέου στο υπουργείο και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις. Είναι γνωστό ότι για το θέμα της μελέτης της ανάπλασης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από μέρους του Δήμου Ναυπακτίας είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους ο Σύλλογος Μηχανικών και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου.

Σε περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γνωρίζουμε την τελική απόφαση του ΚΑΣ,  με το επόμενο βήμα για την Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου να είναι η έγκριση της μελέτης απ’ το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ).

 

 

Οι Μηχανικοί της πόλης επιμένουν πάντα στη νομιμότητα…  οι πολιτικοί της πόλης βλέπουν παντού «περδικλώστρες»

Για τις τελευταίες εξελίξεις ζητήσαμε τη θέση του πολίτικου μηχανικού Νίκου Τσερπέλη, εκπρόσωπου του ΣΥΔΜΕΕΝ στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το θέμα.    Μας είπε:

«Ως Μηχανικοί και επιστήμονες, με σαφήνεια και προσήλωση στις αρχές της επιστήμης και στις διατάξεις της Νομοθεσίας, εμμένουμε στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων τεχνικής φύσεως από αυτή τη σκοπιά και μόνο.                         

Σε όλες τις διαβουλεύσεις και τον δημόσιο διάλογο έως και σήμερα αναπτύξαμε τα επιχειρήματά μας υποστηρίζοντας πάντα τα αυτονόητα. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο, το γεγονός ότι ο Δημόσιος Χώρος είναι ζήτημα και υπόθεση άλλου επιπέδου και άλλης κατηγορίας.   Δεν αφορά το μαντρί, την αποθήκη, το ισόγειο ή το διώροφο και το τριώροφο.

 Δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και αγοραπωλησίες ψήφων. Για αυτό και ο Νομοθέτης είναι σαφής και προβλέπει για το Δημόσιο Χώρο και τον εξοπλισμό του τη διενέργεια Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός αφενός διασφαλίζει την έρευνα για τη βέλτιστη τεχνικά και αρχιτεκτονικά λύση και αφετέρου, απαιτώντας πλήρη και δημόσια τεκμηρίωση, απαγορεύει στον κάθε μαθηματικό, γιατρό, κρεοπώλη ή παντοπώλη να αρχιτεκτονίζει και να δομεί, ασελγώντας πάνω στην πόλη.

Εξασφαλίζει επίσης την προσέγγιση των τεχνικών ζητημάτων από ειδικούς με την απαραίτητη επάρκεια.  Ειδικά στην πόλη μας, η οποία έχει πολλαπλά επίπεδα προστασίας, ο κανόνας αυτός έπρεπε να είναι απαράβατος.  Συμμετείχαμε ως φορείς στη διαβούλευση της 9/6/2017, σχετικά με τη Μελέτη της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Ναυπάκτου, καταθέτοντας με σαφήνεια τις προτάσεις μας για τη σωστή πορεία του εγχειρήματος αντιμετωπίζοντας μια αμφιβόλου ποιότητας μελέτη της υπηρεσίας – αγνώστων λοιπών μελετητών. Ακόμη και σε αυτή τη μελέτη αναδείξαμε τα αδιέξοδα και τονίσαμε τις αδυναμίες της.

Με σαφήνεια περιγράψαμε τι προβλέπεται Νομοθετικά και τι πρέπει να γίνει και με ποιά διαδικασία :

  • ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (ή και ΙΔΕΩΝ μόνο) – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΥΣΗΣ
  • ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Ακόμα με σαφήνεια αναφερθήκαμε στο περιεχόμενο τέτοιων μελετών και στην ουσία χρηματοδότησής τους. Δεν αποτελεί ανάπλαση μόνο η αυξομείωση του πλάτους της οδού ή των πεζοδρομίων και η αλλαγή του υλικού τους. Δεν σχεδιάζουμε «στο πόδι» παρεμβάσεις επιπέδου Ανάπλασης Ιστορικών Χώρων με στόχο τις εντυπώσεις, την ψηφοθηρία και τις πάσης φύσεως εκλογές. Για μια ακόμα φορά αγνοηθήκαμε και λοιδορηθήκαμε. Για μια ακόμα φορά όμως αποδειχτήκαμε αληθινοί.                                              Οι πρόσφατες αποφάσεις των συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού ενισχύουν με το παραπάνω όλα όσα τότε είχαμε υποστηρίξει.

Διαχρονικά αντιμετωπιζόμαστε με όρους πολιτικού ρεβανσισμού, τοποθετώντας μας πλείστους όσους χαρακτηρισμούς και ταμπέλες αντίθετα στον επιστημονικά ορθό λόγο και την γραμμή της Νομιμότητας την οποία προτάσσουμε. Σημειώνω ότι οι τεχνικοί φορείς της πόλης, ΣΑΝΑ και ΣΥΔΜΕΕΝ, αμέσως μετά την διαβούλευση και βάζοντας «πλάτη» προκαλέσαμε παρέμβαση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς την Περιφέρεια και τα όργανά της, με αίτημα να επιμηκυνθεί ο χρόνος κατάθεσης προτάσεων για χρηματοδότηση, ειδικά για τις πόλεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η Ναύπακτος στις οποίες απαιτείται μακρύς χρόνος ωρίμανσης της αδειοδότησης μελετών και έργων εξαιτίας των πολυεπίπεδων καθεστώτων προστασίας τους. Αποδεικνύουμε εμπράκτως την αγωνία μας και την συνδρομή μας για την πορεία της πόλης.  Μετά τις ενέργειές μας και επειδή δεν συναινέσαμε στον τεχνητό εκβιασμό «νομιμότητα ή λεφτά» προέκυψε ο χαρακτηρισμός «περδικλώστρες». 

Θεωρούμε ότι η πόλη μας έγινε, επίσημα πλέον, πειραματόζωο. Αλλάζουμε την άσφαλτο με πέτρα «Γαλικίας» με πρόσχημα ότι την έχει βάλει κάποιος νωρίτερα κάπου αλλού με προσχηματική και λανθασμένη διαδικασία αδειοδότησης.  Τοποθετούμε αστικό εξοπλισμό όπου και όπως θέλουμε με μόνο κέρδος τον ήχο του τσίγκου στη βροχή. Κατεδαφίζουμε αξιόλογα κατά τη νομοθεσία ή ενδιαφέροντα κτήρια, όπως το σπίτι του μεγαλύτερου ευεργέτη της πόλης, με διαδικασίες ελέγξιμης και μάλλον ανύπαρκτης νομιμότητας. Συνεχίζουμε την τμηματική ανάπλαση μη συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η παλιά, αλλά αφήνοντας ενδιάμεσα τμήματα εκτός ανάπλασης. Και πλήθος άλλων παρεμβάσεων και ενεργειών που απέχουν μακράν της Νομιμότητας αλλά κυρίως δημιουργούν προηγούμενα, υποθάλπτουν εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινωνία, ζημιώνουν και οικονομικά την πόλη, αφήνοντας αρνητικό αποτύπωμα στη φυσιογνωμία της πόλης.

Τελικά όπως φαίνεται κάποιοι ασελγούν κατ’ εξακολούθηση πάνω στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Οι μηχανικοί της πόλης διαχρονικά στέκονται απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και πρακτικές από όποιους τις παράγουν και πρέπει να σταματήσουν.

Πριν να είναι πλέον αργά » !

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή δράση κατά των αυξήσεων της Γέφυρας από Δήμους και φορείς

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγη ώρα,  σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και 5των Σωματείων της δυναμής του, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, η πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.

Κατά την συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις, με τον βουλευτή του νομού να σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να απαντηθεί κεντρικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την σύμβαση που έχει το κράτος με την Γέφυρα ως “Δρακόντεια”.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν την κοινή στόχευση για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας με τις δημοτικές αρχές  της περιοχής να συντονίζονται άμεσα για τον περεταίρω προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την καταγραφή των προτάσεων αναμένεται άμεσα η σύνταξη ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει:

Την άμεση συνάντηση των δημάρχων των όμορων με την Γέφυρα δήμων, τον συντονισμό για συνάντηση με Περιφέρεια και τον αρμόδιο υπουργό και κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των διοδίων της Γέφυρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα ορίστηκε μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους  Ναυπακτίας και Δωρίδας, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ,  όπου άμεσα θα συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα (18:30) η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Published

on

By

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της

Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν

την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους

εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το

εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων

παραμένουν αμετάβλητες.

Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους

Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή

συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του

Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί

μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους

τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ