Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάπλαση με… παρατηρήσεις!

Published

on

Μετά τις δέκα παρατηρήσεις επί της μελέτης της Ανάπλασης που απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού, κλιμάκιο του Δήμου Ναυπακτίας, αποτελούμενο από το Δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα και υπηρεσιακούς παράγοντες είχαν συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου. Κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία διευθυντών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), δόθηκαν διευκρινίσεις επί των θεμάτων – παρατηρήσεων που αναφέρονται στο έγγραφο. Από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας τονίστηκε πως στη Ναύπακτο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αναπλάσεις ανατολικά και δυτικά, στο Γρίμποβο και στην Ψανή, στα Μποτσαρέικα. με το μοναδικό κομμάτι, αυτό του ιστορικού κέντρου της πόλης να μένει εκτός.

Τονίστηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα της πόλης με το χαρακτήρα της που σήμερα έχει διαμορφωθεί. Όπως διευκρίνισε στο Nafsweek.gr  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, πρακτικά η παρατηρήσεις δεν απαγορεύουν την Ανάπλαση αλλά επισημαίνουν τα όσα θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη φυσιογνωμία της πόλης και το χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικό τόπο και τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέα πρόταση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που θα κατατεθεί εκ νέου στο υπουργείο και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις. Είναι γνωστό ότι για το θέμα της μελέτης της ανάπλασης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από μέρους του Δήμου Ναυπακτίας είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους ο Σύλλογος Μηχανικών και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου.

Σε περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γνωρίζουμε την τελική απόφαση του ΚΑΣ,  με το επόμενο βήμα για την Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου να είναι η έγκριση της μελέτης απ’ το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ).

 

 

Οι Μηχανικοί της πόλης επιμένουν πάντα στη νομιμότητα…  οι πολιτικοί της πόλης βλέπουν παντού «περδικλώστρες»

Για τις τελευταίες εξελίξεις ζητήσαμε τη θέση του πολίτικου μηχανικού Νίκου Τσερπέλη, εκπρόσωπου του ΣΥΔΜΕΕΝ στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το θέμα.    Μας είπε:

«Ως Μηχανικοί και επιστήμονες, με σαφήνεια και προσήλωση στις αρχές της επιστήμης και στις διατάξεις της Νομοθεσίας, εμμένουμε στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων τεχνικής φύσεως από αυτή τη σκοπιά και μόνο.                         

Σε όλες τις διαβουλεύσεις και τον δημόσιο διάλογο έως και σήμερα αναπτύξαμε τα επιχειρήματά μας υποστηρίζοντας πάντα τα αυτονόητα. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο, το γεγονός ότι ο Δημόσιος Χώρος είναι ζήτημα και υπόθεση άλλου επιπέδου και άλλης κατηγορίας.   Δεν αφορά το μαντρί, την αποθήκη, το ισόγειο ή το διώροφο και το τριώροφο.

 Δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και αγοραπωλησίες ψήφων. Για αυτό και ο Νομοθέτης είναι σαφής και προβλέπει για το Δημόσιο Χώρο και τον εξοπλισμό του τη διενέργεια Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός αφενός διασφαλίζει την έρευνα για τη βέλτιστη τεχνικά και αρχιτεκτονικά λύση και αφετέρου, απαιτώντας πλήρη και δημόσια τεκμηρίωση, απαγορεύει στον κάθε μαθηματικό, γιατρό, κρεοπώλη ή παντοπώλη να αρχιτεκτονίζει και να δομεί, ασελγώντας πάνω στην πόλη.

Εξασφαλίζει επίσης την προσέγγιση των τεχνικών ζητημάτων από ειδικούς με την απαραίτητη επάρκεια.  Ειδικά στην πόλη μας, η οποία έχει πολλαπλά επίπεδα προστασίας, ο κανόνας αυτός έπρεπε να είναι απαράβατος.  Συμμετείχαμε ως φορείς στη διαβούλευση της 9/6/2017, σχετικά με τη Μελέτη της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Ναυπάκτου, καταθέτοντας με σαφήνεια τις προτάσεις μας για τη σωστή πορεία του εγχειρήματος αντιμετωπίζοντας μια αμφιβόλου ποιότητας μελέτη της υπηρεσίας – αγνώστων λοιπών μελετητών. Ακόμη και σε αυτή τη μελέτη αναδείξαμε τα αδιέξοδα και τονίσαμε τις αδυναμίες της.

Με σαφήνεια περιγράψαμε τι προβλέπεται Νομοθετικά και τι πρέπει να γίνει και με ποιά διαδικασία :

  • ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (ή και ΙΔΕΩΝ μόνο) – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΥΣΗΣ
  • ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Ακόμα με σαφήνεια αναφερθήκαμε στο περιεχόμενο τέτοιων μελετών και στην ουσία χρηματοδότησής τους. Δεν αποτελεί ανάπλαση μόνο η αυξομείωση του πλάτους της οδού ή των πεζοδρομίων και η αλλαγή του υλικού τους. Δεν σχεδιάζουμε «στο πόδι» παρεμβάσεις επιπέδου Ανάπλασης Ιστορικών Χώρων με στόχο τις εντυπώσεις, την ψηφοθηρία και τις πάσης φύσεως εκλογές. Για μια ακόμα φορά αγνοηθήκαμε και λοιδορηθήκαμε. Για μια ακόμα φορά όμως αποδειχτήκαμε αληθινοί.                                              Οι πρόσφατες αποφάσεις των συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού ενισχύουν με το παραπάνω όλα όσα τότε είχαμε υποστηρίξει.

Διαχρονικά αντιμετωπιζόμαστε με όρους πολιτικού ρεβανσισμού, τοποθετώντας μας πλείστους όσους χαρακτηρισμούς και ταμπέλες αντίθετα στον επιστημονικά ορθό λόγο και την γραμμή της Νομιμότητας την οποία προτάσσουμε. Σημειώνω ότι οι τεχνικοί φορείς της πόλης, ΣΑΝΑ και ΣΥΔΜΕΕΝ, αμέσως μετά την διαβούλευση και βάζοντας «πλάτη» προκαλέσαμε παρέμβαση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς την Περιφέρεια και τα όργανά της, με αίτημα να επιμηκυνθεί ο χρόνος κατάθεσης προτάσεων για χρηματοδότηση, ειδικά για τις πόλεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η Ναύπακτος στις οποίες απαιτείται μακρύς χρόνος ωρίμανσης της αδειοδότησης μελετών και έργων εξαιτίας των πολυεπίπεδων καθεστώτων προστασίας τους. Αποδεικνύουμε εμπράκτως την αγωνία μας και την συνδρομή μας για την πορεία της πόλης.  Μετά τις ενέργειές μας και επειδή δεν συναινέσαμε στον τεχνητό εκβιασμό «νομιμότητα ή λεφτά» προέκυψε ο χαρακτηρισμός «περδικλώστρες». 

Θεωρούμε ότι η πόλη μας έγινε, επίσημα πλέον, πειραματόζωο. Αλλάζουμε την άσφαλτο με πέτρα «Γαλικίας» με πρόσχημα ότι την έχει βάλει κάποιος νωρίτερα κάπου αλλού με προσχηματική και λανθασμένη διαδικασία αδειοδότησης.  Τοποθετούμε αστικό εξοπλισμό όπου και όπως θέλουμε με μόνο κέρδος τον ήχο του τσίγκου στη βροχή. Κατεδαφίζουμε αξιόλογα κατά τη νομοθεσία ή ενδιαφέροντα κτήρια, όπως το σπίτι του μεγαλύτερου ευεργέτη της πόλης, με διαδικασίες ελέγξιμης και μάλλον ανύπαρκτης νομιμότητας. Συνεχίζουμε την τμηματική ανάπλαση μη συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η παλιά, αλλά αφήνοντας ενδιάμεσα τμήματα εκτός ανάπλασης. Και πλήθος άλλων παρεμβάσεων και ενεργειών που απέχουν μακράν της Νομιμότητας αλλά κυρίως δημιουργούν προηγούμενα, υποθάλπτουν εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινωνία, ζημιώνουν και οικονομικά την πόλη, αφήνοντας αρνητικό αποτύπωμα στη φυσιογνωμία της πόλης.

Τελικά όπως φαίνεται κάποιοι ασελγούν κατ’ εξακολούθηση πάνω στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Οι μηχανικοί της πόλης διαχρονικά στέκονται απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και πρακτικές από όποιους τις παράγουν και πρέπει να σταματήσουν.

Πριν να είναι πλέον αργά » !

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά την Δευτέρα 27/5 το έργο αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθ.Νόβα (Μεσολογγίου)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκινά την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 η εκτέλεση του έργου αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο προβλέπει την κατάργηση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης αμιάντου και την αντικατάστασή τους με ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που πληροί τις νέες προδιαγραφές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των παροχών,  θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της οδού Αθανασιάδη Νόβα (από τη συμβολή με την οδό Θέρμου έως και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως) δύο δίδυμοι αγωγοί, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων.

Βασίλης Γκίζας: «Έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία»

Με αφορμή την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε: «Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε από την πρώτη θητεία μας ως δημοτική αρχή ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών με παρεμβάσεις και δημιουργία υποδομών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Με την έναρξη εκτέλεσης και του συγκεκριμένου έργου βρισκόμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε αυτό μας το στόχο.  Η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και τη υγεία όλων μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραδίνεται η νέα γέφυρα του Εύηνου ποταμού

Published

on

By

Μετά από τριάντα μήνες παραδίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Εύηνου ποταμού. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε στην ίδια θέση με την παλιά δίνει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα της μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, μια και πρακτικά συνδέει και πάλι την Αιτωλοακαρνανία με την υπόλοιπη χώρα μέσα από την παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της γέφυρας θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου στις 6 το απόγευμα παρουσία του υπουργού μεταφορών και υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, του περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλ/νίας Θανάση Μαυρομάτη και του του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική πλευρά της γέφυρας προς το Ευηνοχώρι.

Είναι γεγονός πως το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λόγω της κρισιμότητας της αλλά και της ασφυκτικής πίεσης της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας και του δήμου Ναυπακτίας.

Tο οδόστρωμα της γέφυρας είναι μήκος 242 μέτρα και έχει συνολικό πλάτος στα 13,5 μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, και πέραν της γέφυρας περιλαμβάνει και υδρομηχανικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην κοίτη του ποταμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ