Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάπλαση με… παρατηρήσεις!

Published

on

Μετά τις δέκα παρατηρήσεις επί της μελέτης της Ανάπλασης που απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού, κλιμάκιο του Δήμου Ναυπακτίας, αποτελούμενο από το Δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα και υπηρεσιακούς παράγοντες είχαν συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου. Κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία διευθυντών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), δόθηκαν διευκρινίσεις επί των θεμάτων – παρατηρήσεων που αναφέρονται στο έγγραφο. Από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας τονίστηκε πως στη Ναύπακτο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αναπλάσεις ανατολικά και δυτικά, στο Γρίμποβο και στην Ψανή, στα Μποτσαρέικα. με το μοναδικό κομμάτι, αυτό του ιστορικού κέντρου της πόλης να μένει εκτός.

Τονίστηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα της πόλης με το χαρακτήρα της που σήμερα έχει διαμορφωθεί. Όπως διευκρίνισε στο Nafsweek.gr  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, πρακτικά η παρατηρήσεις δεν απαγορεύουν την Ανάπλαση αλλά επισημαίνουν τα όσα θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη φυσιογνωμία της πόλης και το χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικό τόπο και τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέα πρόταση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που θα κατατεθεί εκ νέου στο υπουργείο και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις. Είναι γνωστό ότι για το θέμα της μελέτης της ανάπλασης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από μέρους του Δήμου Ναυπακτίας είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους ο Σύλλογος Μηχανικών και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου.

Σε περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γνωρίζουμε την τελική απόφαση του ΚΑΣ,  με το επόμενο βήμα για την Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου να είναι η έγκριση της μελέτης απ’ το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ).

 

 

Οι Μηχανικοί της πόλης επιμένουν πάντα στη νομιμότητα…  οι πολιτικοί της πόλης βλέπουν παντού «περδικλώστρες»

Για τις τελευταίες εξελίξεις ζητήσαμε τη θέση του πολίτικου μηχανικού Νίκου Τσερπέλη, εκπρόσωπου του ΣΥΔΜΕΕΝ στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το θέμα.    Μας είπε:

«Ως Μηχανικοί και επιστήμονες, με σαφήνεια και προσήλωση στις αρχές της επιστήμης και στις διατάξεις της Νομοθεσίας, εμμένουμε στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων τεχνικής φύσεως από αυτή τη σκοπιά και μόνο.                         

Σε όλες τις διαβουλεύσεις και τον δημόσιο διάλογο έως και σήμερα αναπτύξαμε τα επιχειρήματά μας υποστηρίζοντας πάντα τα αυτονόητα. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο, το γεγονός ότι ο Δημόσιος Χώρος είναι ζήτημα και υπόθεση άλλου επιπέδου και άλλης κατηγορίας.   Δεν αφορά το μαντρί, την αποθήκη, το ισόγειο ή το διώροφο και το τριώροφο.

 Δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και αγοραπωλησίες ψήφων. Για αυτό και ο Νομοθέτης είναι σαφής και προβλέπει για το Δημόσιο Χώρο και τον εξοπλισμό του τη διενέργεια Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός αφενός διασφαλίζει την έρευνα για τη βέλτιστη τεχνικά και αρχιτεκτονικά λύση και αφετέρου, απαιτώντας πλήρη και δημόσια τεκμηρίωση, απαγορεύει στον κάθε μαθηματικό, γιατρό, κρεοπώλη ή παντοπώλη να αρχιτεκτονίζει και να δομεί, ασελγώντας πάνω στην πόλη.

Εξασφαλίζει επίσης την προσέγγιση των τεχνικών ζητημάτων από ειδικούς με την απαραίτητη επάρκεια.  Ειδικά στην πόλη μας, η οποία έχει πολλαπλά επίπεδα προστασίας, ο κανόνας αυτός έπρεπε να είναι απαράβατος.  Συμμετείχαμε ως φορείς στη διαβούλευση της 9/6/2017, σχετικά με τη Μελέτη της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Ναυπάκτου, καταθέτοντας με σαφήνεια τις προτάσεις μας για τη σωστή πορεία του εγχειρήματος αντιμετωπίζοντας μια αμφιβόλου ποιότητας μελέτη της υπηρεσίας – αγνώστων λοιπών μελετητών. Ακόμη και σε αυτή τη μελέτη αναδείξαμε τα αδιέξοδα και τονίσαμε τις αδυναμίες της.

Με σαφήνεια περιγράψαμε τι προβλέπεται Νομοθετικά και τι πρέπει να γίνει και με ποιά διαδικασία :

  • ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (ή και ΙΔΕΩΝ μόνο) – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΥΣΗΣ
  • ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Ακόμα με σαφήνεια αναφερθήκαμε στο περιεχόμενο τέτοιων μελετών και στην ουσία χρηματοδότησής τους. Δεν αποτελεί ανάπλαση μόνο η αυξομείωση του πλάτους της οδού ή των πεζοδρομίων και η αλλαγή του υλικού τους. Δεν σχεδιάζουμε «στο πόδι» παρεμβάσεις επιπέδου Ανάπλασης Ιστορικών Χώρων με στόχο τις εντυπώσεις, την ψηφοθηρία και τις πάσης φύσεως εκλογές. Για μια ακόμα φορά αγνοηθήκαμε και λοιδορηθήκαμε. Για μια ακόμα φορά όμως αποδειχτήκαμε αληθινοί.                                              Οι πρόσφατες αποφάσεις των συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού ενισχύουν με το παραπάνω όλα όσα τότε είχαμε υποστηρίξει.

Διαχρονικά αντιμετωπιζόμαστε με όρους πολιτικού ρεβανσισμού, τοποθετώντας μας πλείστους όσους χαρακτηρισμούς και ταμπέλες αντίθετα στον επιστημονικά ορθό λόγο και την γραμμή της Νομιμότητας την οποία προτάσσουμε. Σημειώνω ότι οι τεχνικοί φορείς της πόλης, ΣΑΝΑ και ΣΥΔΜΕΕΝ, αμέσως μετά την διαβούλευση και βάζοντας «πλάτη» προκαλέσαμε παρέμβαση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς την Περιφέρεια και τα όργανά της, με αίτημα να επιμηκυνθεί ο χρόνος κατάθεσης προτάσεων για χρηματοδότηση, ειδικά για τις πόλεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η Ναύπακτος στις οποίες απαιτείται μακρύς χρόνος ωρίμανσης της αδειοδότησης μελετών και έργων εξαιτίας των πολυεπίπεδων καθεστώτων προστασίας τους. Αποδεικνύουμε εμπράκτως την αγωνία μας και την συνδρομή μας για την πορεία της πόλης.  Μετά τις ενέργειές μας και επειδή δεν συναινέσαμε στον τεχνητό εκβιασμό «νομιμότητα ή λεφτά» προέκυψε ο χαρακτηρισμός «περδικλώστρες». 

Θεωρούμε ότι η πόλη μας έγινε, επίσημα πλέον, πειραματόζωο. Αλλάζουμε την άσφαλτο με πέτρα «Γαλικίας» με πρόσχημα ότι την έχει βάλει κάποιος νωρίτερα κάπου αλλού με προσχηματική και λανθασμένη διαδικασία αδειοδότησης.  Τοποθετούμε αστικό εξοπλισμό όπου και όπως θέλουμε με μόνο κέρδος τον ήχο του τσίγκου στη βροχή. Κατεδαφίζουμε αξιόλογα κατά τη νομοθεσία ή ενδιαφέροντα κτήρια, όπως το σπίτι του μεγαλύτερου ευεργέτη της πόλης, με διαδικασίες ελέγξιμης και μάλλον ανύπαρκτης νομιμότητας. Συνεχίζουμε την τμηματική ανάπλαση μη συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η παλιά, αλλά αφήνοντας ενδιάμεσα τμήματα εκτός ανάπλασης. Και πλήθος άλλων παρεμβάσεων και ενεργειών που απέχουν μακράν της Νομιμότητας αλλά κυρίως δημιουργούν προηγούμενα, υποθάλπτουν εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινωνία, ζημιώνουν και οικονομικά την πόλη, αφήνοντας αρνητικό αποτύπωμα στη φυσιογνωμία της πόλης.

Τελικά όπως φαίνεται κάποιοι ασελγούν κατ’ εξακολούθηση πάνω στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Οι μηχανικοί της πόλης διαχρονικά στέκονται απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και πρακτικές από όποιους τις παράγουν και πρέπει να σταματήσουν.

Πριν να είναι πλέον αργά » !

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι στο αίτημα της αντιπολίτευσης για μετάθεση την Δευτέρα της συζήτησης για την Ανάπλαση

Published

on

By

Αύριο Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 στο Δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της ανάπλασης. Για το λόγο οτι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά το μέλλον της πόλης μας, τόσο η Ομοσπονδία -ΟΕΒΕΝ όσο και το σύνολο των συμβούλων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΔΣ  Γ. Σιμάκη να μεταθέσει τη συνεδρίαση για την προσεχή Δευτέρα, αίτημα το οποίο δεν εισακούστηκε.

Ακολουθούν οι επιστολές των δημοτικών συμβούλων και η απάντηση Σιμάκη

“Αγαπητέ κ. πρόεδρε,

Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της επιτροπής που συγκροτήθηκε για το έργο της ανάπλασης μας στείλατε την Παρασκευή 24/6/22 πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 30/6/22.

Γνωρίζετε τη σοβαρότητα του θέματος και το ενδιαφέρον που έχουν οι συμπολίτες μας για το έργο της ανάπλασης που καθυστερεί ανεξήγητα μέχρι σήμερα και με ορατό τον κίνδυνο της μη ολοκλήρωσής του.

Με αυτό ως δεδομένο μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι επιλέξατε για την ειδική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα, ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα είναι ανοιχτά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους περιλαμβάνεστε και εσείς αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Για το θέμα αυτό έχετε λάβει την από 24/6/22 σχετική διαμαρτυρία από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας.

Υπογραμμίζουμε ότι μέχρι σήμερα όλα τα Δημοτικά Συμβούλια τα συγκαλείτε Δευτέρα ή Τετάρτη απόγευμα. Ως εκ τούτου είναι προφανής η σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας σας να καλέσετε την ειδική αυτή συνεδρίαση για την Πέμπτη το απόγευμα με στόχο να δυσκολέψετε την παρουσία δημοτικών συμβούλων και να αποτρέψετε την παρουσία πολιτών που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο έργο.

Πέραν αυτών, γνωρίζετε κ πρόεδρε ότι για το θέμα αυτό είναι απαραίτητη η προετοιμασία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης οι οποίοι καλούνται να τοποθετηθούν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα στη διάθεση τους. Τα έγγραφα αυτά μπορούμε να τα ζητήσουμε σήμερα Δευτέρα 27/6/22 και είναι αμφίβολο αν θα μας δοθούν μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μας δίνετε  καθόλου χρόνο να τα μελετήσουμε και πολύ περισσότερο να διερευνήσουμε σε βάθος όλες τις πτυχές του θέματος (νομικές, τεχνικές, οικονομικές κλπ)

Για να μελετήσουμε το θέμα και να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας ζητάμε να μεταθέσετε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το απόγευμα της Δευτέρας 4/7/22. Ουσιαστικά πρόκειται για μετάθεση της συζήτησης κατά μια εργάσιμη ημέρα χωρίς να  προκύπτει κάποιο πρόβλημα για το δήμο. Άλλωστε έχουν παρέλθει τρία χρόνια και το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά και μετά από συνεχείς πιέσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης.  Με τον τρόπο αυτό θα μας δώσετε ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο για να μελετήσουμε καλύτερα το φάκελο του έργου και να τοποθετηθούμε υπεύθυνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θεωρούμε δεδομένη την πρόσκλησή σας προς το μελετητή ώστε να παραστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ και να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις πάνω στη μελέτη που συνέταξε.

Ναύπακτος 27/6/2022

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Λουκόπουλος Παναγιώτης

Σιαμαντας Γεωργιος

Χρυσανθόπουλος Λάμπρος

Κονίδας Παναγιώτης

Δημητρόπουλος Νικόλαος

Σκαρλάτος

Μπουλές Ιωάννης

Κοτσανας Ανδρέας

Ασημακόπουλος Νικόλαος

Καλαβρουζιώτη Παναγιώτα

Γούλας Γεώργιος

Ασημακόπουλος Γεώργιος

 

Η απάντηση του προέδρου του ΔΣ Γ. Σιμάκη

“Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι φροντίζουμε πάντοτε για τη διευκόλυνση του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Προς ενημέρωσή σας, τη συγκεκριμένη ημέρα που προτείνετε θα απουσιάζουν τουλάχιστον 2 μέλη του συμβουλίου.

Σας υπενθυμίζω ότι, κατά τη τελευταία συνεδρίαση ζητήσατε την όσο το δυνατόν πιο άμεση σύγκληση του σώματος, η οποία βάσει των διαδικασιών που απαιτούνται, είναι η Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, η οποία και τελικώς επελέγη.  Σημειώνω δε ότι, προφανώς και υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την προετοιμασία σας, δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να δοθεί προτεραιότητα σε οποιοδήποτε έγγραφο ζητηθεί από μέρους σας. Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, είχατε τη δυνατότητα να προετοιμαστείτε κατάλληλα”.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεώργιος Σιμάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πλατεία της Κ. Δάφνης εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο

Published

on

By

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας για το έργο Ανάπλασης-Ανάδειξης του κοινόχρηστου χώρου της Κάτω Δάφνης στη θέση Αγία Παρασκευή και εντάσσεται προς χρηματοδότηση στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Με προϋπολογισμό 255.000 ευρώ, η μελέτη του έργου που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις επιστρώσεων με κυβόλιθους, φυτεύσεις και διαμορφώσεις χώρων πρασίνου με τοποθέτηση δέντρων, αλλά και διαμόρφωση δύο επιπέδων που η καθεμία αντιστοιχεί στις εκάστοτε εισόδους του Ιερού Ναού.

«Επιθυμία και στόχευσή μας ήταν εξαρχής να εξυπηρετήσουμε τη βασική ανάγκη της Κοινότητας, που δεν είναι άλλη από την ενεργοποίηση του κοινόχρηστου χώρου και την ανάδειξή του σε σημείο αναφοράς της καθημερινότητας των κατοίκων», ανέφερε με δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης για να προσθέσει πως «εργαστήκαμε από κοινού με τα στελέχη των Υπηρεσιών μας, την Κοινότητα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες.  Η απόφαση του Πράσινου Ταμείου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ