Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανέξοδη διαφήμιση!!!

Published

on

Ανέξοδα εντελώς,  η Ναύπακτος κατάφερε να διαφημιστεί, αρνητικά μεν, μέσα από δύο γεγονότα. Τις εικόνες ντροπής που παρουσίασε το λιμάνι πριν λίγες ημέρες με τα απομεινάρια από κουτάκια μπύρας, καφέδων και ποτών  και από το ατύχημα, που ευτυχώς δεν έγινε δυστύχημα, με την βουτιά νεαρού από τον  φάρο  του λιμανιού.

Διαφήμιση ενόψει τουριστικής περιόδου (!!!) , με το άρθρο του  Νικόλα Σεβαστάκη που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LiFO.

…μοιάζει τώρα με αναποδογυρισμένο κάδο

«ΔΥΟ «ΚΟΜΜΑΤΑ» φαίνεται πως σχηματίστηκαν αυτό τον καιρό. Όσοι πίστευαν ή, έστω, στοιχημάτιζαν σε μια εμπειρία αλλαγής μέσα από τη δοκιμασία και εκείνοι που, παραμένοντας σκεπτικιστές και κατά τεκμήριο πιο απαισιόδοξοι, έγραψαν ότι καμία κρίση δεν αλλάζει τις συνειδήσεις, παρά μόνο προσωρινά και υπό το κράτος του φόβου. Μόλις περνάει ο φόβος, λένε, η «κοινωνία ανοίγει» γλιστρώντας σε μια καθημερινότητα της αμέλειας και της πρόθυμης λήθης.

Αυτές οι δύο οπτικές έχουν πάντα ενδιαφέρον, αφού η πρώτη ψάχνει εναγωνίως ηθικά παραδείγματα από την Ιστορία –ακόμα και από μια επιδημία–, ενώ η δεύτερη οπτική, η πιο ζοφερή, μοιάζει να απολαμβάνει το γεγονός πως οι άλλοι διαψεύδονται από την αδιόρθωτη πραγματικότητα.

Αλλάζουμε, λοιπόν, ή παραμένουμε ίδιοι και απαράλλαχτοι;

Οτιδήποτε είναι μόνο σύσταση και όχι ξεκάθαρη απαγόρευση δεν λειτουργεί ή το ξεπερνά η «αυθάδης» κίνηση του κόσμου που αισθάνεται ότι δεν ζει έναν κίνδυνο αλλά ένα πολύ μακρινό και αφηρημένο ενδεχόμεν   Ομολογώ πως κρατώ κάτι και από τους δύο τρόπους να παρατηρεί κανείς τα πράγματα. Βλέπω, ας πούμε, τις κινήσεις του πλήθους, την αναδυόμενη «νέα καθημερινότητα».

Ρυάκια κόσμου και πυκνές ανθρωποσυστάδες σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από ψηλά μπαλκόνια. Ένα πολυπρόσωπο ον με χιλιάδες κλαδιά που απλώνονται σε πλατείες με αποξηραμένα παρτέρια και ετοιμόρροπα παγκάκια που έχουν να συντηρηθούν καιρό.

Κι έπειτα, το φως του ήλιου, τα κεφάλια του νεαρόκοσμου στα πηγμένα λεωφορεία για τις παραλίες και το παιχνίδι όλης της κοινωνίας με τις μάσκες που μπαινοβγαίνουν σε μια κίνηση μισοσυμμόρφωσης.   Αυτό, όμως, που με ενοχλεί περισσότερο δεν είναι τέτοιες εικόνες, που, εξάλλου, ανταποκρίνονται στο μαζικό «άνοιγμα» μετά το «κλείσιμο».

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως οι κοινωνίες ‒και όχι μόνο η δική μας‒ δυσκολεύονται να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη η ενδιάμεση κλίμακα ανάμεσα στους ανελαστικούς κανόνες και στην απουσία κανόνων. Αν υποθέσουμε ότι τώρα ζούμε ένα μεσαίο στάδιο ή δοκιμάζουμε ένα είδος «μετάβασης», δεν μπορούμε προφανώς να ρυθμίσουμε τις κινήσεις μας στο σωστό μέτρο.   Προς στιγμήν, νιώθουμε πως βρισκόμαστε σε παφλασμό, σε έναν μεγάλο κυματισμό που συμπαρασύρει τις νουθεσίες και τα πρωτόκολλα, διατηρώντας μόνο «ό,τι προβλέπεται ρητώς».

Οτιδήποτε είναι μόνο σύσταση και όχι ξεκάθαρη απαγόρευση δεν λειτουργεί ή το ξεπερνά η «αυθάδης» κίνηση του κόσμου που αισθάνεται ότι δεν ζει έναν κίνδυνο αλλά ένα πολύ μακρινό και αφηρημένο ενδεχόμενο.

Δηλαδή, εδώ ισχύει το γνωστό πως, ό,τι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται, πράγμα που αντιλαμβανόμαστε πως δεν δίνει απάντηση στα άπειρα πρακτικά και ηθικά διλήμματα της καθημερινότητας.

Οι βραδινές παρέες δεν είναι συμμορίες Όμως δεν είναι αυτό το πιο εντυπωσιακό σημάδι των ημερών. Για μένα, η πιο ανησυχητική εικόνα είναι αυτή των σκουπιδιών.

Της κυριαρχίας τους, της παντοκρατορίας τους. Το πρωινό φως αποκαλύπτει μικρές και μεγάλες σκουπιδονησίδες κατά μήκος των σημείων εξόδου και των νυχτερινών συγκεντρώσεων.

Η πόλη –δεν θέλω να πω, γενικεύοντας, η χώρα, γιατί προφανώς δεν ισχύει– μοιάζει τώρα με αναποδογυρισμένο κάδο. Και αυτό δεν είναι η αναγεννητική αταξία που ακολουθεί την τεχνητή τάξη του εγκλεισμού, δεν είναι η ζωή που παίρνει τάχα εκδίκηση από τους «κανόνες» και τα μέτρα: είναι η παλιά, γνωστή περιφρόνηση για τον χώρο μας, για τον κοινό υλικό κόσμο.

Ως προς αυτό, νομίζω πως ισχύει η εκδοχή της χειροτέρευσης των συμπεριφορών: η προϋπάρχουσα περιφρόνηση πολλαπλασιάστηκε και γιγαντώθηκε, επειδή για δύο μήνες ζήσαμε περιορισμένα. Κινούμαστε πάλι στην κόψη ανάμεσα σε απαγόρευση και αυθαιρεσία, στα πρόστιμα και στην αδιαφορία.

Σαν να μην μπορούμε πάντα να φανταστούμε τρόπους δημόσιας ζωής πέρα από την «καγκουριά», την αμοιβαία παρενόχληση και τα επινοητικά σαμποτάζ στον κοινό χώρο.

Γι’ αυτό σκέφτομαι πως χρειαζόμαστε έναν κώδικα προστασίας των κοινόχρηστων αγαθών. Για να μπορούμε να διεκδικούμε πολιτικά το ένα ή το άλλο από την κυβέρνηση, απ’ όλες τις οργανωμένες εξουσίες και τα «μεγάλα συμφέροντα», δεν μπορούμε να κολακεύουμε τις όποιες συλλογικές επιτυχίες.

Διότι υπάρχει μια αδιάψευστη συλλογική αποτυχία που είναι πως αφηνόμαστε στην ασχήμια και στην επέκταση της κακής χρήσης και της ασέβειας προς τον άλλον.

Αν, λοιπόν, η δημιουργία μια νέας συλλογικής συνείδησης μοιάζει με ιδεαλιστικό ευχολόγιο σε σχέση με μια αφόρητα πεζή πραγματικότητα, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφεθούμε παθητικά στο «έτσι είναι τα πράγματα».

Γιατί, αν πράγματι ο Άνθρωπος δεν αλλάζει –πόσο μάλλον από μια πανδημία, όταν δεν έχει «αλλάξει» από πολέμους και γενοκτονίες–, κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές και στάσεις μπορεί να αλλάζουν. Ή, τουλάχιστον, να πιστεύουμε στη δυνατότητα αυτή.

Πέρα από τους ηθικούς πανικούς και τον φόβο της μόλυνσης, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με μια κουλτούρα των ορίων που δεν θα τη βλέπουμε ως τιμωρία και ασφυξία.

Όσο σκεπτικιστής και αν είναι κανείς απέναντι σε τέτοια ηθικά ερωτήματα, είναι αδύνατο να πάψει να τα σκέπτεται ως επείγοντα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΑΔΚΝ τιμά τον Γιάννη Μπουλέ

Published

on

By

Μπουλές-ναυπακτος-ΑΔΚΝ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας  – ΑΔΚΝ  Τιμά τον ιδρυτή της παράταξης  και π. δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ για την 25ετή προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο Ναυπακτίας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 στις 6:30 μμ στο κτήριο “Ναυπακτία” στο λιμάνι Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Διαμαρτυρίας προς τον Δήμο από τον Σύλλογος Στρανωμιτών για το «Καρέλι»

Published

on

By

Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Ναυπακτίας απέστειλε ο  Σύλλογος Στρανωμιτών Ναυπακτίας Αθηνών «O Άγιος Νικόλαος» όπου και αναφέρει σε αυτή τα ακόλουθα:

«Έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη οδό και μετά και από την απερίγραπτη απόφαση και κίνηση του Δήμου Ναυπακτίας να κόψει την σκάλα που συνδέεται με το Καρέλι και να τοποθετήσει πινακίδες για την μη διέλευση από το ιστορικό μας αυτό μνημείο προβαίνουμε σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας που θα κοινοποιηθεί προς όλους τους Συλλόγους της περιοχής και σε μέσα ενημέρωσης.

Για όσους δεν γνωρίζουν, από τις 24.11.23 το πρωί ένα κομμάτι της ιστορίας, του τουρισμού και της καθημερινότητας του τόπου μας, η συρματογέφυρα, «το Καρέλι» μας, αποτελεί παρελθόν λόγω της συνεχιζόμενης αμέλειας και αδιαλλαξίας του Δήμου Ναυπακτίας.

Η αερογέφυρα αυτή που βρίσκεται στον Άνω Κάμπο Στρανώμης Ναυπακτίας και συνδέει τις περιοχές Στράνωμας με τον συνοικισμό Κάτω Δοσούλα Χρυσοβίτσας στον ποταμό Εύηνο αποτελεί εδώ και χρόνια πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, και συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Ναυπακτίας και της ορεινής Τριχωνίδας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών είναι μεγάλος κυρίως, την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Επιπροσθέτως, το Καρέλι αποτελεί σημείο εκκίνησης για έναν από τα ελάχιστα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής, αυτό που συνδέει το Καρέλι με το ιστορικότατο γεφύρι της Αρτοτίβας. Το γεφύρι της Αρτοτίβας είναι από τα αρχαιότερα γεφύρια από όσα σώζονται μέχρι σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία και ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Έχει πρόσφατα επισκευασθεί ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το εν λόγω μονοπάτι είναι και καταχωρημένο σε βασικές εφαρμογές πεζοπορίας όπως το wikiloc που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως

Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι το Καρέλι αποτελεί τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών του Ευήνου ποταμού.

Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει άλλου τύπου γέφυρα για να περάσει κάποιος στην απέναντι όχθη του ποταμού, οπότε το πέρασμα από το συρμάτινο γεφύρι αποτελεί τη μοναδική λύση. Παραμένει ακόμα λοιπόν και σήμερα η γέφυρα ζωτικής σημασίας για τους κάτοικους της περιοχής που θέλουν να μετακινηθούν από την μια μεριά στην άλλη:

 Από τους ηλικιωμένους που θέλουν να ψωνίσουν τα απαραίτητα,

 Από τα μικρά παιδιά που πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στο σχολείο τους,

 Από τους κατοίκους που η εργασία τους βρίσκεται στην απέναντι πλευρά,

 Από τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται εκατέρωθεν του ποταμού.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να εκπονηθεί μελέτη για την στήριξη του Καρελιου- καθότι αυτό στηρίζεται σε πλατάνι που έχει προσβληθεί από την νόσο των πλατανιών. Αντί λοιπόν να πραγματοποιηθεί μελέτη και να στηριχτεί το ιστορικό αυτό μνημείο ( στέκει εκεί για πάνω από 100 χρόνια) ο Δήμος προτίμησε να καταστρέψει την σκάλα που οδηγεί στην αερογέφυρα..

Είναι πραγματικά ντροπή ένα μνημείο που έχει αποτυπωθεί μέχρι και σε γραμματόσημο του Ελληνικού Κράτους (Συλλογή 2012 – Περιηγητικός τουρισμός- επισυνάπτεται σε φωτοτυπία η συλλογή- ) να αφεθεί στην τύχη του.

Απαιτούμε λοιπόν την υπαγωγή της περιοχής στην κατηγορία «διατηρητέα μνημεία της φύσης» σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 86 του 1969 όπως τροποποιήθηκε με το ΝΔ 996 του 1971 και αντικαταστάθηκε από το Νόμο 998/1979 και την άμεση στήριξη του Καρελιού».

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για τον ίλαρχο Κωνσταντίνο Λ. Τζαβέλλα στη Ναύπακτο

Published

on

By

Ομιλητές της εκδήλωσης οι κ. Ηλίας Δημητρόπουλος (Σμήναρχος ε.α.) και Κώστας Λ. Τζαβέλλας (εγγονός του ίλαρχου Κωνσταντίνου Λ. Τζαβέλλα). Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, οι κ. Βασίλης Γκίζας (Δήμαρχος Ναυπακτίας), Θανάσης Παπαθανάσης (βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας), Γιώργος Δελμούζος (Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), Σπύρος Σκιαδαρέσης (Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος) και Παπανδρέου Κωνσταντίνος (Αντιπρόσωπος Αποστράτων Ιππικού).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:  κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας) κ. Καλαβρουζιώτης Θανάσης (Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας), κ. Ριζόπουλος Παναγιώτης (Αντιπρόεδρος φίλων Πολεμικού Μουσείου), Γιάννης Σιτίστας (Πρόεδρος Συνδέσμου Ναυπακτίων στην Πάτρα), εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη και άλλων φορέων της πόλης μας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία φίλων Αναβιωτών που ταξίδεψαν για να παρευρεθούν στην εκδήλωσή μας, όπως των:  κ. Θεόδωρου Κωτσάκη και Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλόπουλου από τον Σκοπευτικό Όμιλο Πατρών, κας Μαρίας Κασούτσα, Προέδρου του Συλλόγου “Σάλωνα του 21” και Μιχάλη Αναγνώστου από την Άμφισσα, κ. Νίκου Βλαχόπουλου, Προέδρου του Ομίλου Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “ο Λιάρος”, κ. Γιάννη Μακρή, Προέδρου Διεθνούς Αδελφότητας Ελεύθερων Πολιορκημένων από Μεσολόγγι και των Νίκου Γιαννακοπούλου και Σταυρούλας Πολονύφη από τον Σύλλογο Άγιος Νικόλαος Κρίκελλου Ευρυτανίας.

Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννου Δημήτριο για την δωρεάν τεχνική υποστήριξη και ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης, τους χορηγούς μας “Φαρμακείο Περικλή Θεοφάνη”, “Πρατήριο υγρών καυσίμων Αφοι Βαρελά”, “Κλωστοϋφαντουργία Πολύχρονος ΑΒΕΕ” και δύο άλλων που επιθυμούν την ανωνυμία τους.

Πολλά ευχαριστήρια ανήκουν στα μέλη του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας “Έπαχτος” που βοήθησαν και στήριξαν την εκδήλωση.

Δυο ιππείς, μέλη του Συλλόγου μας, οι: Παντελής Αναστασόπουλος και Γιώργος Δημητρίου θέλοντας να τιμήσουν με τον τρόπο τους τη μνήμη του Ίλαρχου, στάθηκαν στην είσοδο της αίθουσας με τα άλογά τους  και υποδέχτηκαν εντυπωσιακά το κοινό.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ίλαρχου Κωνσταντίνου Λ. Τζαβέλλα χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου.

Ναύπακτος 3 Δεκεμβρίου 2023

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων

Σουλιωτών Ναυπακτίας “O  Έπαχτος”

Η Πρόεδρος

Μαρία Σαγώνα

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ