Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανέξοδη διαφήμιση!!!

Published

on

Ανέξοδα εντελώς,  η Ναύπακτος κατάφερε να διαφημιστεί, αρνητικά μεν, μέσα από δύο γεγονότα. Τις εικόνες ντροπής που παρουσίασε το λιμάνι πριν λίγες ημέρες με τα απομεινάρια από κουτάκια μπύρας, καφέδων και ποτών  και από το ατύχημα, που ευτυχώς δεν έγινε δυστύχημα, με την βουτιά νεαρού από τον  φάρο  του λιμανιού.

Διαφήμιση ενόψει τουριστικής περιόδου (!!!) , με το άρθρο του  Νικόλα Σεβαστάκη που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LiFO.

…μοιάζει τώρα με αναποδογυρισμένο κάδο

«ΔΥΟ «ΚΟΜΜΑΤΑ» φαίνεται πως σχηματίστηκαν αυτό τον καιρό. Όσοι πίστευαν ή, έστω, στοιχημάτιζαν σε μια εμπειρία αλλαγής μέσα από τη δοκιμασία και εκείνοι που, παραμένοντας σκεπτικιστές και κατά τεκμήριο πιο απαισιόδοξοι, έγραψαν ότι καμία κρίση δεν αλλάζει τις συνειδήσεις, παρά μόνο προσωρινά και υπό το κράτος του φόβου. Μόλις περνάει ο φόβος, λένε, η «κοινωνία ανοίγει» γλιστρώντας σε μια καθημερινότητα της αμέλειας και της πρόθυμης λήθης.

Αυτές οι δύο οπτικές έχουν πάντα ενδιαφέρον, αφού η πρώτη ψάχνει εναγωνίως ηθικά παραδείγματα από την Ιστορία –ακόμα και από μια επιδημία–, ενώ η δεύτερη οπτική, η πιο ζοφερή, μοιάζει να απολαμβάνει το γεγονός πως οι άλλοι διαψεύδονται από την αδιόρθωτη πραγματικότητα.

Αλλάζουμε, λοιπόν, ή παραμένουμε ίδιοι και απαράλλαχτοι;

Οτιδήποτε είναι μόνο σύσταση και όχι ξεκάθαρη απαγόρευση δεν λειτουργεί ή το ξεπερνά η «αυθάδης» κίνηση του κόσμου που αισθάνεται ότι δεν ζει έναν κίνδυνο αλλά ένα πολύ μακρινό και αφηρημένο ενδεχόμεν   Ομολογώ πως κρατώ κάτι και από τους δύο τρόπους να παρατηρεί κανείς τα πράγματα. Βλέπω, ας πούμε, τις κινήσεις του πλήθους, την αναδυόμενη «νέα καθημερινότητα».

Ρυάκια κόσμου και πυκνές ανθρωποσυστάδες σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από ψηλά μπαλκόνια. Ένα πολυπρόσωπο ον με χιλιάδες κλαδιά που απλώνονται σε πλατείες με αποξηραμένα παρτέρια και ετοιμόρροπα παγκάκια που έχουν να συντηρηθούν καιρό.

Κι έπειτα, το φως του ήλιου, τα κεφάλια του νεαρόκοσμου στα πηγμένα λεωφορεία για τις παραλίες και το παιχνίδι όλης της κοινωνίας με τις μάσκες που μπαινοβγαίνουν σε μια κίνηση μισοσυμμόρφωσης.   Αυτό, όμως, που με ενοχλεί περισσότερο δεν είναι τέτοιες εικόνες, που, εξάλλου, ανταποκρίνονται στο μαζικό «άνοιγμα» μετά το «κλείσιμο».

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως οι κοινωνίες ‒και όχι μόνο η δική μας‒ δυσκολεύονται να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη η ενδιάμεση κλίμακα ανάμεσα στους ανελαστικούς κανόνες και στην απουσία κανόνων. Αν υποθέσουμε ότι τώρα ζούμε ένα μεσαίο στάδιο ή δοκιμάζουμε ένα είδος «μετάβασης», δεν μπορούμε προφανώς να ρυθμίσουμε τις κινήσεις μας στο σωστό μέτρο.   Προς στιγμήν, νιώθουμε πως βρισκόμαστε σε παφλασμό, σε έναν μεγάλο κυματισμό που συμπαρασύρει τις νουθεσίες και τα πρωτόκολλα, διατηρώντας μόνο «ό,τι προβλέπεται ρητώς».

Οτιδήποτε είναι μόνο σύσταση και όχι ξεκάθαρη απαγόρευση δεν λειτουργεί ή το ξεπερνά η «αυθάδης» κίνηση του κόσμου που αισθάνεται ότι δεν ζει έναν κίνδυνο αλλά ένα πολύ μακρινό και αφηρημένο ενδεχόμενο.

Δηλαδή, εδώ ισχύει το γνωστό πως, ό,τι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται, πράγμα που αντιλαμβανόμαστε πως δεν δίνει απάντηση στα άπειρα πρακτικά και ηθικά διλήμματα της καθημερινότητας.

Οι βραδινές παρέες δεν είναι συμμορίες Όμως δεν είναι αυτό το πιο εντυπωσιακό σημάδι των ημερών. Για μένα, η πιο ανησυχητική εικόνα είναι αυτή των σκουπιδιών.

Της κυριαρχίας τους, της παντοκρατορίας τους. Το πρωινό φως αποκαλύπτει μικρές και μεγάλες σκουπιδονησίδες κατά μήκος των σημείων εξόδου και των νυχτερινών συγκεντρώσεων.

Η πόλη –δεν θέλω να πω, γενικεύοντας, η χώρα, γιατί προφανώς δεν ισχύει– μοιάζει τώρα με αναποδογυρισμένο κάδο. Και αυτό δεν είναι η αναγεννητική αταξία που ακολουθεί την τεχνητή τάξη του εγκλεισμού, δεν είναι η ζωή που παίρνει τάχα εκδίκηση από τους «κανόνες» και τα μέτρα: είναι η παλιά, γνωστή περιφρόνηση για τον χώρο μας, για τον κοινό υλικό κόσμο.

Ως προς αυτό, νομίζω πως ισχύει η εκδοχή της χειροτέρευσης των συμπεριφορών: η προϋπάρχουσα περιφρόνηση πολλαπλασιάστηκε και γιγαντώθηκε, επειδή για δύο μήνες ζήσαμε περιορισμένα. Κινούμαστε πάλι στην κόψη ανάμεσα σε απαγόρευση και αυθαιρεσία, στα πρόστιμα και στην αδιαφορία.

Σαν να μην μπορούμε πάντα να φανταστούμε τρόπους δημόσιας ζωής πέρα από την «καγκουριά», την αμοιβαία παρενόχληση και τα επινοητικά σαμποτάζ στον κοινό χώρο.

Γι’ αυτό σκέφτομαι πως χρειαζόμαστε έναν κώδικα προστασίας των κοινόχρηστων αγαθών. Για να μπορούμε να διεκδικούμε πολιτικά το ένα ή το άλλο από την κυβέρνηση, απ’ όλες τις οργανωμένες εξουσίες και τα «μεγάλα συμφέροντα», δεν μπορούμε να κολακεύουμε τις όποιες συλλογικές επιτυχίες.

Διότι υπάρχει μια αδιάψευστη συλλογική αποτυχία που είναι πως αφηνόμαστε στην ασχήμια και στην επέκταση της κακής χρήσης και της ασέβειας προς τον άλλον.

Αν, λοιπόν, η δημιουργία μια νέας συλλογικής συνείδησης μοιάζει με ιδεαλιστικό ευχολόγιο σε σχέση με μια αφόρητα πεζή πραγματικότητα, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφεθούμε παθητικά στο «έτσι είναι τα πράγματα».

Γιατί, αν πράγματι ο Άνθρωπος δεν αλλάζει –πόσο μάλλον από μια πανδημία, όταν δεν έχει «αλλάξει» από πολέμους και γενοκτονίες–, κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές και στάσεις μπορεί να αλλάζουν. Ή, τουλάχιστον, να πιστεύουμε στη δυνατότητα αυτή.

Πέρα από τους ηθικούς πανικούς και τον φόβο της μόλυνσης, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με μια κουλτούρα των ορίων που δεν θα τη βλέπουμε ως τιμωρία και ασφυξία.

Όσο σκεπτικιστής και αν είναι κανείς απέναντι σε τέτοια ηθικά ερωτήματα, είναι αδύνατο να πάψει να τα σκέπτεται ως επείγοντα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημέρωση Συλλόγου Καφεστιατόρων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος Συλλόγου Καφεστιατόρων «Ανεμογιάννης» Ντίνος Τσουκαλάς, ενημερώνει τα μέλη του Συλλογου για τα ακόλουθα:

“Σε συνέχεια των μέτρων που λαμβάνει ο Δήμος Ναυπακτίας για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που έχει στη διάθεσή του, αποφάσισε να προχωρήσει σε διευκόλυνση των επαγγελματιών στο θέμα της καταβολής του ετήσιου τέλους κοινοχρήστων χώρων για το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι, οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον προχωρήσουν σε κατάθεση σχετικής αίτησης κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου στο Αυτοτελές Τμήμα Αδειοδοτήσεων, Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων και Απασχόλησης (τηλ. επικ.: 2634360111 και 2634360148), καλούνται να καταβάλλουν το 30% του ετήσιου τέλους που τους αναλογεί και το υπόλοιπο της οφειλής τους να το εξοφλήσουν σε δύο ισόποσες δόσεις.

Καταληκτικές ημερομηνίες εξόφλησης των δύο δόσεων είναι για την 1η δόση έως 31.8.2020 και για τη 2η δόση έως 31.10.2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται σε νόμο του 2014, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον Δήμο μας. Δε μένουμε ωστόσο μόνο σε αυτά.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε επιπλέον πόρους από την Κυβέρνηση, προκειμένου οι επαγγελματίες, που έχουν πληγεί όσο κανείς άλλος, να έχουν τη στήριξη που δικαιούνται.

Ντίνος Τσουκαλάς

Πρόεδρος Συλλόγου Καφεστιατόρων «Ανεμογιάννης» –  Αντιδήμαρχος Ναυπακτίας”

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις

Published

on

By

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι από την Τετάρτη 1 Ιουλίου θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού, δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Αυτό σημαίνει ότι από εκείνη την ημέρα, θα μπορούν να οργανωθούν  μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις τοπικών πολιτιστικών σωματείων.

Τις επόμενες ημέρες, η Κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει όλες τις λεπτομέρειες για το πως θα διεξάγονται αυτές οι εκδηλώσεις.

 

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος  ο ΑΦΜ, έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός

Published

on

By

Στον νέο ενιαίο αριθμό που θα αποκαλείται Προσωπικός Αριθμός αναφέρθηκε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής  Κυριάκος Πιερρακάκης, και όπως εξήγησε, θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και θα αποτελεί  πλέον τον αριθμό της ταυτότητας μας.

«Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. Θα λέγεται Π.Α, Προσωπικός  Αριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος αυτό ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν check σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα όπως διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης. Το σύστημα αυτό πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

Σχετικά με το πώς θα μοιάζει η ταυτότητα ο υπουργός ανέφερε πως θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία.

Σχετικά με το 5G

Αναφορικά με το 5G και την ανησυχία που υπάρχει για την επίπτωση του στην υγεία ο υπουργός ανέφερε πως «πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και να πείθουμε τον κόσμο με βάση την πραγματικότητα, το τι ισχύει. Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία», ενώ επεσήμανε πως κάθε χρόνο η επιτροπή ατομικής ενέργειας κάνει έλεγχο σε 2600 κεραίες και το περσινό αποτέλεσμα έδειξε πως μόλις 4 ήταν πάνω από το όριο και πως οι κεραίες στην Ελλάδα εκπέμπουν λιγότερο σε ακτινοβολία απ ότι σε άλλες χώρες.

Γι αυτό τον λόγο τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος ανησυχίας. Επίσης σημείωσε πως δεν γίνεται να απαιτούμε να είμαστε χώρα που να έχουμε παντού σήμα και πουθενά κεραίες.

Σε επόμενη φάση οι μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά

Αναφορικά με το αν θα γίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά ο κ. Πιερρακάκης είπε πως «θα ψηφιοποιήσουμε το φάκελο δηλαδή τα χαρτιά που χρειάζονται και αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα που θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως και τη μη οφειλή ΤΑΠ και αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά για να ψηφιοποιηθεί όλο χρειάζεσαι ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας».

Παράλληλα, ανέφερε πως οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τις υπηρεσίες του .gov π.χ άυλη συνταγογράφηση. «Πρόθεση μας είναι να εντάξουμε και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων» ενώ μίλησε και για την ψηφιακή εκπαίδευση όπου οι πολίτες μπορούν μέσω μαθημάτων να διδαχτούν συγκεκριμένες δεξιότητες για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ