Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτή επιστολή  Γ. Μπουλέ  προς τους δημότες της Δ.Ε Πλατάνου

Published

on

Μπουλές-ευηνολίμνη-πλατανος-ναυπακτια

Αγαπητοί συνδημότες,

Θεωρώ επιβεβλημένη τη γραπτή ενημέρωσή σας για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη Δ.Ε Πλατάνου ώστε να γνωρίζετε την αλήθεια που δικαιούσθε.

Με την κατασκευή του φράγματος του Ευήνου στον Άγιο Δημήτριο δημιουργήθηκαν βάσιμες ελπίδες ότι η παραλίμνια περιοχή και ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Πλατάνου θα έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης.

Στα εγκαίνια του φράγματος ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης στη σύντομη ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι “με το φράγμα που εγκαινιάζουμε σήμερα πολύ σύντομα η περιοχή αυτή θα αναπτυχθεί όπως αναπτύχθηκε και η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα”

Το 2011 ως δημοτική αρχή τού νεοϊδρυθέντος δήμου Ναυπακτίας πήραμε τις πρωτοβουλίες που είχαμε υποσχεθεί και διεκδικήσαμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης τη χρηματοδότηση μιας μελέτης που θα αποτελούσε τη βάση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Ευηνολίμνης.

Παρά τα μνημόνια, τις περικοπές στα έσοδα του δήμου Ναυπακτίας κατά 70% και την εξόφληση του χρέους των 12 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που κληρονομήσαμε, πετύχαμε το στόχο που είχαμε ως δημοτική αρχή για την περιοχή. Εξασφαλίσαμε 150.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης που θα αποτελούσε τη βάση για την χρηματοδότηση των έργων που θα προέβλεπε γύρω από την Ευηνολίμνη και στα χωριά της ΔΕ Πλατάνου.

Για την υλοποίηση της μελέτης υπογράψαμε το 2013 Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,  της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και της Αιτωλικής Αναπτυξιακής. Την επίβλεψη και την κατεύθυνση της μελέτης θα είχε  επιτροπή στην οποία συμμετείχε ένας εκπρόσωπος από κάθε μελετητική ομάδα  και της οποίας πρόεδρος ήταν αιρετός εκπρόσωπος του Δήμου.

Μέχρι το 2014 πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο τότε δημοτικός σύμβουλος κ. Βλάντης Ανδρέας που είχε εκλεγεί με την παράταξή μας, την  Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας. Το Σεπτέμβριο του 2014 παραδώσαμε στη δημοτική αρχή που μας διαδέχθηκε (του κ. Λουκόπουλο) το πρώτο παραδοτέο της μελέτης κόστους 50.000 ευρώ.

Για να ολοκληρωθεί η μελέτη υπολείπονταν δύο ακόμα παραδοτέα κόστους 100.000 ευρώ.  Για την περίοδο 2014-19 πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης της μελέτης ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κούκουνας, ως μέλος της δημοτικής αρχής του κ. Λουκόπουλου.

Στα πέντε χρόνια αυτής της δημοτικής περιόδου ο  κ. Κούκουνας ως πρόεδρος της επιτροπής δεν κάλεσε σε συνεδρίαση την επιτροπή ούτε μία φορά με αποτέλεσμα η μελέτη να σταματήσει.

Η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Γκίζα όρισε και πάλι τον κ. Κούκουνα πρόεδρο της επιτροπής για την παρακολούθηση της μελέτης. Στα τρία χρόνια που πέρασαν η επιτροπή ουδέποτε συνεδρίασε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακαλέσει το υπουργείο την πίστωση και η μελέτη να χαθεί οριστικά.

Στον προϋπολογισμό για το 2022 η δημοτική αρχή του κ. Γκίζα διέγραψε το ποσό των 100.000 ευρώ βάζοντας ταφόπετρα σε ένα έργο που ήταν καθοριστικό για το μέλλον του π. Δήμου Πλατάνου.

Αγαπητοί συνδημότες,

Για να εξασφαλιστούν χρήματα για τα αναπτυξιακά έργα που χρειάζεται η ΔΕ Πλατάνου απαιτείται πρώτα από όλα η βασική μελέτη (Master plan), σαν αυτή που χάθηκε.  Η μελέτη αυτή περιγράφει το συνολικό πρόγραμμα και το ειδικό θεσμικό πλαίσιο που χρειάζεται η περιοχή. Ακολουθούν οι μελέτες εφαρμογής για κάθε συγκεκριμένο έργο (αναπλάσεις χωριών, παραλίμνιος δρόμος, θέσεις θέας, πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, περιβαλλοντικές δράσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ). Η βασική μελέτη είναι το κλειδί για όλα τα άλλα.   Όσοι ισχυρίζονται ότι αυτή η βασική μελέτη δεν χρειάζεται λένε συνειδητά ψέματα για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία τους και τις ευθύνες που έχουν για την απώλειά της.

Δυστυχώς η ανάπτυξη της ΔΕ Πλατάνου θα πάει πίσω για περισσότερο από δέκα χρόνια. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια όσο και αν μας στενοχωρεί που είμαστε υποχρεωμένοι να σας αναφέρουμε άσχημα νέα.  Αυτή είναι η πικρή αλήθεια όσο και αν η δημοτική αρχή του κ. Γκίζα προσπαθεί να την αλλάξει με χρωματιστά περιτυλίγματα.

Στα πιεστικά αιτήματα των δημοτών ο δήμαρχος λέει ότι δεν έχει χρήματα. Ας απαντήσει επιτέλους ο κ. Γκίζας και ο κ. Κούκουνας για ποιο λόγο δεν αξιοποίησαν 100.000 ευρώ για τη μελέτη που με την ολοκλήρωσή της θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε για τη ΔΕ Πλατάνου πολλά εκατομμύρια από διαθέσιμα προγράμματα και να αλλάξει το μέλλον μιας πανέμορφης περιοχής;

Σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Μπουλές

π. Δήμαρχος, Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας

Published

on

By

Εργατικό-κεντρο-ναυπακτίας-δωριδας

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 με ώρα έναρξης 6:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Ν.Δ., Αποκαύκου 16 στη Ναύπακτο, Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης με θέμα:

«Βασικά σημεία του Ν.4808/2021 & το ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν από τους νομικούς συνεργάτες του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων & Ανέργων οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου ν. 4808/2021 «για την προστασία της εργασίας» και οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης είναι ανοιχτή για το κοινό και αφορά τόσο εργαζόμενους όσο και ανέργους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, 7:30 μ.μ. – 9:00 μ.μ.οι Νομικοί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θα απαντούν δωρεάν σε εξατομικευμένα ερωτήματα που αφορούν Εργασιακά Δικαιώματα (συμβάσεις,αποδοχές, άδειες κ.λπ.)και το Κοινωνικοασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.).Για τη διευκόλυνση όλων, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με ραντεβούκατόπιν επικοινωνίας με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας  τηλ. 26340 29614.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»:  ΈΞΕΣΤΙΝ ΤΩ ΔΗΜΑΡΧΩ ΨΕΥΔΟΛΟΓΕΙΝ

Published

on

By

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου η δημοτική παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του Τάκη Λουκόπουλου έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή υπό τον κ. Γκίζα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, αντί να εφαρμόσει την νομιμότητα όσον αφορά τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, τροποποιώντας έγκαιρα το Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αποφάσισε να αναθέσει τον έλεγχο των υπηρεσιών και των αιρετών σε ιδιώτες.

Γνωρίζοντας αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις  ο νομοθέτης, απαίτησε υποχρεωτικά την δημιουργία της ανωτέρω  υπηρεσίας και μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις να μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες, περιπτώσεις που δεν υπήρχαν στο Δήμο Ναυπακτίας.

Ουσιαστικά αυτό δείχνει, ότι   ο κ. Γκίζας να μην  εμπιστεύεται τις υπηρεσίες στο θέμα αυτό(γι αυτό απέφυγε και την συζήτηση με τους εργαζόμενους) και πιθανολογώντας ίσως ότι  με την ανάθεση αυτή να βγάλει ο έλεγχος  πως όλα είναι καλά και καμωμένα, κάτι που δεν μπορούσε να το κάνει καμία υπηρεσία και κανένας υπάλληλος, αν δεν ήταν έτσι, γιατί απλά θα έχανε τη δουλειά του,  γι αυτό και η απαίτηση του νόμου είναι το δημόσιο να ελέγχεται υπηρεσιακά, από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

Σε αυτή την τροποποίηση πέραν της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, η δημοτική αρχή, σωστά έστω και αργά, θέσπισε και δύο ακόμα υπηρεσίες,  την Δημοτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, καθώς δεν λειτουργούσε τίποτα.

Κάτω από αυτές τις  συνθήκες, καλοπροαίρετα και ασκώντας κριτική ως οφείλουμε για τις παραλείψεις και τις σκοπιμότητες του κ. Γκίζα, στηρίξαμε τις επιλογές του, κάτι που φάνηκε και στην ψηφοφορία και θα περίμενε κάποιος να επιδείξει την δέουσα σοβαρότητα.

Αντί όμως να το πράξει, αποφάσισε να επιτεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή, σε εμάς δηλαδή και προετοιμάστηκε από ότι φάνηκε στη συζήτηση να βγάλει ένα λογύδριο με  ψέματα όπως συνηθίζει, για να καλύψει την ανεπάρκειά του και να φανεί ότι κάτι έκανε.

«Θεωρώ και οφείλω να το πω για να είμαι ειλικρινής ότι ήταν σοβαρότατο λάθος της προηγουμένης δημοτικής αρχής, ίσως το σοβαρότερο που διέπραξε … το γεγονός  ενώ υπήρχε η δημοτική αστυνομία…. αντί να ενισχυθεί περισσότερο επελέγη η κατάργηση της….» μας είπε ο «ειλικρινής» κ. Γκίζας. Σκόπιμα βέβαια, γιατί άγνοια δεν του επιτρέπει η ιδιότητά του.

Δεν γνώριζε δηλαδή ότι: «Από την 23η.9.2013 καταργούνται στους δήμους οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις καταργούνται και εφόσον κατείχαν τις θέσεις αυτές  την 9η Ιουλίου 2013, εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας….» λέει ο νόμος του 2013 με τον οποίο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία.

Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε με τον νόμο 4325/15 και κύριος σκοπός ήταν πέραν του ότι να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι επιθυμούν, να αποκατασταθούν οι απολυμένοι όπου υπήρχαν.

Ο Δήμο μας, αλλά και άλλοι  μεγάλοι δήμοι της Χώρας, απέφυγαν την επανασύσταση την συγκεκριμένη περίοδο για οικονομικούς κυρίως λόγους εν μέσω μνημονίου, αλλά και ελλείψει προσωπικού(οι μισοί ήταν σε εμάς, από τα δώδεκα άτομα που ψηφίσαμε τώρα για μια αντάξια Δημοτική Αστυνομία στην πόλη και τον Δήμο μας). Αξιοποιήθηκαν μάλιστα οι υπάλληλοι αυτοί σε υπηρεσίες που τότε είχε σημαντική ανάγκη ο Δήμος με την διπλή ιδιότητα και  του εξωτερικού ελέγχου σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία.

Ορισμένοι από αυτούς τους δήμους  μάλιστα ανασύστησαν την υπηρεσία τους αυτή,  την τελευταία τριετία. Σημειωτέον, ότι την απόφασή μας αυτή τότε την ψήφισαν και οι «Διόσκουροι» κ. κ. Κοτρωνιάς και Κούκουνας,  ασχέτως αν  δεν ενδιαφέρει τον δήμαρχο όταν τους εκθέτει ή ίσως και τους ίδιους να μην τους νοιάζει.

Κλείνοντας να πούμε ότι μια σοβαρή Δημοτική Αρχή με πρόγραμμα και σχέδιο,  κάνει τις  όποιες απαραίτητες τροποποιήσεις κανονισμού νομίζει στην αρχή της ανάληψης καθηκόντων  της ώστε να εφαρμοστεί  με επιτυχία. Στη περίπτωση του Δήμου μας όμως δεν υπήρχε τίποτα από αυτά, παρά μια δημοτική αρχή που αναρριχήθηκε στην διοίκηση με υπόγειες μεθοδεύσεις και ψέματα. Και έτσι συνεχίζει….»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

451η ΕΠΕΤΕΙΟΣ «ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 1571» (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη τον Πρέσβυ των ΗΠΑ κ.George J. Tsunis

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 451η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως συναυλίες, ομιλίες προσωπικοτήτων, προβολές του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» παραγωγής Cosmote History στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.  Κορυφαία στιγμή θα είναι και πάλι η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, το υπερθέαμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.

Φέτος, τιμώμενο πρόσωπο ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.George J.Tsunis, ο οποίος θα Ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Ναυπακτίας το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.

 

Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 451ης Επετείου:

Ναυμαχία-Ναυπάκτου-451η-επέτειος

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022

20:00 Παρουσίαση βιβλίου «Ο σπετσέρης του Λεπάντο». Βησσαρία Ζορμπά – Ραμοπούλου. Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

08:30 -13:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία Ναυπάκτου» του Cosmote History (Cosmote tv) για τα σχολεία δευτ/μιας εκπαίδευσης. Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα Ναυπάκτου

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022

20:30 Μουσική εκδήλωση. Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Χορωδία “QWALIA SINGERS” από την Μ. Βρετανία. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

21:00 Τιμητική προβολή του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία Ναυπάκτου» στο Cosmote History της Cosmote tv

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022

18:30 Αποκαλυπτήρια μαρμάρινης τιμητικής επιγραφής παρουσία εκπροσώπων Κέντρου Μελετών Ιονίων Νήσων.  Πάρκο Θερβάντες

19:00 Παρέλαση – Αναγγελία Ναυμαχίας.

Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, Σύλλογος “Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές”, Άγημα ιστορικής αναβίωσης Πατρών “Παναγιώτης Καρατζάς”, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου «Μιχαήλ Θερβάντες»

20:00 Ομιλία – Παρουσίαση της ‘Εκθεσης Ναύπακτος 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών” από την επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Δρ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

 21:00 “Η Οθωμανική επιθετικότητα στο Ιόνιο και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου”. Ομιλητής: Ν.Γ. Μοσχονάς, Ιστορικός, ομ. Διευθυντής Ε.Ι.Ε.και Πρόεδρος ΔΣ Κέντρου Μελετών Ιονίου   Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022

12:00 Ανακήρυξη του Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. GEORGE J. TSUNIS σε επίτιμο δημότη του Δ. Ναυπακτίας. Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

20:30 Αναπαράσταση Ναυμαχίας Ναυπάκτου.

Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Κυριακή, 9  Οκτωβρίου 2022

07:30 – 10:30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου

Δημητρίου Ναυπάκτου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.

11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

1-31 Οκτωβρίου 2022

Εικαστική ατομική έκθεση “Παύλος Σάμιος – Χαίρε”, Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδος και Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ