Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αντέχουν τα πλατάνια της Ναυπάκτου;

Published

on

Το θέμα των πλατάνων απασχολεί έντονα εδώ και αρκετό καιρό  ολόκληρη την Ναυπακτία. Μάλιστα μετά από τα πρόσφατα περιστατικά προσβολής από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, σε πλατανιά στο Γρίμποβο και στην Ψανή, με αντίστοιχες άμεσες παρεμβάσεις των ειδικών, το πρόβλημα παραμένει, με την  ασθένεια να απειλεί τον πλούτο αυτό της Ναυπακτίας.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα και για τις όποιες εξελίξεις μιλά στο Nafsweek η προϊσταμένη του Τμήματος Πρασίνου και Αγροτικής ανάπτυξης της Διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας, Γεωπόνος, Δέσποινα Αβραμίδου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Κοτρωνιάς.

Ο κόσμος θα πρέπει να σέβεται το χώρο πρασίνου

Υπάρχουν σήμερα νέα προσβεβλημένα πλατάνια από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους;

«Έως και σήμερα δεν έχουμε εντοπίσει νέο κρούσμα προσβολής από την ασθένεια. Παρακολουθούμε συνεχώς άτομα πλατάνου και σε οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό θα δράσουμε άμεσα, και σε συνεργασία πάντα με το Δασαρχείο Ναυπάκτου., ενώ είμαστε σε άμεση επαφή με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και τον καθηγητή Δασολόγο – Φυτοπαθολόγο κ. Τσόπελα.  Να διευκρινίσουμε ότι σε κάποια πλατάνια στην Ψανή η εμφάνισή τους δεν οφείλεται στην ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους αλλά σε άλλη ασθένεια, την πάστρα η οποία και αντιμετωπίζεται».

Έχουμε  θέμα με κάποια πλατάνια στην Ορεινή Ναυπακτία που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια;

«Υπάρχουν όντως κάποιες προσβολές τις οποίες παρακολουθούμε και θα δράσουμε αναλόγως. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν κοπές ξερών ατόμων και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται. Είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε όλους αυτούς τους κανόνες. Να μην κόβονται ανεξέλεγκτα δέντρα, να γίνεται ενημέρωση από τους δημότες προς την υπηρεσία για ότι ύποπτο μπορεί να εμφανιστεί.

Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ότι κάνεις δεν ακουμπάει πλατάνι, γιατί το παθογόνο μεταφέρεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.  Οτιδήποτε θέλει κάποιος θα πρέπει να ενημερώνει την υπηρεσία του δήμου αλλά και το δασαρχείο.

Απαγορεύεται ρητώς η φύτευση νέων πλατάνων, αφού πιθανόν τα δένδρα να είναι μολυσμένα και να μεταδώσουν το παθογόνο στα υπόλοιπα άτομα πλατάνων μέσω των ριζών».

Σε επίπεδο φροντίδας πέραν του μεταχρωματικού έλκους η υπηρεσία πώς παρεμβαίνει;

«Στους χρόνους που επιτρέπεται γίνονται κλαδεύσεις διαμόρφωσης.  Δεν κάνουμε αυστηρό κλάδεμα,  πρακτικά αφαιρούνται κάποια ξερά και επικίνδυνα κλαδιά των δέντρων.  Σε αναγκαίους ψεκασμούς έχει προχωρήσει το Δημοτικό λιμενικό ταμείο».

Η «λύση» στο πρόβλημά, μία και δεν υπάρχει θεραπεία για μεταχρωματικό έλκος, όπως ανακοινώθηκε είναι ένα άλλο είδος δέντρου η υγράμβαρη. Σε ποιο  στάδιο βρίσκεται όλη αυτή η επιχείρηση και τι ακριβώς θα γίνει;

«Η υγράμβαρη είναι ένα είδος το οποίο δεν ανήκει στην οικογένεια των πλατάνων, όμως μοιάζει με το πλατάνι και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα δένδρα που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος και έχουν κοπεί.

Θα ξεκινήσουμε δοκιμαστικά με το πλατάνι που έχει κοπεί στην Ψανή, όχι βέβαια στο ίδιο σημείο αλλά λίγο πιο δίπλα. Έτσι το χειμώνα που θα έχουμε αυτά τα δέντρα της υγράμ βάρης θα γίνει φύτευση και θα το παρακολουθήσουμε».

Το θέμα του πράσινου είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι, είναι ο πλούτος της περιοχής μας. Με πιο δυναμικό το αντιμετωπίζει η υπηρεσία σας όλο αυτό;

«Έχουμε δημιουργήσει έναν κανονισμό πρασίνου,  ο οποίος περιλαμβάνει και αναφέρει ρητά τους κανόνες χρήσης, τις προδιαγραφές για την προστασία και την ορθή χρήση, του πρασίνου στον κοινόχρηστο χώρο.

Στον κανονισμό αυτόν περιγράφονται ποιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές και οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Έχουμε επανειλημμένα φθορές στο πράσινο καθώς και αυθαίρετες φυτεύσεις αλλά και απομάκρυνση φυτικού υλικού.

Όλη αυτή η διαχείριση λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένο κανονισμό. Όλο το φυτικό υλικό που βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο θα πρέπει να προστατεύεται.  Ιδιαίτερα τα πλατάνια λόγω της  ασθένειας  του μεταχρωματικού έλκους.

Ο κόσμος θα πρέπει να σέβεται το χώρο πρασίνου και ότι πέσει στην αντίληψή τους να ενημερώνουν το  Δασαρχείο και την υπηρεσία του δήμου. Το δυναμικό που διαθέτει η υπηρεσία μας κάνει τα μέγιστα.  Ταυτόχρονα όμως ζητάμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου όπως και τον εθελοντισμό που είναι  σημαντικό κομμάτι.

Κάνουμε μία πρόσκληση στον κόσμο να ενεργοποιηθεί ώστε να εξακολουθεί να είναι πράσινη η Ναυπακτία».

 

«Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε αυτόν τον όμορφο τόπο στις επόμενες γενιές»

«Το πράσινο δεν είναι μόνο μία περιβαλλοντική προίκα αλλά και πολιτιστική. Πρέπει όλοι να λάβουμε τα μηνύματα των καιρών, με μεγάλα τμήματα πρασίνου να καταστρέφονται. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό όλο έχει επιπτώσεις στο  περιβάλλον, στο αστικό όσο και στον ευρύτερο χώρο της περιοχής μας και της χώρας μας.  Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι τεράστιες και τις βιώνουμε χρόνο με το χρόνο.

Όλοι οφείλουμε να προστατεύουμε τον πλούτο αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο καθένας γνωρίζει από μόνος του τι πρέπει να κάνει.   Από την πλευρά του δήμου κάνουμε το καλύτερο δυνατόν συνυπολογίζοντας  τις δυνάμεις που διαθέτουμε αλλά και το κόστος για να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή.

Πάντα με τη συμβουλή των ειδικών, του Δασαρχείου Ναυπάκτου της Αρχαιολογίας αλλά και σε συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων προχωράμε με στόχο την προστασία όλο αυτού του πλούτου που     διαθέτει η Ναύπακτος και η Ναυπακτία, έχοντας υποχρέωση να παραδώσουμε αυτόν τον όμορφο τόπο στις επόμενες γενιές».

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»:  ΈΞΕΣΤΙΝ ΤΩ ΔΗΜΑΡΧΩ ΨΕΥΔΟΛΟΓΕΙΝ

Published

on

By

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου η δημοτική παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του Τάκη Λουκόπουλου έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή υπό τον κ. Γκίζα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, αντί να εφαρμόσει την νομιμότητα όσον αφορά τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, τροποποιώντας έγκαιρα το Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αποφάσισε να αναθέσει τον έλεγχο των υπηρεσιών και των αιρετών σε ιδιώτες.

Γνωρίζοντας αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις  ο νομοθέτης, απαίτησε υποχρεωτικά την δημιουργία της ανωτέρω  υπηρεσίας και μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις να μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες, περιπτώσεις που δεν υπήρχαν στο Δήμο Ναυπακτίας.

Ουσιαστικά αυτό δείχνει, ότι   ο κ. Γκίζας να μην  εμπιστεύεται τις υπηρεσίες στο θέμα αυτό(γι αυτό απέφυγε και την συζήτηση με τους εργαζόμενους) και πιθανολογώντας ίσως ότι  με την ανάθεση αυτή να βγάλει ο έλεγχος  πως όλα είναι καλά και καμωμένα, κάτι που δεν μπορούσε να το κάνει καμία υπηρεσία και κανένας υπάλληλος, αν δεν ήταν έτσι, γιατί απλά θα έχανε τη δουλειά του,  γι αυτό και η απαίτηση του νόμου είναι το δημόσιο να ελέγχεται υπηρεσιακά, από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

Σε αυτή την τροποποίηση πέραν της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, η δημοτική αρχή, σωστά έστω και αργά, θέσπισε και δύο ακόμα υπηρεσίες,  την Δημοτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, καθώς δεν λειτουργούσε τίποτα.

Κάτω από αυτές τις  συνθήκες, καλοπροαίρετα και ασκώντας κριτική ως οφείλουμε για τις παραλείψεις και τις σκοπιμότητες του κ. Γκίζα, στηρίξαμε τις επιλογές του, κάτι που φάνηκε και στην ψηφοφορία και θα περίμενε κάποιος να επιδείξει την δέουσα σοβαρότητα.

Αντί όμως να το πράξει, αποφάσισε να επιτεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή, σε εμάς δηλαδή και προετοιμάστηκε από ότι φάνηκε στη συζήτηση να βγάλει ένα λογύδριο με  ψέματα όπως συνηθίζει, για να καλύψει την ανεπάρκειά του και να φανεί ότι κάτι έκανε.

«Θεωρώ και οφείλω να το πω για να είμαι ειλικρινής ότι ήταν σοβαρότατο λάθος της προηγουμένης δημοτικής αρχής, ίσως το σοβαρότερο που διέπραξε … το γεγονός  ενώ υπήρχε η δημοτική αστυνομία…. αντί να ενισχυθεί περισσότερο επελέγη η κατάργηση της….» μας είπε ο «ειλικρινής» κ. Γκίζας. Σκόπιμα βέβαια, γιατί άγνοια δεν του επιτρέπει η ιδιότητά του.

Δεν γνώριζε δηλαδή ότι: «Από την 23η.9.2013 καταργούνται στους δήμους οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις καταργούνται και εφόσον κατείχαν τις θέσεις αυτές  την 9η Ιουλίου 2013, εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας….» λέει ο νόμος του 2013 με τον οποίο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία.

Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε με τον νόμο 4325/15 και κύριος σκοπός ήταν πέραν του ότι να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι επιθυμούν, να αποκατασταθούν οι απολυμένοι όπου υπήρχαν.

Ο Δήμο μας, αλλά και άλλοι  μεγάλοι δήμοι της Χώρας, απέφυγαν την επανασύσταση την συγκεκριμένη περίοδο για οικονομικούς κυρίως λόγους εν μέσω μνημονίου, αλλά και ελλείψει προσωπικού(οι μισοί ήταν σε εμάς, από τα δώδεκα άτομα που ψηφίσαμε τώρα για μια αντάξια Δημοτική Αστυνομία στην πόλη και τον Δήμο μας). Αξιοποιήθηκαν μάλιστα οι υπάλληλοι αυτοί σε υπηρεσίες που τότε είχε σημαντική ανάγκη ο Δήμος με την διπλή ιδιότητα και  του εξωτερικού ελέγχου σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία.

Ορισμένοι από αυτούς τους δήμους  μάλιστα ανασύστησαν την υπηρεσία τους αυτή,  την τελευταία τριετία. Σημειωτέον, ότι την απόφασή μας αυτή τότε την ψήφισαν και οι «Διόσκουροι» κ. κ. Κοτρωνιάς και Κούκουνας,  ασχέτως αν  δεν ενδιαφέρει τον δήμαρχο όταν τους εκθέτει ή ίσως και τους ίδιους να μην τους νοιάζει.

Κλείνοντας να πούμε ότι μια σοβαρή Δημοτική Αρχή με πρόγραμμα και σχέδιο,  κάνει τις  όποιες απαραίτητες τροποποιήσεις κανονισμού νομίζει στην αρχή της ανάληψης καθηκόντων  της ώστε να εφαρμοστεί  με επιτυχία. Στη περίπτωση του Δήμου μας όμως δεν υπήρχε τίποτα από αυτά, παρά μια δημοτική αρχή που αναρριχήθηκε στην διοίκηση με υπόγειες μεθοδεύσεις και ψέματα. Και έτσι συνεχίζει….»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

451η ΕΠΕΤΕΙΟΣ «ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 1571» (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη τον Πρέσβυ των ΗΠΑ κ.George J. Tsunis

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 451η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως συναυλίες, ομιλίες προσωπικοτήτων, προβολές του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» παραγωγής Cosmote History στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.  Κορυφαία στιγμή θα είναι και πάλι η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, το υπερθέαμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.

Φέτος, τιμώμενο πρόσωπο ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.George J.Tsunis, ο οποίος θα Ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Ναυπακτίας το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.

 

Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 451ης Επετείου:

Ναυμαχία-Ναυπάκτου-451η-επέτειος

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022

20:00 Παρουσίαση βιβλίου «Ο σπετσέρης του Λεπάντο». Βησσαρία Ζορμπά – Ραμοπούλου. Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

08:30 -13:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία Ναυπάκτου» του Cosmote History (Cosmote tv) για τα σχολεία δευτ/μιας εκπαίδευσης. Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα Ναυπάκτου

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022

20:30 Μουσική εκδήλωση. Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Χορωδία “QWALIA SINGERS” από την Μ. Βρετανία. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

21:00 Τιμητική προβολή του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία Ναυπάκτου» στο Cosmote History της Cosmote tv

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022

18:30 Αποκαλυπτήρια μαρμάρινης τιμητικής επιγραφής παρουσία εκπροσώπων Κέντρου Μελετών Ιονίων Νήσων.  Πάρκο Θερβάντες

19:00 Παρέλαση – Αναγγελία Ναυμαχίας.

Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, Σύλλογος “Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές”, Άγημα ιστορικής αναβίωσης Πατρών “Παναγιώτης Καρατζάς”, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου «Μιχαήλ Θερβάντες»

20:00 Ομιλία – Παρουσίαση της ‘Εκθεσης Ναύπακτος 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών” από την επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Δρ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

 21:00 “Η Οθωμανική επιθετικότητα στο Ιόνιο και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου”. Ομιλητής: Ν.Γ. Μοσχονάς, Ιστορικός, ομ. Διευθυντής Ε.Ι.Ε.και Πρόεδρος ΔΣ Κέντρου Μελετών Ιονίου   Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022

12:00 Ανακήρυξη του Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. GEORGE J. TSUNIS σε επίτιμο δημότη του Δ. Ναυπακτίας. Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

20:30 Αναπαράσταση Ναυμαχίας Ναυπάκτου.

Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Κυριακή, 9  Οκτωβρίου 2022

07:30 – 10:30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου

Δημητρίου Ναυπάκτου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.

11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

1-31 Οκτωβρίου 2022

Εικαστική ατομική έκθεση “Παύλος Σάμιος – Χαίρε”, Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδος και Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά (19:00 – 21-9-22) η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα  Τετάρτη  21-09-2022  και  ώρα  19:00  σε  Τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας,  με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:

Έγκριση τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Δήμαρχος).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ