Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση Παπαβασιλείου για τα οικονομικά του Δήμου

Published

on

Απάντηση στην ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου Ναυπακτίας δίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

 

«Τα πραγματικά δεδομένα των οικονομικών – Η κατάσχεση που βαραίνει την πρώην δημοτική αρχή

Η εισήγησή μου στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αποτέλεσε αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης και πολλών συζητήσεων, με τελευταία πράξη τη χθεσινή ανακοίνωση της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας». Με την εισήγησή μου αποτύπωσα την πραγματική εικόνα της οικονομικής ρευστότητας του Δήμου Ναυπακτίας και της οικονομικής του δυνατότητας  να καλύψει βασικές τρέχουσες ανάγκες τη δεδομένη χρονική περίοδο.  Έκανα λόγο για πρόωρη εξάντληση των προϋπολογιζόμενων πιστώσεων, αναφέροντας πως τα χρήματα για την κάλυψη βασικών αναγκών του Δήμου είχαν εξαντληθεί, βάσει του προγραμματισμού της πρώην δημοτικής αρχής, από το μήνα Αύγουστο. Μίλησα επίσης για την ύπαρξη αποθεματικού στον Π/Υ περί τις 4.000 ευρώ, τονίζοντας πως όλα αυτά αποτελούν απόρροια του κακού σχεδιασμού που είχε γίνει, όμως επουδενί δεν έκανα λόγο ούτε υπονόησα ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά στο «ζεστό χρήμα» των 5.400.000 ευρώ που επικαλείται η ανακοίνωση ότι υπάρχει στο ταμείο, οφείλω να διευκρινίσω ότι το ποσό αυτό αφορά χρήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεσμευμένα για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και προγραμματισμένων δαπανών που δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες.  Τα ποσά δε που αφορούν εξειδικευμένες πιστώσεις για υλοποίηση συγκεκριμένων δαπανών, υπό τον απαράβατο όρο της υλοποίησης της δαπάνης που  υπάρχουν στον Π/Υ, εσφαλμένα εμφανίζονται στην ανακοίνωση ως έξτρα έσοδα για το Δήμο, αφού  λόγω της φύσης τους είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων τακτικών εξόδων.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, και σε συνέχεια των όσων ανέφερα στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, είναι φανερό ότι η διαχείριση των οικονομικών του δήμου ήταν κάτι περισσότερο από πρόχειρη και τα παραδείγματα μπροστά στα οποία η νέα δημοτική αρχή έχει βρεθεί αντιμέτωπη, στον ένα μήνα της θητείας της, είναι πολλά. Ενδεικτικά, θα επαναλάβω τις απαιτήσεις ιδιωτών που προσέρχονται στον Δήμο και αξιώνουν χρήματα για έργα ή προμήθειες που έγιναν μετά από προφορική εντολή, ή ακόμα το πιο πρόσφατο γεγονός, το οποίο σχετίζεται με το αποθεματικό του Δήμου (τα 4.000 ευρώ δηλαδή, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει οποιαδήποτε έκτακτη ή απρόβλεπτη ανάγκη κατά τη διάρκεια της χρονιάς).

Και ερωτώ: Πώς θα πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσουμε την αναγκαστική κατάσχεση ύψους 90.000 ευρώ περίπου , που αφορά σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση και επιβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες δεσμεύοντας όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δημιουργώντας σημαντική δυσλειτουργία στην πληρωμή των προμηθευτών του Δήμου; Επιβαρύνει ή όχι αυτό την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο προϋπολογισμός του Δήμου, με αποτέλεσμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους σχεδόν να αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση; Γιατί η απελθούσα δημοτική αρχή, παρότι γνώριζε από τον Μάιο του 2019 τον επικείμενο κίνδυνο ούτε προέβη σε δικαστικές ενέργειες να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης ούτε φρόντισε να υπάρχει στον προϋπολογισμό εξασφαλισμένη πίστωση για την αποπληρωμή της;

Αν όλα αυτά συνεπάγονται ορθή διαχείριση των οικονομικών ενός Δήμου, θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική άποψη.

Τέλος, και σε ό,τι μας αφορά, από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας, της νομιμότητας και της αλήθειας, αξίες για τις οποίες μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες της Ναυπακτίας, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και την άγονη πολιτική αντιπαράθεση, που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον τόπο μας. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε γνωρίζοντας πως τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από το να μπορείς να κοιτάξεις στα μάτια τους συνδημότες σου λέγοντάς τους την αλήθεια και μόνο αυτή.

Σωκράτης Παπαβασιλείου

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο τραπέζι πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Σεπτεμβρίου

Published

on

By

Μια απόφαση που είχε ληφθεί ορθώς αλλά σε μια περίοδο όπου ο κορωνοϊός είχε ουσιαστικά εκμηδενιστεί στην Ελλάδα και όλα πήγαιναν καλά με την πανδημία.

Τα νέα δεδομένα, με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλάζει το σκηνικό και στα σχολεία.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των επιστημόνων κάνουν λόγο για πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, κι αφού βεβαίως υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων.

Η πρόταση συζητήθηκε μάλιστα στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άνοιγμα σχολείων: Τι λένε οι ειδικοί

Στο σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι όλα θα κριθούν στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ομως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το επόμενο 15νθήμερο θα υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων, θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση για να κτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτέμβριου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσει αν τα κρούσματα του κορωνοϊού εκτιναχθούν.

Ήδη οι χθεσινές ανακοινώσεις για πάνω από 260 κρούσματα, επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι οι εκδρομείς (Έλληνες και ξένοι) επιστρέφουν από νησιά και τουριστικούς προορισμούς και φέρνουν μαζί τους και τον ιό στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα.

Μια απόφαση για αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς και για μετάθεσή της 20 ημέρες ή και ένα μήνα μετά ασφαλώς δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Από το πώς θα μπορέσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις γονικές άδειες που θα πρέπει να δοθούν σε μητέρες και πατέρες, ειδικά τώρα που οι παππούδες και γιαγιάδες βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα υπό το φόβο μήπως νοσήσουν.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλωματικός μαραθώνιος στο Μαξίμου – Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ζητά ο Μητσοτάκης

Published

on

By

Μέγαρο-Μαξίομου-σύσκεψη-κορονοιος

Διπλωματικός μαραθώνιος επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΑΓΕΕΘΑ), Κωνσταντίνο Φλώρο. Η συνάντηση έγινε προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις.  Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε του πολιτικούς αρχηγούς.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΥΠΕΞ να υποβάλλει αίτημα για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλη Αυγούστου είχε προγραμματιστεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ , ενώ τέλη Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα -και- την τουρκική προκλητικότητα.

Επικοινωνίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πολιτικούς Αρχηγούς

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πολιτικούς Αρχηγούς.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

ΕΕ: Πλήρης αλληλεγγύης στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .

«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η δήλωση που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος την Κυριακή για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη. Υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν είναι απάντηση σε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή. «Θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» είπε και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και θετική δέσμευση».

Ακόμα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρεις

Το Oruc Reis συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να πλέει σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αθήνα ζητά ουσιαστικά την άμεση παρέμβαση της Ευρώπης.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει για το θέμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ζητώντας να εγκαταλείψει η Συμμαχία την πολιτική των ίσων αποστάσεων. πηγή:ΑΠΕ

#Διευκρινίζεται οτι το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρεις, όπως και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν,  βρίσκονται μεν εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε διεθνή ύδατα όμως.  Αυτό σημαίνει πως εχθρική ενέργεια νοείται η περίπτωση που κατεβάσει τον εξοπλισμό του για να κάνει σεισμογραφικές έρευνες. 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Τραβά το σχοινί” η Τουρκία – 10 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Published

on

By

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis να μπαίνει στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σήμερα το  απόγευμα (Δευτέρα 10/8/20) προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται ήδη δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σκάφος έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων – τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών που το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ελληνικές φρεγάτες που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του, εκπέμπουν προειδοποιητικό μήνυμα ότι πλέει παρανόμως  στον ασύρματο ανά 15 λεπτά, διευκρινίζοντάς του ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του ζητούν να να αποχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 19:30 τις Κυριακής, μέχρι λίγο μετά τις 19:00 της Δευτέρας, παρέμενε κλειστός ο πομπός του πλοίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ