Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απουσία πολιτικού θάρρους για ανάληψη ευθυνών από τη δημοτική αρχή

Published

on

Το θέμα της κατάργησης από την δημοτική αρχή της έκθεσης για τον εναλλακτικό τουρισμό «ΝΟΣΤΟΣ», όπως ήταν αναμενόμενο, σήκωσε αντιδράσεις, με «μπαράζ» ανακοινώσεων από δημοτικές παρατάξεις.

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας (ΑΔΚΝ), αφού καταθέτει την θέση της σχετικά με την έκθεση ΝΟΣΤΟΣ, κατηγορεί την δημοτική αρχή για έλλειμμα πολιτικού θάρρους και ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΚΝ:

«Όποιος έχει τα γένια, πρέπει να έχει και τα χτένια»

Η θέση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για τη ΝΟΣΤΟΣ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας είχε και έχει ξεκάθαρη θέση σ’ ότι αφορά το δήμο Ναυπακτίας. Ως παράταξη παλέψαμε για τη δημιουργία του, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί ιδανικό τόπο με αξιοθαύμαστο τοπίο και αξιόλογα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της ζωής όλων. Πολλοί ήθελαν τη δημιουργία ορεινού δήμου με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια και σε αντίθεση με την εξέλιξη της ζωής. Η πορεία του δήμου μας έδειξε ότι η εκτίμησή μας ήταν σωστή και σ’ αυτή τη γραμμή εντάχθηκε σιωπηρά και η σημερινή δημοτική αρχή με κύριο όχημα την έκθεση ΝΟΣΤΟΣ που ταιριάζει απόλυτα με το δήμο μας.

Η έκθεση ΝΟΣΤΟΣ που έχει ως επίκεντρο τον εναλλακτικό τουρισμό χαιρετίσθηκε και στηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός, ψήφισε τις εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο κάνοντας ταυτόχρονα προτάσεις τόσο για τον χρόνο όσο και για το χώρο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Στους απολογισμούς για τη ΝΟΣΤΟΣ τοποθετήθηκε ευθαρσώς και επεσήμανε όλα τα κακώς κείμενα που υπέπεσαν στην αντίληψη της, καθώς είχε αποκλειστεί από την επιτροπή οργάνωσης της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας ότι μια τόσο σημαντική διοργάνωση πλήττεται από τον τρόπο που η δημοτική αρχή τη διαχειρίζεται. (Αναλυτικά όλες οι τοποθετήσεις βρίσκονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία είναι στη διάθεση κάθε δημότη)

Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις μας, τον έλεγχο και τις προτάσεις μας που στόχο είχαν τη γερή θεμελίωση και την ανάπτυξη της έκθεσης, η δημοτική αρχή Λουκόπουλου έβαλε τέλος στη ΝΟΣΤΟΣ χρεώνοντας, όπως πάντα, την ευθύνη πρωτίστως στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όσους αμφισβητούσαν βασικές επιλογές της που σχετίζονται κυρίως με τη διαφάνεια στη διαχείριση τέτοιων εκδηλώσεων.

Τελευταία πράξη της δημοτικής αρχής ήταν οι συνεντεύξεις του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Σύψα και του δημάρχου που δημοσιοποίησαν το τέλος της έκθεσης χωρίς καμιά ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, που υποκριτικά δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει για τα θέματα του δήμου.

 

Η ΝΟΣΤΟΣ κατέληξε  πύργος της Βαβέλ για τη δημοτική αρχή

Η δημοτική αρχή έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα των συμβούλων της αντιπολίτευσης και αφού η ίδια είχε πάρει τις αποφάσεις της. Ας δούμε την ουσία των όσων  είπαν στο δημοτικό συμβούλιο τα κορυφαία στελέχη της δημοτικής αρχής.

 Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το ΔΣ λέγοντας ότι η ΝΟΣΤΟΣ δεν μπορεί να γίνει φέτος επειδή οι δήμοι έχουν εκλογές το 2019!! και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή. (πριν μία εβδομάδα είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης στο ΔΣ επειδή θα είχε επαφές στην Αθήνα με υπουργούς !! και θα μας έφερνε νέα τα οποία βέβαια ξέχασε να αναφέρει). Επίσης σε δημόσια δήλωσή του, πριν 20 ημέρες, σε σχετική ερώτηση αν θα γίνει φέτος η ΝΟΣΤΟΣ απάντησε με μοναδικό τρόπο  “αν είναι να γίνει θα γίνει”

  Ο αντιδήμαρχος κ. Σύψας είπε ότι δεν μπόρεσε ως άνθρωπος να σηκώσει τα βάρος από την επίθεση που του έγινε από πολλές μεριές.  Καταφέρθηκε ονομαστικά κατά της κας Ζιαμπάρα, που την θεωρεί υπεύθυνη, γιατί με τις τοποθετήσεις της ανέδειξε τα θέματα της έλλειψης διαφάνειας στη διαχείριση της ΝΟΣΤΟΣ που τόσο πολύ ενόχλησαν τον κ. Αντιδήμαρχο. Τα σημαντικότερα όμως σημεία που έβαλε ο κ. Σύψας φαίνονται στη δισέλιδη συνέντευξή του την εφημερίδα “Eμπρός” (φύλλο 971 σελ. 14 και 15). Εκεί αναφέρει ότι μόνο ο δήμαρχος και ο κ. Κοτσανάς τον στήριξαν. Η παράταξή του δεν τον κάλυψε όταν μέλη της διέδιδαν δημόσια πληροφορίες για υπέρογκα κόστη, κάποια άλλοι συνάδελφοί του διακινούσαν βίντεο με προσβλητικά για το πρόσωπό του σχόλια, ενώ η παράταξή του δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση για να τον στηρίξει

  Ο αντιδήμαρχος κ. Καρακώστας εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΟΣΤΟΣ πρέπει να ανέβει επίπεδο πέρα από τις δυνατότητες του Δήμου Ναυπακτίας. Για το λόγο αυτό  πρέπει να την αναλάβουν άλλοι φορείς και τα αρμόδια υπουργεία. Είπε ότι ίσως πρέπει να αποσυνδεθεί χρονικά από τα παζάρια και ίσως να γίνεται σε άλλο σημείο.

  Ο αντιδήμαρχος κ. Σιαμαντάς επεσήμανε ότι τη ΝΟΣΤΟΣ πρέπει να την αναλάβει ιδιωτικός φορέας διότι ο δήμος με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της

  Ο αντιδήμαρχος κ. Φράγκος είπε ότι πάνω από την εκδήλωση αυτή υπάρχει μία σκιά που δεν μπορέσαμε να την πολεμήσουμε. Υπήρξαν πολλές υπόνοιες και για τον διοργανωτή και για τον τρόπο που έγινε η εκδήλωση αυτή. Η εκδήλωση έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έχει αποδοχή στη Ναύπακτο αλλά και από τους υπόλοιπους δήμους.

  Ο αντιδήμαρχος κ. Κοτσανάς είπε ότι το κοστούμι της ΝΟΣΤΟΣ ήταν πολύ μεγάλο για το δήμο Ναυπακτίας και πρέπει με θάρρος να πούμε την αλήθεια και να πάρουμε τις αποφάσεις μας δίνοντας βάρος στην εμποροπανήγυρη..

 

 

Απουσία πολιτικού θάρρους για ανάληψη ευθυνών από τη δημοτική αρχή

Θα περίμενε κάποιος ότι με αυτές τις απόψεις των κορυφαίων στελεχών της, η δημοτική αρχή θα είχε το θάρρος να αποδεχθεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και να επανατοποθετήσει σε άλλη βάση την εκδήλωση. Στην ακραία περίπτωση που θα ήθελε να την ακυρώσει έπρεπε να αναλύσει τους πραγματικούς λόγους της ακύρωσης. Αυτό θα ήταν χρήσιμο για όλους. Αντί γι’ αυτό η δημοτική αρχή επέλεξε τον πλάγιο δρόμο, να χρεώσει την αποτυχία της στην μείζονα αντιπολίτευση  η οποία στην ουσία κατηγορείται επειδή ασκεί τα καθήκοντά της.

Η δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθετε η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας  για τη ΝΟΣΤΟΣ:

  1. Γιατί η ΝΟΣΤΟΣ κάθε φορά έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ως έκτακτο θέμα, σε οριακά χρονικά περιθώρια πριν τη διοργάνωσή της ;
  2. Γιατί δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία στο δήμο για ένα τέτοιο εγχείρημα, τη στιγμή μάλιστα που η δημοτική αρχή άλλαξε τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου ;
  3. Γιατί περιορίσατε τη διοργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος σε ένα και μόνο αιρετό άτομο;
  4. Γιατί δεν οργανώθηκε η ΝΟΣΤΟΣ από την αρμόδια επιτροπή με εκπροσώπηση και της αντιπολίτευσης;
  5. Γιατί δεν συμμετέχει ούτε ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αιτωλικής, που ανέλαβε και  τη διοργάνωση;
  6. Γιατί ο οικονομικός απολογισμός για τη ΝΟΣΤΟΣ και τις δύο χρονιές ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο 4 μήνες μετά την εκδήλωση και χωριστά από τον απολογισμό των παζαριών που στεγάζονται στον ίδιο χώρο;
  7. Γιατί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επέλεξε να απαντήσει στον έλεγχο της αντιπολίτευσης με τη δημιουργική λογιστική και όχι με την καθαρή αριθμητική, ώστε να μην μείνουν σκιές όσον αφορά τα οικονομικά της εκδήλωσης ;

Στα καθήκοντα της αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής και η υποβολή προτάσεων όπου κρίνει ότι θα βοηθήσουν το δήμο. Η ΑΔΚΝ έκανε και κάνει το καθήκον της και στα δύο. Αν η δημοτική αρχή είχε επιλέξει να απαντήσει ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια στα παραπάνω ερωτήματα, όχι μόνο θα είχε εντοπίσει τα λάθη αλλά θα είχε αποτρέψει να ρίξει την αυλαία και μάλιστα με τέτοιο τρόπο για μια διοργάνωση που θα μπορούσε να αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Η δημοτική αρχή καλό θα ήταν να επανακαθορίσει τη θέση της και να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεων της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο εγγύς μέλλον η ενημέρωση για την Ανάπλαση

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε χθες  22 Ιουνίου 2022 η πρώτη δια ζώσης, μετά την περίοδο των δυο ετών της πανδημίας,   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας.

Τον δήμαρχο Ναυπακτίας  και τους δημοτικούς συμβούλους υποδέχτηκε πανό κρεμασμένο στον χώρο έξω από την αίθουσα του συμβουλίου, το οποίο ανάρτησε η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο της  ανάπλασης.

Με την ενημέρωση για το θέμα της ανάπλασης να εκκρεμεί, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού πολύ σύντομα «και σε όλο του το μεγαλείο», σε χρόνο που θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Σε αναμονή λοιπόν της ενημέρωσης και των εξελίξεων…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ