Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απουσία πολιτικού θάρρους για ανάληψη ευθυνών από τη δημοτική αρχή

Published

on

Το θέμα της κατάργησης από την δημοτική αρχή της έκθεσης για τον εναλλακτικό τουρισμό «ΝΟΣΤΟΣ», όπως ήταν αναμενόμενο, σήκωσε αντιδράσεις, με «μπαράζ» ανακοινώσεων από δημοτικές παρατάξεις.

Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας (ΑΔΚΝ), αφού καταθέτει την θέση της σχετικά με την έκθεση ΝΟΣΤΟΣ, κατηγορεί την δημοτική αρχή για έλλειμμα πολιτικού θάρρους και ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΚΝ:

«Όποιος έχει τα γένια, πρέπει να έχει και τα χτένια»

Η θέση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για τη ΝΟΣΤΟΣ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας είχε και έχει ξεκάθαρη θέση σ’ ότι αφορά το δήμο Ναυπακτίας. Ως παράταξη παλέψαμε για τη δημιουργία του, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί ιδανικό τόπο με αξιοθαύμαστο τοπίο και αξιόλογα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της ζωής όλων. Πολλοί ήθελαν τη δημιουργία ορεινού δήμου με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια και σε αντίθεση με την εξέλιξη της ζωής. Η πορεία του δήμου μας έδειξε ότι η εκτίμησή μας ήταν σωστή και σ’ αυτή τη γραμμή εντάχθηκε σιωπηρά και η σημερινή δημοτική αρχή με κύριο όχημα την έκθεση ΝΟΣΤΟΣ που ταιριάζει απόλυτα με το δήμο μας.

Η έκθεση ΝΟΣΤΟΣ που έχει ως επίκεντρο τον εναλλακτικό τουρισμό χαιρετίσθηκε και στηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός, ψήφισε τις εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο κάνοντας ταυτόχρονα προτάσεις τόσο για τον χρόνο όσο και για το χώρο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Στους απολογισμούς για τη ΝΟΣΤΟΣ τοποθετήθηκε ευθαρσώς και επεσήμανε όλα τα κακώς κείμενα που υπέπεσαν στην αντίληψη της, καθώς είχε αποκλειστεί από την επιτροπή οργάνωσης της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας ότι μια τόσο σημαντική διοργάνωση πλήττεται από τον τρόπο που η δημοτική αρχή τη διαχειρίζεται. (Αναλυτικά όλες οι τοποθετήσεις βρίσκονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία είναι στη διάθεση κάθε δημότη)

Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις μας, τον έλεγχο και τις προτάσεις μας που στόχο είχαν τη γερή θεμελίωση και την ανάπτυξη της έκθεσης, η δημοτική αρχή Λουκόπουλου έβαλε τέλος στη ΝΟΣΤΟΣ χρεώνοντας, όπως πάντα, την ευθύνη πρωτίστως στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όσους αμφισβητούσαν βασικές επιλογές της που σχετίζονται κυρίως με τη διαφάνεια στη διαχείριση τέτοιων εκδηλώσεων.

Τελευταία πράξη της δημοτικής αρχής ήταν οι συνεντεύξεις του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Σύψα και του δημάρχου που δημοσιοποίησαν το τέλος της έκθεσης χωρίς καμιά ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, που υποκριτικά δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει για τα θέματα του δήμου.

 

Η ΝΟΣΤΟΣ κατέληξε  πύργος της Βαβέλ για τη δημοτική αρχή

Η δημοτική αρχή έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα των συμβούλων της αντιπολίτευσης και αφού η ίδια είχε πάρει τις αποφάσεις της. Ας δούμε την ουσία των όσων  είπαν στο δημοτικό συμβούλιο τα κορυφαία στελέχη της δημοτικής αρχής.

 Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το ΔΣ λέγοντας ότι η ΝΟΣΤΟΣ δεν μπορεί να γίνει φέτος επειδή οι δήμοι έχουν εκλογές το 2019!! και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή. (πριν μία εβδομάδα είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης στο ΔΣ επειδή θα είχε επαφές στην Αθήνα με υπουργούς !! και θα μας έφερνε νέα τα οποία βέβαια ξέχασε να αναφέρει). Επίσης σε δημόσια δήλωσή του, πριν 20 ημέρες, σε σχετική ερώτηση αν θα γίνει φέτος η ΝΟΣΤΟΣ απάντησε με μοναδικό τρόπο  “αν είναι να γίνει θα γίνει”

  Ο αντιδήμαρχος κ. Σύψας είπε ότι δεν μπόρεσε ως άνθρωπος να σηκώσει τα βάρος από την επίθεση που του έγινε από πολλές μεριές.  Καταφέρθηκε ονομαστικά κατά της κας Ζιαμπάρα, που την θεωρεί υπεύθυνη, γιατί με τις τοποθετήσεις της ανέδειξε τα θέματα της έλλειψης διαφάνειας στη διαχείριση της ΝΟΣΤΟΣ που τόσο πολύ ενόχλησαν τον κ. Αντιδήμαρχο. Τα σημαντικότερα όμως σημεία που έβαλε ο κ. Σύψας φαίνονται στη δισέλιδη συνέντευξή του την εφημερίδα “Eμπρός” (φύλλο 971 σελ. 14 και 15). Εκεί αναφέρει ότι μόνο ο δήμαρχος και ο κ. Κοτσανάς τον στήριξαν. Η παράταξή του δεν τον κάλυψε όταν μέλη της διέδιδαν δημόσια πληροφορίες για υπέρογκα κόστη, κάποια άλλοι συνάδελφοί του διακινούσαν βίντεο με προσβλητικά για το πρόσωπό του σχόλια, ενώ η παράταξή του δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση για να τον στηρίξει

  Ο αντιδήμαρχος κ. Καρακώστας εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΟΣΤΟΣ πρέπει να ανέβει επίπεδο πέρα από τις δυνατότητες του Δήμου Ναυπακτίας. Για το λόγο αυτό  πρέπει να την αναλάβουν άλλοι φορείς και τα αρμόδια υπουργεία. Είπε ότι ίσως πρέπει να αποσυνδεθεί χρονικά από τα παζάρια και ίσως να γίνεται σε άλλο σημείο.

  Ο αντιδήμαρχος κ. Σιαμαντάς επεσήμανε ότι τη ΝΟΣΤΟΣ πρέπει να την αναλάβει ιδιωτικός φορέας διότι ο δήμος με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της

  Ο αντιδήμαρχος κ. Φράγκος είπε ότι πάνω από την εκδήλωση αυτή υπάρχει μία σκιά που δεν μπορέσαμε να την πολεμήσουμε. Υπήρξαν πολλές υπόνοιες και για τον διοργανωτή και για τον τρόπο που έγινε η εκδήλωση αυτή. Η εκδήλωση έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έχει αποδοχή στη Ναύπακτο αλλά και από τους υπόλοιπους δήμους.

  Ο αντιδήμαρχος κ. Κοτσανάς είπε ότι το κοστούμι της ΝΟΣΤΟΣ ήταν πολύ μεγάλο για το δήμο Ναυπακτίας και πρέπει με θάρρος να πούμε την αλήθεια και να πάρουμε τις αποφάσεις μας δίνοντας βάρος στην εμποροπανήγυρη..

 

 

Απουσία πολιτικού θάρρους για ανάληψη ευθυνών από τη δημοτική αρχή

Θα περίμενε κάποιος ότι με αυτές τις απόψεις των κορυφαίων στελεχών της, η δημοτική αρχή θα είχε το θάρρος να αποδεχθεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και να επανατοποθετήσει σε άλλη βάση την εκδήλωση. Στην ακραία περίπτωση που θα ήθελε να την ακυρώσει έπρεπε να αναλύσει τους πραγματικούς λόγους της ακύρωσης. Αυτό θα ήταν χρήσιμο για όλους. Αντί γι’ αυτό η δημοτική αρχή επέλεξε τον πλάγιο δρόμο, να χρεώσει την αποτυχία της στην μείζονα αντιπολίτευση  η οποία στην ουσία κατηγορείται επειδή ασκεί τα καθήκοντά της.

Η δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθετε η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας  για τη ΝΟΣΤΟΣ:

 1. Γιατί η ΝΟΣΤΟΣ κάθε φορά έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ως έκτακτο θέμα, σε οριακά χρονικά περιθώρια πριν τη διοργάνωσή της ;
 2. Γιατί δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία στο δήμο για ένα τέτοιο εγχείρημα, τη στιγμή μάλιστα που η δημοτική αρχή άλλαξε τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου ;
 3. Γιατί περιορίσατε τη διοργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος σε ένα και μόνο αιρετό άτομο;
 4. Γιατί δεν οργανώθηκε η ΝΟΣΤΟΣ από την αρμόδια επιτροπή με εκπροσώπηση και της αντιπολίτευσης;
 5. Γιατί δεν συμμετέχει ούτε ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αιτωλικής, που ανέλαβε και  τη διοργάνωση;
 6. Γιατί ο οικονομικός απολογισμός για τη ΝΟΣΤΟΣ και τις δύο χρονιές ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο 4 μήνες μετά την εκδήλωση και χωριστά από τον απολογισμό των παζαριών που στεγάζονται στον ίδιο χώρο;
 7. Γιατί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επέλεξε να απαντήσει στον έλεγχο της αντιπολίτευσης με τη δημιουργική λογιστική και όχι με την καθαρή αριθμητική, ώστε να μην μείνουν σκιές όσον αφορά τα οικονομικά της εκδήλωσης ;

Στα καθήκοντα της αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής και η υποβολή προτάσεων όπου κρίνει ότι θα βοηθήσουν το δήμο. Η ΑΔΚΝ έκανε και κάνει το καθήκον της και στα δύο. Αν η δημοτική αρχή είχε επιλέξει να απαντήσει ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια στα παραπάνω ερωτήματα, όχι μόνο θα είχε εντοπίσει τα λάθη αλλά θα είχε αποτρέψει να ρίξει την αυλαία και μάλιστα με τέτοιο τρόπο για μια διοργάνωση που θα μπορούσε να αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Η δημοτική αρχή καλό θα ήταν να επανακαθορίσει τη θέση της και να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεων της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
 • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
 • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
 • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
 • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
 • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
 • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ