Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βασίλης Γκίζας: “Μονόδρομος το Δημαρχείο στο Σκα”

Published

on

Με έντονες αντιπαραθέσεις και με προσωπικές επιθέσεις κάποιες φορές, συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, το θέμα για την Προέγκριση ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού ΕΠΣ – Τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου (ΤΡΣ) για τη χωροθέτηση και τον καθορισμό χώρου δημαρχείου Δήμου Ναυπακτίας.

Στην αρχή της συνεδρίασης διαβάστηκε επιστολή των μηχανικών μέσα από την οποία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την επιλογή να κατασκευαστεί διοικητήριο – δημαρχείο στο Σκα.

Στην εισήγησή  του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας αφού ευχαρίστησε τους μηχανικούς για την πρωτοβουλία τους την οποία και χαρακτήρισε θετική, είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι, τόνισε ότι ο Δήμος Ναυπακτίας είναι ένας ξεχωριστός δήμος που δεν διαθέτει όμως σε συγκριμένο χώρο συγκεντρωμένες υπηρεσίες, αφού λείπει ένα κτήριο που θα καλύψει τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του.

Αποτέλεσμα αυτού σημείωσε,  είναι να μην υπάρχει συνοχή και αλληλεπίδραση των υπηρεσιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διοίκηση. Το έλλειμμα αυτό οδηγεί σε απώλεια σημαντικών ποσών ως έξοδα, ταλαιπωρία των δημοτών και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών του Δήμου.

Αναφερόμενος για τον χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο διοικητήριο – δημαρχείο του Δήμου είπε πως το συγκεκριμένο σημείο στο κολυμβητήριο (Σκα)  βρίσκεται εντός της ΔΕ Ναυπάκτου και πάνω στον περιμετρικό άξονα. Η έκταση έχει παραχωρηθεί επ’ αόριστον στο Δήμο από την πρώην ΚΕΔ.

Σημειώνοντας πως πρόκειται για δύσκολο  εγχείρημα, συμπληρώνοντας πως οι μελέτες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και  θα υποβληθούν άμεσα προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Τρίτσης». Διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόταση – προμελέτη από την εταιρεία του αιολικού πάρκου στο Μακρυνόρος, ως αντισταθμιστικό.  Ταυτόχρονα έκανε λόγο για το απέναντι από το κολυμβητήριο ακίνητο έκτασης 52 στρεμμάτων,  που ανήκει στην ΕΤΑΔ, με τον  Δήμο  να έχει υποβάλλει αίτημα από τον Ιανουάριο του 2020, για την παραχώρησή του. Ο προϋπολογισμός για το Διοικητήριο – Δημαρχείο  ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος από τα μισθώματα διαχρονικά για τον Δήμο, φτάνουν στα 2 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

Γιάννης Μπουλές:  Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ ανέφερε μεταξύ άλλων:  Όλοι θα πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με την σκοπιμότητα του έργου. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, με την επιφύλαξη όμως ότι μπορεί να κτιστεί  πάνω στο υπάρχον κολυμβητήριο. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές και συμφωνώ με την πρόταση.

Ανδρέας Κοτσανάς: Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάμε μπροστά», τόνισε:  Περνάτε τελείως επιφανειακά την επιστολή των μηχανικών, δεν έχει γίνει η ελάχιστη διαβούλευση για το θέμα. Αποφασίζετε χωρίς να γνωρίζουμε οι δημοτικοί σύμβουλοι  τίποτα για τις μελέτες, και που θα χωροθετηθεί το νέο δημαρχείο. Πηγαίνετε ένα δημαρχείο έξω από την πόλη και ακυρώνετε την εισήγηση των μηχανικών. Έχετε προχωρήσει σε τετελεσμένα χωρίς να έχει γίνει η ελάχιστη διαβούλευση…   Ακολούθως ανάφερε ως χώρους για το νέο διοικητήριο το Ξύκειο και τον χώρο απέναντι από το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο. Κλείνοντας πρότεινε την αναβολή του θέματος ώστε να μπει σε διαβούλευση.

Γιώργος Γούλας:   «Τι θέμα το αδικεί ο τρόπος που ήρθε στο Σώμα» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανανέωση & δημιουργία».  Δεν έχει γίνει η ελάχιστη διαβούλευση για το σοβαρό αυτό θέμα, σημείωσε, συμφωνώντας πως θα μπορούσε να πάνε στον συγκεκριμένο χώρο άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όχι όμως το δημαρχείο. Χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος την απόφαση για την κατασκευή δημαρχείου στο Σκα, κάτι που θα το πληρώσει ο Δήμος διαχρονικά. Είναι πολύ σοβαρά τα ζητήματα που βάζουν οι μηχανικοί και τα προσπερνάτε, ανάφερε, προτείνοντας να γίνει διαβούλευση. «Με τον τρόπο που έρχεται το θέμα σήμερα,  απαξιώνετε ως φορέα τους μηχανικούς, την Τοπική Κοινότητα και τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος  Σιαμαντάς:  «Ήταν και δική μας σκέψη η δημιουργία επικουρικού κτηρίου στο Σκα για στέγαση των τεχνικών υπηρεσιών και της διεύθυνσης  περιβάλλοντος, αλλά σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί εκεί το νέο δημαρχείο» τόνισε. Πρότεινε δε, όπως το δημαρχείο παραμείνει εκεί που σήμερα βρίσκεται, με επέκταση – ανάπλαση του χώρου μέχρι την οικονομική υπηρεσία. Κλείνοντας σημείωσε πως τον προβληματίζει η θέση των μηχανικών περί στατικότητας του υπό κατασκευή κτηρίου,  κάνοντας έτσι ανέφικτη την πρότασή της δημοτικής αρχής για χωροθέτηση στον Σκα.

Γιάννης Νταουσάνης:  Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα πορεία», σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι λόγω των υπηρεσιών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία, ο Δήμος σε ένα βαθμό δυσλειτουργεί και ταυτόχρονα ταλαιπωρούνται οι δημότες, ενώ όλοι γνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης δημαρχείου – διοικητηρίου του Δήμου. « Όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει αντίστοιχος μεγάλος χώρος για ένα τέτοιο έργο και είμαστε τυχεροί που υπάρχουν αυτοί οι χώροι που να ανήκουν στον Δήμο. Μιλάμε για έναν χώρο σε απόσταση 800 μ.  από την πλατεία Τζαβελαίων, στο κέντρο της πόλης. Θα πρέπει όλοι να έχουμε το θάρρος, ακόμα και αν είμαστε στην αντιπολίτευση, να λέμε «ναι» σε τέτοια σοβαρά θέματα» τόνισε.

Σωκράτης Παπαβασιλείου: Ο αντιδήμαρχος οικονομικών ανάφερε στην τοποθέτησή του: «Αξιοποιείται ένα κτηριακό απόθεμα που έχει ο Δήμος, με το οικόπεδο και το κτήριο στο Σκα. Η πρότασή μας δεν είναι ούτε αποσπασματική ούτε πρόχειρη. Το θέμα της δημιουργίας δημαρχείου στο Σκα το είχαμε  στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Μιλάμε για ένα κτήριο 2.000 τμ. Σήμερα ο δήμος μισθώνει κτήρια με μεγάλο κόστος, με τις δαπάνες αυτές να μπορούν να μειωθούν, με την ετήσια εξοικονόμηση από την δημιουργία του δημαρχείου να είναι 140.000 ευρώ».  Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς για την εξοικονόμηση χρημάτων από τον Δήμο, σημείωσε πως στο σημερινό κτήριο του Δημαρχείου θα μπορούσε να μεταφερθεί το ΚΕΠ, σε αυτό που σήμερα στεγάζεται η Οικονομική υπηρεσία κάποιος παιδικός σταθμός κλπ, όπως και το κτήριο των παλιών σφαγείων θα μπορούσε να στεγάσει τον όρχο και την αποθήκη του Δήμου. Όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο νέο διοικητήριο στο Σκα, σε έναν χώρο προσβάσιμο και λόγω της περιμετρικής αλλά και του σταθμού του ΚΤΕΛ.

«Βαβέλ» η αντιπολίτευση

Μετά από σχεδόν δίωρη συζήτηση επί του θέματος και πριν αυτό έλθει σε ψηφοφορία από το Σώμα, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας άσκησε έντονη κριτική προς την αντιπολίτευση τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Επί 5 χρόνια δεν έχετε φέρει έστω και μια πρόταση για το θέμα και σήμερα στέκεστε απέναντι στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Χαρακτήρισε «Βαβέλ» την αντιπολίτευση με άτακτες σκέψεις για να πουν και μόνο όχι σε όποιο έργο πάει να παραχθεί. «Εσείς λέτε όχι σε όλα και εμείς χωρίς φανφάρες προχωράμε έργα και προλαβαίνουμε χρηματοδοτήσεις» είπε με έμφαση. Όσον αφορά για το θέμα της διαβούλευσης ανάφερα ότι το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από την Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Κλείνοντας σημείωσε: « Είναι μονόδρομος η κατασκευή του Δημαρχείου στην συγκεκριμένη θέση. Η κοινωνία παρακολουθεί και κρινόμαστε όλοι για την υπευθυνότητά μας και μόνο γι’ αυτό».

Η πρόταση για την δημιουργία διοικητηρίου – δημαρχείου στο Σκα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την πρόταση της αντιπολίτευσης  για αναβολή του θέματος και διαβούλευση, καταψηφίστηκε.

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυο οι Γαλάζιες σημαίες στην Αιτωλ/νια, σε Κάτω Βασιλική και Κρυονέρι

Published

on

By

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι παραλίες με γαλάζια σημαία για το 2021 και η χώρα μας για ακόμη μια φορά είναι ψηλά στη λίστα.   545 Ελληνικές ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία το 2021. 

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας  Γαλάζιες σημαίες  θα κυματίζουν στις παραλίες:  Κάτω Βασιλική και Κρυονέρι.

Αντίστοιχα στον Δήμο Δωρίδας βραβεύτηκαν με Γλάζια σημαία οι  ακτές  Ερατεινή, Μοναστηράκι, Σεργούλα και  Χιλιαδού. 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας ζητούν επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου συναντήθηκαν στο Αγρίνιο ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας και ο Αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Θωμάς Κοτρωνιάς και επαναδιατύπωσαν το αίτημα για επανίδρυση και ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου στην Δυτική Ελλάδα.
Αναφέρουν στην δήλωσή τους:

«Με ένα κοινό όραμα ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο δίκαιο αίτημα για επανίδρυση  του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Κόντρα σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και προσωπικές φιλοδοξίες  απαντούμε με τη φωνή της λογικής. Ζητούμε, εδώ και τώρα, να σταματήσει η αιμορραγία της  ακαδημαϊκής  κοινότητας. Ζητούμε τη δικαίωση των τοπικών κοινωνιών και την εδραίωση μιας ακαδημαϊκής κοινότητας που δεν θα είναι έρμαιο προκλητικών σχεδίων.

Είμαστε αποφασισμένοι να μη συναινέσουμε στην περαιτέρω υποβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγρινίου.

Καμία κατάργηση ή μετακίνηση Τμήματος στο Νομό μας.

Δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί για την Αιτωλοακαρνανία.

Καλούμε τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας  ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ν’ αναλάβουν πρωτοβουλία.

Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω το «ρουσφέτι» προς τη Σύγκλητο  του Παν. Πατρών.

Να σταματήσει η απαξίωση  της Αιτωλοακαρνανίας.

Η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου του Παν. Πατρών είναι εχθρική πράξη προς την Αιτωλοακαρνανία και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε.

Πάρτε πίσω το σχέδιο της ντροπής.

Η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση απέναντι στη συγκεντρωτική λογική του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αταλάντευτη θέση μας  είναι η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου που θα ενισχύει την παραγωγή νέας γνώσης και την επιστημονική έρευνα. Ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που προτάσσει  την εξωστρέφεια  και αγκαλιάζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών.

Ένα Πανεπιστήμιο που θα τονώσει την ανάγκη για συνεργασία διαχέοντας τα αποτελέσματα και δίνοντας προοπτική για βιώσιμη και ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη.

Ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο  που θα είναι βασικός  πόλος ανάπτυξης και οδηγός στην πρόοδο του Τόπου μας.

Οι συγκυρίες επιβάλλουν επαναπροσδιορισμό και διατύπωση εκ νέου ενός σχεδίου που θα δώσει ώθηση και δυναμική στην ευρύτερη περιοχή».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάπλαση και προσβασιμότητα

Published

on

By

Τα έργα καλά και όλοι τα θέλουν. Τα έργα όσο διαρκούν προκαλούν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες αλλάζοντας συνήθως την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Μέχρι εδώ όλα καλά και ο κόσμος δείχνει ανοχή και κάνει υπομονή μέχρι να τελειώσει η ταλαιπωρία και να ολοκληρωθούν τα έργα.

Τι γίνεται όμως, όταν τα έργα έχουν σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και παραμένουν τα προστατευτικά δίκτυα και οι λαμαρίνες;

Τι γίνεται όταν στην καρδιά της πόλης, λίγο πριν το λιμάνι οι λαμαρίνες έχουν κλείσει το πεζοδρόμιο και οι πεζοί αναγκάζονται να κατέβουν στο δρόμο,  ο οποίος μονίμως έχει κίνηση;

Τι και ποιον προστατεύουν οι λαμαρίνες;

Τους πεζούς πάντως όχι μόνο δεν τους προστατεύουν αλλά τους βάζουν σε κίνδυνο και μάλιστα μεγάλο.

Και το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τις ευπαθείς ομάδες.

Είναι οξύμωρο να προβάλει η δημοτική αρχή την ευαισθησία της για τα ΑΜΕΑ βάφοντας χώρους στάθμευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρίες και να κλείνει τα μάτια της στον λαμαρινένιο τοίχο πριν το λιμάνι.

Και καλά να προχωρούσε το έργο της Ανάπλασης, θα το καταλαβαίναμε.

Τώρα όμως που τίποτε δεν προχωρά εδώ και τόσο καιρό, γιατί να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των δημοτών βάζοντας τους μάλιστα σε κίνδυνο κάθε φορά που περνούν από ένα τόσο πολυσύχναστο σημείο.

Δημοσιεύτηκε στην στήλη

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ