Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιαστικά οι αλλαγές, με το βλέμμα στο 2020

Published

on

Τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων στο πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» καθώς συνεχώς και ως φαίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την ψήφισή του από το Σώμα.  Κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών κατατέθηκαν τροποποιήσεις με έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου που φέρνουν τρείς σημαντικές αλλαγές. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση βιάζεται να κάνει τις αλλαγές για την κυβερνησιμότητα και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του χρόνου θα ασχοληθεί για την εκ θεμελίων αναδιάρθρωση και κωδικοποίησης του νόμου της Αυτοδιοίκησης.

Κάνοντας μια σύγκριση με το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου της δημόσιας διαβούλευσης, με  το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου που κατετέθη τελικά στη Βουλή, οι αλλαγές  που επέφερε η Κυβέρνηση στο αυτοδιοικητικό Μέρος Α’ είναι μικρές σε επιμέρους σημεία, ιδίως νομοτεχνικής φύσης και δεν μεταβάλλουν την πολιτική ουσία της νομοθετικής παρέμβασης.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ άκουσε και διόρθωσε τα λάθη που εκ παραδρομής υπήρχαν στο Νομοσχέδιο , όχι όμως σημεία  που εμπεριείχαν και πολιτική αυτοδιοικητική ουσία.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η μεταβολή για τον ορισμό των Αιρετών Μελών στη διοίκηση των Νομικών Προσώπων Δήμων και Περιφερειών όπου:

– Το Ν/Σ αρχικά ανέφερε πως τα 3/5 “προέρχονται από την Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης” (να σημειωθεί ότι πλέον “παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος” είναι “οι συμπράττουσες παρατάξεις” για τους Δήμους όπου θα υπογραφεί “σύμπραξη”).

Τώρα αυτό άλλαξε σε: «τα 3/5 υποδεικνύονται από τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη».

Αναφορικά με την θητεία των Αντιδημάρχων ορίζεται ότι: Η θητεία των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους.

Η ανάκληση του Αντιδημάρχου είναι δυνατή μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.

Να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα προβλεπόταν πως η θητεία των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο ετών.  Η ανάκληση του Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.

Σχετικά με την υποχρεωτική παραμονή του Αντιδημάρχου για έξι μήνες ό,τι κι αν γίνει, το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ως διάταξη που πρακτικά μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας στη διακυβέρνηση των Δήμων.

 Οι αλλαγές και οι αναλύσεις επί του Νομοσχεδίου, αναλυτικά στην Ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek,  που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταργούνται τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία –  Περνούν στο υπουργείο Ναυτιλίας

Published

on

By

Δημοτικό-λιμενικό-ταμείο-Ναυπάκτου-καταργούνται-Πλακιωτάκης

«Προωθούμε αλλαγές στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων και Κοινοτήτων υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Αυτή είναι επί λέξει η δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής, Γ. Πλακιωτάκη, στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, όπως καταγράφεται στο από 23.1.2020 επίσημοΔελτίο Τύπου του Υπουργείου του.

Η κυβερνητική εξαγγελία ισοδυναμεί, με άλλα λόγια, με κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, αφού το Υπουργείο θα ασκεί τις αρμοδιότητές τους.

Να σημειωθεί ότι εδώ και εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει σχετικά δημοσιεύματα περί αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης των λιμανιών, τώρα όμως η σαφής δήλωση του Υπουργού ξεκαθάρισε το τοπίο.

Θεσμικά, η εξέλιξη κινείται στην αντίστροφη φορά της Αποκέντρωσης, καθώς προαναγγέλλει αφαίρεση μίας εκ των σημαντικότερων αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκεί η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση σε πλείστες περιοχές της Χώρας.

Πρακτικά, φέρνει σωρεία ερωτημάτων για την επόμενη ημέρα μετά την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Ιδίως για την τύχη των πόρων και εν γένει εσόδων και περιουσιακών στοιχείων τους, αλλά και για το μέλλον του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες σε αυτά με όποια σχέση, των συμβάσεων, διαγωνισμών, έργων εν εξελίξει κ.ο.κ.

Επισημαίνεται ότι από την ημέρα της Ανακοίνωσης του υπουργού  μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει συλλογική απάντηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίσημη δήλωση  ότι οι λιμένες που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Δήμων θα ενταχθούν στο Υπουργείο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης σε νησιά και παραθαλάσσιους Δήμους ανά την Ελλάδα (ιδίως σε Κρήτη και Δήμους του Αιγαίου) έχουν ήδη πάρει φωτιά, προβάλλοντας την είδηση για σχέδιο κατάργησης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Δημοτικό-λιμενικό-ταμείο-Ναυπάκτου-καταργούνται-Πλακιωτάκης

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

80% απαλλαγή από δημοτικά τέλη επαγγελματιών, λόγω ανάπλασης

Published

on

By

ναύαπακτος-από-ψηλά-Nafsweek

Μετά από  συζήτηση επί αιτήματος που έφεραν το 1/3 των δημοτικών συμβούλων, στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 27ης Ιανουαρίου 2020, πρόταση που αφορούσε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ισόγειων καταστημάτων που βρίσκονται εντός των ορίων που θα εκτελεστεί το έργο της Αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου και συγκεκριμένα από την πλατεία Λιμένος έως την πλατεία Φαρμάκη, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, ομόφωνα αποφασίστηκε από το Σώμα όπως υπάρξει κατά ποσοστό 80% μείωση – απαλλαγή των συγκεκριμένων καταστημάτων από τα δημοτικά τέλη.

Όπως αναφέρθηκε και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Σωκράτη Παπαβασιλείου, όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα εγκρίνει την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι ισχύει για τις απουσίες μαθητών λόγω γρίπης

Published

on

By

Γρίπη-απουσίες-μαθητών

Σε νέα εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με της απουσίες λόγω της εποχικής γρίπης σημειώνεται:

«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β ́ 2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ