Στο μηδέν οδηγεί τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου Ναυπακτίας η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να μην χορηγήσει νέα παράταση στην προθεσμία κατά-θεσης των ΓΠΣ, η οποία παρήλθε στις 31 Μαρτίου 2024 .
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δ.Ε Ναυπάκτου μένει στον αέρα, 15 και πλέον χρόνια μετά την έναρξη των μελετών, για τις οποίες έχουν δαπανηθεί σχεδόν 2.000.000 ευρώ. Είναι μια υπόθεση για την οποία έχουν δαπανηθεί ατελείωτες ώρες, έχουν γίνει μελέτες, ενστάσεις, διαφωνίες, διαβουλεύσεις και όλα αυτά οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων.
Παγώνουν οι χρήσεις γης
Με το πάγωμα της διαδικασίας αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας όλα όσα προέβλεπε το νέο σχέδιο, για χρήσεις γης, επεκτάσεις οικισμών με εκτόνωση της οικιστικής πίεσης.

Το Υπουργείο προωθεί το Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ως εκ τούτου οποιαδήποτε παράλληλη πρόοδος των γενικών πολεοδομικών θα θέσει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση, σημειώνεται από την πλευρά του υπουργείου. Δυο εκατομμύρια ευρώ στον κάλαθο των αχρήστων λοιπόν.
Τέλος οι αναθεωρήσεις των ΓΠΣ
Εγκρίσεις θα πάρουν τα αναθεωρημένα ΓΠΣ μόνο όσων δήμων υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΝ, μέχρι τέλος Μαρτίου 2024, αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου. Για τις περιπτώσεις μελετών ΓΠΣ που δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωσή τους , θα ενσωματωθούν σε νεότερο σχεδιασμό.
Έτσι κλείνει οριστικά για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κύκλος των παρατάσεων που κράτησε έντεκα χρόνια, για την αναθεώρηση των υφιστάμενων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Εγκρίσεις θα πάρουν τα αναθεωρημένα ΓΠΣ μόνο όσων δήμων πρόλαβαν και υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΝ, πριν την καταληκτική προθεσμία του Μαρτίου ή έληξε η προθεσμία της τελευταίας παράτασης.

Για τις περιπτώσεις μελετών ΓΠΣ – όπως αυτό της Ναυπάκτου – που δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωσή του εντός αυτής της προθεσμίας, θα ενσωματωθούν σε νεότερο σχεδιασμό, με βάση τα προβλεπόμενα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού.
Την απόφαση του ΥΠΕΝ να μη δοθεί νέα παράταση για την ολοκλήρωση τροποποίησης/ αναθεώρησης των υφιστάμενων ΓΠΣ και τη διαμόρφωση νέων πολεοδομικών κανόνων ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευ. Μπακογιάννης.
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι όσες μελέτες αναθεώρησης των υφιστάμενων ΓΠΣ υποβλήθηκαν εγκαίρως στο Υπουργείο, αυτές έχουν εγκριθεί.
Τόνισε ότι οι διαδοχικές και συνεχείς παρατάσεις δεν συνάδουν με τη συντονισμένη προσπάθεια ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και προς τούτο η ως άνω προθεσμία, δεν θα τύχει νέας παράτασης.
Διευκρίνισε ωστόσο πως στις περιπτώσεις μελετών Γενικών πολεοδομικών σχεδίων που δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωσή τους εντός αυτής, θα ενσωματωθούν σε νεότερο σχεδιασμό, με βάση τα προβλεπόμενα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η περίπτωση της ΔΕ Ναυπάκτου
Από 2003 «σέρνεται» το ΓΠΣ ΔΕ Ναυπάκτου με τις δεκαετίες να περνούν και μέχρι σήμερα να βρισκόμαστε ακόμα στην «Β1 φάση» και να μην έχουμε αξιωθεί να φτάσουμε στην «Β2 φάση» και τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργείου να γυρίζουν στο παρελθόν επεκτάσεις, σχεδιασμοί, χρήσεις γης κλπ, και με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την ΔΕ Ναυπάκτου, για το Αντίρριο υπάρχει εγκεκριμένο και ψηφισμένο από το τότε δημοτικό συμβούλιο Δήμου Αντιρρίου, το ΣΧΟΟΑΠ Αντιρρίου, φάκελος ο οποίος θα ζητηθεί για να περιληφθεί στο νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Αντιρρίου.
Ωστόσο, η μελέτη για τα ΤΠΣ που θα έρθει από την πλευρά του υπουργείου θα είναι «το ελάχιστο» με το υπουργείο –μελετητικό γραφείο- να ζητά από τον Δήμο τα στοιχεία και τους φακέλους και βέβαια με προαπαιτούμενο την ανάγκη να έχει υπάρξει διευθέτηση σε χείμαρρους, αιγιαλό κλπ.

Δημοσιεύτηκε στην e-φημερίδα Nafsweek
………………………………………………………………………………………………………………………………………







