Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί όχι Μουσείο το πρώην δημαρχείο Αντιρρίου ;

Published

on

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την τουριστική ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η έλλειψη υποδομών στη Ναυπακτία. Υποδομές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τουριστική επισκεψιμότητα αναδεικνύοντας τον μεγάλο   πολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας.

Γιατί όλοι γνωρίζουμε καλά ότι ενώ έχουμε πολιτιστικό πλούτο είμαστε πάμφτωχοι σε υποδομές, όπως μουσεία, πινακοθήκες και γενικότερα  χώρους πολιτισμού.

Πέρα όμως από την ανάδειξη της υστέρησης που έχουμε, δόθηκε η ευκαιρία να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης αξιόλογες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης είναι μια πρόταση που έρχεται από το παρελθόν, από τη δημοτική περίοδο Μπουλέ, που είχε την ιδέα και έκανε ενέργειες για την υλοποίηση του εγχειρήματος και πέτυχε να χωροθετηθεί με ΦΕΚ ο χώρος ανέγερσης του στο Γρίμποβο. Στόχος του εγχειρήματος,  να ζωντανέψει ξανά η ιστορία και να προβληθεί  σε όλο τον κόσμο η ταυτότητα της περιοχής, μιας και η Ναύπακτος  είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που το όνομά της το ίδιο είναι ταυτισμένο με τη ναυπηγική.

Η πρόταση προέβλεπε εκθέματα και δράσεις κυρίως βιωματικές με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα αναδείκνυαν την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης ξεκινώντας από τη σχεδία των Ηρακλειδών που    πέρασαν από τη Ναύπακτο στη Πελοπόννησο.

Πέρα από τη χωροθέτηση του Κέντρου Ναυπηγικής Τέχνης, τα επόμενα χρόνια δεν έγινε καμιά άλλη ενέργεια για να προχωρήσει το θέμα. Ωστόσο τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει, η ιδέα και η χωροθέτηση του χώρου αποτελούν πραγματικότητα. Η υλοποίηση αυτού τους εγχειρήματος θα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην πολιτιστική και    τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader στη δημοτική περίοδο Λουκόπουλου στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΞΕΝΙΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα στο πλαίσιο ανάδειξης του μεγάλου – και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητου – πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουμε ως πόλη, της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Στο  χώρο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με τις νέες τεχνολογίες να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν όσα έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι εργασίες στο ΞΕΝΙΑ προχωρούν και αναμένουμε σύντομα να γίνει πραγματικότητα το μουσείο εικονικής πραγματικότητας.

Αρχαιολογικό Μουσείο στα δημοτικά κτήρια του Αντιρρίου, που πλέον είναι κενά μετά την οριστική αποχώρηση του ΤΕΙ, πρότεινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος.

Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα αξιοποίησης των σημαντικών σε αριθμό και έκταση δημοτικών εγκαταστάσεων του Αντιρρίου, που σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, που έχουν εμπλουτιστεί και με την κατασκευή της Ιόνιας οδού καθώς και για εργαστήρια συντήρησης αρχαιοτήτων.

Είναι βέβαιο ότι αν η πρόταση αυτή συζητηθεί με τους υπευθύνους της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Η περιοχή ενδείκνυται καθώς αποτελεί την κύρια είσοδο του Δήμου Ναυπακτίας και ταυτόχρονα αποτελεί      σταυροδρόμι που συνδέει το παρελθόν (κάστρο Αντιρρίου, αρχαίο θέατρο Μακύνειας) με το σύγχρονο μεγάλο έργο της Γέφυρας.

Είναι μια πρόταση με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πλούτου που διαθέτει η Ναυπακτία. Τα λιγοστά δημοτικά κτήρια που διαθέτει ο δήμος θα πρέπει να τα αξιοποιεί με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους που θα μπορούσε να έχει.

Με δεδομένη τη βαρύτητα που, όπως δηλώνει, ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας δίνει στον Πολιτισμό η σημερινή δημοτική αρχή αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του τόσο για το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης όσο και για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αντίρριο.

Πεδίον δόξης λαμπρόν.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Αιτωλ/νίας, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Μαρία Σαλμά

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, έκτακτη συνεδρίαση  του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, υπό την  Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης  βρέθηκε ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς καθώς και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά την τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειαρχης και Πρόεδρος του Συλλογικού Οργάνου μεταξύ άλλων ανέφερε :  «Θα πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουμε πιστά τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί, έχοντας ως επίκεντρο αφενός  την προστασία των πολιτών και τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου, τον οποίο οφείλουμε να παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές και αφετέρου  την   συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων,  έτσι  ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι  η  Π. Ε.  Αιτωλοακαρνανίας, θα είναι παρούσα  σε όλα τα συμβάντα, παρέχοντας όλα τα αναγκαία μέσα για την υποβοήθηση του έργου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Σε αυτό θα συμβάλει και η βοήθεια των Δήμων, οι οποίοι ελπίζουμε να  ανταποκριθούν   άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο όταν απαιτηθεί» .

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία  Σάλμα και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης , οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αγρινίου Σωτήρης Κολοβός, Αμφιλοχίας Νίκος Νίκας, Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, εκπρόσωπος του Δήμου Ναυπακτίας, ο Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Δ.Ε.  Νικόλαος Γυφτάκης και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας Νίκος Νικολόπουλος, ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ. Νομού Αιτωλ/νίας Χρήστος Καλογερόπουλος, ο Διοικητής του 2/39 Σ.Ε. Ιωάννης Τσαούσης, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Αιτωλίας Νικόλαος Νικολάου και Ακαρνανίας Δημήτρης Γαλαζούλας, εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Μεσολογγίου Νικόλαος Ταφειάδη , εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ. Αιτωλ/νίας Δημοσθένης Καπώνης , εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Αιτωλ/νίας Γεώργιος Δημητριάδης, καθώς και η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Ι.Π. Μεσολογγίου.

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φρούριο Αντιρρίου: «Αναζητώντας το Χαμένο Χώρο ή Σαλιγκάρια

Published

on

By

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» υλοποιείται στη Ναυπακτία με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων και Λευκάδος. Ο αρχαιολογικός χώρος του Φρουρίου Αντιρρίου στις 2 και 3 Αυγούστου θα αποτελέσει το μοναδικό σκηνικό για το θεατρικό έργο «Αναζητώντας το χαμένο χώρο ή σαλιγκάρια» σε παραγωγή του «Θέατρο Χωρίς Αυλαία» και θα καταστεί ο αγωγός σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν του σύγχρονου πολιτισμού.

Λίγα λόγια για το έργο

Κατώφλι: Ένα όριο που συνδέει και ταυτόχρονα χωρίζει αντίθετους κόσμους. Η ομάδα No Man’s Land Rabbits – NMLR εμπνευσμένη από το συγγραφικό έργο του αρχιτέκτονα Σταύρου Σταυρίδη συνδημιουργεί μια πρωτότυπη δραματουργία με πυρήνα το κατώφλι ως μηχανισμό αλλαγής.

Κατώφλι γίνεται το μπαλκόνι που – στην πιο γνωστή ερωτική σκηνή όλων των εποχών – δίνει τη δυνατότητα στους δυο ερωτευμένους να συναντηθούν. Κατώφλι γίνεται μια γειτονιά. Τα παιχνίδια που φιλοξενεί. Η έξοδος του σαλιγκαριού από το περίκλειστο κέλυφός του. Κατώφλι προς την απελευθέρωση γίνεται η επικοινωνία. Διανύοντας το κατώφλι, συνειδητοποιείς ότι τα πράγματα αλλάζουν. Ή θα μπορούσαν να είναι κι αλλιώς.

Υ.Γ. Ένα μέλος της ομάδας συμφωνεί μόνο με την πρώτη παράγραφο, αλλά θα παίξει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Χορογραφία-Μουσική-Ενδυματολογία-Σκηνογραφία-Δραματουργία: Η ομάδα

Ηθοποιοί επί σκηνής: Δημήτρης Ροΐδης, Κατερίνα Πέκη, Γκάλ  Α. Ρομπίσα, Αγγελίνα Τερσενίδου, Νίκος Σέυμουρ Σταθόπουλος, Γιώργος Ψωνόπουλος

Φωτισμός: Δημήτρης Κόσσυβας

Εταιρεία Παραγωγής: Θέατρο Χωρίς Αυλαία

Φρούριο Αντιρρίου, 2 και 3 Αυγούστου, ώρα έναρξης: 20:30

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Aπαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ.

Η προκράτηση είναι υποχρεωτική.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα:

https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι, οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1-1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Το 10ωρο της Γέφυρας γεμίζει τις παραλίες

Published

on

By

Οι παραλίες της Ναυπακτίας και της Δωρίδας τα Σαββατοκύριακα είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Η απάντηση στο  πού οφείλεται αυτή η πληρότητα δεν είναι άλλη παρά στη δεκάωρη aller retour κάρτα της Γέφυρας κάθε Σαββατοκύριακο από του   Αγίου Πνεύματος μέχρι και το άνοιγμα των σχολείων.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δεκάωρη κάρτα δίνει σοβαρό κίνητρο στον πολίτη να περάσει τη ΓΕΦΥΡΑ κάνοντας μια μικρή απόδραση σε κοντινές παραλίες. Και δεν είναι μόνο ο πολίτης που τονώνεται με αυτό το πέρασμα, τονώνεται αναμφισβήτητα και η οικονομία.

Είναι καιρός πλέον να  ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες από τους όμορους δήμους για να επεκταθεί η δεκάωρη κάρτα σε όλα τα σαββατοκύριακα του  χρόνου.

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ