Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών στην Δ.Ε Αντιρρίου – Όλοι έδειξαν το κράτος

Published

on

Η  σοβαρή απειλή για το Δήμο Ναυπακτίας που έχει ως αίτιο την κλιματική αλλαγή είναι η διάβρωση των ακτών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.                               Ο Πλατανίτης, η Παλιοπαναγιά, το Αντίρριο, η Ναύπακτος θα χάσουν σημαντικές εκτάσεις μέσα στα επόμενα μόλις χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη, η παραλία της Παλιοπαναγιάς  εμφανίζεται να καταποντίζεται. Στον Πλατανίτη το σύνολο της ακτογραμμής καλύπτεται από θάλασσα.

Στο Αντίρριο, οι εργοταξιακοί χώροι θα έχουν την ίδια κατάληξη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την δυτική προβλήτα του Αντιρρίου και το εκεί παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται μέχρι τα Κρυονέρια στην Χάλκεια.

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι του παραλιακού μετώπου της ΔΕ Αντιρρίου καθώς η  διάβρωση των ακτών είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού και δυστυχώς παραμένει άλυτο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Συνάντηση – ενημέρωση

Μετά από συνεννοήσεις της Επιτροπής των κατοίκων με τον δήμαρχο Ναυπακτίας   Βασίλη Γκίζα  έγινε συνάντηση — ενημέρωση σήμερα  Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στο κτήριο «Ναυπακτία»  όπου και συμμετείχαν οι βουλευτές Μίλτος Ζαμπάρας, Χριστίνα Σταρακά και Σπύρος Τσιρώνης, ο   περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Θανάσης Μαυρομάτης , ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου , ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπύρος Τσέλιος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδροι κοινοτήτων  που πλήττονται από το φαινόμενο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, εκπρόσωπος του ΤΕΕ και αρκετοί πολίτες.

Κατά την συνάντηση έγινε εμπεριστατωμένη παρουσίαση του προβλήματος της διάβρωσης της ακτογραμμής    Αντιρρίου-Ρίζας από  τα μέλη της  Επιτροπής Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη και Χριστίνα Αλεξοπούλου , με σκοπό να καθοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση τεχνικής μελέτης αλλά και τεχνικού έργου για την αποφυγή της περεταίρω διάβρωσης και της αποκατάστασης της  παραλιακής ζώνης.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο οι βουλευτές όσο και ο περιφερειάρχης αλλά και ο δήμαρχος Ναυπακτίας  τόνισαν την ανάγκη να κινηθεί ο  κρατικός μηχανισμός , ως αρμόδιος για το θέμα.

Χαρακτηριστικά  ο περιφερειάρχης τόνισε πως θα προχωρήσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του,  σε  ενέργειες  προς το κράτος , το οποίο και έχει την όλη ευθύνη   τόσο της μελέτης όσο και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος .  Σε κάθε περίπτωση ζήτησε την ανανέωση του ραντεβού με την Επιτροπή  για κοινή πορεία  προς τα επόμενα βήματα.

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας ανέφερε πως θα  έπρεπε  να είχε συνεδριάσει  η αρμόδια Επιτροπή της Κτηματικής  Υπηρεσίας ώστε να καταγράψει  και να πιστοποιήσει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το πρώτο βήμα.

Δυστυχώς, χρόνιες παθογένειες του κεντρικού κράτους, με τις αρμοδιότητες να είναι αλληλοκαλυπτόμενες, με ενέργειες,  καταγραφές και παρεμβάσεις να λιμνάζουν για δεκαετίες,  οδηγούν εκ του ασφαλούς σε φαινόμενα Θεσσαλίας που θα κληθούν οι πολίτες να τα ζήσουν και πάλι.

Πέραν της κλιματικής κρίσης καταγράφεται και μια ακόμα, αυτή της κεντρικής διοίκησης που με δύσκαμπτους και αλληλοκαλυπτόμενους μηχανισμούς  παρεμβαίνει  ετεροχρονισμένα  πάνω από το “χυμένο γάλα…”

Η επιτροπή

Ντούνης Κωνσταντίνος του Γεωργίου (Τραπεζικός Υπάλληλος ΕΤΕ)

Τσιαμτσιούρη Αλεξάνδρα (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού και ΠΟΥ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Αγγελόπουλος Αντώνιος (Συνταξιούχος, πρώην Γραμματέας του πρώην Δήμου Αντιρρίου)

Αλεξοπούλου Χριστίνα (Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Πάστρα Ελένη (Δικηγόρος)

Τρομάρας Κωνσταντίνος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός)

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιες οι επιπτώσεις από την μη ολοκλήρωση του ΓΠΣ Ναυπάκτου;

Published

on

By

Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός -ΓΠΣ του Δήμου Ναυπακτίας μετά από  απόφαση του  Υπουργείου Περιβάλλοντος να μην χορηγήσει νέα παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των ΓΠΣ, η οποία παρήλθε στις 31   Μαρτίου 2024, μπήκε στο αρχείο.

Μετά από 27 χρόνια πού ψηφίστηκε ο σχετικός  Νόμος, 21 χρόνια από την ανάθεση των πρώτων μελετών για το ΓΠΣ, που συνολικά έφτασαν το  κόστος των 2.000.000 ευρώ (περίπου 1.000.000 από τα Ταμεία του Δήμου) η πόλη και ο Δήμος βάζει στο αρχείο την μελέτη χωρίς να έχει αποφασίσει καν την τελική πρόταση.

Δεν ψηφίστηκε ποτέ  από το Δημοτικό Συμβούλιο για να παραληφθεί η Β2 Φάση της εν λόγω μελέτης – σε αντίθεση με το ΣΧΟΟΑΠ Αντιρρίου πού έχει παραληφθεί από το 2009 από το τότε ΔΣ Αντιρρίου.

Η Ιστορία…

Από το 2003 που έγινε η ανάθεση παρουσιάστηκε το «ζήτημα» με το Ρυθμιστικό της Πάτρας που      μελετάται ταυτόχρονα από το 2007…

Το 2012 ματαιώνεται θεσμικά η μελέτη του Ρυθμιστικού αλλά είμαστε ήδη μέσα στην Κρίση του 2010 με 2015.

Μετά την Κρίση τίθεται θέμα αναθεώρησης της  Α’ Φάσης για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ενώ ήδη από το 2013 έχει γίνει παραλαβή της  Κτηματογράφησης που έτρεχε ως παράλληλη μελέτη για την επίσπευση λύσεων (βλέπε Παλαιοπαναγιά).

Το 2019 εμφανίστηκε ο Covid και ξανά μπαίνουμε σε στασιμότητα.

Μέχρι που το Κράτος μας ξεπέρασε και από τον Μάρτη του 2024 σταμάτησε να μας περιμένει.

Οι επιπτώσεις…

Με την μη ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του ΓΠΣ ΔΕ Ναυπάκτου σπαταλιέται μια σημαντική ευκαιρία, με τις παρακάτω επιπτώσεις:

Δεν γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις που να τροποποιούν τις αστοχίες από τον παλιότερο σχεδιασμό. Συνεπώς χάνεται η ευκαιρία να θεραπευτεί η  Πολεοδομική αδικία του Οικιστικού.

Δεν προχωρά η ευρύτερη ένταξη στο σχέδιο περιοχών ανατολικά & Δυτικά όπως η Παλαιοπαναγιά. Συνεπώς ακυρώνεται ή μήπως ματαιώνεται πλέον η λύση για το Πολεοδομικό του Συνοικισμού;

Δεν ρυθμίζονται οι χρήσεις γης στο σύνολο της Δημοτικής Ενότητας. Συνεπώς λέμε στις παραγωγικές δραστηριότητες ή και στην προστασία του περιβάλλοντος: Άφησέ το  για αργότερα…

Δεν ρυθμίζονται τα θέματα των Οικισμών της Δ.Ε. Ναυπάκτου. Συνεπώς οι οριοθετήσεις ή και η πολεοδόμηση αυτών γίνεται σενάριο του απώτερου μέλλοντος.

Προκρίνεται ως λύση στο νέο θεσμικό πλαίσιο το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο –ΤΧΣ για όλο τον Δήμο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα ακόμη στην Χώρα και απαιτεί Προεδρικό Διάταγμα.

Πρακτικά μιλώντας, κάποια πράγματα μέσα από το ΤΧΣ θα πρέπει να τα ξεχάσουμε  και ως λύση και ως άμεση παρέμβαση.

Το Πολεοδομικό κουβάρι της Ναυπάκτου πήρε άλλη μια δεκαετία παράταση με ολέθριες συνέπειες στην γενιά των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι επιπτώσεις της μη ολοκλήρωσης του ΓΠΣ ΔΕ Ναυπάκτου

Published

on

By

Στο αρχείο οδηγεί τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό -ΓΠΣ του Δήμου Ναυπακτίας η απόφαση του        Υπουργείου Περιβάλλοντος να μην χορηγήσει νέα παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των ΓΠΣ, η οποία παρήλθε στις 31   Μαρτίου 2024 .

Όπως γράψαμε στο ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο του Nafsweek.gr, αυτό σημαίνει ότι :

Μετά από 27 χρόνια πού ψηφίστηκε ο σχετικός  Νόμος, 21 χρόνια από την ανάθεση των πρώτων μελετών για το ΓΠΣ,  η πόλη και ο Δήμος βάζει στο αρχείο την μελέτη χωρίς να έχει αποφασίσει  την τελική πρόταση.

Δεν ψηφίστηκε ποτέ  από το Δημοτικό Συμβούλιο  για να παραληφθεί η Β2 Φάση της εν λόγω μελέτης – σε αντίθεση με το ΣΧΟΟΑΠ Αντιρρίου πού έχει παραληφθεί από το 2009 από το τότε ΔΣ Αντιρρίου.

Για τις επιπτώσεις  και την ιστορική διαδρομή διαβάστε στο αναλυτικό ρεπορτάζ της   e- φημερίδας Nafsweek  που κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Βόμβα» στο ΓΠΣ Δ.Ε Ναυπάκτου

Published

on

By

Στο μηδέν οδηγεί τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου Ναυπακτίας η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να μην χορηγήσει νέα παράταση στην προθεσμία κατά-θεσης των ΓΠΣ, η οποία παρήλθε στις 31   Μαρτίου 2024 .

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δ.Ε Ναυπάκτου  μένει στον αέρα, 15 και πλέον  χρόνια μετά την έναρξη των μελετών, για τις οποίες έχουν δαπανηθεί σχεδόν 2.000.000 ευρώ.  Είναι μια υπόθεση για την οποία έχουν δαπανηθεί ατελείωτες ώρες, έχουν γίνει  μελέτες, ενστάσεις,  διαφωνίες, διαβουλεύσεις και  όλα αυτά οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων.

Παγώνουν οι χρήσεις γης

Με το πάγωμα της διαδικασίας αναβάλλονται μέχρι  νεωτέρας όλα όσα προέβλεπε το νέο σχέδιο, για χρήσεις γης, επεκτάσεις οικισμών με εκτόνωση της  οικιστικής πίεσης.

Το Υπουργείο προωθεί το Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ως εκ τούτου οποιαδήποτε παράλληλη πρόοδος των    γενικών πολεοδομικών θα θέσει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση, σημειώνεται από την πλευρά του  υπουργείου. Δυο εκατομμύρια ευρώ στον κάλαθο των αχρήστων λοιπόν.

Τέλος οι αναθεωρήσεις των ΓΠΣ

Εγκρίσεις θα πάρουν τα αναθεωρημένα  ΓΠΣ μόνο όσων δήμων υποβλήθηκαν  στο ΥΠΕΝ, μέχρι τέλος Μαρτίου 2024, αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου. Για τις περιπτώσεις μελετών ΓΠΣ που δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωσή τους , θα ενσωματωθούν σε νεότερο σχεδιασμό.

Έτσι κλείνει οριστικά για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κύκλος των παρατάσεων που κράτησε έντεκα χρόνια, για την αναθεώρηση των υφιστάμενων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Εγκρίσεις θα πάρουν τα αναθεωρημένα  ΓΠΣ μόνο όσων δήμων πρόλαβαν και υποβλήθηκαν  στο   ΥΠΕΝ, πριν την καταληκτική προθεσμία του Μαρτίου  ή έληξε η προθεσμία της τελευταίας  παράτασης.

Για τις περιπτώσεις μελετών ΓΠΣ – όπως αυτό της Ναυπάκτου – που δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωσή του εντός αυτής της προθεσμίας, θα ενσωματωθούν σε νεότερο σχεδιασμό, με βάση τα προβλεπόμενα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού.

Την απόφαση του ΥΠΕΝ να μη δοθεί νέα παράταση για την ολοκλήρωση τροποποίησης/ αναθεώρησης των υφιστάμενων ΓΠΣ και τη διαμόρφωση νέων πολεοδομικών κανόνων ολοκλήρωσης του  πολεοδομικού σχεδιασμού μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευ. Μπακογιάννης.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι όσες μελέτες αναθεώρησης των υφιστάμενων ΓΠΣ υποβλήθηκαν   εγκαίρως στο Υπουργείο, αυτές έχουν εγκριθεί.

Τόνισε ότι οι διαδοχικές και συνεχείς παρατάσεις δεν συνάδουν με τη συντονισμένη προσπάθεια ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και προς τούτο η ως άνω προθεσμία, δεν θα τύχει νέας παράτασης.

Διευκρίνισε ωστόσο πως στις περιπτώσεις μελετών Γενικών πολεοδομικών σχεδίων που δεν κατέστη   δυνατή η ολοκλήρωσή τους εντός αυτής, θα ενσωματωθούν σε νεότερο σχεδιασμό, με βάση τα προβλεπόμενα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η περίπτωση της ΔΕ Ναυπάκτου

Από 2003 «σέρνεται» το ΓΠΣ ΔΕ Ναυπάκτου με τις δεκαετίες να περνούν και μέχρι σήμερα να βρισκόμαστε ακόμα στην «Β1 φάση» και να μην έχουμε αξιωθεί να φτάσουμε στην «Β2 φάση» και τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργείου να  γυρίζουν στο παρελθόν επεκτάσεις, σχεδιασμοί, χρήσεις γης κλπ,  και με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την ΔΕ Ναυπάκτου, για το Αντίρριο υπάρχει εγκεκριμένο και ψηφισμένο από το τότε δημοτικό συμβούλιο Δήμου Αντιρρίου, το ΣΧΟΟΑΠ Αντιρρίου, φάκελος ο οποίος θα ζητηθεί για να περιληφθεί στο νέο Τοπικό        Πολεοδομικό Σχέδιο  (ΤΠΣ) Αντιρρίου.

Ωστόσο, η μελέτη για τα ΤΠΣ που θα έρθει από την πλευρά του υπουργείου θα είναι «το ελάχιστο» με το υπουργείο –μελετητικό γραφείο- να ζητά από τον Δήμο τα στοιχεία και τους φακέλους και βέβαια με προαπαιτούμενο την ανάγκη να έχει υπάρξει διευθέτηση σε  χείμαρρους, αιγιαλό κλπ.

Δημοσιεύτηκε στην e-φημερίδα  Nafsweek 

………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ