Η σοβαρή απειλή για το Δήμο Ναυπακτίας που έχει ως αίτιο την κλιματική αλλαγή είναι η διάβρωση των ακτών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Ο Πλατανίτης, η Παλιοπαναγιά, το Αντίρριο, η Ναύπακτος θα χάσουν σημαντικές εκτάσεις μέσα στα επόμενα μόλις χρόνια.
Σύμφωνα με μελέτη, η παραλία της Παλιοπαναγιάς εμφανίζεται να καταποντίζεται. Στον Πλατανίτη το σύνολο της ακτογραμμής καλύπτεται από θάλασσα.
Στο Αντίρριο, οι εργοταξιακοί χώροι θα έχουν την ίδια κατάληξη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την δυτική προβλήτα του Αντιρρίου και το εκεί παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται μέχρι τα Κρυονέρια στην Χάλκεια.
Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι του παραλιακού μετώπου της ΔΕ Αντιρρίου καθώς η διάβρωση των ακτών είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού και δυστυχώς παραμένει άλυτο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Συνάντηση – ενημέρωση
Μετά από συνεννοήσεις της Επιτροπής των κατοίκων με τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα έγινε συνάντηση — ενημέρωση σήμερα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στο κτήριο «Ναυπακτία» όπου και συμμετείχαν οι βουλευτές Μίλτος Ζαμπάρας, Χριστίνα Σταρακά και Σπύρος Τσιρώνης, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Θανάσης Μαυρομάτης , ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου , ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπύρος Τσέλιος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδροι κοινοτήτων που πλήττονται από το φαινόμενο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, εκπρόσωπος του ΤΕΕ και αρκετοί πολίτες.
Κατά την συνάντηση έγινε εμπεριστατωμένη παρουσίαση του προβλήματος της διάβρωσης της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας από τα μέλη της Επιτροπής Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη και Χριστίνα Αλεξοπούλου , με σκοπό να καθοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση τεχνικής μελέτης αλλά και τεχνικού έργου για την αποφυγή της περεταίρω διάβρωσης και της αποκατάστασης της παραλιακής ζώνης.
Στις τοποθετήσεις τους, τόσο οι βουλευτές όσο και ο περιφερειάρχης αλλά και ο δήμαρχος Ναυπακτίας τόνισαν την ανάγκη να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός , ως αρμόδιος για το θέμα.
Χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης τόνισε πως θα προχωρήσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε ενέργειες προς το κράτος , το οποίο και έχει την όλη ευθύνη τόσο της μελέτης όσο και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος . Σε κάθε περίπτωση ζήτησε την ανανέωση του ραντεβού με την Επιτροπή για κοινή πορεία προς τα επόμενα βήματα.
Ο δήμαρχος Ναυπακτίας ανέφερε πως θα έπρεπε να είχε συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή της Κτηματικής Υπηρεσίας ώστε να καταγράψει και να πιστοποιήσει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το πρώτο βήμα.
Δυστυχώς, χρόνιες παθογένειες του κεντρικού κράτους, με τις αρμοδιότητες να είναι αλληλοκαλυπτόμενες, με ενέργειες, καταγραφές και παρεμβάσεις να λιμνάζουν για δεκαετίες, οδηγούν εκ του ασφαλούς σε φαινόμενα Θεσσαλίας που θα κληθούν οι πολίτες να τα ζήσουν και πάλι.
Πέραν της κλιματικής κρίσης καταγράφεται και μια ακόμα, αυτή της κεντρικής διοίκησης που με δύσκαμπτους και αλληλοκαλυπτόμενους μηχανισμούς παρεμβαίνει ετεροχρονισμένα πάνω από το “χυμένο γάλα…”
Η επιτροπή
Ντούνης Κωνσταντίνος του Γεωργίου (Τραπεζικός Υπάλληλος ΕΤΕ)
Τσιαμτσιούρη Αλεξάνδρα (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού και ΠΟΥ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
Αγγελόπουλος Αντώνιος (Συνταξιούχος, πρώην Γραμματέας του πρώην Δήμου Αντιρρίου)
Αλεξοπούλου Χριστίνα (Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας – ΑΔΚΝ αναφέρει :
«Τις ημέρες αυτές υλοποιείται στο κέντρο της Ναυπάκτου έργο ασφαλτόστρωσης, με τη δημοτική αρχή να επικαλείται την οδική ασφάλεια των πολιτών, αδιαφορώντας όμως για ένα εξίσου κρίσιμο ζήτημα: τη δημόσια υγεία.
Δαπανώνται σημαντικοί πόροι για την ασφαλτόστρωση δρόμων, «κουκουλώνοντας» χρονίζοντα προβλήματα υποδομών. Συγκεκριμένα, καλύπτεται δίκτυο ύδρευσης πενήντα ετών με αμιαντοσωλήνες, το οποίο παρουσιάζει συνεχείς βλάβες, ενώ η αποκατάστασή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, παραμένει το παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης, που επιβαρύνει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα τα συχνά πλέον φαινόμενα διάθεσης λυμάτων στις παραλίες μας.
Ο δήμαρχος ακολουθεί και σε αυτό το θέμα τη γνωστή τακτική του. Προχωρά σε ιστορικές αναδρομές όταν θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες του, επιρρίπτοντας ευθύνες στους προηγούμενους και μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί.
Επειδή, λοιπόν, στον δήμαρχο αρέσουν οι ιστορικές αναδρομές, ας πάμε λίγο πιο πίσω: στη δημοτική περίοδο Μπουλέ (2011-2014). Μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και παρά τα πολλά προβλήματα της εποχής, μελετήθηκε, σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε η ανάπλαση του ανατολικού τμήματος της πόλης. Στο έργο συμπεριλήφθηκαν η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα, ο διαχωρισμός ομβρίων και λυμάτων, καθώς και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ. Παραδόθηκε έτσι στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο έργο, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία.
Υπήρξαν τότε σημαντικές δυσκολίες. Μεταξύ αυτών ήταν η ανάγκη να πειστεί η κεντρική διοίκηση να συμπεριλάβει έργα υποδομών σε μια ανάπλαση, καθώς και να αυξηθεί η αρχικά προβλεπόμενη χρηματοδότηση από δύο σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση και τη διεκδίκηση της τότε δημοτικής αρχής.
Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα ήταν η σφοδρή αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης, κοινωνικών φορέων και μέρους της τοπικής κοινωνίας, η οποία έφτασε στο σημείο να συγκεντρώσει περισσότερες από 180 υπογραφές επαγγελματιών κατά του έργου.
Το έργο, ωστόσο, υλοποιήθηκε και η τοπική κοινωνία απολαμβάνει τα οφέλη του πάνω από μία δεκαετία. Γιατί η προτεραιότητα της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας ήταν και παραμένει η αποτελεσματική διοίκηση, η ουσία των έργων και όχι η βιτρίνα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Σήμερα, μάλιστα, είναι η ίδια η κοινωνία και η αντιπολίτευση που ζητούν τη συνέχισή του από την πλατεία Φαρμάκη έως το Ρεξ.
Αν λοιπόν ο δήμαρχος ήθελε θα μπορούσε να εφαρμόσει την ίδια επιτυχημένη συνταγή και να ολοκληρώσει το έργο των βασικών υποδομών της πόλης στην πρώτη του θητεία. Επέλεξε όμως με διάφορες δικαιολογίες να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους με αποτέλεσμα οι πολίτες να πίνουν, για πολλές ακόμη τετραετίες, νερό από αμιαντοσωλήνα και το θαλάσσιο περιβάλλον θα συνεχίσει επιβαρύνεται.
Κύριε Δήμαρχε,
Σε αυτό το έργο έχετε μαζί σας την κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, δεν διαθέτετε την απαιτούμενη πολιτική βούληση για την υλοποίηση μεγάλων, μακροπρόθεσμων και οραματικών παρεμβάσεων. Θέλετε, όπως αναφέρατε και στο τελευταίο συμβούλιο λογοδοσίας, τα έργα να γίνονται «ανώδυνα». Αυτή η αντίληψη διαποτίζει τον τρόπο με τον οποίο διοικείτε τον δήμο τα τελευταία επτά χρόνια και αποτελεί βασική αιτία της στασιμότητας που βιώνει η Ναυπακτία.
Κύριε Δήμαρχε,
Η αποτελεσματική διοίκηση και η υλοποίηση ουσιαστικών έργων για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας δεν επιτυγχάνονται με φιέστες και φωτογραφίσεις. Απαιτούν πολιτική βούληση, διεκδίκηση και συγκρούσεις όταν αυτές είναι αναγκαίες για το δημόσιο συμφέρον.
Η άσφαλτος μπορεί να κρύψει προσωρινά τις πληγές του υπεδάφους. Δεν μπορεί όμως να κρύψει την έλλειψη σχεδίου, τόλμης και πολιτικής βούλησης για τη λύση τους.»
Ναύπακτος 24/6/2026
Μαρία Ζιαμπάρα
Επικεφαλής Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας
Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, συνεχίζεται το έργο αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης του οδοστρώματος σε κεντρικές οδούς της Ναυπάκτου, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Η πρώτη φάση των εργασιών, που αφορούσε στην οδό Γ. Αθανασιάδη-Νόβα (Μεσολογγίου), ολοκληρώθηκε, ενώ πλέον σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στην οδό Ιλάρχου Τζαβέλλα.
Β. Γκίζας: «Στόχος μας η ασφάλεια στις καθημερινές μετακινήσεις»
Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης των εργασιών, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας δήλωσε:
«Με την ολοκλήρωση των εργασιών στην οδό Μεσολογγίου και την έναρξη της ασφαλτόστρωσης στην Ιλάρχου Τζαβέλλα, συνεχίζουμε ένα σημαντικό έργο που είχε ανάγκη το κέντρο της Ναυπάκτου. Πρόκειται για δύο από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της πόλης, που εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών, και ήταν επιβεβλημένο να αποκατασταθούν. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο στην εικόνα της πόλης. Αφορά πρωτίστως την ασφάλεια των οδηγών, των πεζών και όλων όσοι κινούνται καθημερινά στο κέντρο.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Ραυτόπουλο, τον πρώην αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Παπαϊωαννίδη, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συνεργασία. Συνεχίζουμε με συνέπεια την υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και κάνουν την πόλη μας πιο ασφαλή και λειτουργική».
Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, σε συνέχεια των ασφαλτοστρώσεων που υλοποιούνται στο κέντρο της Ναυπάκτου, τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου 2026 θα πραγματοποιηθούν εργασίες στην οδό Ιλάρχου Τζαβέλλα.
Για την εξυπηρέτηση των οδηγών, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται ως εξής:
• Όσοι κινούνται από την Πλατεία Φαρμάκη προς την περιοχή της Ιλάρχου Τζαβέλλα θα ακολουθούν τη διαδρομή Φαρμάκη-Βαρδακουλά-Κοζώνη. (Η οδός Φαρμάκη θα λειτουργεί προσωρινά με κατεύθυνση από την Πλατεία Φαρμάκη προς την οδό Βαρδακουλά, ενώ η οδός Βαρδακουλά θα οδηγεί προς την οδό Κοζώνη).
• Για την αποσυμφόρηση της περιοχής, μέρος της κυκλοφορίας θα διοχετεύεται και μέσω της οδού Καπορδέλη προς την οδό Κοζώνη, σύμφωνα με την προσωρινή σήμανση.
• Τα βαρέα οχήματα θα εκτρέπονται από τη γέφυρα του Σκα προς την περιφερειακή οδό, ώστε να μην επιβαρύνεται το κέντρο της πόλης.
Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί τους οδηγούς να μην επιχειρούν είσοδο στην οδό Ιλάρχου Τζαβέλλα και στις καθέτους της, προκειμένου να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός οχημάτων. Οι οδηγοί παρακαλούνται να είναι προσεκτικοί, να ακολουθούν τη σήμανση και τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.