Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυναμικά ξεκινάει το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (2021-2027) της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

25 προσκλήσεις, ύψους 211 εκ. ευρώ μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023

Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2021-2027 ανοίγει τον «βηματισμό» με 25 Προσκλήσεις συνολικού ύψους 211 εκ. ευρώ που θα εκδοθούν  στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, στην Αχαΐα Κλάους της Πάτρας.

«Ανοίγουμε σήμερα την πόρτα στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027 που δεν είναι για εμάς, απλώς ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά μία γέφυρα προς τη Δυτική Ελλάδα του 2030. Θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μία Περιφέρεια που θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα του χθες και του σήμερα και θα μπορεί να πρωταγωνιστεί ως ένας σύγχρονος τόπος ευημερίας και ανάπτυξης με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Περιφερειάρχης, συνοψίζοντας τους στόχους για τη Δυτική Ελλάδα ανέφερε:

«Θέλουμε μία Περιφέρεια:

  • ανταγωνιστική, ευρηματική και δημιουργική που θα αναβαθμίσει την επιχειρηματική καινοτομία και τη ψηφιακή συνδεσιμότητα.
  • προσβάσιμη, με δικτυωμένους και συνδεδεμένους τόπους και εξωστρεφής, γεφυρωμένη με την Ελλάδα και την Ευρώπη.
  • ακόμα πιο πράσινη και φιλική στο περιβάλλον, χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, προσαρμοσμένη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή
  • με μία κοινωνία για τον πολίτη που θα υποστηρίζει την αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς απασχόληση, την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παιδεία, την κοινωνική ενσωμάτωση και την ίση πρόσβαση στην υγεία και την πρόνοια, με αναβαθμισμένο το ρόλο του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού
  • με ισότιμη ανάπτυξη και ουσιαστικό ρόλο στις τοπικές πρωτοβουλίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών περιοχών αλλά και της υπαίθρου.

Για να τα πετύχουμε αυτά, έχουμε στη διάθεσή μας έναν αρχικό προϋπολογισμό ύψους 628,5 εκ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 137,5 εκ. ευρώ – ή σε ποσοστό κατά 28% – μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό του ΠΕΠ 2014-2020».

Προχωρώντας σε επιμέρους στοιχεία του ΕΠ «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» 2021-2027» ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι πάνω από το 25% του νέου Προγράμματος κατευθύνεται στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και άλλο ένα 30% στοχεύει στην κλιματική αλλαγή, ενώ πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό των πόρων που κατευθύνεται στην κοινωνική συνοχή. Με βάση τον προγραμματισμό των προσκλήσεων και την απόφαση έγκρισης εξειδίκευσης σε προτεραιότητα τίθενται οι δράσεις  για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Ε.Π. 2014-2020

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η 6η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η εντυπωσιακή πορεία του Προγράμματος, με αύξηση όλων των δεικτών, κατά τη τελευταία τριετία.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι προσκλήσεις έχουν φτάσει στα 1.028,20 εκ. ευρώ (705,15 εκ. ευρώ το 2019), οι εντάξεις έργων ανέρχονται σε 852,23 εκ. ευρώ (483,68 εκ. ευρώ το 2019), οι νομικές δεσμεύσεις βρίσκονται στο ύψος των 610,79 εκ. ευρώ (231,16 εκ. ευρώ το 2019) και οι δαπάνες έχουν φτάσει στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού ή διαφορετικά, στο ύψος των 313,49 εκ. ευρώ (126,86 εκ. ευρώ το 2019).

«Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 2022 και η εικόνα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας δείχνει να είναι ικανοποιητική. Μία εικόνα προόδου που νομίζω ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί στο σύνολό του και υπάρχει πρόοδος σε όλους τους δείκτες» παρατήρησε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως αυτή η επιτάχυνση δεν υπήρξε, ούτε εύκολη, ούτε «αυτόματη», καθώς δρομολογήθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας για τη δουλειά που έγινε, υπογραμμίζοντας ότι «πολλοί άνθρωποι, μέσα στην πιο επείγουσα φάση της πανδημίας, έμειναν όρθιοι, στις δουλειές τους, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε και το σύνολο των τοπικών, παραγωγικών – επιστημονικών – κοινωνικών φορέων για την πολύτιμη συνεργασία, τονίζοντας πως «αυτό ακριβώς πνεύμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλοδιόρθωσης, είναι μάλλον ό,τι πιο σημαντικό και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού ενόψει και της νέας Προγραμματικής Περιόδου».

Τέλος, τόνισε πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο: ««Σημασία, δεν έχει να παριστάνουμε τους τέλειους και αλάνθαστους, αλλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να αξιοποιούμε την εμπειρία και να γινόμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτό που εμείς κάνουμε, απευθύνεται στην κοινωνία. Και η ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ημερομηνία λήξης, ούτε συγκεκριμένο πήχη. Κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο. Κάθε μέρα η Δυτική Ελλάδα πρέπει να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά».

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζημιάρηδες!!!

Published

on

By

Είναι καθημερινό το φαινόμενο των βανδαλισμών δημόσιας και ιδιωτικής  περιουσίας. Τοίχοι, κάδοι απορριμμάτων, αγάλματα, φωτιστικά σώματα  και στάσεις της συγκοινωνίας είναι τα  «θύματα» ανδραγαθιών «ζημιάρηδων» εγκεφάλων.

Το κόστος βέβαια της αποκατάστασης των ζημιών στην δημόσια περιουσία βαρύνει  τις  τσέπες όλων μας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί των έργων

Published

on

By

Αναμφισβήτητα συχνά παρατηρούνται αντιδράσεις στο σύνολο των έργων που εκτελούνται. Είτε αυτές ξεκινούν από τη Βουλή των Ελλήνων, είτε  από την Περιφέρεια, είτε από το Δήμο, είτε από φορείς που μέσα στα πλαίσια της υψηλής αποστολής τους εκτελούν έργα. Γεγονός ότι η ίδια ζημιά προκύπτει.

Η αντίδραση μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες για κάθε έργο που έρχεται να προστεθεί στη γειτονιά τους.        Αποφεύγει ο πολίτης να σκεφθεί αν το έργο αυτό έρχεται να ομορφύνει τη γειτονιά. Αν το έχει ανάγκη να προφυλαχθεί π.χ. από τα όμβρια ύδατα, αν αποβλέπει στην υπογειοποίηση των κάδων καθαριότητας.

Αναζητούνται οι λόγοι αυτής της στάσης των πολιτών.

Πάντα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά σε κάθε έργο.

Λείπει η εμπιστοσύνη προς την εκάστοτε ηγεσία. Αυτή απορρέει από άλλες αποφάσεις που πάρθηκαν και   απείχαν από το να είναι ευρύτερα αποδεκτές.

Άλλη σοβαρή παράμετρος είναι η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης των πολιτών.

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί η ηγεσία. Ελάτε, π.χ. στο Δήμο να μελετήσετε τα σχέδια, να ενημερωθείτε.

Έρχεται και κλειδώνει ως σωστή η απάντηση.

Είναι όμως εύκολη, στον κάθε δημότη η πρόσβαση γι’ αυτού του είδους την ενημέρωση;

Σημαντική η ευθύνη της ηγεσίας που αποφεύγει ν’ αναλάβει τα έξοδα ή να διαθέσει χρόνο για πλήρη ενημέρωση. Τόσοι πίνακες αναρτώνται για τη διαφήμιση των έργων. Ελάχιστες όμως οι αναρτήσεις με τη μορφή του έργου μετά την αποπεράτωση. Να είναι σκόπιμη τάχα για να μη φαίνονται οι παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, σύμφωνα με τον οποίο έτυχε της έγκρισης; Πιθανόν.

Γιατί με κάποια παρέμβαση εξυπηρετείται ο κ. που έχει το κατάστημά του ή την πρόσοψη της οικίας του εκεί και αύριο μας στηρίζει.

Ξεχάσθηκε η ηγεσία, στη μέθη της εξουσίας, ότι η ακολουθούμενη τακτική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος ενοχλείται και φυσικά αντιδρά. Η αντίδρασή του συνήθως εκδηλώνεται στις εκλογές. Ευτυχώς διατηρεί ισχυρή μνήμη. Κάποιες φορές, ας είμαστε δίκαιοι, παρουσιάζονται απρόοπτα τα οποία επιβάλλουν μικρές παρεμβάσεις.

Δεν είναι μόνο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε δύσκολες εποχές λιτότητας.

Αρχίζουν να κυκλοφορούν πονηρές φήμες ότι αυτή η αλλαγή έγινε με την προτροπή του τάδε. Χωρίς ο τάδε να έχει παρέμβει.

Παράλληλα γεννάται ένας φόβος απέναντι στο άγνωστο που έρχεται. Δικαιολογημένη αυτή η φοβία του          αγνώστου όπως λένε οι κοινωνικές επιστήμες. Τόσα και τόσα έχουν υποπέσει στην αντίληψη του κόσμου.

Δεν είναι στις προθέσεις μου ν’ αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Αλλά όλοι βλέπουμε τι γίνεται.

Σήμερα μεγαλώνει το πεζοδρόμιο, ο δρόμος, η πλατεία.

Αύριο η αντίστροφη εργασία. Κόβονται τα δέντρα με την προοπτική να φυτευθούν άλλα.

Ποιος τα είδε, πού τα είδε ότι είναι ωραιότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βάσω Νταουσάνη πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας

Published

on

By

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 30-11-2022, μετά τη συγκρότησή της σε σώμα διαμορφώθηκε ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νταουσάνη Βάσω
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πανάς Επαμεινώνδας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαλάτου Σόφη
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ: Πανταζής Θάνος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: Τσιτσέλης Σωκράτης
ΜΕΛΗ: Τσούκας Βαγγέλης
Κιρκινέζος Μπάμπης
Μυλωνάς Πάνος
Φραγκούλης Δημήτρης

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ