Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος: Ερώτηση για τα προβλήματα αλιέων της Αιτωλοακαρνανίας και ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της αλιείας

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

Ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντόπουλου του ΚΙΝ.ΑΛ, προς  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, με θέμα: Προβλήματα αλιέων της Αιτωλοακαρνανίας και ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της αλιείας. Ερωτά ο κ. Κωνσταντόπουλος:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο τομέας της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της Ε.Ε. όσο και διεθνών οργανισμών (FAO, GFCM) από τους σοβαρότερα πληγέντες κλάδους του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας από την έξαρση της πανδημίας COVID-19.

Ιδιαίτερα την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, οι επιπτώσεις ήταν εντονότερες και στην παράκτια αλιεία, η μείωση πωλήσεων και η πτώση τιμών οδήγησε σε απώλεια εισοδήματος από 60 – 70%, ενώ στην υδατοκαλλιέργεια η μείωση πωλήσεων την περίοδο αυτή κυμάνθηκε στο 15 – 20% (αρχικά 40%).

Παρά την μερική ομαλοποίηση η αναταραχή των αγορών παραμένει, λόγω της περιορισμένης επαναλειτουργίας των μονάδων εστίασης και ξενοδοχείων και η ανησυχία των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών εντείνεται ενόψει και της φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων λιμνοθαλασσών μέσω αλιευτικών συνεταιρισμών, σημαντικός αριθμός αλιέων μικρής παράκτιας αλιείας και πολλές μονάδες εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Παρά τη λήψη θεσμικών μέτρων από την Ε.Ε. (τροποποίηση του καν. 508/2014) για χορήγηση αποζημιώσεων στους αλιείς μέσω του μέτρου της προσωρινής παύσης και τους υδατοκαλλιεργητές μέσω της στήριξης του κόστους της αδιάθετης παραγωγής ή της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά και την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργείο σας της χορήγησης αποζημιώσεων de minimis στην παράκτια αλιεία, η κατάσταση παραμένει σοβαρή.

Με τα δεδομένα αυτά, και με στόχο τη στήριξη της αλιείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η λήψη μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο με κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας, είναι επιβεβλημένη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σκοπεύει το Υπουργείο να εντάξει την εκτατική υδατοκαλλιέργεια (λιμνοθάλασσες) στους δικαιούχους των αποζημιώσεων βάσει του τροποποιημένου άρθρου 55 του Καν. 508/2014 με σχετική προσθήκη στην υπό έκδοση ΥΑ;
  2. Πότε πρόκειται να ενεργοποιηθεί το μέτρο της προσωρινής παύσης με ιδιαίτερη μέριμνα για τη μικρή παράκτια αλιεία, προκειμένου να ανακουφιστούν χιλιάδες μικροί αλιείς;
  3. Πότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της χορήγησης αποζημιώσεων λόγω μείωσης των πωλήσεων στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, είτε με τη μορφή de minimis (την οποία εξαγγείλατε), είτε μέσω του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020;»

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Κάστρο Αντιρρίου

Published

on

By

Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, πιάνο Γιάννης Μπελώνης, κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη (συναυλίες Κάστρου Αντιρρίου) , επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, χαρακτηρισμένη και ως “η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη από τη νέα γενιά ερμηνευτών”, πρόκειται να δώσει δύο ρεσιτάλ με τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 18 και 19 Αυγούστου στο κάστρο Αντιρρίου.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη   –   Ώρα έναρξης 21:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσα από την παρακάτω πλατφόρμα:

(Σημείωση: Οι πλατφόρμες διαθέτουν επιλογή ακύρωσης ώστε να διατεθεί η θέση ξανά στο κοινό)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκώμια της Παναγίας σήμερα Πέμπτη στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου στο Αντίρριο

Published

on

By

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σπύρος Σούλης: «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση »

Published

on

By

Ναυπακτία: Βαράσοβα
Γνωρίστε έναν ορεινό τόπο μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποδράστε σε μαγευτικά
ορεινά τοπία, περπατήστε σε πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, δοκιμάστε μία
ανεπανάληπτη εμπειρία αναρρίχησης και λάβετε μέρος σε εξωτερικές
αθλητικές δραστηριότητες μέσα στην φύση.
Δείτε το video «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση » με τον διακεκριμένο ορειβάτη και
αναρριχητή, Σπύρο Σούλη

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ