Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος: Ερώτηση για τα προβλήματα αλιέων της Αιτωλοακαρνανίας και ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της αλιείας

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

Ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντόπουλου του ΚΙΝ.ΑΛ, προς  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, με θέμα: Προβλήματα αλιέων της Αιτωλοακαρνανίας και ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της αλιείας. Ερωτά ο κ. Κωνσταντόπουλος:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο τομέας της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της Ε.Ε. όσο και διεθνών οργανισμών (FAO, GFCM) από τους σοβαρότερα πληγέντες κλάδους του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας από την έξαρση της πανδημίας COVID-19.

Ιδιαίτερα την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, οι επιπτώσεις ήταν εντονότερες και στην παράκτια αλιεία, η μείωση πωλήσεων και η πτώση τιμών οδήγησε σε απώλεια εισοδήματος από 60 – 70%, ενώ στην υδατοκαλλιέργεια η μείωση πωλήσεων την περίοδο αυτή κυμάνθηκε στο 15 – 20% (αρχικά 40%).

Παρά την μερική ομαλοποίηση η αναταραχή των αγορών παραμένει, λόγω της περιορισμένης επαναλειτουργίας των μονάδων εστίασης και ξενοδοχείων και η ανησυχία των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών εντείνεται ενόψει και της φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων λιμνοθαλασσών μέσω αλιευτικών συνεταιρισμών, σημαντικός αριθμός αλιέων μικρής παράκτιας αλιείας και πολλές μονάδες εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Παρά τη λήψη θεσμικών μέτρων από την Ε.Ε. (τροποποίηση του καν. 508/2014) για χορήγηση αποζημιώσεων στους αλιείς μέσω του μέτρου της προσωρινής παύσης και τους υδατοκαλλιεργητές μέσω της στήριξης του κόστους της αδιάθετης παραγωγής ή της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά και την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργείο σας της χορήγησης αποζημιώσεων de minimis στην παράκτια αλιεία, η κατάσταση παραμένει σοβαρή.

Με τα δεδομένα αυτά, και με στόχο τη στήριξη της αλιείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η λήψη μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο με κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας, είναι επιβεβλημένη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Σκοπεύει το Υπουργείο να εντάξει την εκτατική υδατοκαλλιέργεια (λιμνοθάλασσες) στους δικαιούχους των αποζημιώσεων βάσει του τροποποιημένου άρθρου 55 του Καν. 508/2014 με σχετική προσθήκη στην υπό έκδοση ΥΑ;
  2. Πότε πρόκειται να ενεργοποιηθεί το μέτρο της προσωρινής παύσης με ιδιαίτερη μέριμνα για τη μικρή παράκτια αλιεία, προκειμένου να ανακουφιστούν χιλιάδες μικροί αλιείς;
  3. Πότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της χορήγησης αποζημιώσεων λόγω μείωσης των πωλήσεων στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, είτε με τη μορφή de minimis (την οποία εξαγγείλατε), είτε μέσω του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020;»

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Αναδρομικά: Επιστροφή 2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους

Published

on

By

Στην καταβολή αναδρομικών σε όλους του συνταξιούχους, ανεξαρτήτως αν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή όχι, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι συνταξιούχοι να λάβουν ποσά από 800 έως περίπου 3.300 ευρώ για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων.

Τα αναδρομικά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν να καταβάλλονται σε δόσεις από το 2024 και σε βάθος τετραετίας ή πενταετίας.

Η ρύθμιση αυτή θα σταθμιστεί από το οικονομικό επιτελείο ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και πρόκειται να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Επομένως, αποτελεί μέρος των παροχών για την επόμενη τετραετία.

Μεταξύ των ενισχύσεων που προβλέπονται για τα επόμενα 4 χρόνια, εφόσον εκλεγεί η ΝΔ, είναι η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος της προσωπικής διαφοράς, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και η ετήσια καθιερωμένη αύξηση των συντάξεων (πληθωρισμός συν ανάπτυξη διά δύο).

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι συνταξιούχοι είχαν ζητήσει αναδρομικά 84 μηνών (2012-2021) που τους είχαν επιδικάσει οι υπ’ αριθ. 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε τις δικές του αποφάσεις του 2015 που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων και επιδίκασε αναδρομικά μόνο 11 μηνών, και μάλιστα μόνο για όσους είχαν ασκήσει αγωγή έως 31-7-2020.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, τα αναδρομικά για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, πρέπει να τα λάβουν μόνον όσοι εξ αυτών άσκησαν αγωγή έως 31-7-2020.

Σήμερα, ούτε οι 300.000 συνταξιούχοι που είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι 31-7-2020 αλλά ούτε και τα 2.000.000 συνταξιούχοι που δεν άσκησαν αγωγή δεν έχουν λάβει απολύτως τίποτα.

Τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την πρόσφατη απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31-7-2020 αφορούν:

Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές Διευθυντών/ντριών στα Δημοτικά σχολεία της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις στις αντίστοιχες θέσεις Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων της ΔΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση τη σειρά κατάταξής τους στον κυρωμένο τελικό πίνακα επιλογής Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων ΔΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας τοποθετούνται οι κάτωθι:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣ)

ΣΤΑΥΡΑΚΗ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ   2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ)

ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ                3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΓΚΙΑΦΗ  ΟΛΓΑ                            4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ        5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ                 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΠΑΥΛΟΧΡΗΣΤΟΥ  ΜΑΡΙΑ             7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ    ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ       ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

ΝΤΙΛΟΥΔΗ  ΜΑΡΙΑ             ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΦΝΗΣ

ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ             ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΓΙΑ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ     ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟΥ

XΟΥΛΙΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ         ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΛΑΤΑ

 

Οι Διευθυντές/ντριες των Σχολικών Μονάδων της ΔΠΕ Αιτωλοακαρνανίας του ως άνω πίνακα τοποθετούνται με τετραετή θητεία, η οποία λήγει την 31η Ιουλίου 2027.

Οι τοποθετούμενοι/ες Διευθυντές/ντριες Σχολικών Μονάδων της ΔΠΕ Αιτωλοακαρνανίας του ως άνω πίνακα υποχρεούνται να αναλάβουν υπηρεσία εντός των τριών (3) τελευταίων εργάσιμων ημερών του τρέχοντος διδακτικού έτους 2022-2023.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκαν οι  περιβαλλοντικοί όροι του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη ΒΙΠΕ της Πάτρας

Published

on

By

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη ΒΙΠΕ της Πάτρας προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ύστερα από επίσημη ενημέρωση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της άμεσης έναρξης των εργασιών της μονάδας αποθήκευσης και του δικτύου φυσικού αερίου για την περιοχή της Πάτρας.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της προέγκρισης της χρηματοδότησης του έργου από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, επισπεύδοντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, και επιπλέον επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την κατασκευή των δικτύων σε Αγρίνιο και Πύργο.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, και κατά συνέπεια η έναρξη των εργασιών του φυσικού αερίου ήταν αποτέλεσμα τόσο της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και του Προέδρου Λάμπρου Δημητρογιάννη, όσο και της εντατικής προεργασίας μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ΔΕΔΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το έργο αποτελείται από μια (1) κρυογενική δεξαμενή , χωρητικότητας 100 m3 και μια (1) κρυογενική δεξαμενή χωρητικότητας 150 m3τέσσερεις (4) ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές,  που  είναι  σε  λειτουργία  και  4  ατμοσφαιρικούς  επαναεριοποιητές που είναι σε αναμονή, με τον συναφή εξοπλισμό τους, προκειμένου να επιτευχθεί η  αεροποίηση του  Υγροποιημένου  Φυσικού  Αερίου  (Υ.Φ.Α.)  και  την  τροφοδοσία  τοπικών  δικτύων διανομής αερίου 4bar.

Η θέση του προτεινόμενου γεωτεμαχίου  για την εγκατάσταση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου βρίσκεται εντός του Ο.Τ. 40 της «ΒΙΠΕ Πάτρας».Το συγκεκριμένο εγκεκριμένο έργο αναμένεται να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, καθώς και την πόλη της Πάτρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός από το 2027 είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού της Μεγαλόπολης, οπότε και θα σταματήσει η διαδικασία της μεταφοράς του υγροποιημένου αερίου.

«Είναι πράγματι σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα, να υλοποιείται η δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Με στρατηγικό σχεδιασμό και εντατική προσπάθεια, ενισχύουμε το ενεργειακό οπλοστάσιο επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και καθιερώνουμε μέρα με τη μέρα τη Δυτική Ελλάδα ως Ενεργειακό κόμβο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της περιφέρειας και να συγχαρώ όλους τους φορείς που συνεργαστήκαμε, προκειμένου να ξεπεραστούν μεγάλα και πολύπλοκα εμπόδια», δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ