Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επανέρχεται το «πανωπροίκι» – Ποια η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΝ

Published

on

Με αφορμή την συζήτηση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (18/5/2022),  θέματος που αφορούσε την ΔΕΥΑΝ ανακοινώθηκαν από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για τα οικονομικά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, μετά από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών αναφορικά με την προσφυγή του εργολάβου του έργου της επέκτασης της αποχέτευσης, γεγονός που επιβαρύνει την ΔΕΥΑΝ με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το 2011 ο εργολάβος του έργου προχώρησε με την Περιφέρεια (που είχε και την εποπτεία του έργου) σε συμπληρωματική σύμβαση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, με την Επιτροπή παραλαβής του έργου(Δήμος – ΔΕΥΑΝ) να μην παραδέχεται τις ποσότητες και τα ποσά που καταλογίζονταν από την Περιφέρεια, τα οποία θα βάρυναν την ΔΕΥΑΝ.

Πλέον με τον Δήμο Ναυπακτίας να έχει στα χέρια του επίσημα την απόφαση του Εφετείου Πατρών, όπου δέχεται την προσφυγή του εργολάβου του έργου, ακυρώνοντας πρακτικά  υπουργική απόφαση του 2016 όπου απαλλάσσει την ΔΕΥΑΝ από την υποχρέωσή της αυτή.

Η απόφαση του Εφετείου καταλογίζει το χρηματικό ποσό στην ΔΕΥΑΝ με το σκεπτικό ότι η Επιτροπή παραλαβής του έργου (από Δήμο και ΔΕΥΑΝ) δεν έχει δικαίωμα να κάνει κρίσεις ως προς θέματα ποσοτήτων και ουσίας του έργου.

Να σημειωθεί ότι το ακριβές ποσό που οφείλει μετά την απόφαση του Εφετείου η ΔΕΥΑΝ θα υπολογιστεί από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας.

Η αντίδραση του Δήμου

Όπως τονίστηκε από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πατρών δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης, με τον Δήμο ωστόσο να μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα και ζητώντας μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Τα οικονομικά της Επιχείρησης

Στην πορεία της συζήτησης έγιναν αναφορές στα οικονομικά της ΔΕΥΑΝ, όπου και καταγράφεται η ακόλουθη οικονομική εικόνα της επιχείρησης:

Σήμερα οι οφειλές της ΔΕΥΑΝ ανέρχονται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ συν τα 2,5 εκατ. ευρώ μετά την απόφαση του Εφετείου και 400 χιλ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η επιχείρηση για την ανάπλαση, φθάνοντας στο συνολικό ποσό των 7 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανής η δυσμενής οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Επιχείρηση και μάλιστα σήμερα, με τα ενεργειακά κόστη να βρίσκονται στο κόκκινο, την ανάγκη αποπληρωμής των δανείων που έχει συνάψει, τις υποχρεώσεις προς τρίτους και την δυσκολία είσπραξης οφειλών από την Επιχείρηση, καταγράφουν μια μη βιώσιμη κατάσταση.

Το θέμα όπως αναμένεται θα έρθει εκ νέου στο Δημοτικό συμβούλιο όπου και θα πρέπει να γίνει πιο εκτενής και αναλυτική συζήτηση.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή δράση κατά των αυξήσεων της Γέφυρας από Δήμους και φορείς

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγη ώρα,  σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και 5των Σωματείων της δυναμής του, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, η πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.

Κατά την συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις, με τον βουλευτή του νομού να σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να απαντηθεί κεντρικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την σύμβαση που έχει το κράτος με την Γέφυρα ως “Δρακόντεια”.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν την κοινή στόχευση για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας με τις δημοτικές αρχές  της περιοχής να συντονίζονται άμεσα για τον περεταίρω προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την καταγραφή των προτάσεων αναμένεται άμεσα η σύνταξη ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει:

Την άμεση συνάντηση των δημάρχων των όμορων με την Γέφυρα δήμων, τον συντονισμό για συνάντηση με Περιφέρεια και τον αρμόδιο υπουργό και κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των διοδίων της Γέφυρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα ορίστηκε μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους  Ναυπακτίας και Δωρίδας, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ,  όπου άμεσα θα συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα (18:30) η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Published

on

By

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της

Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν

την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους

εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το

εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων

παραμένουν αμετάβλητες.

Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους

Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή

συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του

Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί

μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους

τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ