Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστημονικό ή επικοινωνιακό εργαλείο οι δημοσκοπήσεις;

Published

on

Σε προεκλογική περίοδο οι δημοσκοπήσεις ανέκαθεν έχουν την τιμητική τους, σε κεντρικό κυρίως επίπεδο. Αυτή τη φορά όμως και σε τοπικό επίπεδο δημοσκόπηση που έγινε στα μέσα του φθινοπώρου έχει δώσει λαβή για συζητήσεις και αναλύσεις, βάσει υποθετικών πάντα σεναρίων, καθώς δεν έχουν πιστοποιηθεί επίσημα ούτε η πατρότητα ούτε και τα ακριβή αποτελέσματα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται αντικείμενο συζήτησης και αποτελούν αναμφισβήτητα εργαλείο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους εργαλείο αποτελούν.

Το βέβαιο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι επιστημονικά εργαλεία μέτρησης και αποτύπωσης στοιχείων, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι δημοσιογράφοι, τα πολιτικά επιτελεία, οι πολιτικοί επιστήμονες, οι κοινωνιολόγοι. 

Επειδή ως εργαλεία μέτρησης οι δημοσκοπήσεις «μετρούν», «ζυγίζουν» και καταγράφουν αποτελέσματα και επειδή άλλη δουλειά κάνει η μεζούρα, άλλη η ζυγαριά, άλλη το χρονόμετρο και άλλη το μανόμετρο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και έλεγχος. Χρειάζεται δηλαδή να ελεγχθούν η εγκυρότητα και η αξιοπιστία πολλών και διαφορετικών παραμέτρων.

Πρώτη βασική παράμετρος, που πρέπει να ελεγχθεί είναι ποια εταιρεία διενεργεί τη δημοσκόπηση, αν διαθέτει δηλαδή αξιόπιστα και έγκριτα πιστοποιητικά επιστημονικής επάρκειας, που αποδεικνύουν ότι στηρίζεται σε καθαρά επιστημονικές μεθόδους και κριτήρια (ξεκινώντας από τα πολύ απλά όπως το δείγμα, τη μορφή των ερωτήσεων ακόμα και τον τρόπο ή την ώρα που διενεργείται η έρευνα). 

Ένας έγκριτος και αξιόπιστος φορέας πιο δύσκολα διακινδυνεύει την επαγγελματική του φήμη και καταξίωση μπροστά και κάτω από την πίεση που του ασκεί αυτός που παραγγέλλει  τη δημοσκόπηση. Γιατί  δεν

πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις, και δη οι προεκλογικές, γίνονται επί παραγγελίας και επομένως είναι λογικό να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες του πελάτη. Όταν μάλιστα ο πελάτης είναι κάποιο μέσο ενημέρωσης ή κάποια πολιτική δύναμη το στοιχείο της κατεύθυνσης δύσκολα αποφεύγεται, ξεκινώντας από την κατεύθυνση που δίνουν οι ίδιες οι ερωτήσεις. Σημασία έχει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κατεύθυνση. Όσο πιο αξιόπιστος είναι ο φορέας που διενεργεί τη δημοσκόπηση, οι κίνδυνοι, οι παρενέργειες και οι αστοχίες είναι πιο ελεγχόμενες.

Δεύτερη βασική παράμετρος είναι η διαφάνεια στον τρόπο που σχεδιάζονται  και στον τρόπο που παρουσιάζονται τα στοιχεία. Οι διαφορετικές εκδοχές, τα πιθανά σενάρια και οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από πιθανά και υποθετικά στοιχεία προκαλούν ασάφεια και συσκοτίζουν. 

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν αλλά αποσκοπούν στο να διαμορφώνουν ή ακόμα και να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Επομένως όποια πολιτική δύναμη μπαίνει στη διαδικασία να παραγγείλει μια δημοσκόπηση καλό θα ήταν να δημοσιοποιεί με επωνυμία και υπογραφή όλα τα στοιχεία, για να μπορεί να ελεγχθεί τόσο η εγκυρότητα, όσο και η αξιοπιστία.

Η ασάφεια που υπάρχει, ως προς τις δυνατότητες ελέγχου και αξιολόγησης μίας δημοσκόπησης, αλλά και οι συνεχείς αστοχίες τους τα τελευταία χρόνια δικαίως τροφοδοτούν   τη δυσπιστία και την  καχυποψία και μετατρέπουν τις δημοσκοπήσεις από επιστημονικό εργαλείο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.  

Και βέβαια η κάλπη είναι αυτή που μιλάει τελευταία και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

# Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά τα νέα για την γέφυρα του Μόρνου

Published

on

By

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσκληση υποβλήθηκε την 10η Μαΐου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου Α. Π.: 101926.

Η πρόσκληση αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής     Ελλάδας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας Μόρνου.

#   Πλήρες ρεπορτάζ στην e-φημερίδα Nafsweek που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ