Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστημονικό ή επικοινωνιακό εργαλείο οι δημοσκοπήσεις;

Published

on

Σε προεκλογική περίοδο οι δημοσκοπήσεις ανέκαθεν έχουν την τιμητική τους, σε κεντρικό κυρίως επίπεδο. Αυτή τη φορά όμως και σε τοπικό επίπεδο δημοσκόπηση που έγινε στα μέσα του φθινοπώρου έχει δώσει λαβή για συζητήσεις και αναλύσεις, βάσει υποθετικών πάντα σεναρίων, καθώς δεν έχουν πιστοποιηθεί επίσημα ούτε η πατρότητα ούτε και τα ακριβή αποτελέσματα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται αντικείμενο συζήτησης και αποτελούν αναμφισβήτητα εργαλείο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους εργαλείο αποτελούν.

Το βέβαιο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι επιστημονικά εργαλεία μέτρησης και αποτύπωσης στοιχείων, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι δημοσιογράφοι, τα πολιτικά επιτελεία, οι πολιτικοί επιστήμονες, οι κοινωνιολόγοι. 

Επειδή ως εργαλεία μέτρησης οι δημοσκοπήσεις «μετρούν», «ζυγίζουν» και καταγράφουν αποτελέσματα και επειδή άλλη δουλειά κάνει η μεζούρα, άλλη η ζυγαριά, άλλη το χρονόμετρο και άλλη το μανόμετρο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και έλεγχος. Χρειάζεται δηλαδή να ελεγχθούν η εγκυρότητα και η αξιοπιστία πολλών και διαφορετικών παραμέτρων.

Πρώτη βασική παράμετρος, που πρέπει να ελεγχθεί είναι ποια εταιρεία διενεργεί τη δημοσκόπηση, αν διαθέτει δηλαδή αξιόπιστα και έγκριτα πιστοποιητικά επιστημονικής επάρκειας, που αποδεικνύουν ότι στηρίζεται σε καθαρά επιστημονικές μεθόδους και κριτήρια (ξεκινώντας από τα πολύ απλά όπως το δείγμα, τη μορφή των ερωτήσεων ακόμα και τον τρόπο ή την ώρα που διενεργείται η έρευνα). 

Ένας έγκριτος και αξιόπιστος φορέας πιο δύσκολα διακινδυνεύει την επαγγελματική του φήμη και καταξίωση μπροστά και κάτω από την πίεση που του ασκεί αυτός που παραγγέλλει  τη δημοσκόπηση. Γιατί  δεν

πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις, και δη οι προεκλογικές, γίνονται επί παραγγελίας και επομένως είναι λογικό να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες του πελάτη. Όταν μάλιστα ο πελάτης είναι κάποιο μέσο ενημέρωσης ή κάποια πολιτική δύναμη το στοιχείο της κατεύθυνσης δύσκολα αποφεύγεται, ξεκινώντας από την κατεύθυνση που δίνουν οι ίδιες οι ερωτήσεις. Σημασία έχει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κατεύθυνση. Όσο πιο αξιόπιστος είναι ο φορέας που διενεργεί τη δημοσκόπηση, οι κίνδυνοι, οι παρενέργειες και οι αστοχίες είναι πιο ελεγχόμενες.

Δεύτερη βασική παράμετρος είναι η διαφάνεια στον τρόπο που σχεδιάζονται  και στον τρόπο που παρουσιάζονται τα στοιχεία. Οι διαφορετικές εκδοχές, τα πιθανά σενάρια και οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από πιθανά και υποθετικά στοιχεία προκαλούν ασάφεια και συσκοτίζουν. 

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν αλλά αποσκοπούν στο να διαμορφώνουν ή ακόμα και να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Επομένως όποια πολιτική δύναμη μπαίνει στη διαδικασία να παραγγείλει μια δημοσκόπηση καλό θα ήταν να δημοσιοποιεί με επωνυμία και υπογραφή όλα τα στοιχεία, για να μπορεί να ελεγχθεί τόσο η εγκυρότητα, όσο και η αξιοπιστία.

Η ασάφεια που υπάρχει, ως προς τις δυνατότητες ελέγχου και αξιολόγησης μίας δημοσκόπησης, αλλά και οι συνεχείς αστοχίες τους τα τελευταία χρόνια δικαίως τροφοδοτούν   τη δυσπιστία και την  καχυποψία και μετατρέπουν τις δημοσκοπήσεις από επιστημονικό εργαλείο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.  

Και βέβαια η κάλπη είναι αυτή που μιλάει τελευταία και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

# Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά ( 25/3 – 07:00) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, Αγ. Δημήτριος Ναυπάκτου

Published

on

By

Παρακολουθήστε ζωντανά  σήμερα Σάββατο  25 Μαρτίου 2023, εορτή του Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου και Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821, την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία  από τον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό  Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τεχνική υποστήριξη -μετάδοση

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ