Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου για το δίκτυο υδατοδρομίων

Published

on

Ερώτηση προς τον  Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα

«Σε εκκρεμότητα παραμένει η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας», κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Αναφέρει σε αυτή:

Κύριε Υπουργέ,

Η δημιουργία υδατοδρομίων στη χώρα, είναι μια προοπτική που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις, στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της χώρας μας, όπου κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο και βασικό γνώρισμα της μορφολογίας της είναι η ακτογραμμή και τα νησιά της.

Η σημασία των υδατοδρομίων είναι μεγάλη και ιδίως για την ελληνική περιφέρεια. Μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία, αναμένει επί έτη τη λειτουργία των υδατοδρομίων, καθώς Άκτιο, Βόνιτσα, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Αμφιλοχία πληρούν τις προϋποθέσεις. Αντίστοιχα, στον Αμβρακικό Κόλπο, η Κορωνησία προσφέρεται για τη λειτουργία υδατοδρομίου.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία υδατοδρομίων ξεκίνησε το 2003 από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ακολούθησαν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Με τον ν. 4663/2020 και στη συνέχεια με τον ν. 4757/2020, η παρούσα κυβέρνηση τροποποίησε το νομοθετικό καθεστώς των υδατοδρομίων, με στόχο σύμφωνα με το Υπουργείο, την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας τους και την προώθηση της δημιουργίας τους, «σπάζοντας» μάλιστα την αδειοδότηση σε δύο τμήματα. Αφενός στο στάδιο της χορήγησης άδειας ίδρυσης, δηλαδή στο στάδιο της συγκέντρωσης των εγγράφων και αδειών και αφετέρου στο στάδιο της λειτουργίας του υδατοδρομίου, δηλαδή ουσιαστικά στο στάδιο της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών.

Σήμερα, παρότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από τη λειτουργία των υδατοδρομίων στην πράξη. Κάθε χρόνο, δημιουργείται η προσδοκία ότι επίκεινται πτήσεις υδροπλάνων, αλλά στην πραγματικότητα το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει αναλάβει απτές πρωτοβουλίες ώστε κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί. Τούτο διότι, δεν υφίστανται έως σήμερα οι υποδομές για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και συνακόλουθα η προσέλκυση επενδυτών είναι αβέβαιη.

Αυτό που απαιτείται λοιπόν, είναι η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων σε περισσότερα μέρη συγχρόνως, αξιοποιώντας τις υποδομές που θα δημιουργήσει η Πολιτεία, ώστε τούτα να αποτελέσουν μια ουσιαστική και επαρκή λειτουργική ενότητα. Ένα δίκτυο ελκυστικό σε επενδυτές και χρήστες των υδροπλάνων. Έτσι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί δίκτυο υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Βορείου ή του Νοτίου Αιγαίου κλπ.

Για παράδειγμα, σήμερα υφίστανται αδειοδοτημένα υδατοδρόμια στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο με υδατοδρόμια στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, δίνοντας ώθηση ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή.

Βρισκόμαστε ήδη στο 2022 και ο ορίζοντας για την έναρξη πτήσεων υδροπλάνων στη χώρα μας παραμένει αβέβαιος. Το Υπουργείο Υποδομών απαιτείται να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της λειτουργίας των υδατοδρομίων ώστε να μην παραμείνουν μια απλή υπόσχεση για τους πολίτες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Πόσα και ποια υδατοδρόμια βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία αδειοδότησης στην ελληνική επικράτεια;
  2. Πόσες και ποιες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων έχουν εκδοθεί από την ψήφιση του ν. 4663/2020 έως και σήμερα;
  3. Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν στην πράξη οι πτήσεις υδροπλάνων στη χώρα μας και πού οφείλεται η καθυστέρηση στην υλοποίηση των υδατοδρομίων τα τελευταία έτη;
  4. Ποιες υποδομές έχει δημιουργήσει η Πολιτεία για τη δημιουργία υδατοδρομίων και σε ποιες συγκεκριμένα περιοχές;

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα υπηρεσία από την Τheocar

Published

on

By

Η εταιρεία Theocar πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο, δραστηριοποιείτε 20 και πλέον χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες μεταφοράς καθώς και ενοικίασης οχημάτων, πλέον προσφέρει και μια νέα υπηρεσία.

Οι έμπειροι οδηγοί αναλαμβάνουν με αξιοπιστία την μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες, με απολυτή ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία, σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί ο πελάτης έχοντας  ειδικό όχημα με ράμπα για την μεταφορά με αναπηρικό αμαξίδιο.

Επιπλέον υπάρχει  και η δυνατότητα ενοικίασης- μίσθωσης του οχήματος σε οδηγούς που πληρούν τις προαπαιτούμενος προϋποθέσεις για την ενοικίαση.

Για επιπλέον πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα καταστήματά μας.

Βρείτε μας στην Πάτρα, στο Αίγιο, στη Ναύπακτο, στο Αγρίνιο, στη Κυλλήνη αλλά και στο Κατάκολο.

Επίσης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.theocar.com και στο τηλεφωνικό μας κέντρο 211 8008090.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό το πέρασμα στον Εύηνο

Published

on

By

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και με τον όγκο του νερού του Εύηνου ποταμού να είναι αυξημένος  λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, παραμένει κλειστή η ιρλανδικού τύπου γέφυρα.

Η διέλευση των κατοίκων της περιοχής και όσων θέλουν να φτάσουν εκεί διεξάγεται μέσω της Ιόνιας οδού.

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και μετά τον καθαρισμό της  γέφυρας από τα φερτά υλικά θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία ο δρόμος.         –photo Galatasnews

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαίνια και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΟΜ Ναυπακτίας

Published

on

By

Το Σάββατο 28/1/23 στις 6 μ.μ. σας καλούμε στα εγκαίνια του γραφείου μας (πλατεία Φαρμάκη 2), όπου θα κόψουμε πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα συζητήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα παραβρεθούν οι βουλευτές, μέλη της ΚΕ και στελέχη του κόμματος.

Σας περιμένουμε!

Ο.Μ. Ναυπακτίας

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ