Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου για το δίκτυο υδατοδρομίων

Published

on

Ερώτηση προς τον  Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα

«Σε εκκρεμότητα παραμένει η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας», κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Αναφέρει σε αυτή:

Κύριε Υπουργέ,

Η δημιουργία υδατοδρομίων στη χώρα, είναι μια προοπτική που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις, στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της χώρας μας, όπου κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο και βασικό γνώρισμα της μορφολογίας της είναι η ακτογραμμή και τα νησιά της.

Η σημασία των υδατοδρομίων είναι μεγάλη και ιδίως για την ελληνική περιφέρεια. Μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία, αναμένει επί έτη τη λειτουργία των υδατοδρομίων, καθώς Άκτιο, Βόνιτσα, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Αμφιλοχία πληρούν τις προϋποθέσεις. Αντίστοιχα, στον Αμβρακικό Κόλπο, η Κορωνησία προσφέρεται για τη λειτουργία υδατοδρομίου.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία υδατοδρομίων ξεκίνησε το 2003 από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ακολούθησαν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Με τον ν. 4663/2020 και στη συνέχεια με τον ν. 4757/2020, η παρούσα κυβέρνηση τροποποίησε το νομοθετικό καθεστώς των υδατοδρομίων, με στόχο σύμφωνα με το Υπουργείο, την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας τους και την προώθηση της δημιουργίας τους, «σπάζοντας» μάλιστα την αδειοδότηση σε δύο τμήματα. Αφενός στο στάδιο της χορήγησης άδειας ίδρυσης, δηλαδή στο στάδιο της συγκέντρωσης των εγγράφων και αδειών και αφετέρου στο στάδιο της λειτουργίας του υδατοδρομίου, δηλαδή ουσιαστικά στο στάδιο της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών.

Σήμερα, παρότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από τη λειτουργία των υδατοδρομίων στην πράξη. Κάθε χρόνο, δημιουργείται η προσδοκία ότι επίκεινται πτήσεις υδροπλάνων, αλλά στην πραγματικότητα το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει αναλάβει απτές πρωτοβουλίες ώστε κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί. Τούτο διότι, δεν υφίστανται έως σήμερα οι υποδομές για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και συνακόλουθα η προσέλκυση επενδυτών είναι αβέβαιη.

Αυτό που απαιτείται λοιπόν, είναι η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων σε περισσότερα μέρη συγχρόνως, αξιοποιώντας τις υποδομές που θα δημιουργήσει η Πολιτεία, ώστε τούτα να αποτελέσουν μια ουσιαστική και επαρκή λειτουργική ενότητα. Ένα δίκτυο ελκυστικό σε επενδυτές και χρήστες των υδροπλάνων. Έτσι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί δίκτυο υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Βορείου ή του Νοτίου Αιγαίου κλπ.

Για παράδειγμα, σήμερα υφίστανται αδειοδοτημένα υδατοδρόμια στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο με υδατοδρόμια στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, δίνοντας ώθηση ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή.

Βρισκόμαστε ήδη στο 2022 και ο ορίζοντας για την έναρξη πτήσεων υδροπλάνων στη χώρα μας παραμένει αβέβαιος. Το Υπουργείο Υποδομών απαιτείται να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της λειτουργίας των υδατοδρομίων ώστε να μην παραμείνουν μια απλή υπόσχεση για τους πολίτες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Πόσα και ποια υδατοδρόμια βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία αδειοδότησης στην ελληνική επικράτεια;
  2. Πόσες και ποιες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων έχουν εκδοθεί από την ψήφιση του ν. 4663/2020 έως και σήμερα;
  3. Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν στην πράξη οι πτήσεις υδροπλάνων στη χώρα μας και πού οφείλεται η καθυστέρηση στην υλοποίηση των υδατοδρομίων τα τελευταία έτη;
  4. Ποιες υποδομές έχει δημιουργήσει η Πολιτεία για τη δημιουργία υδατοδρομίων και σε ποιες συγκεκριμένα περιοχές;

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές στην υδροδότηση λόγω έργων

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΝ αναφέρει:

«Ενημερώνουμε ότι, λόγω απαραίτητων Τεχνικών Έργων και δοκιμών για την ολοκλήρωση του έργου “Ύδρευση δυτικών περιοχών – περιοχή Παλαιοπαναγιάς” , θα σημειώνονται το επόμενο διάστημα πρόσκαιρες διακοπές  υδροδότησης.

Παρακαλούμε για την κατανόηση των πολιτών».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται το έργο για την ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς

Published

on

By

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Παλαιοπαναγιάς που θα δώσει οριστική λύση στο χρόνιο και πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές συνοικίες της Ναυπάκτου.

Το έργο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας για λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ.  Ο αρχικός προϋπολογισμός του που ανέρχεται σε 1.455.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και καλύπτεται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι»

Μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, δημοπρατήθηκε το έργο,  τον Ιούλιο του 2021 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου πλέον παραδίνεται, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Προσλήψεις 8.568 εκπαιδευτικών – Πώς θα μοιραστούν

Published

on

By

Φέτος το καλοκαίρι θα γίνουν πάνω από 8.568 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα οι προσλήψεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζεται να κατανεμηθεί σε 2.000 για Γυμνάσια και Λύκεια και 1.500 στην ειδική αγωγή.

Oι νεοπροσληφθέντες μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα πιάσουν δουλειά από τον Σεπτέμβριο οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά και το ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 17:30 το απόγευμα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τα παιδιά θα γίνονται δεκτά χωρίς κριτήρια.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ