Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για την Βαρνάκοβα

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσαν οι  βουλευτές   Δημήτρης Κωνσταντόπουλος  και Γιώργος Μουλκιώτης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Εσωτερικών,  Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, με θέμα την  Αποκατάσταση ζημιών στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας και την ανάγκη καταγραφής  των κειμηλίων.

Αναφέρουν σε αυτή:

«Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας, ιδρυθείσα το 1077 μ.Χ., αποτελεί ιστορική Μονή της χώρας μας, με τεράστια σημασία. Η ιστορία της συνδέεται τόσο με την δυναστεία των Κομνηνών, όσο και με τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας του Έθνους. Μετά από μακρά περίοδο ερήμωσης, λειτούργησε και πάλι από το 1992, αποτελώντας σημείο αναφοράς και πνευματικό πυλώνα της Ορθοδοξίας για τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία και την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας ταυτόχρονα πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, ηΜονή είναι κηρυγμένο μνημείο (ΦΕΚ 580/Β/3-8-1993).

Η Μονή είχε πληγεί σημαντικά από σεισμούς και ιδίως το 1995 προκλήθηκαν από δυνατό σεισμό εκτεταμένες ζημιές στο Καθολικό της Μονής με τα μαρμαροθετήματα των Κομνηνών, το οποίο αντιμετώπιζε κίνδυνο κατάρρευσης.

Το 2017 ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τα κτίρια της βορειοδυτικής και νότιας όψης του μοναστηριού. Κι ενώ οι ζημιές αυτές ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, το βράδυ της 14ης Ιουνίου 2020 ξέσπασε νέα πυρκαγιά που κατέστρεψε την εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας αλλά και άλλα ιστορικά θρησκευτικά κειμήλια.

Ήδη από το 2017, μετά την πρώτη πυρκαγιά, τονίσθηκε η αναγκαιότητα της θωράκισης της Μονής από μελλοντικούς κινδύνους, καθώς και της καταγραφής των κειμηλίων της Μονής και της προστασίας τους.

Αυτό αποτυπώθηκε και σε σχετική επιστολή των Προέδρων των Όμορων Κοινοτήτων της Μονής (Δροσάτου-Κάμπου-Ποτιδάνειας-Παλαιοξαρίου-Τείχιου-Τρίκορφου-Σεργούλας-Φιλοθέης), οι οποίοι ζήτησαν την καταγραφή των κειμηλίων. Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας σε σχετική ερώτησή του πρώτου εξ ημών, είχε τονίσει ότι αποφασίσθηκε η λήψη μέτρων πυρόσβεσης και προστασίας από πυρκαγιά.

Ωστόσο έως και σήμερα, δεν έχουν εκκινήσει διαδικασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης των ζημιών της Μονής, ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις και στη μελέτη που εκτελείται με πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά την πυρκαγιά του 2017, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν τα έργα.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :

  1. Σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται η εξέλιξη της μελέτης αποκατάστασης του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας καθώς και των πυρόπληκτων κελιών της Μονής, η οποία μελέτη εκτελείται με πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών και η εκκίνηση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της Μονής και ιδίως των εργασιών αναστήλωσης του Καθολικού της Μονής;
  2. Σε ποια φάση βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών της Μονής που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της 14/6/2020 και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών ;
  3. Έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή των ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων που φυλάσσονται και φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή; Υπάρχει ακριβής εικόνα των κειμηλίων που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 2017;
  4. Λήφθηκαν μετά την πυρκαγιά τα αναγκαία μέτρα προστασίας από πυρκαγιά όπως ανέφερε το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι είχε αποφασισθεί;
  5. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης καταγραφή των ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων της Μονής αλλά και άλλων αντίστοιχων Μονών και η ασφαλής φύλαξή τους από οποιονδήποτε κίνδυνο;»Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

    Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αναγγελία για τρένο στην Πάτρα και η Ναύπακτος

Published

on

By

Με αφορμή την  αναγγελία της πρότασης  – σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την είσοδο του τρένου στην Πάτρα, που  παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο 8ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα, ο  Κωνσταντίνος Πατούχας  πολιτικός μηχανικός, γράφει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Μια σημαντική εξέλιξη για τα δεδομένα της Πάτρας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κατά συνέπεια και της Ναυπακτίας. Εφόσον προχωρήσει τελικά η συγκεκριμένη πρόταση ξεκλειδώνει άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και της Ναυπακτίας με άμεση σύγχρονη σύνδεση με την Αθήνα, το Διεθνές Αεροδρόμιο στα Σπάτα και τα Λιμάνια Πειραιά, Ραφήνα και Λαυρίου.

Η Ιόνια οδός μας έβαλε στο τουριστικό χάρτη και το τρένο έστω και από το Ρίον μας δίνει τις τουριστικές ροές.

Οι δυναμικές που θα έρθουν θα αλλάξουν άρδην την Ναύπακτο και μεγάλο τμήμα του Δήμου στην επόμενη δεκαετία.

Είμαστε μέσα στον κρίσιμο κόμβο και είναι επιτακτική ανάγκη με νηφαλιότητα και τόλμη να προχωρήσουν τα απαραίτητα πλαίσια που θα καθορίσουν την βιωσιμότητα όλων αυτών.

Από την αρχή της κρίσης η έλλειψη βασικών δεδομένων όπως το Κτηματολόγιο, η Πολεοδομική Οργάνωση και η Χωροταξία αποτελούσαν κύριο τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξη και οι συνέπειες ήταν να ανατραπεί η ζωή των περισσότερων.

Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που επίκειται να προχωρήσουν για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας ή θα είναι ο πυλώνας ανάπτυξης της επόμενης μέρας ή θα είναι η τρίτη, μοιραία αυτή τη φορά, χαμένη ευκαιρία για μια οργανωμένη επανεκκίνηση.

Είναι δεδομένο πως αν οι πολίτες δεν ενδιαφερθούν, ενημερωθούν και ασχοληθούν με την Πολεοδομική και Χωροταξική Ανασυγκρότηση των τόπων τους θα μείνουν θεατές των εξελίξεων, εγκλωβισμένοι στα χρόνια αδιέξοδα τους.

Η γενιά των τριάντα something και σαράντα something καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους…»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πρωί θα λειτουργούν πλέον τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Με ανακοίνωση η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – ΚΕΔΝ

ενημερώνει  ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιών ( ΚΔΑΠ) του Δήμου Ναυπακτίας  από την Δευτέρα 06/7/2020 θα  λειτουργούν  καθημερινά ( Δευτέρα – Παρασκευή) με πρωινό ωράριο 8:00 – 12:00.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμοι: Διαδικτυακά οι Φορολογικές Ενημερότητες

Published

on

By

Με Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, Κ.Πιερρακάκη, (Φ.Ε.Κ. Β’ 2643/30.6.2020) διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία “Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας” στο Πληροφοριακό Σύστημα “Κόμβος Διαλειτουργικότητας Δήμων GOVHUB” της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Οι αναγκαίες πληροφορίες της φορολογικής ενημερότητας αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η πληροφόρηση των αρμόδιων Υπηρεσιών των Δήμων για τη φορολογική ενημερότητα του φυσικού ή νομικού προσώπου, κατά τη διενέργεια πράξεων στις οποίες είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και την ΠΟΛ 1274/2013, όπως ισχύει, και, ειδικότερα, για την εξόφληση τίτλων πληρωμής από τους Δήμους, καθώς και για τη συμμετοχή οικονομικών φορέων σε διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016.

Δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης της ανωτέρω διαδικτυακής υπηρεσίας έχουν μόνον οι Υπάλληλοι των Δήμων, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται ειδικά για τον σκοπό αυτό μέσω της υπηρεσίας ταυτοποίησης που παρέχει ο Κόσμος Διαδικτυακών Υπηρεσιών govHUB.

Η πιστοποίηση της ΚΕΔΕ στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., η εξουσιοδότηση των υπαλλήλων της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση του αιτήματος διαλειτουργικότητας, η έκδοση διαπιστευτηρίων για τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας και κάθε τροποποίηση της εξουσιοδότησης των υπαλλήλων της πραγματοποιούνται μέσω της Εφαρμογής Αιτημάτων Διαλειτουργικότητας του ΚΕ.Δ. της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.

Για τον έλεγχο της πιστοποίησης του Φορέα, ειδικώς εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του αιτήματος στην Ε.Δ.Α. και στα στοιχεία ιχνηλασιμότητας των κλήσεων διαλειτουργικότητας που αποστέλλει η ΚΕΔΕ για κάθε κλήση από τους Δήμους.

Η ΚΕΔΕ έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ΄ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Οι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος της ΚΕΔΕ έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για την αιτία για την οποία εκδίδεται το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Επιπλέον, για τη διασφάλιση ορθής χρήσης της υπηρεσίας, η ΚΕΔΕ έχει την ευθύνη συμπλήρωσης μοναδικού αριθμού αναφοράς (π.χ. αρ. πρωτοκόλλου) για κάθε κλήση της διαδικτυακής υπηρεσίας από τους υπάλληλους των Δήμων.

Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας διενεργείται μέσω του ΚΕ.Δ. της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα με την πολιτική ορθής χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ