Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για την Βαρνάκοβα

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσαν οι  βουλευτές   Δημήτρης Κωνσταντόπουλος  και Γιώργος Μουλκιώτης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Εσωτερικών,  Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, με θέμα την  Αποκατάσταση ζημιών στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας και την ανάγκη καταγραφής  των κειμηλίων.

Αναφέρουν σε αυτή:

«Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας, ιδρυθείσα το 1077 μ.Χ., αποτελεί ιστορική Μονή της χώρας μας, με τεράστια σημασία. Η ιστορία της συνδέεται τόσο με την δυναστεία των Κομνηνών, όσο και με τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας του Έθνους. Μετά από μακρά περίοδο ερήμωσης, λειτούργησε και πάλι από το 1992, αποτελώντας σημείο αναφοράς και πνευματικό πυλώνα της Ορθοδοξίας για τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία και την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας ταυτόχρονα πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, ηΜονή είναι κηρυγμένο μνημείο (ΦΕΚ 580/Β/3-8-1993).

Η Μονή είχε πληγεί σημαντικά από σεισμούς και ιδίως το 1995 προκλήθηκαν από δυνατό σεισμό εκτεταμένες ζημιές στο Καθολικό της Μονής με τα μαρμαροθετήματα των Κομνηνών, το οποίο αντιμετώπιζε κίνδυνο κατάρρευσης.

Το 2017 ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τα κτίρια της βορειοδυτικής και νότιας όψης του μοναστηριού. Κι ενώ οι ζημιές αυτές ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, το βράδυ της 14ης Ιουνίου 2020 ξέσπασε νέα πυρκαγιά που κατέστρεψε την εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας αλλά και άλλα ιστορικά θρησκευτικά κειμήλια.

Ήδη από το 2017, μετά την πρώτη πυρκαγιά, τονίσθηκε η αναγκαιότητα της θωράκισης της Μονής από μελλοντικούς κινδύνους, καθώς και της καταγραφής των κειμηλίων της Μονής και της προστασίας τους.

Αυτό αποτυπώθηκε και σε σχετική επιστολή των Προέδρων των Όμορων Κοινοτήτων της Μονής (Δροσάτου-Κάμπου-Ποτιδάνειας-Παλαιοξαρίου-Τείχιου-Τρίκορφου-Σεργούλας-Φιλοθέης), οι οποίοι ζήτησαν την καταγραφή των κειμηλίων. Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας σε σχετική ερώτησή του πρώτου εξ ημών, είχε τονίσει ότι αποφασίσθηκε η λήψη μέτρων πυρόσβεσης και προστασίας από πυρκαγιά.

Ωστόσο έως και σήμερα, δεν έχουν εκκινήσει διαδικασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης των ζημιών της Μονής, ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις και στη μελέτη που εκτελείται με πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά την πυρκαγιά του 2017, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν τα έργα.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :

  1. Σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται η εξέλιξη της μελέτης αποκατάστασης του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας καθώς και των πυρόπληκτων κελιών της Μονής, η οποία μελέτη εκτελείται με πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών και η εκκίνηση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της Μονής και ιδίως των εργασιών αναστήλωσης του Καθολικού της Μονής;
  2. Σε ποια φάση βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών της Μονής που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της 14/6/2020 και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών ;
  3. Έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή των ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων που φυλάσσονται και φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή; Υπάρχει ακριβής εικόνα των κειμηλίων που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 2017;
  4. Λήφθηκαν μετά την πυρκαγιά τα αναγκαία μέτρα προστασίας από πυρκαγιά όπως ανέφερε το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι είχε αποφασισθεί;
  5. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης καταγραφή των ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων της Μονής αλλά και άλλων αντίστοιχων Μονών και η ασφαλής φύλαξή τους από οποιονδήποτε κίνδυνο;»Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

    Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“ΦΛΟΓΑ” : Βazaar σχολικών ειδών στο νέο της χώρο

Published

on

By

Ο Σύλλογος ΦΛΟΓΑ – παράρτημα Ναυπάκτου σας εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και σας προσκαλεί στο  bazaar σχολικών ειδών, που θα γίνει στο νέο χώρο του Συλλόγου μας στη Ν. Μπότσαρη 50, από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου έως και την  Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία.

Εμείς οι γονείς της ΦΛΟΓΑΣ αγωνιζόμαστε για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο.

Πολύτιμοι αρωγοί στον αγώνα μας, βρίσκεστε όλοι εσείς με τη βοήθεια που μας προσφέρετε.

Ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Με εκτίμηση

ΦΛΟΓΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Φλόγα-Ναύπακτος

 

Φλόγα-Ναύπακτος

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ : «Η επιλογή Λουκοπούλου να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία και η εκ των υστέρων απολογία του»

Published

on

By

ναυπακτος-γκιζας-συνεργασία-πολιτών

Απάντηση στα όσα ειπώθηκαν τόσο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» του Τάκη Λουκόπουλου, δίνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών» του Βασίλη Γκίζα.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με μία έστω και καθυστερημένη για  6 χρόνια ανακοίνωση ο κ.Λουκόπουλος και η “Ενωτική Πρωτοβουλία” απολογούνται για την επιλογή τους να καταργήσουν  οριστικά  τη Δημοτική Αστυνομία του δήμου μας προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Είναι θετικό, πάντως, το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ξεκάθαρα, έστω και μετά από τόσα χρόνια,  ότι ενώ ο νόμος 4325/ 2015 έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να επανασυστήσουν  τις δημοτικές αστυνομίες τους που είχαν καταργηθεί με το νόμο 4172/2013, ο κ.Λουκόπουλος  και η «Ενωτική Πρωτοβουλία» με την υπ’ αριθμ. 266/2015  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ναυπακτίας επέλεξαν να  την καταργήσουν οριστικά και να  μην την επανασυστήσουν. Με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Ναυπακτίας και ιδίως η πόλη της Ναυπάκτου στερήθηκαν  επί σειρά ετών ένα πολύτιμο όργανο, του οποίου οι αρμοδιότητες δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που χρόνο με το χρόνο διογκώνεται αλλά εκτείνονται σε 27 διαφορετικά αντικείμενα, όπως στην επιτήρηση των λαϊκών αγορών, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και της ανεξέλεγκτης αφισοκόλλησης, στην επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων, στην αντιμετώπιση του ζητήματος των ακαθάριστων οικοπέδων και σε πολλά άλλα.

Και ενώ η δημοτική αρχή Λουκόπουλου επέλεξε να καταργήσει οριστικά τη δημοτική αστυνομία με τη φθηνή δικαιολογία ότι είναι «όργανο καταστολής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Σαμαντάς στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία πολλών σοβαρών δήμων επέλεξε το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση η θετική ψήφος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της σύστασης της δημοτικής αστυνομίας αλλά και η ουσία της ανακοίνωσης τους συνιστούν έμπρακτη αυτοκριτική, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να χαιρετίσουμε.

Κάλιο αργά παρά ποτέ!!! »

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήριο της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου: Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο κτήριο «Ναυπακτία» το Σάββατο 24/9

Published

on

By

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν υπό την Αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σειρά ομιλιών στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου.

Αναλυτικότερα, αυτό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00’ θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος) δύο εξόχως ενδιαφέρουσες ομιλίες στα ελληνικά με θέμα «Ελλάδα και Σεισμοί» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σεισμολογίας-Σεισμικής Ανισοτροπίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθ. Γεώργιο Καβύρη και «Η Τάφρος του Κορινθιακού Κόλπου: Ένα γεωφυσικό Εργαστήριο» από τον εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ.Παναγιώτη Ηλία.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Προλογίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης.

Από το 2016 στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου διενεργείται το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) το οποίο και αποτελεί την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 58 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 63 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης και 86 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων ως εκπαιδευόμενοι. Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2022, μεταξύ άλλων, θα διενεργηθούν επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές σε Γυμνάσιο της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και  παρουσιάσεις/διαλέξεις από 23 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 17 φοιτητές και 14 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  που έχουν επιλεχθεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του εν λόγω Σχολείου, έχει αναγνωριστεί από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022 (Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, τμήμα Α΄, αρ. πρωτ. Φ1/ΝΔ/8978/38161/Δ7/04-04-2022).

Πληροφορίες για το εργαστήριο του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και το πλήρες πρόγραμμα και υλικό για το φετινό αλλά και τα περασμένα θερινά σχολεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://crlab.eu. Το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου καθώς και σχετικές πληροφορίες (υπό διαρκή ενημέρωση) βρίσκεται στο https://nfo.crlab.eu/crl-school-2022 .

Το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και  υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωφυσικής (European Geosciences Union). Χορηγός του Σχολείου είναι η Uni-systems. Ο Δήμος Ναυπακτίας παρέχει το χώρο διεξαγωγής και πούλμαν για τις μετακινήσεις των εκπαιδευομένων στο πεδίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ