Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για αποζημιώσεις που δικαιούνται οι ιατροί ΕΣΥ που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Published

on

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας  Αθανάσιο Πλεύρη με θέμα: Άμεση καταβολή από την 6η ΥΠΕ των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ιατροί ΕΣΥ που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.   Αναφέρει σε αυτή:

«Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν ιατροί ΕΣΥ της Αιτωλοακαρνανίας που προέρχονται από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπηρετούν στην 6η ΥΠΕ και βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης, λόγω της μη καταβολής της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα,  οι ιατροί που είχαν προσληφθεί από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ με καθεστώς εργασίας ΙΔΑΧ, μεταφέρθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δυνάμει των διατάξεων του ν.3918/2011. Στη συνέχεια, με τον ν. 4238/2014 μεταφέρθηκαν στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Ταυτόχρονα, το ΠΔ 410/1988, το οποίο παραμένει σήμερα κανονικά σε ισχύ, ρυθμίζει ζητήματα του προσωπικού που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα λοιπά ΝΠΔΔ. Στο άρθρο 55 του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στο προσωπικό αυτό μεταξύ άλλων και λόγω συνταξιοδότησης, η οποία μάλιστα αποζημίωση σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ.

Οι ιατροί που προέρχονται από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ όπως προαναφέρθηκε, προσελήφθησαν ως ΙΔΑΧ και δεν μετέβαλαν το εργασιακό τους καθεστώς κατά τη μετακίνηση στον ΕΟΠΠΥΥ και έπειτα στις ΥΠΕ της χώρας. Μετακινήθηκαν με την ίδια εργασιακή σχέση, σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4238/2014 και όπως μάλιστα έχει κρίνει και ο Άρειος Πάγος με σχετική απόφασή του (ΑΠ 535/2020) Στα πλαίσια αυτά, διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν την αποζημίωση του άρθρου 55 ΠΔ 410/1988. Κι ενώ η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κανονικά στους ιατρούς της χώρας (ενδεικτικά καταβάλλεται από την 1η ΥΠΕ), τούτο δεν συμβαίνει από την 6η ΥΠΕ, η οποία αρνείται αδικαιολόγητα την καταβολή της.

Το αποτέλεσμα είναι να παραβιάζονται τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ιατρών της 6ης ΥΠΕ, οι οποίοι μάλιστα βιώνουν άνιση μεταχείριση σε σχέση με συναδέλφους τους από άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Μάλιστα, ενώ στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός Υγείας είχε αναγνωρίσει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ οι οποίοι διατήρησαν το καθεστώς ΙΔΑΧ και είχε δεσμευθεί για επίλυση του προβλήματος, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη έως σήμερα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου η 6η ΥΠΕ να καταβάλλει στους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ την αποζημίωση που δικαιούνται βάσει του άρθρου 55 ΠΔ 410/1988;»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός στα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα και Καταστήματα ΝΠΔΔ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα, Καταστήματα ΝΠΔΔ και οι Τράπεζες τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

 Δήλωση κατάθεσης στεφάνων στο τηλέφωνο του Δήμου 26340 38646 (κ. Παναγιώτης Παπαναστασόπουλος)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ναύπακτος

Ώρα 7.30΄

·      Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου.

Ώρα 9.30΄

·      Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, του Δημάρχου, των Βουλευτών, του Δημοτικού Συμβουλίου,  των Δημοσίων Αρχών και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄ 

·      Τέλεση Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου.

Ώρα 10.20΄

·      Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φαρμάκη.
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία   της Πατρίδας.

·      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·      Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Αντώνη Μπέκο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου,

·      Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (πλατεία Φαρμάκη) από τις Πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ώρα 11.10΄

·      Παρέλαση τμημάτων από την οδό Αθηνών έως την οδό Αγελάου των οποίων θα προηγείται η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Τελετάρχες ορίζουμε τους:

1. κ.Ιωάννα Κωστή, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

2. κ.Γρηγόριο Τσιάκα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944426981 26340 22230.

Αντίρριο

Ώρα 7.30΄

·       Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς  Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ώρα 9.30΄

·       Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου των τοπικών κ.α Αρχών καθώς και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄

·  Τέλεση Δοξολογίας.

Ώρα 10.20΄

·       Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στην Πλατεία Χορμόβα.

·       Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  της Πατρίδας.

·       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·       Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

·       Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 11.00΄

·       Παρέλαση τμημάτων εντός της πλατείας Χορμόβα, των οποίων θα προηγείται  η Φιλαρμονική Αντιρρίου.

Τελετάρχη ορίζουμε την:

1. κ.Λένα Δημοπούλου, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο της Πλατείας Χορμόβα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Δάφνη Ναυπάκτου

Published

on

By

Τήν Τρίτη Κυριακή τῶν Νηστειῶν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν περικαλή Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Δάφνη Ναυπακτίας.

Τό χωριό Δάφνη βρίσκεται λίγο ἔξω ἀπό τή Ναύπακτο στά σύνορα τοῦ Νομοῦ Αἰτωλοακαρνανίας καί Φωκίδος. Ὁ Ναός τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς πού ἔκτισαν μέ ξεχωριστό μεράκι οἱ Δαφνιῶτες εἶναι καινούργιος καί ἀπό τούς μεγαλύτερους Ναούς τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Κατά τή διάρκεια τοῦ κοινωνικοῦ ἀναγνώστηκε ἀπό τόν Ἀρχιμανδρίτη π. Εἰρηναῖο Κουτσογιάννη ἱεροκήρυκα τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου ἡ ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «Περί τῶν Ἱερατικῶν Κλήσεων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος θα είναι ο «καθαρός» μισθός από 1η Απριλίου-Αλλάζει το επίδομα ανεργίας

Published

on

By

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης στον κατώτατο μισθό από τον Πρωθυπουργό, το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2023, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε τα εξής:

Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019.

585.000 εργαζόμενοι θα επωφεληθούν.

Ως σήμερα ο κατώτατος (μικτός) μισθός ήταν στα 713 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας που ανέρχεται πλέον στα 479 ευρώ.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Ειδικότερα οι μισθοί με τριετίες – για όσους τις δικαιούνται – αυξάνονται στα 858 ευρώ για όσους έχουν μία τριετία, στα 936 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και στα 1.014 ευρώ για όσους έχουν τρείς τριετίες.

Δικαίωμα τριετιών έχουν όσοι εργαζόμενοι διέθεταν την σχετική προϋπηρεσία στις 14.02.2012.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Η άρση του περιορισμού των τριετιών – για τους υπόλοιπους εργαζόμενους – θα αποφασισθεί όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%. Ήδη τον Ιανουάριο η ανεργία παρουσίασε μεγάλη μείωση στο 10,8%. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στο τέλος του έτους θα εξετασθούν οι δείκτες και θα αποφασισθεί – εφόσον ο στόχος του 10% επιτευχθεί – πότε θα αρθεί το μέτρο του περιορισμού των τριετιών.

Ωστόσο η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, φέρει – προ των πυλών – την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ