Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η Διακήρυξη του Συνδυασμού “Αλλάζουμε Πλεύση” -Ποιοι συνυπογράφουν

Published

on

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής για τον Δήμο Ναυπακτίας, δίνει ο Συνδυασμός «Αλλάζουμε Πλεύση» με υποψήφιο Δήμαρχο Ναυπακτίας τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, με την Διακήρυξη αρχών και ιδεών του Συνδυασμού, με τίτλο «Το κοινό μας Όραμα».

Τη Διακήρυξη υπογράφουν εκατόν δεκαεννέα (119) συμπολίτες μας, στηρίζοντας το όραμα μας, για έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο στις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες του και στη λειτουργία του, φέρνοντας νέες ιδέες, με σκοπό την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνησή του.

Αναλυτικά η Διακήρυξη:

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΟΡΑΜΑ

Δήμος Ναυπακτίας: Ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος για μία βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ζωή στην πόλη και στα χωριά

Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ναυπακτία, αυτόν τον ευλογημένο τόπο με την πλούσια ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η Ναυπακτία όπως συνδυάζει αρμονικά τη γεωγραφία του βουνού με τη θάλασσα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να μετουσιώσει τις ιστορικές της ρίζες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους όσους ζουν κατοικούν, δουλεύουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, εδώ, μαζί της.

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, στις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες του και στη λειτουργία του, όπου ο αστικός ιστός αναπτύσσεται μαζί με τα περιφερειακά χωριά και τους οικισμούς, στη βάση της ισόρροπης ανάπτυξης. Η Ναυπακτία δεν είναι μόνο η πόλη, αλλά η πόλη ως κύτταρο χρειάζεται να λειτουργεί ως φορέας αναζωογόνησης, καινοτομίας, ανάπτυξης και υπηρεσιών για όλη την δημοτική ενότητα, χωρίς να αποκλείει την ανάπτυξη περιφερειακών κέντρων.

Δεσμευόμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος ο Δήμος σχεδιάζει, αποφασίζει, χρηματοδοτείται και αναπτύσσεται στη βάση μίας ανοιχτής και συμπεριληπτικής διακυβέρνησης.

Υιοθετούμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, έτσι ώστε κάθε αναπτυξιακή διαδικασία και έργο να έχει σχεδιαστεί με στόχο να έχει θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, όχι μόνο για όσους και όσες ζούμε σήμερα σε αυτόν τον Δήμο αλλά και για όλους αυτούς που θα γεννηθούν και θα ζήσουν στο μέλλον.

Επιδιώκουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, επειδή η ζωή μας μπορεί να γίνει πιο εύκολη και ποιοτική αξιοποιώντας την διαθέσιμη τεχνολογία και οι υπηρεσίες του Δήμου πιο εξυπηρετικές.

Στη βάση αυτή, διεκδικούμε και σχεδιάζουμε:

  • Τη  βελτίωση των υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Την αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης και τη διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος.  
  • Τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
  • Την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση.
  • Τη διευκόλυνση της συμμετοχής της πόλης σε προγράμματα και δίκτυα διαπεριφερειακής και διευρωπαϊκής συνεργασίας, με τα οποία προωθείται η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, η ανταλλαγή της σχετικής εμπειρίας και η ανάπτυξη κοινών μεθόδων και μέσων για την αστική αναγέννηση και την αειφόρο αστική ανάπτυξη.
  • Την αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής, με χρήση νέων Τηλεματικών Υπηρεσιών / Υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης και εισαγωγή νέων τεχνολογικών εννοιών, όπως το IoTInternet of Things.

 

Α. Υιοθετούμε τη διαβούλευση με τους ανθρώπους της Ναυπακτίας, με σκοπό να ιεραρχηθούν οι ανάγκες που προϋποθέτει ένας ολοκληρωμένος και σύγχρονος σχεδιασμός για να εξυπηρετεί τη σαφήνεια των στόχων που πρέπει να θέτει. Οι παρεμβάσεις και οι αναπλάσεις στον αστικό ιστό της πόλης και στη λειτουργία των χωριών και των οικισμών, απαντούν σε ανάγκες που αξιολογούνται πάντα με κριτήρια ποιότητας ζωής και αειφορίας, ώστε να βελτιώνουν την καθημερινότητα, να οδηγούν σε ανάπτυξη και να επιβεβαιώνουν τους στόχους που θα τίθενται.

Β. Υποστηρίζουμε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα βάσει της αρχής της ισόρροπης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της συμμετοχής και του διαλόγου, μεταξύ των αρμόδιων φορέων και συλλόγων.

Γ. Υποστηρίζουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που να δημιουργεί παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία και να προϋποθέτει την στήριξη και την διασύνδεση της επιχειρηματικότητας. Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη δικτύου επιχειρηματικότητας, με τη συμμετοχή τόσο επιχειρήσεων τουρισμού όσο και επιχειρήσεων που ασχολούνται με το κομμάτι της παραγωγής και της μεταποίησης, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (εξωστρέφεια και ανάπτυξη δικτύου).

Δ. Υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους της Ναυπακτίας, τόσο στην παροχή των κατάλληλων εργαλείων για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, όσο και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη ζωή στον τόπο τους.

Ε. Υποστηρίζουμε την ίση συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Λειτουργούμε με βάση τις διεθνείς αρχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης.

ΣΤ. Υποστηρίζουμε την προώθηση του αθλητισμού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τουρνουά και αθλητικών δράσεων σε παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα αθλήματα, στον Δήμο Ναυπακτίας, με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, των ελεύθερων χώρων και του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.

Ζ. Υιοθετούμε την προώθηση σύγχρονων εργαλείων διακυβέρνησης, με την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων για την ενίσχυση της δημόσιας πληροφόρησης και επικοινωνίας, των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, που παρέχονται στο κοινό, σε όλο τον Δήμο.

Η. Υποστηρίζουμε την προώθηση ασφαλών, προσιτών σε άτομα με αναπηρίες, πράσινων και ποιοτικών δημόσιων χώρων, οι οποίοι θα αποτελούν πολυλειτουργικούς χώρους για κοινωνική επαφή που προάγουν την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική έκφραση.

Θ. Υιοθετούμε την βιώσιμη αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, στην πόλη και στα χωριά, μέσω ολοκληρωμένων χωρικών πολιτικών και επενδύσεων, για την προστασία και την ανάδειξη, την προώθηση πολιτιστικών υποδομών και χώρων, καθώς και της παραδοσιακής γνώσης και των τεχνών.

Ι. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας για να μεταβεί σταδιακά σε υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω τομέων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Προωθούμε  τη διαφοροποίηση, την τεχνολογική αναβάθμιση, την καινοτομία, για την ενίσχυση των δημιουργικών τομέων, του βιώσιμου τουρισμού, των τεχνών και δραστηριοτήτων διατήρησης της κληρονομιάς, μεταξύ άλλων.

ΙΑ. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της γαλάζιας ανάπτυξης στη βάση της προστασίας του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής και της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας.

ΙΒ. Υποστηρίζουμε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, που να αφορά στην βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, με σεβασμό στην κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, για την εξασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, προσφέροντας μία ξεχωριστή τουριστική εμπειρία για τους επισκέπτες στην Ναυπακτία.

Έχουμε τη θέληση, τη γνώση, την πείρα και την αποφασιστικότητα για να τα αλλάξουμε όλα, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας!

Συνυπογράφουν την διακήρυξη:

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχής συναπάντημα    (γράφει η Ειρήνη Κατσάμπα)

Published

on

By

Τη συνάντησα τυχαία σε μια εκδήλωση στο λιμάνι Μεσολογγίου. Καθόταν μόνη της και κοίταζε αυτούς που χόρευαν.

Στο μελαγχολικό της βλέμμα έβλεπες ξεκάθαρα την ψυχή της να κάνει τσαλίμια και να αιμορραγεί συγχρόνως.

Λίγο πιο κει καθόταν η ξαδέρφη μου. Τη φωτογράφισα.

Πλησίασα δειλά να ρωτήσω την ηλικιωμένη κυρία αν μου επιτρέπει να φωτογραφίσω κι εκείνη. Με πρόλαβε όμως. -Θα με βγάλεις κι εμένα μια φωτογραφία; Με ρώτησε.

-Ναι, ευχαρίστως. Αλλά πού θα σας βρω να σας τη δώσω; Δεν είμαι από δω.

-Από πού είσαι;

-Από τη Ναύπακτο. Αλλά έρχομαι συχνά εδώ.

-Πότε θα ξανάρθεις; Σε μια βδομάδα; Δέκα μέρες; Με ρώτησε με αγωνία.

-Δεν ξέρω. Πείτε μου πού να την αφήσω.

-Να μου τη δώσεις τώρα απάντησε-πίστευε πως μπορούσα να την εκτυπώσω εκείνη τη στιγμή.

-«Γιαγιά», της είπα κρατώντας της το χέρι, «δεν γίνεται τώρα». Πρέπει να πάω σε κατάστημα να την εκτυπώσω, προσπάθησα να της εξηγήσω ενώ ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι δεν άκουσε τίποτα. Το ηχείο ήταν πάνω από το κεφάλι της. Μπορεί ακόμα και να μην καταλάβαινε τί της έλεγα.

– Να την αφήσω στο ζαχαροπλαστείο του κυρίου Πέτρου στην πλατεία;

Κούνησε το κεφάλι καταφατικά. Κρατούσε στα χέρια της ένα ματσάκι λουλούδια.

Τα λατρεύει σκέφτηκα. Το ίδιο κάνω κι εγώ σε κάθε μου απόδραση μαζεύω λουλούδια. Ντυμένη όμορφα με καθαρά ρούχα, καλοχτενισμένη, κι ένα φουλάρι στο λαιμό που πρόσθετε μια ιδιαίτερη πινελιά στο ντύσιμό της και την προστάτευε συνάμα από το κρύο. Μια φιγούρα που δεν περνούσε απαρατήρητη!

Θαυμάζω τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που κυκλοφορούν πάντα περιποιημένοι. Δείχνουν πόσο αγαπούν τη ζωή!

Έμεινα να κοιτάζω μια τους πολύχρωμους χαρταετούς στον ουρανό, μια τα μικρά παιδιά που έτρεχαν και γελούσαν και μια εκείνη που είχε χαθεί στις σκέψεις της.

Στο βάθος οι βάρκες και τα ψαροκάικα δεμένα στο λιμάνι.

Πόσες διαφορετικές εικόνες στον καμβά της ζωής!

Πόσες φουρτούνες να πέρασε κι εκείνη ψάχνοντας το λιμάνι της.

Το βρήκε άραγε ή ακόμα θαλασσοδέρνεται;

Διάφορα ερωτήματα βομβάρδιζαν το μυαλό μου και το κεφάλι μου άρχισε να βαραίνει λες και είχα πιει ένα βαρέλι κρασί.

Πάμε να χορέψουμε, πρότεινε η ξαδέρφη μου και την ακολούθησα αφήνοντας ένα μουδιασμένο χαμόγελο να σκάσει σαν πυροτέχνημα στα χείλη μου.

Την άφησα και μπήκα στο χορό αλλά η ματιά μου ήταν συνεχώς πάνω της.

Αναρωτιόμουν δεν έχει κανέναν αυτή η γυναίκα; Οικογένεια, φίλους, κάποιον τέλος πάντων να της κάνει παρέα μια τέτοια μέρα.

Μπήκα στη θέση της. Πόσο επώδυνη είναι η μοναξιά τέτοιες ώρες;

Ένιωθα πως είχα μερίδιο ευθύνης για τον πόνο της.

Πώς μπορούσα εγώ να χορεύω, όταν εκείνη καθόταν ακίνητη σε μια καρέκλα τελείως μόνη; Κάποια κυρία με έσπρωξε και με έβαλε χωρίς να με ρωτήσει να σύρω το χορό.

Ωστόσο εγώ έχανα τα βήματά μου γιατί πονούσα. Εκείνη τη στιγμή τη βλέπω να σηκώνεται με σκυμμένο το κεφάλι και αργόσυρτα βήματα και να φεύγει. Δεν έχασα χρόνο.

Έτρεξα προς το μέρος της, την πήρα από το χέρι και την έβαλα να σύρει το χορό.

Αν κάποιον έπρεπε να καμαρώσουμε ήταν εκείνη και μόνο εκείνη!

Στα πρώτα της κιόλας βήματα ξεχύθηκε στο πρόσωπό της όλος ο πόνος και η πίκρα που της έδωσε η ζωή.

Έσκυψε και πετούσε λίγα – λίγα τα λουλούδια που κρατούσε, με τέτοια ευλάβεια, λες κι εκείνη την ώρα κάποιον άγιο προσκυνούσε. Ίσως πάλι να φαντασιωνόταν κάποια στιγμή από τα νιάτα της που της πετούσαν λουλούδια όταν χόρευε. Μπορεί πάλι να μην το έκανε ποτέ κανένας για κείνη και της έμεινε ανεκπλήρωτη επιθυμία, παράπονο κρυφό και τώρα τα πρόσφερε στον εαυτό της. Μόνο εκείνη ξέρει.

Αφού τέλειωσε το χορό και έλαβε το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων, ένας ολόλαμπρος ήλιος ήρθε και θρονιάστηκε μέσα της.

Όρθωσε τους ώμους της, αποτίναξε προς στιγμή το φορτίο που κουβαλούσε και με μια αέρινη σβελτάδα πήγε και ξανακάθισε στη θέση της. Το σκοτάδι στο βλέμμα της είχε χαθεί.  Ξαναμάζεψε λουλούδια κι έμεινε εκεί ως το τέλος της εκδήλωσης να μας παρακολουθεί.

Σε λίγο τα ηχεία έκλεισαν. Μπορούσαμε πια να συνεννοηθούμε.

Με μια παιδιάστικη αφέλεια, μου έδωσε το τηλέφωνό της, χωρίς να το ζητήσω, μου είπε το όνομά της και πού είναι το σπίτι της.

Ήθελα να τη ρωτήσω γιατί ήταν μόνη της αλλά δίστασα. Φοβήθηκα μήπως τις ξύσω πληγές. Ας γύριζε στη γωνίτσα της ανάλαφρη έστω για μια μέρα. Της άξιζε και το δικαιούταν -όπως ο καθένας μας άλλωστε.[1]

Υποσχέθηκα πως θα της τηλεφωνήσω να συναντηθούμε να της δώσω τη φωτογραφία.

Η κυρία Ελένη. Μια αρχόντισσα 90 χρονών μόνη! Μια αξιοπρεπέστατη κυρία -όπως και τόσες άλλες στην ηλικία της-που κρύβει περίτεχνα τον πόνο της και υπομένει καρτερικά τη μοναξιά της κοιτώντας μας στα μάτια.

Κι εμείς;

Τί κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους εμείς;

Πού κοιτάμε;

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φρακάραμε…

Published

on

By

Χρόνιο το πρόβλημα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει αν δεν βρεθεί χώρος να σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία που φτάνουν στη Ναύπακτο.

Συμπτωματικά έφτασαν και σταμάτησαν για να κατεβάσουν κόσμο στο λιμάνι δυο λεωφορεία και η πόλη έπαθε κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Τουριστικός προορισμός δεν γίνεσαι αν φρακάρεις με δυο λεωφορεία!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“H ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2024” – εμείς συμμετέχουμε!

Published

on

By

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπηρεσίας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζει την περσινή χρονιά ως τη θερμότερη παγκοσμίως και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι δείκτες εκτοξεύθηκαν, όσον αφορά τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης με 1,45°C, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την περαιτέρω υποχώρηση των παγετώνων.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει “μεγάλη πιθανότητα” το 2024 να παρουσιάσει με τη σειρά του πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ωθώντας τον πλανήτη “στο χείλος της καταστροφής”.

   Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

   Η αξία της προστασίας του, γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

   Ας αναδείξουμε με τη συμμετοχή μας στην φετινή «Ώρα της Γης» την αξία του δάσους και τη σημασία της προστασίας του!

   Εμείς συμμετέχουμε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ