Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εφικτό και δίκαιο το αίτημα των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ του Δήμου για 5ωρη εργασία

Published

on

Στο «και πέντε» δόθηκε και φέτος λύση στο θέμα των ΚΔΑΠ των Δήμων,  με την ανακοίνωση της έκτακτης χρηματοδότησης 10 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση.          Λύση που θα πρέπει να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων για την βιώσιμη λειτουργία των ΚΔΑΠ τους, με παράλληλη πρόβλεψη για κάλυψη όλων των διαθέσιμων θέσεων των δημοτικών ΚΔΑΠ με παιδιά που ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και  δεν έλαβαν voucher.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν.4415/2016 οι ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου Χρόνου του προσωπικού των ΚΔΑΠ μπορούσε να γίνει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, και δεδομένου ότι πολλές δημοτικές αρχές ανέμεναν την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών για την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΔΑΠ, δεν ανανεώθηκαν όλες οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού ενώ υπήρξαν  μειώσεις ωρών εργασίας.

Στην περίπτωση του ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Σωματείου των εργαζομένων όλοι οι εργαζόμενοι πλέον εργάζονται με 4ωρη εργασία.

Μετά από την συνάντηση των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, αλλά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ύστερα από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, και με νέο δεδομένο ότι προστέθηκαν ακόμα 10 εκατ. ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο   για την χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ των Δήμων, πλέον το αίτημα των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ για μετατροπή της 4ωρης εργασίας σε 5ωρη είναι πιο επίκαιρο και εφικτό.

Φωτο: Από την περσινή συγκέντρωση του σωματείου εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ

 

Για το θέμα μιλά στο Nafsweek.gr ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζόμενων Παναγιώτης Τσιούνης.

Γιατί χρειάζεται να αλλάξει το ωράριο εργασίας σας στα ΚΔΑΠ;

«Η πρόσθετη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από το υπουργείο δεν γνωρίζουμε ποτε θα έρθει. Μπορεί σε έναν μήνα ή και περισσότερο. Όπως ακριβώς είχε γίνει και πέρυσι που ήρθαν τον μήνα Ιούλιο με αποτέλεσμα οι συμβάσεις των εργαζόμενων να γίνουν 5ωρες μόλις τους δυο τελευταίου μήνες λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σήμερα θα πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται σε 4ωρο έως να έρθουν τα χρήματα. Απαντώντας στο ερώτημά σας, στο πρόγραμμα όπως ορίζεται με ΦΕΚ μπαίνει και η μελέτη – ένα βοήθημα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, καταλαβαίνετε ότι οι ώρες συμπιέζονται στο 4ωρο.

Αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζεται μισή ώρα για την προσέλευση και την αποχώρηση των παιδιών, μένουν τελικά τριάμισι ώρες για όλες τις δραστηριότητες ενός παιδιού.

Άρα στην πράξη υπολειτουργούν όλες οι ειδικότητες των ΚΔΑΠ.

Μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής συνέλευσης του Σωματείου μας και μετά από επικοινωνία τόσο με τον δήμαρχο όσο και με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, κρίνουμε απαραίτητο ότι θα πρέπει να μετατραπούν από 4ωρες σε 5ωρες οι συμβάσεις εργασίας. Ήδη έχει χαθεί ο μήνας Σεπτέμβριος από τότε που ξεκινήσαμε και υπογράψαμε τις συμβάσεις μας.

Πρακτικά, όπως έγινε και πέρυσι με απόφαση Δημοτικού συμβουλίου, ζητάμε να δοθούν τα χρήματα από τον Δήμο ώστε άμεσα να υπογράψουμε τις συμβάσεις για 5ωρη εργασία. Αυτό σημαίνει πως θα δούλευαν όλες οι ειδικότητες κανονικά στην δομή των ΚΔΑΠ.

Να μην χαθεί άλλος χρόνος και όταν έρθουν τα χρήματα από το υπουργείο να πάνε στο Δήμο. Υπάρχει η πιθανότητα να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο, όπως και πέρυσι, που ο Δήμος είχε πάρει απόφαση αλλά δεν χρειάστηκε να βάλει τα χρήματα αφού ήρθαν αυτά από το υπουργείο.

Το αίτημά μας θεωρούμε ότι είναι δίκαιο, άλλωστε αυτό ομόφωνα αποφάσισαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με το θέμα να έρχεται προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο.

Όλο το διάστημα είχαμε και έχουμε άψογη συνεργασία με την σημερινή διοίκηση και είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστεί η 5ωρη εργασία για τους λόγους που προανέφερα, εφόσον υπάρχει η σωστή χρηματοδότηση.

Να μην ξεχνάμε ότι τα ΚΔΑΠ είναι μια κοινωνική δομή και στηρίζοντάς την στηρίζουμε την κοινωνική πολιτική του Δήμου Ναυπακτίας».

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάλι στο προσκήνιο η εκτροπή του Αχελώου

Published

on

By

Στην επιφάνεια και πάλι το θέμα του Αχελώου, ένα σημαντικό θέμα που για δεκαετίες ταλανίζει την Αιτωλοακαρνανία και παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ που είναι αρνητικές για το έργο.    Μετά από ενάμισι χρόνο από την απόφαση του ΣτΕ το 2020, επανέρχεται εσπευσμένα η μελέτη εκτροπής των υδάτων του Αχελώου , όταν ακόμα είναι σε διαβούλευση η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, που λήγει τέλος του έτους!

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Αγρίνιο υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη,  τον Δήμαρχο Αγρινίου  Γιώργο Παπαναστασίου όπου συμμετείχαν και φορείς της περιοχής. Η σύσκεψη  πραγματοποιήθηκε σήμερα  Τρίτης 19 Οκτωβρίου 202 το  μεσημέρι στο Αγρίνιο.

Την κάθετη αντίθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων», της ΔΕΗ Α.Ε., εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνοντας:

«Η μελέτη που έφτασε στα χέρια μας είναι ελλιπής, εμπεριέχει πολλά σημεία που δημιουργούν απορίες και εύλογες αντιρρήσεις, ενώ επιπλέον, όχι μόνο δεν προσφέρει καμία εγγύηση ότι το έργο εκτροπής του Αχελώου – για το οποίο έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά η δικαιοσύνη έξι φορές! – δεν θα επιχειρηθεί να αναστηθεί κάποια στιγμή στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, αλλά αφήνει υπόνοιες ακριβώς για το αντίθετο. 

Λυπάμαι που το λέω, αλλά έχουμε να κάνουμε με μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που σχολιάζει ακόμα και αποφάσεις της δικαιοσύνης, κάνοντας πολιτικές κρίσεις και άρα, δεν είναι μία επιστημονική μελέτη αλλά μάλλον μία… “Μελέτη Πολιτικών Επιπτώσεων”, την οποία όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας οφείλουν να επανεξετάσουν. 

Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο εκφράζουμε την αντίθεσή μας, αλλά θα φέρουμε το ζήτημα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε το ανώτατο διαβουλευόμενο όργανο της Δυτικής Ελλάδας να λάβει γνώση και, ομόφωνα θέλουμε να πιστεύουμε, να διατυπώσει την σαφή αντίρρησή του. Διότι, το ζήτημα δεν είναι καν τοπικό, δεν είναι ζήτημα μόνο της Αιτωλοακαρνανίας. Η ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ζήτημα που αφορά συνολικά τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και όλη τη χώρα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία πάνω στα οποία εδράζονται οι σοβαρές αντιρρήσεις της περιφερειακής Αρχής, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής σημεία:

  • Η εκτίμηση της λειτουργίας του φράγματος έχει γίνει με υδρολογικά στοιχεία περιόδου 1975-2004 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν επικαιροποιημένα πρόσφατα στοιχεία.
  • Στη μελέτη δεν έχει ληφθεί υπόψη το από 29-10-2019 κείμενο διαβούλευσης του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και δεν έχει μελετηθεί η επίδραση συγκεκριμένων κλιματικών δεικτών, προκειμένου να εκτιμηθεί η ασφάλεια των υδροηλεκτρικών σταθμών του συγκεκριμένου έργου και το πώς επηρεάζονται διάφοροι οικολογικοί παράμετροι.
  • Δεν έχουν συνταχθεί τα απαραίτητα σχέδια εκτάκτου ανάγκης, για την περίπτωση διαφόρων βαθμών αστοχίας του φράγματος.
  • Δεν διασφαλίζεται για τη Δυτική Ελλάδα η πρόσβαση σε στοιχεία υδροληψιών καθώς δεν υφίσταται κατάλληλος ηλεκτρονικός μετρητικός εξοπλισμός και δεν έχει σχεδιαστεί πρόγραμμα παρακολούθησης και ένταξης του στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Υδάτων.
  • Υπάρχει ασάφεια του έργου ακόμα και σε σχέση με το ισχύον Χωροταξικό Σχέδιο της Θεσσαλίας.
  • Το έργο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ούτε καν τις δικαστικές αποφάσεις, εξακολουθεί να έχει απαράδεκτες αναφορές στην εκτροπή του Αχελώου, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανασφάλεια ως προς τις μελλοντικές προθέσεις.
  • Όχι μόνο δεν προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα προασπίζουν την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από πιθανές επιπτώσεις, αλλά η Μελέτη… κρίνει τις αποφάσεις του ΣτΕ και εκφέρει υπέρ του δέοντος πολιτικές και νομικές απόψεις, κάτι που ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια μίας ορθά διατυπωμένης και με επιστημονικά στοιχεία, περιβαλλοντικής μελέτης.

«Πέρα από όλα αυτά, για εμάς προκύπτει ένα ακόμα ερώτημα: Για ποιο λόγο, 1,5 χρόνο μετά την απόφαση του ΣτΕ το 2020, επανέρχεται εσπευσμένα η συγκεκριμένη μελέτη, όταν ακόμα είναι σε διαβούλευση η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, που λήγει τέλος του έτους;

Επίσης, μπορεί να αρνηθεί κάποιος ότι το συγκεκριμένο έργο έχει άμεση σχέση με την παροχή του Αχελώου και άρα, επηρεάζει την Αιτωλοακαρνανία σε όλα τα επίπεδα; Χωρίς να διακατεχόμαστε από καμία ιδιοκτησιακή αντίληψη ως προς την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και επιζητώντας μόνο το δίκαιο, το λογικό και το ηθικό, θα σταθούμε απέναντι στη συγκεκριμένη Μελέτη.

Και είμαι βέβαιος πως το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας, ώστε η φωνή μας να είναι ισχυρή και ενιαία. Δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα σχέδιο με τόσα κενά και το οποίο μπορεί να ανοίξει καταστροφικές κερκόπορτες. Το δικό μας όχι, θα είναι τεκμηριωμένο και δυνατό…» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.  πηγή: antena-star

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανδρ. Κοτσανάς: Παρατημένα τα γήπεδα τένις στο Σκα

Published

on

By

Μέσω video, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης  “Πάμε μπροστά” Ανδρέας Κοτσανάς  καταγράφει και ταυτόχρονα καταγγέλλει την άσχημη αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνη για τους αθλούμενους  κατάσταση που βρίσκονται τα γήπεδα τένις του δήμου, που χρόνια τώρα λειτουργούν στο Σκα.

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γ. Γούλας: Απάντηση στην Ανακοίνωση Ντροπή της Δημοτικής Αρχής

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Γούλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανανέωση & δημιουργία” απαντά στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής  για το θέμα των δια “ζώσης” συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου.

Αναφέρει η ανακοίνωση: 

“Διαβάζοντας την Ανακοίνωση της Συνδιοίκησης έχουμε να πούμε τα εξής:

Κανένα πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί αν η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν τηρήσει το λόγο τους στο ακριβώς προηγούμενο Συμβούλιο που συζητήθηκε με αίτημά μας το θέμα των συνεδριάσεων, όπου και είχε συμφωνηθεί από Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση να πάμε σε Δημοτικό Συμβούλιο με Μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη). Δηλαδή όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή δεν μπορούν να παρευρεθούν με φυσική παρουσία να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης (ίντερνετ, φορητός υπολογιστής και προτζέκτορας που όλα μπορούν να είναι πανεύκολα διαθέσιμα στην Παπαχαραλάμπειο).

Αντί αυτού η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος κάνουν τη συνεδρίαση δια ζώσης αναμένοντας υποκριτικά ότι από τα 27 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους 65 Προέδρους Κοινοτήτων που έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχουν στην Συνεδρίαση δεν θα υπάρχει κανείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος ή έστω με πιστοποιητικό νοσήσαντα. Δηλαδή πήγαιναν σε προδιαγεγραμμένη ακύρωση Συμβουλίου.

Και ενώ 14 μέρες η πρόσκληση ήταν στον αέρα την παραμονή του Συμβουλίου τη νύχτα μας έρχεται mail να στείλουμε ή να πάμε τα πιστοποιητικά μας στο ΤΥΑΟ Δευτέρα 11:00 το πρωί πράγμα εκτός διαδικασίας καθώς η εγκύκλιος αναφέρει:

«Οι συμμετέχοντες που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, κατά την προσέλευσή τους στο χώρο της συνεδρίασης, οφείλουν να επιδεικνύουν τα σχετικά πιστοποιητικά στον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου, ο οποίος φέρει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του.»

Εμείς είμαστε εμβολιασμένοι και είπαμε στην Υπάλληλο που μας πήρε τηλέφωνο στη δουλειά μας, ότι θα δείξουμε την βεβαίωση στον Πρόεδρο κατά την προσέλευσή μας στην Παπαχαραλάμπειο όπως λέει η εγκύκλιος.

Τελικά που οδηγεί όλο αυτό το αλαλούμ; Εκεί που πραγματικά θέλουν.

Το Δημοτικό συμβούλιο με τα θέματα για την προσεχή Παρασκευή 22/10/21, το έβαλαν ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ώστε να μην γίνει καμία συζήτηση ή ερώτηση Δημόσια. Όχι με Μεικτό Σύστημα, Όχι με Τηλεδιάσκεψη, ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ….

Αυτό τα λέει όλα, ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει…. Αν είναι δυνατόν να μην μπορεί μια Δημοτική Αρχή να οργανώσει ένα σωστό Συμβούλιο και να μεταβιβάζει τις ευθύνες σε αυτούς που δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα.

Για την ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ για τη Ναυπακτία,

Γούλας Γιώργος και Ασημακόπουλος Γιώργος”

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ