Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η Διακήρυξη του Συνδυασμού “Αλλάζουμε Πλεύση” -Ποιοι συνυπογράφουν

Published

on

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής για τον Δήμο Ναυπακτίας, δίνει ο Συνδυασμός «Αλλάζουμε Πλεύση» με υποψήφιο Δήμαρχο Ναυπακτίας τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, με την Διακήρυξη αρχών και ιδεών του Συνδυασμού, με τίτλο «Το κοινό μας Όραμα».

Τη Διακήρυξη υπογράφουν εκατόν δεκαεννέα (119) συμπολίτες μας, στηρίζοντας το όραμα μας, για έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο στις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες του και στη λειτουργία του, φέρνοντας νέες ιδέες, με σκοπό την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνησή του.

Αναλυτικά η Διακήρυξη:

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΟΡΑΜΑ

Δήμος Ναυπακτίας: Ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος για μία βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ζωή στην πόλη και στα χωριά

Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ναυπακτία, αυτόν τον ευλογημένο τόπο με την πλούσια ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η Ναυπακτία όπως συνδυάζει αρμονικά τη γεωγραφία του βουνού με τη θάλασσα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να μετουσιώσει τις ιστορικές της ρίζες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους όσους ζουν κατοικούν, δουλεύουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, εδώ, μαζί της.

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, στις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες του και στη λειτουργία του, όπου ο αστικός ιστός αναπτύσσεται μαζί με τα περιφερειακά χωριά και τους οικισμούς, στη βάση της ισόρροπης ανάπτυξης. Η Ναυπακτία δεν είναι μόνο η πόλη, αλλά η πόλη ως κύτταρο χρειάζεται να λειτουργεί ως φορέας αναζωογόνησης, καινοτομίας, ανάπτυξης και υπηρεσιών για όλη την δημοτική ενότητα, χωρίς να αποκλείει την ανάπτυξη περιφερειακών κέντρων.

Δεσμευόμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος ο Δήμος σχεδιάζει, αποφασίζει, χρηματοδοτείται και αναπτύσσεται στη βάση μίας ανοιχτής και συμπεριληπτικής διακυβέρνησης.

Υιοθετούμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, έτσι ώστε κάθε αναπτυξιακή διαδικασία και έργο να έχει σχεδιαστεί με στόχο να έχει θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, όχι μόνο για όσους και όσες ζούμε σήμερα σε αυτόν τον Δήμο αλλά και για όλους αυτούς που θα γεννηθούν και θα ζήσουν στο μέλλον.

Επιδιώκουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, επειδή η ζωή μας μπορεί να γίνει πιο εύκολη και ποιοτική αξιοποιώντας την διαθέσιμη τεχνολογία και οι υπηρεσίες του Δήμου πιο εξυπηρετικές.

Στη βάση αυτή, διεκδικούμε και σχεδιάζουμε:

  • Τη  βελτίωση των υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Την αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης και τη διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος.  
  • Τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
  • Την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση.
  • Τη διευκόλυνση της συμμετοχής της πόλης σε προγράμματα και δίκτυα διαπεριφερειακής και διευρωπαϊκής συνεργασίας, με τα οποία προωθείται η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, η ανταλλαγή της σχετικής εμπειρίας και η ανάπτυξη κοινών μεθόδων και μέσων για την αστική αναγέννηση και την αειφόρο αστική ανάπτυξη.
  • Την αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής, με χρήση νέων Τηλεματικών Υπηρεσιών / Υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης και εισαγωγή νέων τεχνολογικών εννοιών, όπως το IoTInternet of Things.

 

Α. Υιοθετούμε τη διαβούλευση με τους ανθρώπους της Ναυπακτίας, με σκοπό να ιεραρχηθούν οι ανάγκες που προϋποθέτει ένας ολοκληρωμένος και σύγχρονος σχεδιασμός για να εξυπηρετεί τη σαφήνεια των στόχων που πρέπει να θέτει. Οι παρεμβάσεις και οι αναπλάσεις στον αστικό ιστό της πόλης και στη λειτουργία των χωριών και των οικισμών, απαντούν σε ανάγκες που αξιολογούνται πάντα με κριτήρια ποιότητας ζωής και αειφορίας, ώστε να βελτιώνουν την καθημερινότητα, να οδηγούν σε ανάπτυξη και να επιβεβαιώνουν τους στόχους που θα τίθενται.

Β. Υποστηρίζουμε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα βάσει της αρχής της ισόρροπης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της συμμετοχής και του διαλόγου, μεταξύ των αρμόδιων φορέων και συλλόγων.

Γ. Υποστηρίζουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που να δημιουργεί παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία και να προϋποθέτει την στήριξη και την διασύνδεση της επιχειρηματικότητας. Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη δικτύου επιχειρηματικότητας, με τη συμμετοχή τόσο επιχειρήσεων τουρισμού όσο και επιχειρήσεων που ασχολούνται με το κομμάτι της παραγωγής και της μεταποίησης, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (εξωστρέφεια και ανάπτυξη δικτύου).

Δ. Υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους της Ναυπακτίας, τόσο στην παροχή των κατάλληλων εργαλείων για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, όσο και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη ζωή στον τόπο τους.

Ε. Υποστηρίζουμε την ίση συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Λειτουργούμε με βάση τις διεθνείς αρχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης.

ΣΤ. Υποστηρίζουμε την προώθηση του αθλητισμού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τουρνουά και αθλητικών δράσεων σε παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα αθλήματα, στον Δήμο Ναυπακτίας, με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, των ελεύθερων χώρων και του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.

Ζ. Υιοθετούμε την προώθηση σύγχρονων εργαλείων διακυβέρνησης, με την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων για την ενίσχυση της δημόσιας πληροφόρησης και επικοινωνίας, των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, που παρέχονται στο κοινό, σε όλο τον Δήμο.

Η. Υποστηρίζουμε την προώθηση ασφαλών, προσιτών σε άτομα με αναπηρίες, πράσινων και ποιοτικών δημόσιων χώρων, οι οποίοι θα αποτελούν πολυλειτουργικούς χώρους για κοινωνική επαφή που προάγουν την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική έκφραση.

Θ. Υιοθετούμε την βιώσιμη αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, στην πόλη και στα χωριά, μέσω ολοκληρωμένων χωρικών πολιτικών και επενδύσεων, για την προστασία και την ανάδειξη, την προώθηση πολιτιστικών υποδομών και χώρων, καθώς και της παραδοσιακής γνώσης και των τεχνών.

Ι. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας για να μεταβεί σταδιακά σε υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω τομέων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Προωθούμε  τη διαφοροποίηση, την τεχνολογική αναβάθμιση, την καινοτομία, για την ενίσχυση των δημιουργικών τομέων, του βιώσιμου τουρισμού, των τεχνών και δραστηριοτήτων διατήρησης της κληρονομιάς, μεταξύ άλλων.

ΙΑ. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της γαλάζιας ανάπτυξης στη βάση της προστασίας του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής και της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας.

ΙΒ. Υποστηρίζουμε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, που να αφορά στην βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, με σεβασμό στην κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, για την εξασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, προσφέροντας μία ξεχωριστή τουριστική εμπειρία για τους επισκέπτες στην Ναυπακτία.

Έχουμε τη θέληση, τη γνώση, την πείρα και την αποφασιστικότητα για να τα αλλάξουμε όλα, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας!

Συνυπογράφουν την διακήρυξη:

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός στα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα και Καταστήματα ΝΠΔΔ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα, Καταστήματα ΝΠΔΔ και οι Τράπεζες τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

 Δήλωση κατάθεσης στεφάνων στο τηλέφωνο του Δήμου 26340 38646 (κ. Παναγιώτης Παπαναστασόπουλος)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ναύπακτος

Ώρα 7.30΄

·      Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου.

Ώρα 9.30΄

·      Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, του Δημάρχου, των Βουλευτών, του Δημοτικού Συμβουλίου,  των Δημοσίων Αρχών και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄ 

·      Τέλεση Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου.

Ώρα 10.20΄

·      Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φαρμάκη.
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία   της Πατρίδας.

·      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·      Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Αντώνη Μπέκο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου,

·      Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (πλατεία Φαρμάκη) από τις Πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ώρα 11.10΄

·      Παρέλαση τμημάτων από την οδό Αθηνών έως την οδό Αγελάου των οποίων θα προηγείται η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Τελετάρχες ορίζουμε τους:

1. κ.Ιωάννα Κωστή, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

2. κ.Γρηγόριο Τσιάκα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944426981 26340 22230.

Αντίρριο

Ώρα 7.30΄

·       Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς  Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ώρα 9.30΄

·       Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου των τοπικών κ.α Αρχών καθώς και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄

·  Τέλεση Δοξολογίας.

Ώρα 10.20΄

·       Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στην Πλατεία Χορμόβα.

·       Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  της Πατρίδας.

·       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·       Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

·       Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 11.00΄

·       Παρέλαση τμημάτων εντός της πλατείας Χορμόβα, των οποίων θα προηγείται  η Φιλαρμονική Αντιρρίου.

Τελετάρχη ορίζουμε την:

1. κ.Λένα Δημοπούλου, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο της Πλατείας Χορμόβα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Δάφνη Ναυπάκτου

Published

on

By

Τήν Τρίτη Κυριακή τῶν Νηστειῶν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν περικαλή Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Δάφνη Ναυπακτίας.

Τό χωριό Δάφνη βρίσκεται λίγο ἔξω ἀπό τή Ναύπακτο στά σύνορα τοῦ Νομοῦ Αἰτωλοακαρνανίας καί Φωκίδος. Ὁ Ναός τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς πού ἔκτισαν μέ ξεχωριστό μεράκι οἱ Δαφνιῶτες εἶναι καινούργιος καί ἀπό τούς μεγαλύτερους Ναούς τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Κατά τή διάρκεια τοῦ κοινωνικοῦ ἀναγνώστηκε ἀπό τόν Ἀρχιμανδρίτη π. Εἰρηναῖο Κουτσογιάννη ἱεροκήρυκα τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου ἡ ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «Περί τῶν Ἱερατικῶν Κλήσεων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος θα είναι ο «καθαρός» μισθός από 1η Απριλίου-Αλλάζει το επίδομα ανεργίας

Published

on

By

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης στον κατώτατο μισθό από τον Πρωθυπουργό, το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2023, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε τα εξής:

Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019.

585.000 εργαζόμενοι θα επωφεληθούν.

Ως σήμερα ο κατώτατος (μικτός) μισθός ήταν στα 713 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας που ανέρχεται πλέον στα 479 ευρώ.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Ειδικότερα οι μισθοί με τριετίες – για όσους τις δικαιούνται – αυξάνονται στα 858 ευρώ για όσους έχουν μία τριετία, στα 936 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και στα 1.014 ευρώ για όσους έχουν τρείς τριετίες.

Δικαίωμα τριετιών έχουν όσοι εργαζόμενοι διέθεταν την σχετική προϋπηρεσία στις 14.02.2012.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Η άρση του περιορισμού των τριετιών – για τους υπόλοιπους εργαζόμενους – θα αποφασισθεί όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%. Ήδη τον Ιανουάριο η ανεργία παρουσίασε μεγάλη μείωση στο 10,8%. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στο τέλος του έτους θα εξετασθούν οι δείκτες και θα αποφασισθεί – εφόσον ο στόχος του 10% επιτευχθεί – πότε θα αρθεί το μέτρο του περιορισμού των τριετιών.

Ωστόσο η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, φέρει – προ των πυλών – την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ