Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η Διακήρυξη του Συνδυασμού “Αλλάζουμε Πλεύση” -Ποιοι συνυπογράφουν

Published

on

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής για τον Δήμο Ναυπακτίας, δίνει ο Συνδυασμός «Αλλάζουμε Πλεύση» με υποψήφιο Δήμαρχο Ναυπακτίας τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, με την Διακήρυξη αρχών και ιδεών του Συνδυασμού, με τίτλο «Το κοινό μας Όραμα».

Τη Διακήρυξη υπογράφουν εκατόν δεκαεννέα (119) συμπολίτες μας, στηρίζοντας το όραμα μας, για έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο στις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες του και στη λειτουργία του, φέρνοντας νέες ιδέες, με σκοπό την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνησή του.

Αναλυτικά η Διακήρυξη:

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΟΡΑΜΑ

Δήμος Ναυπακτίας: Ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος για μία βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ζωή στην πόλη και στα χωριά

Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ναυπακτία, αυτόν τον ευλογημένο τόπο με την πλούσια ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η Ναυπακτία όπως συνδυάζει αρμονικά τη γεωγραφία του βουνού με τη θάλασσα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να μετουσιώσει τις ιστορικές της ρίζες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους όσους ζουν κατοικούν, δουλεύουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, εδώ, μαζί της.

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, στις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες του και στη λειτουργία του, όπου ο αστικός ιστός αναπτύσσεται μαζί με τα περιφερειακά χωριά και τους οικισμούς, στη βάση της ισόρροπης ανάπτυξης. Η Ναυπακτία δεν είναι μόνο η πόλη, αλλά η πόλη ως κύτταρο χρειάζεται να λειτουργεί ως φορέας αναζωογόνησης, καινοτομίας, ανάπτυξης και υπηρεσιών για όλη την δημοτική ενότητα, χωρίς να αποκλείει την ανάπτυξη περιφερειακών κέντρων.

Δεσμευόμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος ο Δήμος σχεδιάζει, αποφασίζει, χρηματοδοτείται και αναπτύσσεται στη βάση μίας ανοιχτής και συμπεριληπτικής διακυβέρνησης.

Υιοθετούμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, έτσι ώστε κάθε αναπτυξιακή διαδικασία και έργο να έχει σχεδιαστεί με στόχο να έχει θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, όχι μόνο για όσους και όσες ζούμε σήμερα σε αυτόν τον Δήμο αλλά και για όλους αυτούς που θα γεννηθούν και θα ζήσουν στο μέλλον.

Επιδιώκουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, επειδή η ζωή μας μπορεί να γίνει πιο εύκολη και ποιοτική αξιοποιώντας την διαθέσιμη τεχνολογία και οι υπηρεσίες του Δήμου πιο εξυπηρετικές.

Στη βάση αυτή, διεκδικούμε και σχεδιάζουμε:

  • Τη  βελτίωση των υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Την αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης και τη διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος.  
  • Τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
  • Την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση.
  • Τη διευκόλυνση της συμμετοχής της πόλης σε προγράμματα και δίκτυα διαπεριφερειακής και διευρωπαϊκής συνεργασίας, με τα οποία προωθείται η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, η ανταλλαγή της σχετικής εμπειρίας και η ανάπτυξη κοινών μεθόδων και μέσων για την αστική αναγέννηση και την αειφόρο αστική ανάπτυξη.
  • Την αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής, με χρήση νέων Τηλεματικών Υπηρεσιών / Υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης και εισαγωγή νέων τεχνολογικών εννοιών, όπως το IoTInternet of Things.

 

Α. Υιοθετούμε τη διαβούλευση με τους ανθρώπους της Ναυπακτίας, με σκοπό να ιεραρχηθούν οι ανάγκες που προϋποθέτει ένας ολοκληρωμένος και σύγχρονος σχεδιασμός για να εξυπηρετεί τη σαφήνεια των στόχων που πρέπει να θέτει. Οι παρεμβάσεις και οι αναπλάσεις στον αστικό ιστό της πόλης και στη λειτουργία των χωριών και των οικισμών, απαντούν σε ανάγκες που αξιολογούνται πάντα με κριτήρια ποιότητας ζωής και αειφορίας, ώστε να βελτιώνουν την καθημερινότητα, να οδηγούν σε ανάπτυξη και να επιβεβαιώνουν τους στόχους που θα τίθενται.

Β. Υποστηρίζουμε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα βάσει της αρχής της ισόρροπης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της συμμετοχής και του διαλόγου, μεταξύ των αρμόδιων φορέων και συλλόγων.

Γ. Υποστηρίζουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που να δημιουργεί παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία και να προϋποθέτει την στήριξη και την διασύνδεση της επιχειρηματικότητας. Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη δικτύου επιχειρηματικότητας, με τη συμμετοχή τόσο επιχειρήσεων τουρισμού όσο και επιχειρήσεων που ασχολούνται με το κομμάτι της παραγωγής και της μεταποίησης, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (εξωστρέφεια και ανάπτυξη δικτύου).

Δ. Υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους της Ναυπακτίας, τόσο στην παροχή των κατάλληλων εργαλείων για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, όσο και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη ζωή στον τόπο τους.

Ε. Υποστηρίζουμε την ίση συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Λειτουργούμε με βάση τις διεθνείς αρχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης.

ΣΤ. Υποστηρίζουμε την προώθηση του αθλητισμού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τουρνουά και αθλητικών δράσεων σε παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα αθλήματα, στον Δήμο Ναυπακτίας, με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, των ελεύθερων χώρων και του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.

Ζ. Υιοθετούμε την προώθηση σύγχρονων εργαλείων διακυβέρνησης, με την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων για την ενίσχυση της δημόσιας πληροφόρησης και επικοινωνίας, των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, που παρέχονται στο κοινό, σε όλο τον Δήμο.

Η. Υποστηρίζουμε την προώθηση ασφαλών, προσιτών σε άτομα με αναπηρίες, πράσινων και ποιοτικών δημόσιων χώρων, οι οποίοι θα αποτελούν πολυλειτουργικούς χώρους για κοινωνική επαφή που προάγουν την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική έκφραση.

Θ. Υιοθετούμε την βιώσιμη αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, στην πόλη και στα χωριά, μέσω ολοκληρωμένων χωρικών πολιτικών και επενδύσεων, για την προστασία και την ανάδειξη, την προώθηση πολιτιστικών υποδομών και χώρων, καθώς και της παραδοσιακής γνώσης και των τεχνών.

Ι. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας για να μεταβεί σταδιακά σε υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω τομέων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Προωθούμε  τη διαφοροποίηση, την τεχνολογική αναβάθμιση, την καινοτομία, για την ενίσχυση των δημιουργικών τομέων, του βιώσιμου τουρισμού, των τεχνών και δραστηριοτήτων διατήρησης της κληρονομιάς, μεταξύ άλλων.

ΙΑ. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της γαλάζιας ανάπτυξης στη βάση της προστασίας του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής και της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας.

ΙΒ. Υποστηρίζουμε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, που να αφορά στην βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, με σεβασμό στην κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, για την εξασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, προσφέροντας μία ξεχωριστή τουριστική εμπειρία για τους επισκέπτες στην Ναυπακτία.

Έχουμε τη θέληση, τη γνώση, την πείρα και την αποφασιστικότητα για να τα αλλάξουμε όλα, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας!

Συνυπογράφουν την διακήρυξη:

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ομόφωνα αντίθετη στην εκτροπή του Αχελώου η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Την ομόφωνη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκτροπής του Αχελώου εξέφρασε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποδεχόμενη την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε όλα τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που αιτιολογούν την άρνηση όλων των τοπικών φορέων για τα υπό διαβούλευση σχέδια υδάτων, και πώς αυτά συνδέονται με επιχειρούμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου.

Ειδικότερα, στις σχετικές μελέτες γίνεται αναφορά για μερική εκτροπή του Αχελώου 250 εκ.κυβικών ανά έτος προς επαναπλημμυρισμό της λεκάνης του Πηνειού, κάτι το οποίο είναι άτοπο πλέον μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, δεν λαμβάνονται υπόψιν σχετιζόμενα σχέδια όπως αυτά των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, οι περιβαλλοντικές μελέτες βρίθουν ελλείψεων τεκμηριωμένων επιστημονικών στοιχείων και επίσης, αποδεικνύεται το μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος και για τις δύο περιοχές, Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλία.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Δημητρογιάννη και την επιχειρηματολογία του, τονίζοντας και αυτά με τη σειρά τους την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια μερικής ή ολικής εκτροπής του Αχελώου, και ιδίως όταν η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πολλές φορές κατά των έργων της εκτροπής.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία απασχόλησαν ακόμη ζητήματα ανάπτυξης και υποδομών, ήταν η τελευταία για την αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

 Αυξάνονται τα Διόδια κατά 7,6% από το 2024

Published

on

By

Αύξηση των διοδίων κατά 7,6% από το νέο έτος συμφώνησαν το υπουργείο Υποδομών και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων, ύστερα από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων.

Πριν από λίγες ημέρες οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε συμφωνία και έτσι οι παραχωρησιούχοι πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ενημερώσουν και τυπικά το υπουργείο Υποδομών (όπως οφείλουν από τις συμβάσεις παραχώρησης) για το ύψος της αύξησης που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η αύξηση 7,63%, σημαίνει ότι η διαδρομή ενός Ι.Χ. από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα κοστίζει 33,75 ευρώ (έναντι 31,35 ευρώ), η διαδρομή Αθήνα – Ιωάννινα (μέσω γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) διαμορφώνεται στα 41,15 ευρώ (έναντι 38,25 ευρώ), η διαδρομή Αθήνα – Πάτρα στα 12,70 ευρώ (έναντι 11,80 ευρώ) και η διαδρομή Αθήνα – Καλαμάτα στα 15 ευρώ (έναντι 13,95 ευρώ σήμερα).

Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές, καθώς το ύψος του διοδίου σε κάθε σταθμό στρογγυλοποιείται (συνήθως προς τα κάτω). Σε κάθε περίπτωση, οι νέες τιμές ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου από τους παραχωρησιούχους (Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα, Γέφυρα Α.Ε.).

Οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022 –που ήταν 12%–, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63% (απομένει να φανεί εάν το ποσό θα στρογγυλοποιηθεί).

Όσο για το υπόλοιπο 6%, οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν να «απορροφήσουν» ένα μικρό μέρος (το 2%) και το υπόλοιπο να επιβαρύνει τα διόδια του 2025 και του 2026 (θα προστίθεται 2% κάθε έτος στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Και… λίμνη!

Published

on

By

Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια στον αναπλασμένο δημοτικό χώρο στην Βαριά και παραδόθηκε ένας πραγματικά λειτουργικός και όμορφος χώρος αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, εκεί που πρώτα υπήρχαν σκουπίδια και παραβατικότητα.

Εκτός από την παιδικά χαρά, τα όργανα γυμναστικής, τα γήπεδα beach volley, τα κιόσκια και τα παγκάκια φόρτισης, ο  χώρος  θα διαθέτει και μικρή λιμνούλα, όταν βρέχει.  Η κακοτεχνία είναι εμφανής και ελπίζουμε να είναι και η μοναδική.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ