«Όλες οι έως τώρα δημοτικές αρχές είχαν στόχο να παρουσιάσουν και να προβάλουν το έργο τους και το πρόγραμμά τους με όλους τους δυνατούς τρόπους και φυσικά μέσα από τις συνεδριάσεις του ΔΣ. Τα δυο πάγια σημαντικότερα θέματα που συζητά το ΔΣ είναι ο προϋπολογισμός με το τεχνικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς και ό απολογισμός της προηγούμενης, στις συνεδριάσεις των οποίων συμμετέχουν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων με δικαίωμα ψήφου μάλιστα στο τεχνικό πρόγραμμα.
Όλοι είχαν κάτι να παρουσιάσουν και να θέσουν σε διάλογο και κριτική, κανένας δεν διανοήθηκε έως τώρα να κρυφτεί πίσω από κλειστά μικρόφωνα και μεθοδεύσεις φίμωσης της αντιπολίτευσης όπως έγινε στο πρόσφατο συμβούλιο από το οποίο αναγκαστήκαμε τελικά να αποχωρήσουμε μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που ακολούθησε ο πρόεδρος του σώματος καθ υπόδειξη του δημάρχου.
Μόνη δημοτική αρχή που φοβάται να εκτεθεί στον διάλογο και την κοινωνία είναι η σημερινή του κ. Γκίζα μη διστάζοντας να απαξιώνει συστηματικά το ΔΣ νομίζοντας ότι η κοινωνία δεν βλέπει την ανυπαρξία τους στην καθημερινότητα, στα έργα, στο σχεδιασμό και παντού, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έτσι εκτίθεται περισσότερο στα μάτια του κόσμου.
Αναφερόμενοι τώρα στην ουσία του ζητήματος να πούμε το τεχνικό πρόγραμμα που έφερε η δημοτική αρχή προς συζήτηση φτάνει στο ύψος των 34ων εκατομμύριων ευρώ. Το ποσό των 27 εκατομμυρίων ευρώ είναι από συνεχιζόμενα έργα που παρέλαβε η νυν δημοτική από την παράταξή μας, την Ενωτική Πρωτοβουλία και τον Τάκη Λουκόπουλο.
Ένα άλλο ποσό 4ων εκατομμυρίων ευρώ είναι διασφαλισμένα χρήματα από την ετήσια ΣΑΤΑ τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ορεινότητα και τα εναπομείναντα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που αφορά την σημερινή δημοτική παρατηρώντας μάλιστα ότι δεν περιλαμβάνεται κανένα νέο έργο στις δημοτικές ενότητες Αντιρρίου, Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλλήνης, και Χάλκειας.
Επομένως μετά από αυτά το πρώτο που αναμένουμε είναι να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία τα έργα που παραδώσαμε καθώς και νέα. Δεν είναι όμως το αισιόδοξο σενάριο καθότι εμβληματικά και αναγκαία έργα όπως, το τουριστικό καταφύγιο, το Ξενία και η ανάπλαση του κέντρου (για την απαλλαγή μεταξύ των άλλων από τον αμίαντο και τα λύματα στη θάλασσα), είτε αποτάσσονται, είτε ακυρώνονται και δεν ολοκληρώνονται.
Το δεύτερο επίσης που θα ανέμενε κάποιος θα ήταν να αναζητηθούν νέοι πόροι. Αυτό όμως που συμβαίνει έως τώρα και επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση, είναι ότι σε μια περίοδο που εκατομμύρια ευρώ δεν απορροφώνται η σημερινή δημοτική αρχή είναι ουραγός σε διασφάλιση χρημάτων από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, στο σύνολο των 19 δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Τέλος επειδή αυτός ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά ο τελευταίος πριν τις δημοτικές εκλογές (ο επόμενος θα αφορά την χρονιά των εκλογών) μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε δυστυχώς ότι η Δημοτική αρχή Γκίζα απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει βασικά έργα και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Θα μείνει όμως στην ιστορία η αλαζονεία, ο διχασμός, η αμετροέπεια που άσκησαν την εξουσία, χωρίς σχέδιο και όραμα, καθώς και οι υπόγειες διαδρομές αυτών των ανθρώπων που παρά τις καλές προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν, στέρησαν την ευκαιρία στην Ναυπακτία να αποφύγει την στασιμότητα και να πάει μπροστά».
Η κοινωνία, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολουθεί τα συνέδρια των κομμάτων.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σ’ αυτά, η πολιτική ακτινοβολία που εκπέμπουν, έχει τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, στις άλλες Παρατάξεις.
Μ’ αυτές τις συνθήκες η προσοχή της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, ήταν στραμμένη στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ 27. 28. 29/03/2026.
Πριν αρχίσει ο προσυνεδριακός διάλογος, είδαν το φως της δημοσιότητας, από επίδοξους μελλοντικούς αρχηγούς φτωχές, και άκαιρες απόψεις.
Δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε καμία περίπτωση συνεργασία με τη ΝΔ, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών.
Ένα θέμα εκτός χρονικού ορίζοντα και άκομψό που αντί να λύνει προβλήματα, καλλιεργούσε καινούργια.
Φαινόταν δηλαδή πρώτη θέση της ΝΔ ή η αντίστοιχη δεύτερη.
Και αυτό συνέβαινε, όταν ο Πρόεδρος του Κινήματος απέκλειε οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ.
Ζητούσε μάλιστα νίκη, έστω και με μία ψήφου παραπάνω, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι αυτοδύναμο.
Αυτή η θολή προσυνεδριακή ατμόσφαιρα που σκόπιμα υπερτονιζόταν από κύκλους, εντός και εκτός της Παράταξης, λίγες μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου αμβλύνθηκε.
Πρυτάνευσε πνεύμα πλήρους πολιτικής ενότητας.
Το Συνέδριο, όχι μόνο από τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη αλλά και από την κοινωνία γενικά, πλήρες, εξαιρετικό και εποικοδομητικό, έτυχε ευμενούς απήχησης.
Παρουσιάστηκε και έγινε αποδεκτό ένα ξάστερο πλαίσιο αρχών και προτεραιοτήτων, ένα πλήρες και ολοκληρωμένο φιλολαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Οπωσδήποτε σημαντικό γεγονός αποτελεί η ανάδειξη μεγάλου αριθμού στελεχών, ικανών και έτοιμων ν’ αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική πολιτική, αναδείχτηκαν με σαφήνεια και πειστικότητα.
Δείχνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ όχι μόνο μπορεί αλλά και θέλει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτικών στο κράτος.
Μίλησε με καθαρούς όρους στην κοινωνία γιατί η ενότητα που σφυρηλατήθηκε, έδιωξε το άγχος που μέχρι την παραμονή του Συνεδρίου προβαλλόταν.
Αγκαλιάζει με το πρόγραμμά του όλες τις γενιές με δίκαιη αντιμετώπιση
Ξεχώρισε το ενδιαφέρον για τη νέα γενιά, σ’ όλες τις φάσεις της πορείας της.
Δεν μπορώ να μην επισημάνω τη μεστή περιεχομένου πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Νίκου ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ.
Αποδείχτηκε ότι η Παράταξη έχει αρχηγό και εν δυνάμει υποψήφιο Πρωθυπουργό.
Είναι ο κατάλληλος και μοναδικός αρχηγός κόμματος που δύναται, χωρίς χρονοτριβή, να ενώσει και ν’ ανασυγκροτήσει την διάσπαρτη Δημοκρατική Παράταξη.
Με δύο λόγια. Το Συνέδριο διεξήχθη στο ύψος των περιστάσεων με υπευθυνότητα.
Το Συνέδριο τελείωσε, άφησε το στίγμα του.
Η φθορά της κυβέρνησης είναι ορατή.
Για να επιτύχει τους στόχους του απαιτείται οργάνωση, από τη βάση ως την κορυφή, επικοινωνιακή πειθαρχία και ευδιάκριτο ύφος με τις άλλες Παρατάξεις.
Έχω φυσική περιέργεια για τον άνθρωπο, το πώς νιώθει, σκέφτεται και δρα. Παρόλο που έχω διδακτορικό και παραλίγο να γίνω καθηγήτρια πανεπιστημίου, στο σχολείο ήμουν λίγο ανάποδη. Χάζευα, βαριόμουν και κοιτούσα έξω από το παράθυρο την ώρα της παράδοσης ακούγοντας μόνο ό,τι με ενδιέφερε.
Ως παιδί, ήθελα να βρίσκω πώς και για ποιο λόγο έγινε το κάθε τι που μου τραβούσε την προσοχή. Σαν ιστορία που θα μπορούσα να διηγηθώ με αρχή, μέση και τέλος. Ήθελα να ενώνω τα κομμάτια του παζλ κάθε εμπειρίας και κάθε ανθρώπου που συναντούσα. Και όσα δεν μπορούσα να βρω, τα φανταζόμουν, επειδή, όπως είπαμε, σκοπός μου ήταν να φτιάξω την ιστορία. Μου άρεσε επίσης να αμφισβητώ ό,τι άκουγα και να σκέφτομαι με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσε να γίνει.
Όταν μπήκα στην εφηβεία τα έκανα αυτά με ελάχιστη τεχνολογία – το ίντερνετ τότε ήταν ακόμα dial up. Τότε το έβλεπα ως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Περίμενα με ενθουσιασμό να συνδεθεί το ίντερνετ και να φορτώσει η σελίδα. Τώρα που το ίντερνετ είναι εξαιρετικα πιο γρήγορο και δυνατό και η τεχνητή νοημοσύνη σκέφτεται, υπολογίζει και αποφασίζει για εμάς, φαίνεται ο άνθρωπος να γίνεται όλο και λιγότερο ευέλικτος. Δε χρειάζεται όμως να είναι έτσι.
Η τεχνολογία γεννήθηκε από τότε που άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τα πρώτα του εργαλεία για τροφή, στέγη και προστασία. Κρίσιμο σημείο καμπής στην ιστορία της τεχνολογίας είναι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (περίπου από το 2010 μέχρι σήμερα), με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης. Η αυτοματοποίηση δεν είναι πια εργαλείο υποστήριξης αλλά παράγοντας σκέψης και δράσης. Ακούγονται δυστοπικές προβλέψεις για την αντικατάσταση του ανθρώπου από το ΑΙ.
Όταν ήμουν μικρή μιλούσαμε για έξυπνους ανθρώπους, τώρα μιλάμε για έξυπνες πόλεις, έξυπνα σπίτια, έξυπνα αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα, οι νεότερες γενιές θέλουν πλέον να σπάσουν ό,τι στεγανό υπάρχει. Σε αυτή την αντίδραση των νέων υπάρχει ανάγκη για έκφραση και δημιουργικότητα.
Στο σήμερα, την εύρεση εναλλακτικών, την αλχημεία και τη δημιουργία παζλ τα κάνω επαγγελματικά. Στην πορεία έμαθα ότι αυτό λέγεται επίλυση προβλημάτων, διαχείριση έργων, διαδικασιών και ομάδων, και συγγραφή. Χρησιμοποιώ ΑΙ για να εξυπηρετώ την αλχημεία μου, την ανάγκη μου να ενώνω κομμάτια και για να διαχειρίζομαι μεγάλο όγκο πληροφορίας. Όταν θέλω να σκεφτώ δημιουργικά και ελεύθερα, δεν το χρησιμοποιώ καθόλου. Όπως τώρα που γράφω αυτή εδώ τη στήλη.
Είναι αλήθεια πώς στην εποχή του ΑΙ ικανότητες όπως η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα στην αλλαγή αποκτούν μεγαλύτερο βάρος από τη γνώση αυτή καθέ αυτή. Και τώρα περισσότερο από ποτέ σε έναν άγριο κόσμο που αλλάζει συνεχώς, οι ικανότητες αυτές όπως και διάφορες άλλες χρειάζεται να καλλιεργηθούν και να βγουν στο φως. Η πίστη μου στις ικανότητες του ανθρώπου με οδήγησε να ξεκινήσω αυτή εδώ τη στήλη.
Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες και γνώσεις μου για το πώς μπορούμε οι άνθρωποι να ανακαλύψουμε τις ατομικές μας ικανότητες και νόημα για να ισορροπήσουμε στις αλλαγές που φέρνουν θέματα όπως η τεχνολογία, η περιβαλλοντική κρίση, η πολιτικο-οικονομική αστάθεια και τα social media.
“Ανησυχία έχει προκύψει στη Φιλαρμονική Ναυπάκτου σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη συνταξιοδότηση του αρχιμουσικού Δημητρίου Αμπατζή, ύστερα από πολυετή πολιτιστική προσφορά στην πόλη μας.
Ο Δήμος Ναυπακτίας, όπως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δεν έχουν απαντήσει τι πρόκειται να γίνει με την αντικατάσταση του μαέστρου, καθώς και με την αναβάθμιση της Φιλαρμονικής, όπως πολλάκις έχουν δεσμευτεί απέναντι στα μέλη της αλλά και στον ίδιο τον μαέστρο.
Η υποχρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, καθώς και η κακή διαχείριση από τον Δήμο, οδηγούν για πρώτη φορά, μετά από εβδομήντα χρόνια, τη Φιλαρμονική στο να σωπάσει, με συνέπεια η μοναδική δωρεάν πολιτιστική διέξοδος για παιδιά και νέους να υπαχθεί και αυτή στους νόμους της αγοράς.
Η Ναύπακτος είναι συνδεδεμένη με τη Φιλαρμονική της και αυτό, για εμάς, δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Με λύπη διαπιστώσαμε ότι, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η Φιλαρμονική απουσίαζε, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό κενό και οδηγώντας σε υποβάθμιση της εκδήλωσης. Θέλουμε να γνωρίζουμε πώς φαντάζεται η δημοτική αρχή το μέλλον των εκδηλώσεων της πόλης: μια πόλη χωρίς Φιλαρμονική τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία η περιοχή μας βρίθει από κόσμο, ή χωρίς τα κάλαντα των Χριστουγέννων ή τις υπέροχες συναυλίες του καλοκαιριού;
Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τη Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου και απαιτεί ξεκάθαρες απαντήσεις για το μέλλον της, χωρίς εκπτώσεις και μπαλώματα, χωρίς την υποβάθμιση του δωρεάν πολιτιστικού αγαθού που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες.”