Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Και τρίτη δόση ενίσχυσης των δήμων για τον κορωνοϊό

Published

on

Άμεσα βγαίνει νέα οριζόντια επιχορήγηση των Δήμων για τις απώλειες και τα έξοδα που είχαν λόγω κορωνοϊού ύψους 60 εκατομμυρίων και θα υπάρξει και τρίτη δόση, όμως σε αυτήν θα τηρηθεί η διάταξη του νόμου που προβλέπει την ενίσχυση βάση των στοιχείων που θα συλλέξει το Οικονομικό Παρατηρητήριο για κάθε δήμο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος παρενέβει εκτάκτως στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, έχει κάνει ήδη αίτημα και εντός των ημερών περιμένει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για την αποδέσμευση ποσού 60 εκατομμυρίων ευρώ, ως δεύτερη δόση για την ενίσχυση των δήμων έτσι ώστε να καλύψουν: είτε τα έκτακτα έξοδα που τους προέκυψαν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, είτε τις απώλειες που είχαν από τέλη λόγω των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων κλπ.

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος αλλά στην συνέχεια και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου, θα υπάρξει και τρίτη δόση αλλά αυτήν την φορά σύμφωνα με τα αποδεδειγμένα στοιχεία που θα συλλέξει για κάθε δήμο ξεχωριστά το Οικονομικό Παρατηρητήριο.
Ετσι θα συμπληρωθούν περίπου όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου τα 200 εκατομμύρια όπως αρχικά διεκδικούσε με τις δύο μηνιαίες δόσεις 106 +106 των ΚΑΠ η ΚΕΔΕ.

Όπως επισημάνθηκε αρκετοί είναι οι δήμοι που δεν έχουν καταθέσει ακόμη στο Οικονομικό Παρατηρητήριο τον τριμηνιαίο απολογισμό τους, σύμφωνα με την υποχρέωσή τους, ενώ οι μεγάλες απώλειες προκύπτουν για τους περισσότερους από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και από τις τουριστικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν ακόμη να υπολογιστούν οι πραγματικές ζημιές κάθε δήμου.
Από την άλλη ήδη έχει παρουσιαστεί ένα τεράστιο έλλειμμα στα ταμεία των δήμων.

Οι απώλειες της τρίτης δόσης θα υπολογιστούν βάση των διαφορών κυρίως που θα προκύψουν από την χρήση του 2019.

Αρκετοί δήμαρχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους σωστούς υπολογισμούς των απωλειών καθώς όπως ανέφερε ο κ. Πελετίδης (Δήμαρχος Πατρέων) υπάρχουν πολλά επιπρόσθετα έξοδα που δημιουργήθηκαν όπως στα κοινωνικά παντοπωλεία που δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Άλλο ένα μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι και το θέμα των σχολικών καθαριστριών/τών  καθώς αυτές/αυτοί τώρα αποκτούν σχέση εργασίας με τους δήμους, με ασφαλιστικές εισφορές, δικαίωμα αδειών κλπ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι σχολικές καθαρίστριες θα συμπεριληφθούν στα έξοδα του οικονομικού Παρατηρητηρίου και που θα καταλογιστεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την πρόσληψή τους.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Δεν ξεχνώ …. (της Χριστίνας Καρρά)

Published

on

By

 

“Στέκομαι όρθια για ώρες στην ανοιχτή πόρτα του σπιτιού μας με ένα βλέμμα που  του έχει τραβήξει την προσοχή μια κόκκινη φανέλα από την απέναντι μπουγάδα της γειτόνισσας. Μένω ασάλευτη κι ας έχουν μουδιάσει οι γάμπες μου .Σκουπίζω  βιαστικά δυό δάκρυα ,άτιμοι κόκκοι στεναχώριας, αιώνια  κατάλοιπα της  απέραντης θλίψης μου.

Μια τέτοια φανέλα φορούσες τότε που πριν από πολλά χρόνια γύρισες ολόβρεχτος από τα μπουγέλα την τελευταία μέρα των μαθημάτων . Ακόμη θυμάμαι το ευτυχισμένο πρόσωπό σου όταν μου έλεγες πόσο πολύ έβρεξες το  κορίτσι που σου άρεσε.

Μια τέτοια φανέλα φορούσες μέσα από το πουλόβερ σου το απόγευμα που μου  απήγγειλες εκείνο το δύσκολο ποίημα για την σχολική γιορτή. Μαρτύριο το χαρακτήρισες , είναι τιμή σου είπα.

Μια τέτοια φορούσες όταν μου έδωσες ένα σκαστό φιλί ,ύστερα από πολύ καιρό  μπροστά στους   φίλους σου λέγοντάς μου : “Γεια σου ρε μάνα με τα ωραία γεμιστά σου !”

Μια τέτοια φορούσες όταν ο χρόνος τελείωσε ,όταν οι δείκτες κόλλησαν μια για πάντα στο ίδιο           σημείο. Το αίμα σου είχε απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του υφάσματος ενώνοντας την βαθιά δική του απόχρωση με την ελαφρώς θαμπή του ρούχου .

Δεν ξέρω σε ποιο βαγόνι ήσουν ,δεν ξέρω σε ποια ψυχολογική κατάσταση  βρισκόσουν πριν συμβεί το μοιραίο ,δεν ξέρω αν έσφιγγες το μαξιλάρι που συνήθιζες να παίρνεις μαζί όταν ταξίδευες με το        τρένο. Άλλωστε τι σημασία έχει ;

Νιώθω να μην ανήκω πια σε τούτον τον κόσμο και στο δικό σου που σε πήγαν με τόσο βίαιο τρόπο οι εφιάλτες με καλούν να εισβάλλω. Ανίκανος στάθηκε για μένα  ο Θεός εκείνη την μέρα να σε              προστατέψει, βλάσφημη εγώ που το ξεστομίζω.

Μου λείπεις γιε μου …κατάρτι δίχως πανιά είμαι πλέον …σε αγαπώ …

Για κάθε μαμά που θρήνησε το βλαστάρι της …

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ #tempi”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Άθληση για Όλους»: Ξεκινούν στις 4 Μαρτίου τα Προγράμματα σε Ναύπακτο και Αντίρριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι ξεκινούν στις 4 Μαρτίου 2024, σε Ναύπακτο και Αντίρριο, τα Προγράμματα «Άθληση για Όλους», που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Στόχος των Προγραμμάτων είναι η  βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η δημιουργία αθλητικής συνείδησης, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η ανάπτυξη αθλημάτων, η αναψυχή και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα:

Μεντζά Κονδύλω: 6937015079

Μελίστα Δήμητρα: 6946710466

Βέλκοβα Νίνα: 6999430569

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κάλεσμα στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου από το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

By

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Αιτωλοακαρνανίας καλεί όλα τα μέλη σε συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική  Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, που κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

«Τα ΚΕΡΔΗ τους ή οι ΖΩΕΣ μας»

Απεργούμε και απαιτούμε να μπει φραγμός στη πολιτική  που:

πετσοκόβει  τους μισθούς μας,

τσαλαπατά τα δικαιώματά μας,

 ιδιωτικοποιεί  τις υπηρεσίες ,

 ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών συνεχίζει την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων.

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις 10% και όχι την κοροϊδία του 1,5 ευρώ την ημέρα, απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Η απεργία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στην Απεργία!

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΑΟΥΣΑΝΗ ΒΑΣΩ                                                       ΜΑΛΑΤΟΥ ΣΟΦΗ  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ