ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταργείται εισφορά των Δήμων και Περιφερειών στις Τράπεζες για Δάνεια
Published
7 μήνες agoon

Ένα χρόνιο ζήτημα που έχει απασχολήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιλύεται με το άρθρο 26 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 12 Ιουνίου.
Με το συγκεκριμένο άρθρο καταργείται η επιβολή εισφοράς του αρ.1 του ν.128/1975 σε όλα τα δάνεια, τις πάσης φύσης χορηγήσεις και τα υπόλοιπα δανείων ή πιστώσεων από πιστωτικά ιδρύματα προς Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ αυτών, εφόσον τα τελευταία δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Από την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς επέρχεται, όπως σημειώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης επί των προϋπολογισμών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Για να γίνει κατανοητή η νομοθετική παρέμβαση, ακολουθεί μια συνοπτική επεξήγηση του ζητήματος που τώρα επιλύεται:
Σύμφωνα με το αρ.177 του Κώδικα Δήμων& Κοινοτήτων (ν.3463/2006), οι συμβάσεις για τη συνομολόγηση δανείων προς Δήμους δεν επιβαρύνονται με τέλη και δικαιώματα υπέρ τρίτων. Αντίστοιχη διάταξη ήταν αυτή του αρ.96 στο π.δ. 30/1996 για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Ωστόσο, τα πιστωτικά ιδρύματα επέβαλαν την εισφορά, ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε κρίνει με την με αρ. 239/1999 Γνωμοδότησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ότι τα δάνεια των Δήμων επιβαρύνονται με την εισφορά του ν.128/1975, καθώς η επέκταση των προνομίων του Δημοσίου στους Δήμους (αρ.304π.δ. 410/1995) δεν περιλαμβάνει και τα οικονομικά προνόμια.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υπ’ αρ. 2732/2010 Απόφαση του VI Τμήματός του, έκρινε ότι οι Δήμοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς του ν.128/1975, θεωρώντας τη σχετική δαπάνη μη νόμιμη. Η θέση αυτή τηρείται μέχρι σήμερα και ο σχετικός όρος επιβολής της ανωτέρω εισφοράς, ακυρώνεται.
Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά μόνο εξυπηρετούμενα δάνεια.
Για λόγους σωστού υπολογισμού, η έναρξη ισχύος της διάταξης θα αρχίσει την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος του νόμου. Για το λόγο αυτό, η παρ.4 του αρ.47 του Νομοσχεδίου ορίζει ότι «η ισχύς του άρθρου 26 αρχίζει την πρώτη μέρα του μήνα που έπεται της δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ, με 20 ευρώ τον χρόνο.
Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας
You may like

Η κουλτούρα της οργάνωσης και του σχεδιασμού δεν χαρακτηρίζει εν γένει το κράτος μας, επομένως και τον καθένα από εμάς, ως αναπόσπαστο κομμάτι του. Η έλλειψη τάξης και οργάνωσης του χώρου αποτελεί ίσως ένα από τα πιο ενδεικτικά και διαχρονικά παραδείγματα.
Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, παρόλο που από πολλούς θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως ένα αποκλειστικά και μόνο τεχνοκρατικό θέμα, αφορά δηλαδή μόνο όσους έχουν ειδικές γνώσεις, στην πραγματικότητα είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, αφού αφορά την καθημερινή ζωή όλων μας, αφορά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, αφορά το μέλλον των παιδιών μας, αφορά την ποιότητα ζωής που θέλουμε να έχουμε.
Η ύπαρξη ενός σωστού πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης ενός τόπου. Αποτελεί λοιπόν έννοια αυτονόητη για κάθε οργανωμένη και αναπτυγμένη κοινωνία. Δυστυχώς όμως για την Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο ζητούμενο αλλά «γάγγραινα».
Έχει επικρατήσει και καθιερωθεί η λογική του «ας το κάνουμε τώρα όπου να΄ναι και όπως να΄ναι, κι αργότερα το διορθώνουμε». Η ολέθρια διαπίστωση όμως, η οποία έρχεται πάντοτε «κατόπιν εορτής», είναι ότι τα πολεοδομικά και χωροταξικά σφάλματα, τις περισσότερες φορές είναι μη αναστρέψιμα. Η πολεοδομική και χωροταξική αναρχία αποτελεί ένα δεδομένο, που δεν είναι απλά και μόνο ένα «έγκλημα» που αφορά κάθε φορά το παρόν, αλλά ένα «έγκλημα» που καταστρέφει το μέλλον του τόπου μας και την ποιότητα ζωής όλων μας.
Πρόκειται για ένα διαχρονικό «πολιτικό έγκλημα» που διαπράττεται με ευρεία συναίνεση, αφού έχει καλλιεργηθεί και επικρατήσει η λογική του «κάνω ό,τι θέλω, όπου θέλω, αφού κάπου θα βρω την άκρη και τα μέσα». Εξάλλου οι «φωτογραφικές» νομοθετικές πράξεις και ρυθμίσεις επιτρέπονται, ενεργοποιούνται και αξιοποιούνται με τις ανάλογες πιέσεις.
Έτσι σχεδόν κανείς δεν ενοχλείται ούτε ασχολείται με τα αποπνικτικά αστικά τοπία, με την άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση, με τα μπαζωμένα ρέματα, με τις οχλούσες δράσεις εντός οικισμών, με τα μπαζωμένα ή μη οριοθετημένα ρέματα, με τους χτισμένους αιγιαλούς κ.λ.π, κ.λπ., και άλλα τέτοια πολλά. Κι όταν έρχονται στο προσκήνιο πολεοδομικά εγκλήματα τύπου Μάτι, Μάνδρας κ.λπ. αναζητούνται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για μια νέα «δίκη των έξι».
Και παρά τις εξαγγελίες των κρατούντων για το τέλος της πολεοδομικής αναρχίας , το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας εξακολουθεί να μη διαθέτει οποιασδήποτε μορφής κανόνες, με αποτέλεσμα η οικιστική ανάπτυξη και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες να αναπτύσσονται άναρχα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ποσοστό των δήμων που διαθέτουν γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ή Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης – ΣΧΟΟΑΠ) από 16% το 2014 ανέβηκε μόλις κατά 3 μονάδες, στο 19% το 2018.
Ίσως τα στοιχεία αυτά να αποτελούν παρηγοριά στους δημότες των πρώην Δήμων Ναυπάκτου και Αντιρρίου αλλά και όλης εν γένει της Ναυπακτίας. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει το τεράστιο κόστος, οικονομικό και κοινωνικό, που έχει επιφέρει η μη ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού όλες αυτές τις δεκαετίες. Και για όσους εμφανίζονται αισιόδοξοι μάλλον θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι, γιατί οι πολεοδομικές εκκρεμότητες στη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία είναι τόσο πολλές και τόσο δισεπίλυτες που θα πάρουν ακόμα πολλές δεκαετίες, για να μπουν σε τάξη.
Εξάλλου μέχρι στιγμής οι προτεραιότητες των τοπικών αρχόντων εστιάζονται σε έργα κυρίως «βιτρίνας», αφού αυτά ανοίγουν το δρόμο για τις επόμενες εκλογές. Οι κλειστοί δρόμοι και οι δεσμευμένοι κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως δεν οδηγούν γρήγορα και με ασφάλεια στην κάλπη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση Τσουκαλά και Παπαίωαννίδη με τον Σπήλιο Λιβανό
Published
1 ημέρα agoon
22/01/2021

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις κυκλοφορεί το 154 ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.
Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:
# Γ.Π.Σ «όχημα» για το μέλλον :
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο(ΓΠΣ) είναι ένα απολύτως συγκεκριμένο Χωροταξικό Σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις Πολεοδομικές Χρήσεις. Αφορά το σύνολο της έκτασης του Καποδιστριακού Δήμου Ναυπάκτου και στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω του προσδιορισμού και της χωροθέτησης των αναγκαίων λειτουργιών και χρήσεων γης. Διαβάστε τις δηλώσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ναυπακτίας για το ΓΠΣ…
# Ζητείται λύση με τα δεσμευμένα από τους Δήμους ακίνητα:
Σε όλη τη χώρα έχουν δεσμεύσει από τους Δήμους επί δεκαετίες, πολλές χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, χωρίς πραγματική πρόθεση και δυνατότητα για την υλοποίησή τους. Και χωρίς ποτέ πράγματι να αίρονται οι δεσμεύσεις αυτές σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα…
# 12 σημαντικές αλλαγές για τα ακίνητα το 2021 :
Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προωθείται σειρά από νέα πολεοδομικά και άλλα ψηφιακά εργαλεία, ενώ από την ψήφιση του νέου πολεοδομικού νόμου τίθενται άμεσα σε ισχύ σημαντικές αλλαγές, που αφορούν…
# Πρόταση από τον Δήμο για ψηφιακά εργαλεία, στο «Αντώνης Τρίτσης» :
Η ολοκληρωμένη δράση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον Δήμο θα περιέχει Εφαρμογές – Συστήματα οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες χωρίς χρέωση και θα διευκολύνουν τους πολίτες σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτικής προστασίας, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας…
# Από Φεβρουάριο εμβολιασμοί και στο Κ.Υ. Ναυπάκτου:
Πανέτοιμο είναι το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου για τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά του COVID-19, καθώς συμπεριλαμβάνεται στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την χώρα…
# «Εν τάξει» η πολεοδομική αναρχία (κύριο άρθρο) :
Παρά τις εξαγγελίες των κρατούντων για το τέλος της πολεοδομικής αναρχίας , το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας εξακολουθεί να μη διαθέτει οποιασδήποτε μορφής κανόνες, με αποτέλεσμα η οικιστική ανάπτυξη και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες να αναπτύσσονται άναρχα…
# Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας δημιουργεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
Στόχος της δράσης είναι η αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας ως προς την παρακολούθηση και τη διάγνωση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος, για τον σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων στην αγορά εργασίας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερώτηση Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για τους κτηνοτρόφους της Αιτωλ/νίας

«Εν τάξει» η πολεοδομική αναρχία

Υποχρεωτική στείρωση με επιδότηση για τα κατοικίδια

Aνοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου – Τι ισχύει για ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΟΠΑΠ, κυνήγι-ψάρεμα

Συνάντηση Τσουκαλά και Παπαίωαννίδη με τον Σπήλιο Λιβανό

Αντικατάσταση δικτύου άρδευσης δύο πλατειών στον Γαλατά



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
-
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ3 έτη ago
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
Τα νέα δεδομένα για τα Πολεοδομικά της Ναυπάκτου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 έτη ago
Μάντρα τέλος;
-
ΡΕΠΟΡΤΑΖ1 έτος ago
Από τα μαθητικά θρανία στα αμφιθέατρα
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
Επικίνδυνη εγκατάλειψη…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago
Χόρεψαν με την ψυχή τους!
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago
«Έφυγε» ο Κώστας Κωτούλας…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
«Τίτλοι τέλους» για το τμήμα ΤΕΙ της Ναυπάκτου