Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυκλοφοριακός βραχνάς

Published

on

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταδεικνύεται όλο και περισσότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης της Ναυπάκτου, καθώς λόγω της έλευσης επισκεπτών αυξάνεται και ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν ή διέρχονται μέσα από τους οδικούς άξονες της πόλης.

Διαχρονικά το κυκλοφοριακό πλαίσιο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται μέχρι σήμερα  το    πολεοδομικό συγκρότημα της Ναυπάκτου αποτελεί «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες»  για να το οργανώσει ο όποιος συγκοινωνιολόγος ή  όποια αρμόδια αρχή.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες νοοτροπίες πεζών και εποχούμενων…

Ένα από τα ελλείμματα είναι ξεκάθαρα η μη ύπαρξη  Δημοτικής Αστυνομίας – που να λειτουργεί σωστά, σε ένα πλαίσιο δράσης και συνεργασίας με την   Τροχαία και  το Λιμενικό, γεγονός που ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα όποιων ενεργειών και πρωτοβουλιών για την άμβλυνση τουλάχιστον του προβλήματος.

Δυστυχώς η όποια διαχρονική συνεργασία με τους επιστημονικούς Φορείς της πόλης για άμεσους,    μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και ενέργειες γύρω από την προσβασιμότητα και το κυκλοφοριακό, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Μην ξεχάσουμε πως υπάρχει και ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας – ΣΒΑΚ που ενώ έχει παραληφθεί ως μελέτη, παραμένει στα συρτάρια και κανείς  δεν ασχολείται με αυτό.

Μέσα από ένα εργαλείο ΣΒΑΚ, σωστά δομημένου, τουλάχιστον θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια αυτονόητα, όπως τοπικές βελτιώσεις σε διασταυρώσεις και κόμβους, οργάνωση των κανόνων φορτοεκφορτώσεων, μονοδρομήσεις σε συνοικίες κλπ.

Έχουμε αναφερθεί πολλές κατά το παρελθόν πως το κυκλοφοριακό συνδέεται άμεσα και με τους χώρους στάθμευσης, οι οποίοι ανέκαθεν βρίσκονταν σε έλλειψη συμβάλλοντας στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και λειτουργώντας ως τροχοπέδη για τον όποιο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του αστικού ιστού και αναζωογόνησης της τοπικής  αγοράς.

Πρόσκαιρες λύσεις έχουν δοθεί, καθώς προστέθηκαν μισθωμένοι χώροι  στάθμευσης στην ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή που καλύπτει από την πλατεία   Πια  ως την  πλατεία  Κεφαλόβρυσου.  Επίσης αξιοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης και η περιοχή στο ΕΠΑΛ, κάτι που είχε προταθεί και σε   κυκλοφοριακή μελέτη που είχε εκπονηθεί από το   δήμο τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας μια σημαντική ανάσα.

Στη σημερινή δημοτική περίοδο διαμορφώθηκε πρόχειρα ο χώρος κοντά στην Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να μπορούν να σταθμεύουν  αυτοκίνητα.

Ωστόσο, οι λύσεις αυτές είναι και θα πρέπει να είναι προσωρινές – με το φόβο βέβαια ότι στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Στο πλαίσιο αυτό των προσωρινών λύσεων θα μπορούσαν αντίστοιχα να διαμορφωθούν ως προσωρινοί χώροι   στάθμευσης ο χώρος των Παζαριών και   ο δημοτικός χώρος κοντά στις νεροτσουλήθρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος και οι δημότες δεν θα πρέπει να  επαναπαύονται σε τέτοιες λύσεις αλλά να προχωρούν στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση    μελετών που θα   δώσουν  οριστική λύση στο πρόβλημα.

Εξάλλου στα προεκλογικά προγράμματα όλων σχεδόν των παρατάξεων συναντάμε τη δημιουργία    χώρων στάθμευσης με προτεραιότητα έναν στα   ανατολικά και έναν στα δυτικά της πόλης.

Ιδέες, προτάσεις  και λύσεις για το θέμα υπάρχουν πολλές, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάλληλες για κολύμβηση Ψανή και Γρίμποβο

Published

on

By

Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Αναλύσεων Θαλασσινού Νερού από το Εργαστήρι Υγιεινής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών οι  παραλίες Γρίμποβο και Ψανή Ναυπάκτου, κρίνονται κατάλληλες για κολύμβηση.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2024 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τιμές των αναλύσεων κινούνται εντός των επιτρεπτών ορίων ως προς την καταλληλότητα και χρήση των υδάτων για κολύμβηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συστάσεις και πρόστιμα από τον Δήμο για τις παράνομες αφισοκολλήσεις

Published

on

By

Αυστηρή σύσταση απευθύνεται, για ακόμη μία φορά, από τον Δήμο Ναυπακτίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες που προβαίνουν σε παράνομες αφισοκολλήσεις.

Παρά το γεγονός ότι, η κατάσταση στην πόλη της Ναυπάκτου καταγράφεται ως αισθητά βελτιωμένη, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εντοπίζουν περιπτώσεις ρύπανσης σε κοινόχρηστους χώρους.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας θα συνεχίζει να επιδεικνύει, σταθερά, μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους παρανομούν, με την επιβολή των προβλεπόμενων εκ του νόμου διοικητικών προστίμων.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι, η παράνομη αφισοκόλληση επιβαρύνει πρωτίστως το περιβάλλον ουσιαστικά και οπτικά, ενώ πρόκειται πλέον για έναν παρωχημένο τρόπο προβολής και επικοινωνίας.

Όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν ενημερωτικό υλικό σε δημόσιο χώρο, μπορούν να το πράξουν αποκλειστικά και μόνο στους πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, τηρώντας απαρέγκλιτα τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενωτική πρωτοβουλία: «Η διασπάθιση και το χνούδι»

Published

on

By

“Με έκπληξη έπεσε στην αντίληψή μας η πρόσφατη Απόφαση του Δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα με τον αριθμό 324/2024 για την απευθείας ανάθεση προμήθειας φωτοτυπικού χαρτιού.

Για να προλάβουμε παρεξηγήσεις, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμφωνεί επί της αρχής κάποιες προμήθειες του Δήμου να γίνονται από την τοπική αγορά, με την προϋπόθεση να υπάρχει εναλλαγή των προμηθευτών. Άλλωστε αυτή τη διαδικασία τηρήσαμε και εμείς κατά τη θητεία μας. Δεν μπορεί όμως αυτή η προτίμηση να αποτελεί δικαιολογία για διασπάθιση του χρήματος του Δημότη, ούτε να προτιμάται κατά κανόνα ο ίδιος προμηθευτής όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για να προλάβουμε και τις πιθανές δικολαβίστικες διαστρεβλώσεις που συχνά χρησιμοποιεί ο Β. Γκίζας, ξεκαθαρίζουμε πως στην ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πιστεύουμε πως οι απευθείας αναθέσεις είναι απολύτως νόμιμες και, αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός δημόσιου λειτουργού. Όχι όμως σε περιπτώσεις προγραμματισμένων προμηθειών, όπως είναι το φωτοτυπικό χαρτί. Οι ανάγκες του Δήμου σε χαρτί είναι γνωστές εκ των προτέρων, άρα δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ή έκτακτη ανάγκη που να δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ταιριάζει καλύτερα η διενέργεια διαγωνισμού. Αλλά ακόμα και αν προτιμηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ο Δήμαρχος οφείλει να έχει την ευσυνειδησία να μην την μετατρέπει σε ευκαιρία για ασύμφορες προμήθειες. Ασύμφορες για τον Δημότη και τον Δήμο, εννοείται.

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα:

  • Συνολικά το τίμημα της απευθείας ανάθεσης αγγίζει τα 18.000 €, ένα ποσό δηλαδή σημαντικό, ειδικά την εποχή που η Αρχή Γκίζα έχει κάνει σημαία την έλλειψη χρημάτων. Όπως θα δείτε παρακάτω όμως, η έλλειψη αυτή δεν αγγίζει τις απευθείας αναθέσεις και προμήθειες.
  • Ο προμηθευτής είναι ο ίδιος από τον οποίο έχουν γίνει απευθείας προμήθειες χαρτιού Α4 τα τελευταία χρόνια, πάντα με απόφαση του Β. Γκίζα.
  • Το 2021 η απευθείας ανάθεση έγινε με τιμή 3,97€ ανά πακέτο 500 φύλλων χαρτιού. Το 2023 και το 2024 η τιμή αυτή εκτοξεύτηκε στα 7,20€ ανά πακέτο.
  • Δεν υπάρχει καμία ειδική τεχνική περιγραφή ή άλλη προδιαγραφή που να αφορά την ποιότητα ή κατηγορία του προς προμήθεια χαρτιού. Όποιο χαρτί Α4 και να εμφανίσει ο προμηθευτής, είναι τυπικά σύμφωνος με τις απαιτήσεις του Δήμου.

Συνοψίζοντας, ο Β. Γκίζας με απόφαση που υπογράφει προσωπικά, αποφασίζει να διαθέσει ο Δήμος 18.000€ για να αγοράσει χαρτί αγνώστων προδιαγραφών, με τιμή αυξημένη πάνω από 80%.

Για την ιστορία, έχουμε στα χέρια μας επίσημη και δεσμευτική προσφορά από επαγγελματία του Δήμου μας, με την τιμή των 3,79€ ανά πακέτο χαρτιού Α4, ίδιας μάρκας. Τιμή χαμηλότερη κατά 47%. Περίπου μισή τιμή! Η διαφορά στο σύνολο αγγίζει τα 8.500€… Ποσό που δαπανά ο Δήμος χωρίς να λαμβάνει τίποτα.

Όταν, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ρώτησα τον Β. Γκίζα γιατί κάνει απευθείας ανάθεση και γιατί το χαρτί είναι τόσο ακριβό, μας απάντησε «για να μην αφήνει χνούδι στα μηχανήματα».

Επειδή πιστεύουμε στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούν άλλοι Δήμοι, ας δούμε την ίδια ώρα τι κάνουν.

  • Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου επιλέγει να διενεργήσει διαγωνισμό για παρόμοιο ποσό, με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών ∆ημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ). Η ανάθεση γίνεται με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής. Φυσικά υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν διαστάσεις, βάρος και συσκευασία. Συγκεκριμένα προβλέπει μεταξύ άλλων «Να μην αφήνει χνούδι κατά την έξοδο του από αυτά (σσ. μηχανήματα), να βγαίνει χωρίς καμπυλότητες».
  • Ο Δήμος Θέρμου επιλέγει την απευθείας προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων με τιμή σημαντικά χαμηλότερη, αφού αυτή αγγίζει τα 5,58€ ανά πακέτο, τιμή περίπου 25% φθηνότερη. Δηλαδή ακόμα και από τον μικρό Δήμο Θέρμου που μοιραία προμηθεύεται μικρότερες ποσότητες. Ο Β. Γκίζας αναθέτει 30% πιο ακριβά. Καταλαβαίνουμε στα 18.000 μιλάμε για περίπου 5.000 ακριβότερα.

Όταν λοιπόν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας επιλέγει να αγοράζει σε τιμή ρεκόρ αναλώσιμα είδη χωρίς προδιαγραφές και χωρίς διαγωνισμό, την ώρα που γειτονικοί Δήμοι προμηθεύονται το ίδιο υλικό σε τιμές χαμηλότερες και με σαφείς προδιαγραφές, πως να μην μιλάμε για διασπάθιση δημοτικού χρήματος;

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο χρησιμοποιήσαμε τον όρο «διασπάθιση». Η πλευρά του Δημάρχου εξανέστη, αφήνοντας αιχμές για συκοφαντία. Ανατρέξαμε στο λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του Μπαμπινιώτη. Στο λήμμα διασπάθιση υπάρχει η ερμηνεία «ξοδεύω απερίσκεπτα και χωρίς φειδώ». Πως αλλιώς κύριε Γκίζα μπορεί να χαρακτηριστεί η απευθείας ανάθεση σε τιμές αστρονομικές;

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Β. Γκίζας δείχνει τάσεις διασπάθισης. Κανένας δεν έχει ξεχάσει τις «χρυσές» καρδιές για την ανακύκλωση των καπακιών των πλαστικών μπουκαλιών, ούτε τα πανάκριβα τάμπλετ που χορηγήθηκαν στα σχολεία στο τέλος της πανδημίας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο μοτίβο και όχι «στιγμιαίο λάθος».

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έχει δεσμευτεί για την προφύλαξη του κοινού συμφέροντος. Ως πλειοψηφία το πράξαμε με διάφανη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Ναυπακτίας. Ως Αντιπολίτευση επαγρυπνούμε και αναδεικνύουμε τέτοιες κακές πρακτικές ελπίζοντας ο Β. Γκίζας να βάλει φρένο σε τέτοιες πρακτικές.”

Το Γραφείο Τύπου της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ