Το διττανθρακικό νάτριο ή αλλιώς μαγειρική σόδα είναι μια λευκή σκόνη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη μαγειρική και στον καθαρισμό αλλά και στην ομορφιά. Έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά πολύ στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα.
Μερικές συνταγές και χρήσεις της μαγειρικής σόδας παρουσιάζονται εδώ!
Μαγειρική σόδα και λεμόνι κατά της ακμής
Το λεμόνι είναι γνωστό για τις λευκαντικές και στυπτικές του ιδιότητες. Προσφέρει λάμψη και τονώνει το δέρμα χάρη και στη βιταμίνη C που περιέχει.
Ανακατεύουμε σε ένα δοχείο μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, μία κουταλιά της σούπας νερό και το χυμό από μισό λεμόνι μέχρι να δημιουργηθεί μια ομογενής πάστα.
Στη συνέχεια την απλώνουμε στο πρόσωπο και την αφήνουμε να δράσει για 20 λεπτά και έπειτα ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.
Μαγειρική σόδα, κανέλλα, μέλι και λεμόνι
Η κανέλλα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό προσώπου.
Το μέλι από την άλλη μεριά, προσφέρει απαλότητα στο δέρμα και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται.
Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, 5 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα και το χυμό από ένα λεμόνι μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης υφή.
Απλώνουμε το μίγμα σε καθαρή επιδερμίδα και αφήνουμε να δράσει για 15 λεπτά.
Ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Μαγειρική σόδα και γάλα για ενυδάτωση
Το γάλα χρησιμοποιείται μέσα στους αιώνες για τις καλλυντικές του ιδιότητες. Προσφέρει ενυδάτωση στο δέρμα καθώς και βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου που συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων.
Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 1/4 του φλυτζανιού γάλα.
Εφαρμόζουμε στο δέρμα και αφήνουμε για 25 λεπτά.
Στη συνέχεια ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Μαγειρική σόδα στα μαλλιά
Η μαγειρική σόδα έχει την ικανότητα να καθαρίζει τα μαλλιά από τα χημικά προιόντα που χρησιμοποιούμε στα μαλλιά μας (τζελ, αφρό, λακ).
Μπορούμε λοιπόν να προσθέσουμε στο σαμπουάν που χρησιμοποιούμε την μαγειρική σόδα με την αναλογία 4/1.
Λουζόμαστε κανονικά και ξεπλένουμε.
Το αποτέλεσμα: λαμπερά, απαλά και καθαρά μαλλιά.
Μαγειρική σόδα ως αποσμητικό
Λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων που αναφέραμε πως έχει η μαγειρική σόδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αποσμητικό.
Ανακατεύουμε λίγο ζεστό νερό και λίγη μαγειρική σόδα στο χέρι μας και απλώνουμε στην περιοχή της μασχάλης.
Το μίγμα αυτό καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιηθεί μετά από την περιποίηση της περιοχής (ξύρισμα) γιατί καίει!!!!
Μαγειρική σόδα και νύχια
Τα νύχια μετά από το βάψιμο μπορεί να έχουν αποκτήσει μια κίτρινη όψη.
Για να την αποφύγουμε αναμειγνύουμε το χυμό από ένα λεμόνι με 2 ½ κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μπολ.
Τοποθετούμε τα χέρια μας μέσα στο μίγμα για 3 λεπτά και έπειτα παίρνουμε ένα βαμβάκι και τρίβουμε ένα-ένα νύχι.
Το παραπάνω μίγμα, αν αφαιρέσουμε το λεμόνι και προσθέσουμε νερό (1 μέρος νερό και 3 μέρη σόδα) δημιουργείται μια πάστα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν scrub χεριών. Επίσης βοηθά στο να μαλακώσουν τα πετσάκια από τα νύχια για ένα πιο εύκολο μανικιούρ.