Connect with us

ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Μαγειρική σόδα: ένα μυστικό ομορφιάς κρυμμένο στην κουζίνα

Published

on

 

Το διττανθρακικό νάτριο ή αλλιώς μαγειρική σόδα είναι μια λευκή σκόνη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη μαγειρική και στον καθαρισμό αλλά και στην ομορφιά. Έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά πολύ στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα.

Μερικές συνταγές και χρήσεις της μαγειρικής σόδας παρουσιάζονται εδώ!

 

Μαγειρική σόδα και λεμόνι κατά της ακμής

Το λεμόνι είναι γνωστό για τις λευκαντικές και στυπτικές του ιδιότητες. Προσφέρει λάμψη και τονώνει το δέρμα χάρη και στη βιταμίνη C που περιέχει.

Ανακατεύουμε σε ένα δοχείο μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, μία κουταλιά της σούπας νερό και το χυμό από μισό λεμόνι μέχρι να δημιουργηθεί μια ομογενής πάστα.

Στη συνέχεια την απλώνουμε στο πρόσωπο και την αφήνουμε να δράσει για 20 λεπτά και έπειτα ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.

 

Μαγειρική σόδα, κανέλλα, μέλι και λεμόνι

Η κανέλλα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό προσώπου.

Το μέλι από την άλλη μεριά, προσφέρει απαλότητα στο δέρμα και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται.

Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, 5 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα και το χυμό από ένα λεμόνι μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης υφή.

Απλώνουμε το μίγμα σε καθαρή επιδερμίδα και αφήνουμε να δράσει για 15 λεπτά.

Ξεπλένουμε με κρύο νερό.

 

Μαγειρική σόδα και γάλα για ενυδάτωση

Το γάλα χρησιμοποιείται μέσα στους αιώνες για τις καλλυντικές του ιδιότητες. Προσφέρει ενυδάτωση στο δέρμα καθώς και βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου που συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων.

Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 1/4  του φλυτζανιού γάλα.

Εφαρμόζουμε στο δέρμα και αφήνουμε για 25 λεπτά.

Στη συνέχεια ξεπλένουμε με κρύο νερό.

 

Μαγειρική σόδα στα μαλλιά

Η μαγειρική σόδα έχει την ικανότητα να καθαρίζει τα μαλλιά από τα χημικά προιόντα που χρησιμοποιούμε στα μαλλιά μας (τζελ, αφρό, λακ).

Μπορούμε λοιπόν να προσθέσουμε στο σαμπουάν που χρησιμοποιούμε την μαγειρική σόδα με την αναλογία 4/1.

Λουζόμαστε κανονικά και ξεπλένουμε.

Το αποτέλεσμα: λαμπερά, απαλά και καθαρά μαλλιά.

 

Μαγειρική σόδα ως αποσμητικό

Λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων που αναφέραμε πως έχει η μαγειρική σόδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αποσμητικό.

Ανακατεύουμε λίγο ζεστό νερό και λίγη μαγειρική σόδα στο χέρι μας και απλώνουμε στην περιοχή της μασχάλης.

Το μίγμα αυτό καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιηθεί μετά από την περιποίηση της περιοχής (ξύρισμα) γιατί καίει!!!!

 

Μαγειρική σόδα και νύχια

Τα νύχια μετά από το βάψιμο μπορεί να έχουν αποκτήσει μια κίτρινη όψη.

Για να την αποφύγουμε αναμειγνύουμε το χυμό από ένα λεμόνι με 2 ½  κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μπολ.

Τοποθετούμε τα χέρια μας μέσα στο μίγμα για 3 λεπτά και έπειτα παίρνουμε ένα βαμβάκι και τρίβουμε ένα-ένα νύχι.

Το παραπάνω μίγμα, αν αφαιρέσουμε το λεμόνι και προσθέσουμε νερό (1 μέρος νερό και 3 μέρη σόδα) δημιουργείται μια πάστα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν scrub χεριών. Επίσης βοηθά στο να μαλακώσουν τα πετσάκια από τα νύχια για ένα πιο εύκολο μανικιούρ.

ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς να συμπεριφέρεστε στο γιορτινό τραπέζι

Published

on

By

Τα Χριστούγεννα είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από διάφορα εορταστικά εδέσματα και ποτά. Από την μια δεν υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε ένοχοι όταν τα απολαμβάνουμε, από την άλλη όμως πρέπει να θυμόμαστε, πως οι άνθρωποι κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων παίρνουν τουλάχιστον 2-3 κιλά.                               Μην απελπίζεστε! Πάντα υπάρχει τρόπος να αποφεύγουμε τις «διατροφικές κακοτοπιές» και να ικανοποιούμε υγιεινά τις γαστρονομικές μας ορέξεις.

Ορισμένες συμβουλές για να ευχαριστηθείτε το γιορτινό τραπέζι υγιεινά και χωρίς στερήσεις είναι οι ακόλουθες:
  • Κρατείστε μια ισορροπία τις γιορτινές ημέρες και μην μπείτε στην λογική “Δεν τρώω όλη μέρα γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο”. Μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο συγκρατημένοι.
  • Μην τσιμπολογάτε ότι βρίσκετε μπροστά σας. “Εξοπλιστείτε” μ’ ένα πιάτο και γεμίστε το με όλα όσα σκοπεύετε να δοκιμάσετε. Φροντίστε πάντως μεγάλο μέρος του να καταλαμβάνουν τρόφιμα υγιεινά, εύγευστα και ολιγοθερμιδικά, όπως είναι τα βραστά ή φρέσκα λαχανικά, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά κλπ.
  • Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερο, δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων που μας προσφέρονται στις γιορτές. Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών, κάτι που είναι βασική αιτία δυσπεψίας.
  • Προγραμματίστε εκ των προτέρων πόσο θέλετε να φάτε. Μην ξεχνάτε αυτά που ήδη καταναλώσατε την ίδια μέρα. Κάνετε ένα πλάνο στο μυαλό σας από αυτά που προτιμάτε περισσότερο και ταυτόχρονα είναι φτωχότερα σε θερμίδες.
  • Αφαιρέστε την πέτσα από τη γαλοπούλα και το ορατό λίπος από το κρέας και γλιτώστε περίπου 50-200 θερμίδες ανά μερίδα και σημαντική πρόσληψη λίπους.
  • Οι ψητές πατάτες που συνοδεύουν το κρέας φροντίστε να είναι κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λίπος.
  • Η σάλτσα που θα συνοδεύσει το ψητό φροντίστε να έχει βάση ντομάτας, πιπεριάς, ή άλλων λαχανικών και να μην περιέχει βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.
  • Αν προτιμάτε τη γαλοπούλα γεμιστή, τότε η γέμιση φροντίστε να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή και φρούτα, αλλά όχι κιμά.
  • Αποφύγετε τα κίτρινα τυριά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και προτιμήστε τις light εκδοχές τους ή ακόμη καλύτερα ανθότυρο, κατίκι, μυζήθρα και cottage cheese.
  • Προτιμήστε σαν μεζέδες το τζατζίκι ή τη μελιτζανοσαλάτα αντί για μαγιονέζα ή τυροσαλάτα. Ψήστε και μην τηγανίζετε τα τυροπιτάκια, το μπέικον, τα λουκάνικα.
  • Φροντίστε να πιείτε αρκετό νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό, κάτι που θα σας δώσει μια αίσθηση κορεσμού. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά γιατί έτσι αραιώνονται τα πεπτικά υγρά και δυσχεραίνεται και καθυστερεί η πέψη.
  • Μόλις τελειώσετε το γεύμα σας ‘ξεφορτωθείτε’ το πιάτο από μπροστά σας. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να τσιμπολογήσετε τα περισσεύματα του τραπεζιού.
  • Αν είστε καλεσμένοι σε γεύμα αποφύγετε να πάτε τελείως νηστικοί για να αποφύγετε τις υπερβολές. Φάτε ένα φρούτο νωρίτερα, ή λίγα δημητριακά, ή ένα γιαούρτι.
  • Αν πιείτε, προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή εναλλακτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες και κάντε το να διαρκέσει περισσότερο.
  • ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Κρασί 1ποτήρι=70Kcal –Μπύρα 1ποτήρι=150 Kcal

  Από τη ομάδα των ξηρών καρπών η καλύτερη επιλογή είναι τα κάστανα. Επίσης τα ξηρά φρούτα είναι άριστες επιλογές όπως τα σύκα, οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.

  • ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Σοκολατάκι 1 τεμάχιο=150Kcal
    • Τρουφάκι 1 τεμάχιο=215 Kcal
    • 3 κάστανα= 70 Kcal
    • 3-4 ξηροί καρποί=45Kcal

 Προτιμήστε σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με ελαιόλαδο, ελεγχόμενη ζάχαρη και φρούτα. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν τις ίδιες σχεδόν θερμίδες, αλλά το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όσον αφορά τη θρεπτική του αξία. Περιοριστείτε σ’ ένα κομμάτι την ημέρα!!!

  • Αν θέλετε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα γλυκό φροντίστε να μην φάτε τόσο βαρύ κυρίως πιάτο. Αν όμως δεν το καταφέρατε υπάρχουν αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις όπως: Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι ελαφρύ σε λιπαρά με κομματάκια φρούτων ή γλυκό του κουταλιού.
  • Προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε τα 2-3 μελομακάρονα ή 2-3 κουραμπιέδες & 1 καλό γλυκό, δηλαδή 1 κομμάτι τούρτα ή                       1 δίπλα κτλ τα Χριστούγεννα & την Πρωτοχρονιά.
  • Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα, αλλά 1 κανονικό και 1 πιο ελαφρύ.
  • Αν τύχει να καταναλώσετε 2 μεγάλα γεύματα, προσπαθήστε την επόμενη ημέρα να καταναλώσετε 2 ελαφριά γεύματα για να επανέλθετε στην κανονική σας ισορροπία.

 Φτιάξτε την γέμιση για τη γαλοπούλα σας πιο υγιεινή.

 Χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι αντί βούτυρο ή μαργαρίνη

  • Αποφύγετε το συκώτι και προσθέστε περισσότερο ρύζι
  • Χρησιμοποιήστε την μισή δόση των ξηρών καρπών
  • Προτιμήστε περισσότερο αποξηραμένα φρούτα όπως τις σταφίδες
  • Προτιμήστε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση
  • Για κάθε αυγό χρησιμοποιήστε μόνο δύο ασπράδια

  

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Γέμιση ½ ποτ.{120γρ}=210Kcal

 

Παραδοσιακά

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και φαγητά

Θρεπτική αξιολόγηση ανά μερίδα
Θερμιδική

Αξία

{Kcal}

Πρωτεΐνες

{g}

Υδατ/κες

{g}

Λιπίδια

{g}

Μονο-

Ακόρε

{g}

Κορεσμένα

{g}

Πολύ-

Ακόρεσ.

{g}

Χοληστερίνη {mg}
Βασιλόπιτα 390 3.9 46.0 11.6 3.9 2.9 3.6 90
Κουραμπιές 200 3.5 30.6 18.3 7.7 3.6 5.9 16
Μελομακάρονο 180 2.0 25.0 8.6 5.3 1.2 1.6 0
Ραβανί 263 4.0 44.7 8.6 4.0 2.1 1.8 62
Δίπλες 219 3.3 27.1 11.5 6.4 1.9 2.5 30
Μηλόπιτα 209 3.0 38.7 5.4 2.0 1.8 1.2 34
Μπακλαβάς {100gr} 407 6 56 19 18
Αρνάκι ψητό {100gr} 242 21 0 19 70
Γαλοπούλα ψητή {100gr} 187 29 0 7 85
Πατάτες φούρνου {1μερίδα} 160 3 26 5 0
Πατάτες τηγανιτές{100gr} 274 4 36 16 6
Τζατζίκι {1 μερίδα} 144 8 16 5 3
Τυρόπιτα {1 κομμάτι} 331 10 41 14 52

 

Μην ξεχνάτε ότι αυξάνοντας την δραστηριότητά σας θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να κάψει ορισμένες τουλάχιστον από τις extra θερμίδες.

Αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορέσετε να απολαύσετε τα εδέσματα των εορτών, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το βάρος σας. Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα ‘παν μέτρον άριστον’ και εφαρμόστε τον στα πλαίσια της Χριστουγεννιάτικης διατροφής σας.

 

                                                                                                                                                       Λένα Μελίστα – Διατροφολόγος

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Βιταμίνες για ένα υγιές δέρμα

Published

on

By

Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού. Ρυθμίζουν τις διάφορες αντιδράσεις του μεταβολισμού και διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτικές με βάσει τη δομή και τη λειτουργία τους. Παρακάτω θα παρουσιαστούν οι βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να έχει ένα όμορφο και υγιές δέρμα.

Βιταμίνη Α

Η ρετινόλη ή αλλιώς βιταμίνη Α βοηθά στην καταπολέμηση των σοβαρών διεργασιών στο πρόσωπο. Μας βοηθά να απαλλαγούμε από την ξήρανση των ανώτερων στρωμάτων του επιθηλίου. Έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τους σμηγματογόνους αδένες. Μειώνει τις ρυτίδες και ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου. Αναγεννά τα επιδερμικά κύτταρα και βοηθά στη μείωση πανάδων και κηλίδων.

Βιταμίνη Β1

Η θειαμίνη ή βιταμίνη Β1 βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Περιέχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών στο σώμα και μειώνει και σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο.

Βιταμίνη Β5

Το παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5 βοηθά στην εξάλειψη των ρυτίδων. Αποτελεί έναν ενυδατικό παράγοντα για το δέρμα και η αντιφλεγμονώδης λειτουργία της βοηθά στην διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Βιταμίνη Β6

Η πυριδοξίνη ή βιταμίνη Β6 έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση αρκετών επιδερμικών προβλημάτων. Συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης της ακμής, ενισχύει το κυκλοφορικό μας σύστημα και βοηθά στη θρέψη του δέρματος.

Βιταμίνη Β9

Το φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9 είναι ένα εξαιρετικό ‘όπλο’ ενάντια στην ακμή. Έλλειψη αυτής της βιταμίνης οδηγεί σε αφυδάτωση της επιδερμίδας.

Βιταμίνη C

Το ασκορβικό οξύ ή βιταμίνη C βοηθά στην τόνωση των αιμοφόρων αγγείων του κυκλοφορικού μας συστήματος, στην παραγωγή του κολλαγόνου και στην ελαστικότητα του δέρματος. Έχει αντιοξειδωτική δράση έναντι των ελεύθερων ριζών.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στην διατήρηση της επιδερμίδας σε ιδανική κατάσταση και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε προσφέρει στο δέρμα απαλότητα και ενυδάτωση. Το προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, διαθέτει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες γιατί καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ εμποδίζει τη διόγκωση του δέρματος και βοηθά στην απομάκρυνση της ακμής και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Καλές πηγές Ασβεστίου

Published

on

By

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: 1.000-1.200 mg ασβεστίου, ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού

* Τρόφιμα όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και οι φακές δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.

Συμβουλή: Μπορείτε να προσθέσετε μία ‘ενίσχυση’ ασβεστίου στις σούπες, στα σμούθις, στα φαγητά με κάρυ και στις σάλτσες με το να προσθέσετε σκόνη άπαχου γάλακτος.

Τι να προσέξετε !!

Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν.

1)Οι εξής τροφές: καφές, σοκολάτα, τρόφιμα ολικής, άλεσης και το αλκοόλ δεν πρέπει να λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου.
πχ παγωτό σοκολάτα, καφές με γάλα, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
οι συνδυασμοί αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία, απλά δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορροφηθεί επαρκώς. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποφύγει τους παραπάνω συνδυασμούς μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ασβεστίου στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

2)Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, γιατί εκτός από υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό.

3)Το ίδιο αποτέλεσμα, όσον αφορά στο ασβέστιο, επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών.
Αυτό παρατηρείται συνήθως στα άτομα που καταναλώνουν κρέας σε μεγάλες ποσότητες ή που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες (κετογονικές).

4)Τέλος, καλό να είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λίπος.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω προϊόντα δεν περιέχουν βιταμίνη D (βρίσκεται στο λίπος που έχει αφαιρεθεί) , η οποία είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Αντί για τα προϊόντα 0% μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά πχ γάλα 1-2%, ώστε να προσέχουμε παράλληλα τη γραμμή μας (για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση των γαλακτοκομικών με όλα τα λιπαρά).

Λένα Μελίστα – Διατροφολόγος

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ