Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγαλώνει η «προίκα» για την πινακοθήκη Ναυπάκτου

Published

on

Την ανακοίνωση της προσφοράς είκοσι δημιουργημάτων, του παγκόσμιας φήμης εικαστικού και πολιτικού, με σημείο αναφοράς την οικολογία, Wassili Lepanto στη Ναύπακτο, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Ράπτης.  Στον πολυχώρο πολιτισμού «Art Lepanto» στο λιμάνι, όπου και εκτίθενται τα έργα, έγινε η παρουσίασή τους, αλλά και η ανάγνωση της επιστολής του καλλιτέχνη που τα παραχωρεί στον Δήμο Ναυπακτίας. Για μια ακόμα φορά ο κ. Ράπτης επανέλαβε την ανάγκη για την δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης στη Ναύπακτο, ώστε να φιλοξενηθούν τόσο τα έργα του Wassili Lepanto, όσο και του Πιερράκου, του Φασιανού, του Σταθόπουλου αλλά και άλλων μεγάλων εικαστικών καλλιτεχνών που μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε δωρεές προς τον Δήμο για τον σκοπό αυτό. Για τον  Wassili Lepanto, μίλησε και ο Διευθυντής της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου Γιάννης Χαλάτσης και οι γνωστοί Ναυπάκτιοι εικαστικοί Γιάννης Αρτινόπουλος και Νίκος Καλατζής, τονίζοντας και αυτοί από την πλευρά τους την ανάγκη για την ύπαρξη δημοτικής πινακοθήκης στην πόλη της Ναυπάκτου, κάτι που θα πρέπει οι δημοτικοί άρχοντες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν.

 

Από την Περδικόβρυση στα πέρατα της γης!

Ο Wassili Lepanto γεννήθηκε το 1940 στη Ναύπακτο, και συγκεκριμένα στην Περδικόβρυση Ναυπακτίας. Ο Βασίλειος Λουκόπουλος, αποκτά το όνομα Wassili Lepanto, στη Χαϊδελβέργη όπου ζει από το 1964 και γίνεται παγκόσμια γνωστός.  Σπούδασε γερμανική γλώσσα και λογοτεχνία, ιστορία, εκπαίδευση και ιστορία της τέχνης στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Μανχάιμ, ενώ έντονη ήταν η εμπλοκή του με το φοιτητικό κίνημα. Σημείο καμπής της ζωής του ήταν μια διαμονή στο Μέλανα Δρυμό. Η συνάντηση με την μεγαλοπρέπεια της φύσης τον συγκλόνισε. Η έκθεση του Club of Rome σχετικά με το θάνατο των δασών, τη ρύπανση των θαλασσών και των ποταμών, τον Ψυχρό Πόλεμο και τα πυρηνικά όπλα στην Ανατολή και τη Δύση τον πολιτικοποίησε.

Το 1979-81 έθεσε τα θεμέλια για το εικαστικό κομμάτι του, το οποίο στα επόμενα χρόνια ξεδιπλώθηκε σε τρεις βασικές περιόδους – κίτρινο-καφέ, πράσινο και λευκό . Το παραγωγικό καλλιτεχνικό έργο συνοδεύτηκε ταυτόχρονα από μια έντονη εκθεσιακή δραστηριότητα, η οποία τον οδήγησε από το Παρίσι, στη Βιέννη, στο Ελσίνκι, στο Μονπελιέ, στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στη Γενεύη, στη Φλωρεντία και στην Κίνα. Όχι μόνο με καταλόγους εκθέσεων, αλλά και με εκτυπώσεις τέχνης, καρτ-ποστάλ και ημερολόγια

Η τέχνη του Lepanto έγινε γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό. Το 1983 εκδόθηκε το βασικό προγραμματικό Μανιφέστο για τις Τέχνες, για την Οικολογική Τέχνη . Έδωσε επίσης διαλέξεις θεωρίας της τέχνης για τη διάδοση της οικολογικής αισθητικής του.

Το 2009, ο καλλιτέχνης ίδρυσε την πολιτιστική πρωτοβουλία Heidelberg Nursing and Preservation, και ο ίδιος εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Χαϊδελβέργης.

Στο Heidelberger Palais Bunsen , ένα πανεπιστημιακό ινστιτούτο, κρέμεται ο μεγαλύτερος πίνακας του Lepanto, ο δυτικός κύκλος (1992-1995). Πρόκειται για πολυτυπία αποτελούμενη από έξι πίνακες (300 × 580 εκ.), που παρουσιάζουν δύο σκηνές από το τοπίο ( Δελφούς και Ναυπλία ) και τέσσερις σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Έργα του έχει εκθέσει και στη Ναύπακτο, με αφορμή τους εορτασμούς για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 2017.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Κραυγή λαού…  για το έγκλημα των Τεμπών

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου  και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η απεργία – συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στην Ναύπακτο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης οι  φωνές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μαθητές απαίτησαν  να πληρώσουν οι υπαίτιοι για το  έγκλημα των Τεμπών.

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Φαρμάκη στη Ναύπακτο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αριστομένης Χάρος και η πρόεδρος του  Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας Βάσω Νταουσάνη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Η συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν  η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 ήταν τεράστια και πανελλαδικά οι πολίτες απότισαν φόρο τιμής στους  57  συνανθρώπους μας – θύματα  της τραγωδίας των Τεμπών, βάζοντας τα ερωτήματα: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πως δε θα συμβεί ποτέ ξανά;

Ταυτόχρονα απαίτησαν οι ευθύνες να αποδοθούν και οι κρατικές και οι κυβερνητικές και της ιδιωτικής εταιρείας και οι ατομικές.  Δεν πρέπει να παραγραφούν, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ