Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μειώνεται και περνάει στους Δήμους ο ΕΝΦΙΑ

Published

on

Το μέτρο της μεταφοράς των πόρων του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη ανοίξει από τη Νέα Δημοκρατία πριν καν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019. Η “ιδέα” ήταν –και με αυτήν φαίνεται ότι συμφωνεί και η επιτροπή Πισσαρίδη– τα έσοδα να περάσουν στους δήμους ώστε να υπάρχει συσχέτιση καταβολής του φόρου και ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Με τη δήλωση των “ξεχασμένων” τετραγωνικών στους δήμους, τη “διόρθωση” των εντύπων Ε9 και την τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων έχουν μπει οι βάσεις για τη σωστή αποτύπωση των περιουσιών στα ηλεκτρονικά αρχεία του Δημοσίου, ενώ η μεγάλη εκκρεμότητα με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αναμένεται να  κλείσει μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους προϋποθέτει ότι θα λυθεί μεταξύ άλλων και το εξής κρίσιμο ζήτημα:  να μη γίνει ο φόρος κατοχής ακινήτων ένα εργαλείο “διεύρυνσης” των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων, καθώς η καθαρή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ θα πριμοδοτήσει τους δήμους στους οποίους υπάρχουν και οι υψηλότερες αξίες ακινήτων.

Η λύση σε αυτό το ζήτημα είναι ένα μέρος των συνολικών εσόδων να “αναδιανέμεται” ώστε να περιορίζονται αντί να διευρύνονται οι ανισότητες στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί και το μέλλον του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, που συνιστά έναν “εθνικό φόρο κατοχής ακινήτων”, ο οποίος είτε θα πρέπει να καταργηθεί είτε να συρρικνωθεί και να αποτελέσει την πηγή χρηματοδότησης του μηχανισμού εξάλειψης των ανισοτήτων μεταξύ των  δήμων της χώρας.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Κάστρο Αντιρρίου

Published

on

By

Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, πιάνο Γιάννης Μπελώνης, κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη (συναυλίες Κάστρου Αντιρρίου) , επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, χαρακτηρισμένη και ως “η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη από τη νέα γενιά ερμηνευτών”, πρόκειται να δώσει δύο ρεσιτάλ με τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 18 και 19 Αυγούστου στο κάστρο Αντιρρίου.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη   –   Ώρα έναρξης 21:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσα από την παρακάτω πλατφόρμα:

(Σημείωση: Οι πλατφόρμες διαθέτουν επιλογή ακύρωσης ώστε να διατεθεί η θέση ξανά στο κοινό)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκώμια της Παναγίας σήμερα Πέμπτη στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου στο Αντίρριο

Published

on

By

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σπύρος Σούλης: «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση »

Published

on

By

Ναυπακτία: Βαράσοβα
Γνωρίστε έναν ορεινό τόπο μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποδράστε σε μαγευτικά
ορεινά τοπία, περπατήστε σε πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, δοκιμάστε μία
ανεπανάληπτη εμπειρία αναρρίχησης και λάβετε μέρος σε εξωτερικές
αθλητικές δραστηριότητες μέσα στην φύση.
Δείτε το video «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση » με τον διακεκριμένο ορειβάτη και
αναρριχητή, Σπύρο Σούλη

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ