Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Μεσοχειμωνιάτικες Kαταμετρήσεις πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού»

Published

on

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Κυριακή 16/01/2022, πραγματοποιήθηκαν οι  Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων και Παρυδάτιων πουλιών (ΜΕΚΥΠ), στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού με σκοπό την συνολική καταγραφή όλων των ειδών και πληθυσμών τους.

Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) και είναι το μακροβιότερο παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνου, ομάδες εθελοντών παρατηρητών ειδών ορνιθοπανίδας και έμπειρων ελλήνων ορνιθολόγων, καταγράφουν στα πλαίσια του προγράμματος, υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν σε υγροτόπους της Ευρώπης, καθώς και άλλα είδη  πουλιών που απαντώνται σε αυτούς, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Την διοργάνωση του προγράμματος για την Ελλάδα έχει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και την καταγραφή των αλλαγών στην γεωγραφική κατανομή τους αλλά και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από την απογραφή βοηθούν στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των ειδών αυτών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.

Οι περιοχές που καλύπτονται στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού –- είναι ενδεικτικά οι Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Κλείσοβας, Θολής και  Παλαιοπόταμου, οι περιοχές Βαλτί, Διόνι καθώς και οι Αλυκές Άσπρης. Το πολυπληθέστερο είδος πουλιού ήταν και φέτος η φαλαρίδα (Fulica atra). Άλλα πολυάριθμα είδη ήταν τα φοινικόπτερα, οι κορμοράνοι, οι γλάροι κ.ά.

Το συντονισμό των εργασιών καταμέτρησης για το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, έχει από το 1982 ο κ. Φώτης Περγαντής (Βιολόγος M.Sc. – Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων). Στη φετινή καταγραφή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο, συμμετείχαν συνολικά 16 άτομα. Εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων συμμετείχαν πέραν του προέδρου του Φορέα και τα στελέχη – κ.κ. Γιάννης Σελιμάς (Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης), Γιάννης Κασβίκης (Υπεύθυνος φύλαξης – Αρμόδιος για την ορνιθοπανίδα του Πάρκου) και Κυριακή Κουτσογιάννη (Επόπτης – Φύλακας του Πάρκου).

Εκ μέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), την ομάδα καταγραφέων πλαισίωναν  η κα Νίκη Καρδακάρη (Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΕ) ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου (μέλος του ΔΣ του Φορέα), οι εργαζόμενοι της ΕΟΕ κ.κ. Δήμητρα Χρηστίδη, Άγγελος Ευαγγελίδης και Νικόλαος Νούλας, και οι εθελοντές της ΕΟΕ κ.κ. Λάμπρος Κατερινόπουλος, Χασκής Παναγιώτης, Τάτσης Γιώργος, Ρομίνα Γρυπάρη, Κυριάκος Γαλάνης, Κώστας Λιανός και Ευάγγελος Λιανός.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ για την άδεια εισόδου στις Αλυκές της Άσπρης για την πραγματοποίηση των εκεί καταμετρήσεων.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των καταμετρήσεων για το 2023 απολαμβάνοντας μία αξέχαστη εμπειρία, μπορούν να αποταθούν στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων (υπ’ όψη κ. Κασβίκη) στο τηλ. επικοινωνίας: 2632055094 ή μέσω e-mail: info@fdlmes.gr

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρνουά ποδοσφαίρου των ΚΔΑΠ του Δήμου

Published

on

By

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στο γήπεδο ποδοσφαίρου του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε το 1ο τουρνουά ποδοσφαίρου, μεταξύ των ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας, με στόχο την προώθηση του αθλητικού πνεύματος, την ευγενή άμιλλα, την ψυχαγωγία και την άθληση.

Πλήθος παιδιών συμμετείχαν στους αγώνες, έχοντας την ευκαιρία, να γνωρίσουν καλύτερα το άθλημα και να αναπτύξουν το αίσθημα του συναγωνισμού και της ομαδικότητας, μέσα από τους κανόνες που το διέπουν.

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με πλήρη συμμετοχή και έκλεισε με την απονομή μεταλλίων από την Πρόεδρο της ΚΕΔΝ κα Άντα Καυκιά, σε όλα τα παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με γλυκά και όχι μόνο ξεφάντωσαν στην Μαμουλάδα

Published

on

By

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022,  μετά από δυο χρόνια πανδημίας , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαμουλάδας  διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά τη «Βραδιά Γλυκού». Στον αύλειο  χώρο του Ι.Ν Αγ. Πολυκάρπου μέλη  του συλλόγου ετοίμασαν γλυκά και λιχουδιές.

Ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι  διασκέδασαν  μικρούς και μεγάλους, ενώ παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα έδωσε τον τόνο,  με χορευτές του συλλόγου να παρουσιάζουν τις ικανότητές τους, παρασύροντας τους παρευρισκόμενους στο χορό.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, ο βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, αντιδήμαρχοι και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πότε οι βαθμολογίες

Published

on

By

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Εναλλακτικά, στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Θα ακολουθήσει η υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους και με SMS και μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ.

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η εξέταση των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ