Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μυρτώ Κιμινουλάκη – Πλούμη: “Η Δημοτική Κοινότητα είναι η καρδιά της πόλης μας”

Published

on

Η Κοινότητα, διαχρονικά αποτελεί έναν ξεχωριστό θεσμό για τους Έλληνες. Θεσμό που ενώνει τους δημότες και αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης της διοίκησης του Δήμου με τις ανάγκες και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των Δήμων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητες από το ρόλο και τη δράση των Κοινοτήτων.

Δυστυχώς, και ενώ η Κοινότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, τα Κοινοτικά Συμβούλια έχουν απλά εισηγητικό χαρακτήρα. Η Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου, όπως αναφέρει στην συνέντευξή που παραχώρησε στο Nafsweek, η πρόεδρός της Μυρτώ Κιμινουλάκη — Πλούμη, είναι η καρδιά της πόλης μας και σημαντικός πυρήνας της αυτοδιοίκησης και θεμέλιο της Δημοκρατίας.

Στον ένα χρόνο που είστε πρόεδρος στο ΔΣ  της  Δημοτικής  Κοινότητας Ναυπάκτου θεωρείτε ότι   είναι θετικός  ο απολογισμός  των πεπραγμένων του οργάνου;

“Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα κοινά , με τις καλύτερες των προθέσεων. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να εκλεγώ πρόεδρος Κοινότητας Ναυπάκτου.  Η Ναύπακτος είναι για εμένα η πόλη όπου ζω και μεγαλώνω τα παιδιά μου .

Θέλω να την βλέπω να εξελίσσεται και να προοδεύει.   Πιστεύω σε αυτή την πόλη. Θεωρώ ότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Θέλω να συμβάλλω και εγώ σε αυτήν την εξέλιξη και χαίρομαι που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα.

Κύριος στόχος μου είναι να επενδύσω πάνω στην νέα γενιά. Στο σύνολο οι προτάσεις μας είχαν και θα έχουν την νέα γενιά. . Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκα όπως θα ήθελα. Κύρια αιτία είναι η πανδημία.

Είχαμε ξεκινήσει δενδροφυτεύσεις σε σχολεία με την συμμετοχή των παιδιών. Να τονίσω ότι με προσωπικό αίτημα της Κοινότητας στο δασαρχείο Αγρινίου, είχαμε στην κατοχή μας μεγάλο όγκο  φυτών (έπαιξε ρόλο σε αυτό η άριστη συνεργασία με το τμήμα πράσινου του Δήμου).

Μια δράση που αγκάλιασαν τα παιδιά και συμμετείχαν με ενδιαφέρον. Η δράση αυτή δεν θα περιλάμβανε μόνο σχολεία  αλλά και κοινόχρηστους χώρους.

Δυστυχώς δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε.

Τα Χριστούγεννα του 2019,με πρωτοβουλία της Κοινότητας,  μαθητές δημοτικού στόλισαν πλατείες της πόλης μας. Τα παιδιά με την συνεργασία των εικαστικών τους σχολείου τους καθώς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων έφτιαξαν πανέμορφα στολίδια.  Σκοπός μας φέτος ήταν να εξελίσσουμε την δράση αυτή.

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν δύο σημαντικές προτάσεις της Κοινότητας που είχαν επίκεντρο τα παιδιά. Η δημιουργία σχολικών πρωταθλημάτων με την συμμετοχή των παιδιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και η δημιουργία Ολοήμερου Αθλητικού Οικολογικού Σχολείου με επίκεντρο το υγρό στοιχείο.

Όμως πέρα από τα παιδιά,  τα προβλήματα και οι απόψεις των συμπολιτών μας είναι για εμάς πολύ σημαντικές. Γι’ αυτό είχαμε αποφασίσει ομόφωνα γενικές συνελεύσεις χωρίζοντας την πόλη σε 5 γεωγραφικά διαμερίσματα. Δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμα να το υλοποιήσουμε.

Σίγουρα αν δεν υπήρχε η πανδημία το έργο της Κοινότητας θα είχε άλλο χαρακτήρα και δυναμική. Οι σύμβουλοι της Κοινότητας διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία με αποτέλεσμα σε κάθε συμβούλιο οι προτάσεις της  Κοινότητας να είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. Διακρίνει όλα τα μέλη του συμβουλίου, η αγάπη για την Ναύπακτο και τους συμπολίτες μας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία.”

Πόσο πιστεύετε ότι εισακούγονται  και επηρεάζουν οι προτάσεις και οι αποφάσεις  της Κοινότητας    τον Δήμο;

“Η αλήθεια είναι ότι κάποιες  από τις προτάσεις της Κοινότητας αρχίζουν σιγά σιγά  να παίρνουν σάρκα και οστά όχι όμως στον βαθμό που θα θέλαμε.

Γι’ αυτό άλλωστε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου   2020  υπήρξε συνάντηση όλων των συμβούλων της Κοινότητας με τον Δήμαρχο κ. Γκίζα Βασίλειο και τους αντιδημάρχους κ. Κοτρωνιά Θωμά, κ.Χοχτούλα Ζαχαρία και  κ. Τσουκαλά Κωνσταντίνο.

Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος μας είναι γνωμοδοτικός.

Μεγάλο ερώτημα των μελών της Κοινότητας ήταν κατά πόσο λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οι προτάσεις μας  τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

Η Κοινότητα Ναυπάκτου είναι η καρδιά της πόλης. Είμαστε τα αυτιά και τα μάτια των συμπολιτών μας.  Η Κοινότητα είναι σημαντικός πυρήνας της αυτοδιοίκησης και θεμέλιο της Δημοκρατίας.

Ζητάμε από την δημοτική αρχή συνεχή επικοινωνία και επαφή.

Το κέντρο της πόλης δεν πρέπει να παραμελείται. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν.  Πράγματα που δεν χρειάζονται αναβολή και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Η Κοινότητα είναι διατεθειμένη να προσφέρει.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γ. Παπαδόπουλος: «Θετικά τα δείγματα στον πρώτο χρόνο διοίκησης»

Published

on

By

Έχουν περάσει 15 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του στην θέση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου στην Κοινότητα Αντιρρίου, μια από τις μεγάλες πληθυσμιακά Κοινότητες του Δήμου Ναυπακτίας. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο  Nafsweek για την καθημερινότητα αλλά και τα έργα που δρομολογούνται και έχει ανάγκη η Κοινότητα, ώστε να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

……………………………………………………………

Ποια είναι η αίσθησή σας αυτόν τον ένα χρόνο διοίκησης αναφορικά με την Τοπική Κοινότητα Αντιρρίου σε  έργα καθημερινότητας που έγιναν αλλά και εκείνα που υπολείπονται να γίνουν;

«Στον ένα χρόνο δεν μπορείς να  κρίνεις μία δημοτική αρχή και μία διοίκηση και με δεδομένο ότι έπεσε και η πανδημία με τον κορωνοιό.  Όλο αυτό πήγε πίσω κάποια πράγματα. Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει,  έχουν δρομολογηθεί μελέτες για να γίνουν έργα στο επόμενο διάστημα.

Η καθημερινότητα βεβαίως είναι το μεγάλο πρόβλημα και το λέω αυτό γιατί περνάει πολύς κόσμος από το Αντίρριο,  καθώς έχει όλες τις υποδομές. Έχει δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο,  το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο,  το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου και όπως αντιλαμβάνεστε αυτά θέλουν μία διαχείριση, τουλάχιστον σε θέματα καθαριότητας αλλά και συντήρησης.

Όσο αφορά σε θέματα καθαριότητας χρειαζόμαστε κάποια μηχανήματα τα οποία δεν είναι και εύκολα.     Ωστόσο έρχονται στο Αντίρριο για να κάνουν καθαρισμούς και αποψιλώσεις στους δρόμους και ότι άλλο χρειάζεται για την καθημερινότητα του δημότη. Έχουν γίνει οι καθαρισμοί και στα τρία ρέματα που      υπάρχουν στην τοπική κοινότητα, καθαρίστηκαν όλα τα φρεάτια όμως σε ορισμένα σημεία πρέπει να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να μην έχουμε προβλήματα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν πάντως προτάσεις,  με αποφάσεις από το ΔΣ της Τοπικής κοινότητας στο Τεχνικό Πρόγραμμα  το οποίο σιγά-σιγά θα πρέπει να υλοποιείται.

Ένα πρόβλημα που αφορά την καθημερινότητα και την ασφάλεια,  το οποίο λύθηκε σιγά-σιγά είναι αυτό με τον δημόσιο  φωτισμό καθώς εμπλέκονται πολλοί φορείς. Η Περιφέρεια, το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο,  ο Δήμος και η Αρχαιολογία. Το θέμα με την Περιφέρεια, Δήμο και Ταμείο  το λύσαμε και μένει αυτό με την Αρχαιολογία.

Σε θέματα ύδρευσης δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα με τη ΔΕΥΑΝ,  πέρα από κάποιες φυσιολογικές φθορές στο δίκτυο που αποκαταστάθηκαν. Επίσης έχουν γίνει και κάποιες ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους της Κοινότητας».

Ένα  μεγάλο έργο που θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Αντιρρίου είναι η αποχέτευση, έργο το  οποίο μπήκε σε μία ευθεία μία και δημοπρατείται. Ποια άλλα έργα έπονται;

«Αυτό είναι πραγματικά ένα έργο που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής των κατοίκων στο Αντίρριο. Από τον αείμνηστο τον Γιώργο Κολοβό είχε δρομολογηθεί.  Ένα δύσκολο έργο αλλά έπρεπε να γίνει η αρχή.

Να σκεφτείτε ότι όλα αυτά τα χρόνια στο Αντίρριο, σε κάθε σπίτι υπάρχει  βόθρος με ότι αυτό σημαίνει από οικονομικής άποψης για τους κατοίκους για το άδειασμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, όσο και αν ήταν φτηνό, αλλά και από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα ακόμα έργο που θα αλλάξει το Αντίρριο είναι αυτό της ανάπλασης που θα γίνει στο χώρο του γηπέδου. Η ανάπλαση αυτή θα συνενώσει το γήπεδο ποδοσφαίρου Αντιρρίου, το κλειστό Γυμναστήριο, τον χώρο του Γυμνασίου τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας έτσι ένα αθλητικό κέντρο. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και ο στίβος.  Όλα  αυτά δίνουν πρόσθετη αξία στο Αντίρριο, μία προσφορά για τη νεολαία και τα νέα παιδιά που ασχολούνται που θα έχουν ένα πρόσθετο λόγο να ασχολούνται με τον αθλητισμό, όχι μόνο από το Αντίρριο αλλά και  από την ευρύτερη περιοχή.

Ένα έργο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση των μελετών είναι αυτό που θα κάνει το Δημοτικό  Λιμενικό  ταμείο  με την διάνοιξη της περιμετρικής τάφρου στο κάστρο του Αντιρρίου. Είναι  ένα έργο που θα αλλάξει την όψη του Κάστρου θα αλλάξει την όψη της εισόδου της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο θα δημιουργήσει ένα μικρό λιμανάκι κάτω ακριβώς από την Γέφυρα,  ένα χώρο το οποίο θα μπορούν να δένουν με ασφάλεια  βάρκες και καϊκάκια αλλά και πιο μεγάλα σκάφη.

Στον πρώτο χρόνο λοιπόν διοίκησης είναι θετικά τα δείγματα και έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται μελέτες και δημοπράτηση έργων,  πέρα από την καθημερινότητα,  πού αλλάζουν  την ποιότητα ζωής των δημοτών στην Τοπική Κοινότητα Αντιρρίου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι ΚΑΔ ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – Οι κανόνες λειτουργίας

Published

on

By

Ο κ. Σταμπουλίδης έκανε λόγο για «περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη, ως προς τη διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

 • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
 • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
 • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
 • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
 • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).
 • Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.
 • Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.
 • Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

 • Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
 • Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

 • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
 • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
 • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
 • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
 • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε ότι «η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά την λειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματα μας», τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο».

            Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

         Καθηγητής οικονομολόγος

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση  Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα με την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας  Μαρία Σαλμά Επί τάπητος ο συντονισμός δράσεων πολιτικής προστασίας

Published

on

By

Συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Ναυπακτίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου κ. Βασίλη Γκίζα και της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρίας Σαλμά.  Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες στη Δ.Ε. Αποδοτίας κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι με αρμοδιότητες στη Δ.Ε. Πλατάνου και Δ.Ε. Πυλήνης, κ.κ .Θανάσης Κούκουνας και Ηρακλής Μουχτούρης αντίστοιχα, και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Στην ατζέντα της προγραμματισμένης συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων πολιτικής προστασίας με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων του επερχόμενου χειμώνα και συγκεκριμένα των χιονοπτώσεων, του παγετού και των πλημμυρικών ή άλλων φαινομένων.

Όπως επισημάνθηκε από τους παριστάμενους, κοινός στόχος όλων αποτελεί η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη θωράκιση του Δήμου Ναυπακτίας, με έμφαση στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και προτεραιότητα στην προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και η Αντιπεριφερειάρχης βρέθηκαν στο χείμαρρο Σκα, εκεί όπου με ενέργειες της Αντιπεριφέρειας και σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης φερτών υλικών και βλάστησης.

Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα των εργασιών, ενώ ο κ. Γκίζας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κ. Σαλμά για τη σημαντική συμβολή της και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ