Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μυρτώ Κιμινουλάκη – Πλούμη: “Η Δημοτική Κοινότητα είναι η καρδιά της πόλης μας”

Published

on

Η Κοινότητα, διαχρονικά αποτελεί έναν ξεχωριστό θεσμό για τους Έλληνες. Θεσμό που ενώνει τους δημότες και αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης της διοίκησης του Δήμου με τις ανάγκες και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των Δήμων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητες από το ρόλο και τη δράση των Κοινοτήτων.

Δυστυχώς, και ενώ η Κοινότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, τα Κοινοτικά Συμβούλια έχουν απλά εισηγητικό χαρακτήρα. Η Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου, όπως αναφέρει στην συνέντευξή που παραχώρησε στο Nafsweek, η πρόεδρός της Μυρτώ Κιμινουλάκη — Πλούμη, είναι η καρδιά της πόλης μας και σημαντικός πυρήνας της αυτοδιοίκησης και θεμέλιο της Δημοκρατίας.

Στον ένα χρόνο που είστε πρόεδρος στο ΔΣ  της  Δημοτικής  Κοινότητας Ναυπάκτου θεωρείτε ότι   είναι θετικός  ο απολογισμός  των πεπραγμένων του οργάνου;

“Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα κοινά , με τις καλύτερες των προθέσεων. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να εκλεγώ πρόεδρος Κοινότητας Ναυπάκτου.  Η Ναύπακτος είναι για εμένα η πόλη όπου ζω και μεγαλώνω τα παιδιά μου .

Θέλω να την βλέπω να εξελίσσεται και να προοδεύει.   Πιστεύω σε αυτή την πόλη. Θεωρώ ότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Θέλω να συμβάλλω και εγώ σε αυτήν την εξέλιξη και χαίρομαι που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα.

Κύριος στόχος μου είναι να επενδύσω πάνω στην νέα γενιά. Στο σύνολο οι προτάσεις μας είχαν και θα έχουν την νέα γενιά. . Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκα όπως θα ήθελα. Κύρια αιτία είναι η πανδημία.

Είχαμε ξεκινήσει δενδροφυτεύσεις σε σχολεία με την συμμετοχή των παιδιών. Να τονίσω ότι με προσωπικό αίτημα της Κοινότητας στο δασαρχείο Αγρινίου, είχαμε στην κατοχή μας μεγάλο όγκο  φυτών (έπαιξε ρόλο σε αυτό η άριστη συνεργασία με το τμήμα πράσινου του Δήμου).

Μια δράση που αγκάλιασαν τα παιδιά και συμμετείχαν με ενδιαφέρον. Η δράση αυτή δεν θα περιλάμβανε μόνο σχολεία  αλλά και κοινόχρηστους χώρους.

Δυστυχώς δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε.

Τα Χριστούγεννα του 2019,με πρωτοβουλία της Κοινότητας,  μαθητές δημοτικού στόλισαν πλατείες της πόλης μας. Τα παιδιά με την συνεργασία των εικαστικών τους σχολείου τους καθώς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων έφτιαξαν πανέμορφα στολίδια.  Σκοπός μας φέτος ήταν να εξελίσσουμε την δράση αυτή.

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν δύο σημαντικές προτάσεις της Κοινότητας που είχαν επίκεντρο τα παιδιά. Η δημιουργία σχολικών πρωταθλημάτων με την συμμετοχή των παιδιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και η δημιουργία Ολοήμερου Αθλητικού Οικολογικού Σχολείου με επίκεντρο το υγρό στοιχείο.

Όμως πέρα από τα παιδιά,  τα προβλήματα και οι απόψεις των συμπολιτών μας είναι για εμάς πολύ σημαντικές. Γι’ αυτό είχαμε αποφασίσει ομόφωνα γενικές συνελεύσεις χωρίζοντας την πόλη σε 5 γεωγραφικά διαμερίσματα. Δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμα να το υλοποιήσουμε.

Σίγουρα αν δεν υπήρχε η πανδημία το έργο της Κοινότητας θα είχε άλλο χαρακτήρα και δυναμική. Οι σύμβουλοι της Κοινότητας διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία με αποτέλεσμα σε κάθε συμβούλιο οι προτάσεις της  Κοινότητας να είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. Διακρίνει όλα τα μέλη του συμβουλίου, η αγάπη για την Ναύπακτο και τους συμπολίτες μας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία.”

Πόσο πιστεύετε ότι εισακούγονται  και επηρεάζουν οι προτάσεις και οι αποφάσεις  της Κοινότητας    τον Δήμο;

“Η αλήθεια είναι ότι κάποιες  από τις προτάσεις της Κοινότητας αρχίζουν σιγά σιγά  να παίρνουν σάρκα και οστά όχι όμως στον βαθμό που θα θέλαμε.

Γι’ αυτό άλλωστε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου   2020  υπήρξε συνάντηση όλων των συμβούλων της Κοινότητας με τον Δήμαρχο κ. Γκίζα Βασίλειο και τους αντιδημάρχους κ. Κοτρωνιά Θωμά, κ.Χοχτούλα Ζαχαρία και  κ. Τσουκαλά Κωνσταντίνο.

Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος μας είναι γνωμοδοτικός.

Μεγάλο ερώτημα των μελών της Κοινότητας ήταν κατά πόσο λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οι προτάσεις μας  τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

Η Κοινότητα Ναυπάκτου είναι η καρδιά της πόλης. Είμαστε τα αυτιά και τα μάτια των συμπολιτών μας.  Η Κοινότητα είναι σημαντικός πυρήνας της αυτοδιοίκησης και θεμέλιο της Δημοκρατίας.

Ζητάμε από την δημοτική αρχή συνεχή επικοινωνία και επαφή.

Το κέντρο της πόλης δεν πρέπει να παραμελείται. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν.  Πράγματα που δεν χρειάζονται αναβολή και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Η Κοινότητα είναι διατεθειμένη να προσφέρει.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσε η αυλαία στο «ΟΙΚΟθέατρο»  με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο», μια πολυβραβευμένη δράση που για δωδέκατη χρονιά υλοποιεί  η περιβαλλοντική οργάνωση  «Πράσινο+Μπλέ», σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις – θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκαν με την παράσταση των παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την παράσταση      «Ο Δρακοπόταμος» από το παραμύθι της  Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Χαράλαμπος Καραδήμας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, διατροφής, διαφορετικότητας κ.α,  υλοποιούνται σειρά θεατρικών παραστάσεων, από μαθητές.

Σκοπός είναι η εμπλοκή και ενημέρωση των μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση με θέμα την Οικολογία και το Περιβάλλον, μέσα από το θέατρο.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μετατρέπουν οικολογικά παραμύθια και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και παρουσιάζουν  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, με   είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μια δράση στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 20.000 θεατές και έχει βραβευτεί από διοργανώσεις όπως: *TEDx Athens, *Eco City Awards, *Best City Awards, *Event Awards κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΟΙΚΟθέτρο” : Κυριακή 19/3 πέφτει η αυλαία με το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο “ΟΙΚΟθέατρο” με την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας  την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπεο αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν τον “Δρακοπόταμο” της Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 260 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 260ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Βαρύς ο φόρος αίματος – Σύσκεψη στην Ομοσπονδία για την επικινδυνότητα των δρόμων :

Η Ναύπακτος δυστυχώς, συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου το τελευταίο, μάλιστα, χρονικό διάστημα, καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων, με τα όποια κάθε φορά αποτελέσματα. Η Αιτία; …

#   Ξεκίνησαν τα έργα στο λιμάνι :

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν συνολικά τρεις φάσεις και θα πραγματοποιούνται τμηματικά, για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των καταστημάτων…

#   Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3:

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ  θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου). Μετά την ολοκλήρωση…

#    Άρχισε το έργο για πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο :

Το έργο αφορά  πίστα επαγγελματικών προδιαγραφών στην οποία κάλλιστα θα μπορούν διοργανωθούν ακόμη και ευρωπαϊκά event. Η χωροθέτηση του έργου…

#   Μελέτες και ανθρώπινο δυναμικό…          ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                              Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπηρεσίες υπογράφουν μελέτες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν την κατάρτιση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις…

#   Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου – Τί προβλέπει:

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας, που διέπεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών…

#   «L’Étape Greece by Tour de France»  για πρώτη φορά στην Ελλάδα :

Την 1η Απριλίου 2023 για πρώτη φορά, ο θρύλος του «Tour de France», (γύρος της Γαλλίας) του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, συναντά τον ελληνικό μύθο στα μαγευτικά τοπία της Δυτικής Ελλάδας…

#   Πλήγωσε η κακοκαιρία!  :

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Ναύπακτο καθώς οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν δένδρα, με πιο σημαντική τη ζημιά που έγινε…

#   Οι καλλιεργητές της πεδιάδας του Μόρνου προσφεύγουν για αποζημιώσεις  

Δεδομένου ότι η τελευταία φορά που οι αγρότες αποζημιώθηκαν για ηρτημένη εσοδεία ήταν το έτος 2010, χωρίς μέχρι σήμερα το έργο του αναδασμού του Μόρνου να έχει καταστεί λειτουργικό…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ