Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Published

on

Πέντε είναι οι άξονες που θα καθορίσουν το νέο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Πρώτος:  από το 2021 η κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ καθορίζεται αυστηρώς με βάση αλγόριθμο.

Δεύτερος:  παρέχονται κίνητρα στα ιδρύματα να βελτιωθούν σε στόχους που τα ίδια θα επιλέξουν και να χρηματοδοτηθούν γι’ αυτό – η προσέλκυση ξένων φοιτητών είναι ένας από τους σημαντικότερους. Εάν κάποιο ΑΕΙ περάσει κάτω από τον πήχη, θα χάνει κονδύλια υπέρ εκείνων που τα καταφέρνουν.

Τρίτος: υπογράφονται προγραμματικές συμφωνίες των ΑΕΙ με το υπουργείο Παιδείας με βάθος τετραετίας για, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων ανά έτος, διορισμούς πανεπιστημιακών, αριθμό υποτροφιών, εισαγωγή νέων επιστημονικών πεδίων (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη) στα προγράμματα σπουδών.

Τέταρτος: μελετώνται οι στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας και τα επιστημονικά πεδία στα οποία πλέον παρατηρείται υπερ- πληθώρα τμημάτων και κατόπιν αποφασίζεται αλλαγή του αντικειμένου τους.

Πέμπτος: ερευνώνται οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας σε βάθος δεκαετίας.

Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού θα γίνει άμεσα, στην προσεχή Σύνοδο Πρυτάνεων εντός του Ιουλίου. Εκεί, θα ζητηθεί από τα ΑΕΙ να καταθέσουν τα πρώτα στρατηγικά τους σχέδια έως το φθινόπωρο. Κατόπιν, έως την άνοιξη του 2021 τα σχέδια θα αξιολογηθούν από την ΕΘΑΑΕ, ώστε να υπογραφούν τα τετραετή business plans ανάμεσα στα ΑΕΙ και το υπουργείο.

Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα κατανέμεται βάση αλγορίθμου, ενώ θα υπάρξουν μετρήσιμοι δείκτες για κάθε πεδίο, για παράδειγμα η μέση διάρκεια σπουδών και ο λόγος φοιτητών ανά διδάσκοντα, που θα παρακολουθούνται.

Εξετάζεται εάν μεταξύ των κριτηρίων θα συμπεριληφθεί το ερευνητικό έργο κάθε ΑΕΙ ή εάν θα υπάρξει συσχέτιση της χρηματοδότησης με τα κονδύλια που έπαιρναν έως τώρα τα ΑΕΙ.

Ωστόσο, από το 2022 και μετά θα υπάρξει μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ. Πλέον το 80% θα συνεχίσει να επιμερίζεται βάσει του αλγορίθμου, αλλά το υπόλοιπο 20% θα κατανέμεται με κριτήριο εάν το ΑΕΙ έχει πιάσει τους στόχους που θα έχει επιλέξει το ίδιο.

Η υποχρεωτική σύναψη τετραετών συμφωνιών με το υπουργείο Παιδείας,  θα αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία των ΑΕΙ. Σε αυτές θα ορίζεται για παράδειγμα ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε ΑΕΙ και των διορισμών νέων πανεπιστημιακών.

Οι στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη των επιστημονικών πεδίων καθώς και οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου θα μελετηθούν, στο πλαίσιο του σχεδιασμού στην ανώτατη εκπαίδευση. Και αυτό διότι οι απόφοιτοι Λυκείου μειώνονται. Συγκεκριμένα, όλα τα νέα τμήματα του 2019 που δεν έχουν αξιολογηθεί, θα αξιολογηθούν ενώ θα υπάρξει και μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητάς τους. Επίσης, θα μελετηθεί εάν υπάρχει πλεόνασμα ή έλλειμμα τμημάτων σε κάποιο επιστημονικό πεδίο. Έτσι, το πανεπιστήμιο μπορεί να αποφασίσει αναδιάρθρωση της ακαδημαϊκής δομής του.

Η προσέλκυση ξένων φοιτητών και η εξωστρέφεια των ΑΕΙ μέσα από συνεργασίες με ξένα ΑΕΙ αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας και μάλιστα συγκαταλέγονται μεταξύ των κριτηρίων τα οποία τα ΑΕΙ μπορούν να επιλέξουν να αξιολογηθούν για να χρηματοδοτηθούν επιπλέον από το κράτος.

Το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με πρόσφατο νόμο άλλαξε ώστε να μπορούν να γίνονται δεκτοί σε αυτά και φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με το προηγούμενο καθεστώς γίνονταν δεκτοί μόνο από χώρες εκτός Ε.Ε.) με δίδακτρα, ενώ δόθηκε μεγαλύτερη αυτονομία στα ΑΕΙ να ιδρύουν σχετικά προγράμματα.

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Κάστρο Αντιρρίου

Published

on

By

Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, πιάνο Γιάννης Μπελώνης, κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη (συναυλίες Κάστρου Αντιρρίου) , επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, χαρακτηρισμένη και ως “η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη από τη νέα γενιά ερμηνευτών”, πρόκειται να δώσει δύο ρεσιτάλ με τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 18 και 19 Αυγούστου στο κάστρο Αντιρρίου.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη   –   Ώρα έναρξης 21:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσα από την παρακάτω πλατφόρμα:

(Σημείωση: Οι πλατφόρμες διαθέτουν επιλογή ακύρωσης ώστε να διατεθεί η θέση ξανά στο κοινό)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκώμια της Παναγίας σήμερα Πέμπτη στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου στο Αντίρριο

Published

on

By

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σπύρος Σούλης: «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση »

Published

on

By

Ναυπακτία: Βαράσοβα
Γνωρίστε έναν ορεινό τόπο μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποδράστε σε μαγευτικά
ορεινά τοπία, περπατήστε σε πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, δοκιμάστε μία
ανεπανάληπτη εμπειρία αναρρίχησης και λάβετε μέρος σε εξωτερικές
αθλητικές δραστηριότητες μέσα στην φύση.
Δείτε το video «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση » με τον διακεκριμένο ορειβάτη και
αναρριχητή, Σπύρο Σούλη

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ