Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ντ. Τσουκαλάς: Γιατί κωφεύει για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας το υπουργείο;

Published

on

Σε ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς σημειώνει σχετικά με την ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην πόλη της Ναυπάκτου, πως ενώ ο Δήμος έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, το αρμόδιο υπουργείο ουδέποτε απάντησε στο αίτημα του Δήμου για την λειτουργία της δομής αυτής.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Ο Δήμος Ναυπακτίας, θέτοντας σε προτεραιότητα τον περιορισμό των ποσοστών του αναλφαβητισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, προχώρησε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην πόλη της Ναυπάκτου.

Συνολικά 117 συμπολίτες μας, από την Ναυπακτία και τη Δωρίδα, μεταξύ αυτών και συμπολίτες μας Ρομά, υπέβαλλαν αίτημα παρακολούθησης μαθημάτων προκειμένου να ολοκληρώσουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευσή τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η προετοιμασία του Δήμου, υπήρξε υποδειγματική, δεδομένου ότι εξασφαλίστηκαν περισσότερες από τις απαιτούμενες αίθουσες και το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού, βάσει των προϋποθέσεων που τέθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου δεν απάντησε ποτέ στο σχετικό αίτημά μας αδιαφορώντας πρωτίστως για τους 117 συμπολίτες μας. Η άριστη προετοιμασία από την πλευρά του Δήμου και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων φαίνεται πως για τους αρμοδίους του Υπουργείου δεν έχριζε της δέουσας προσοχής.

Στο εύλογο δε, ερώτημά μας, τί θα γίνει με τους 117 συμπολίτες μας, η απάντηση που λάβαμε εσχάτως από το Τμήμα Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, μόνο ως κατατοπιστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: «Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και σε απάντηση του εγγράφου σας που αφορά εγγραφές συμπολιτών σας σε όμορα με τον δήμο σας Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, σας ενημερώνουμε ότι δίνεται στους ενδιαφερόμενους δημότες σας αυτή η δυνατότητα. Πρέπει όμως να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τους Διευθυντές των συγκεκριμένων σχολείων, επειδή τα ΣΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει και ίσως αυτή την περίοδο να μην μπορούν να εγγράψουν άλλους εκπαιδευόμενους».

Ειλικρινά, είναι να αναρωτιέται κανείς εάν τα «ίσως» θεωρούνται σοβαρές απαντήσεις. Είναι, επίσης, να αναρωτιέται κανείς εάν αναλογίστηκαν οι αρμόδιοι του Υπουργείου για το κατά πόσον οι άνθρωποι αυτοί μπορούν οικονομικά να καλύψουν τις μετακινήσεις τους σε άλλους δήμους για την παρακολούθηση των μαθημάτων”.

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους φοιτητές

Published

on

By

Τήν Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, τελέσθηκε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου θεία Λειτουργία γιά τούς μαθητές–ὑποψηφίους φοιτητές, πού θά διαγωνιστοῦν στίς Πανελλήνιες Ἐξετάσεις, γιά τήν εἴσοδό τους στίς Ἀνώτατες Σχολές.
Στήν πρόσκληση τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἀνταποκρίθηκαν πολλοί μαθητές, οἱ διευθυντές ὅλων τῶν Λυκείων τῆς Ναυπάκτου, καθώς καί καθηγητές πού ἀγωνιοῦν μαζί μέ τούς μαθητές τους.
Στήν θεία Λειτουργία χοροστάτησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὁ ὁποῖος στό κήρυγμά του ἔδωσε στούς μαθητές πού ἐκκλησιάστηκαν συμβουλές καί τρόπους μέ τούς ὁποίους μέσα στήν ἔνταση τῶν ἐξετάσεων θά ἰσορροποῦν τόν ἑαυτό τους καί θά τόν κρατοῦν νηφάλιο, ὁπότε καί ἀποδοτικό.
Τούς τόνισε ὅτι ὁ ἄνθρωπος δέν εἶναι ποτέ ἱκανοποιημένος. Οὔτε ἡ ἐπιτυχία στήν Σχολή πού θέλουν μπορεῖ νά τούς ἱκανοποιήση πλήρως, οὔτε ἡ ἀποτυχία θά πρέπει νά τούς ἀπογοητεύση. Τούς εἶπε ὅτι ὁ Πλάτωνας μιλοῦσε γιά τό τριμερές τῆς ψυχῆς, κάτι πού δέχθηκαν καί οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ ψυχή ἔχει τό λογιστικό καί τό παθητικό μέρος, στό ὁποῖο ἐντάσσεται τό ἐπιθυμητικό καί τό θυμικό.
Τό θυμικό εἶναι ἡ δύναμη πού πραγματοποιεῖ τίς ἐπιθυμίες.
Πρέπει ὅμως οἱ ἐπιθυμίες καί οἱ θυμοί νά ἰσορροποῦν στό μέσον τῶν ἄκρων, τῶν ὑπερβολῶν καί τῶν ἐλλείψεων καί τόν ρόλο τοῦ ἐξισορροπιστῆ ἔχει τό λογιστικό. Πρέπει νά ἔχουν καλούς λογισμούς, νά κυριαρχῆ μέσα τους ὁ «αὐτοδέσποτος εὐσεβής λογισμός» για τόν ὁποῖο κάνει λόγο τό βιβλίο τῶν Μακκαβαίων Δ΄.
Κατόπιν ἀνέφερε ἕνα λόγο τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν κ. Ἱερωνύμου, ὁ ὁποῖος σέ μήνυμά του στούς ἐξεταζόμενους μαθητές εἶπε ὅτι ὅλα στήν ζωή δέν εἶναι ἄσπρο ἤ μαῦρο. Καί συμπλήρωσε ὁ Σεβασμιώτατος ὅτι ὑπάρχουν καί ἄλλα χρώματα, ὅπως τό πράσινο, πού εἶναι χρῶμα τῆς ἐλπίδας. Ἀφοῦ οἱ ἴδιοι ἐργαστοῦν καί κοπιάσουν, νά σκέφτονται ὅτι ὑπάρχει καί ἡ πρόνοια τοῦ Θεοῦ, πού μπορεῖ τίς ἀποτυχίες νά τίς μετατρέψη σέ ἐπιτυχίες.
Τόνισε τέλος ὅτι πρέπει νά ἀποφεύγουν τά ἄκρα, ὑπεραισιοδοξίες καί ἀπαισιοδοξίες, νά ἔχουν τήν εὐλογία τοῦ Θεοῦ καί νά κρατοῦν γιά τόν ἑαυτό τους τήν «νηφάλια μεσότητα».
Ὁ Σεβασμιώτατος κατά τήν διανομή τοῦ ἀντιδώρου ἔδωσε στούς μαθητές ὡς εὐλογία ἀπό ἕνα στυλό καί μιά μικρή εἰκόνα μέ τίς εύχές του.
Μετά τό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας ὁ Συνδεσμος Ἀγάπης τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ ἁγίου Δημητρίου δεξιώθηκε τούς μαθητές καί τούς καθηγητές τους στήν αἴθουσα τοῦ ἐνοριακοῦ κέντρου.
 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Τρίτη 28/5 κλιμάκιο του Ινστιτούτου Δασικών Οικοσυστημάτων στην Ναύπακτο για τα πλατάνια

Published

on

By

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά τη σχετική λήψη δειγμάτων, συνολικά πέντε πλατάνια, τρία στην περιοχή του Γριμπόβου και δύο στην περιοχή της Ψανής, έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Το γεγονός τέθηκε σε γνώση του Δήμου Ναυπακτίας εγγράφως από το Δασαρχείο Ναυπάκτου ενώ έχει λάβει γνώση και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, κλιμάκιο του οποίου θα βρεθεί στην Ναύπακτο την Τρίτη, 28 Μαΐου 2024 προκειμένου να οριστούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Όπως είναι γνωστό, η καταστρεπτική για τα πλατάνια ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ευρώπη.  Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και σε πολλές ακόμη χώρες.  Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε το 2003 στην περιοχή της Μεσσηνίας και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας είναι ταχύτατη.

Ήδη έχουν νεκρώσει χιλιάδες δένδρα πλατάνου στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Στην Αιτωλοακαρνανία η ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2016 στο Τρίκορφο Ναυπακτίας και ακολούθως διαπιστώθηκαν προσβολές σε αρκετές περιοχές του νομού.

Το 2017 κρούσμα μεταχρωματικού έλκους διαγνώστηκε για πρώτη φορά  και στην πόλη της Ναυπάκτου σε πλατάνι της παραλίας Γριμπόβου στο Ξενία.

Στο πλαίσιο των διαδοχικών εκτεταμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται έκτοτε συστηματικά, τον Μάιο του 2020 καταγράφηκε αντίστοιχο περιστατικό κρούσματος στην παραλία της Ψανής,. Η αντίδραση του Δασαρχείου Ναυπάκτου, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ήταν άμεση και λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης με τη συνδρομή του Ινστιτούτου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε διαρκείς ενημερώσεις και συστάσεις προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες κοπής κλαδιών και πληγώσεις κορμών και ριζών.

Κάθε είδους εργασίες συντήρησης των πλατανιών γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή του Δασαρχείου και πάντα με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται ως μη αναστρέψιμη,  ο Δήμος Ναυπακτίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, το Δασαρχείο Ναυπάκτου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια διάσωσης του φυσικού μας πλούτου.  Χρειάζεται ωστόσο διαρκής επαγρύπνηση από όλους μας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση “ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ” για τα πλατάνια

Published

on

By

Γρήγορα αντανακλαστικά, σωστές αποφάσεις, αναζήτηση ευθυνών

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Γκίζα ότι 3 πλατάνια στο Γρίμποβο και 2 στην Ψανή έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Θέλουμε με την σημερινή μας ανακοίνωση να επισημάνουμε τα εξής:

  • Την μεγάλη σημασία των πλατανιών καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη φυσιογνωμία της πόλης της Ναυπάκτου, με την μοναδικότητα να έχουμε πλατάνια στις παραλίες.
  • Το μεγάλο ενδιαφέρον της παράταξης μας για την προστασία τους καθώς μετά το πρώτο συμβάν μεταχρωματικού έλκους πριν από 6-7 χρόνια στην περιοχή του φλοίσβου, πήρε αυστηρά μέτρα προστασίας και δημιούργησε μεταξύ άλλων και σχετικό μητρώο πλατανιών. Επιπλέον ο μέχρι πρότινος επικεφαλής κ. Λουκόπουλος τουλάχιστον 10 φορές έχει φέρει με πρωτοβουλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας τους με παροτρύνσεις στους αρμοδίους με ιδιαίτερες αναφορές στη σημασία της προστασίας τους και την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων όταν γίνεται παρέμβαση από οποιονδήποτε (Λιμενικό ταμείο, Δήμο, ιδιώτες κτλ) στην περιοχή των παραλιών.
  • Το ερώτημα κάθε πότε γινόταν έλεγχος για το αν έχουν προσβληθεί πλατάνια (πράγμα που έπρεπε να γίνεται συχνά) καθώς δεν μπορεί να διαγνώσκονται τουλάχιστο 5 πλατάνια που νοσούν, ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία.
  • Τον προβληματισμό μας για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, στο πλαίσιο του οποίου ζητήσαμε άμεσα Δημοτικό συμβούλιο μόνο με αυτό το θέμα και την κλήση σε αυτό όλων των εμπλεκόμενων (επιστήμονες, αρμόδιοι υπάλληλοι και αιρετοί, επιχειρήσεις των παραλιών, φορείς της πόλης κτλ.)
  • Το ερώτημα μας γιατί σε ένα τόσο, μα τόσο σημαντικό θέμα που ο Δήμαρχος μας είπε ότι το γνώριζε από την Τρίτη δεν μας ενημέρωσε άμεσα με τηλέφωνο ή στην Δημοτική επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη το μεσημέρι. Και αυτό επιλέγοντας να μην πιστέψουμε πληροφορίες ότι μέλη της Δημοτικής Αρχής γνώριζαν το θέμα αρκετές μέρες νωρίτερα.
  • Το ερώτημα αν ο Δήμαρχος πάραυτα διέταξε ένορκη εξέταση για το αν το προηγούμενο διάστημα (τουλάχιστον 2-3 χρόνια πίσω) τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την προστασία τους (σωστός ψεκασμός, σωστή αποκλάδωση, απαγόρευση παρεμβάσεως μηχανημάτων έργου πάσης φύσεως στην περιοχή, ή αν υπήρχε απόλυτη ανάγκη χρήσης τους αν αυτή έγινε μετά από απολύμανση των μηχανημάτων πριν και ποιος το πιστοποιούσε αυτό κτλ.)

Με αυτές τις επισημάνεις ζητάμε από όλους και κυρίως από το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και τα λοιπά μέλη της Δημοτικής αρχής να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων με σκοπό: α) τον περιορισμό της ζημιάς β) την λήψη μέσα από διαβούλευση με ειδικούς, παρατάξεις και φορείς των κατάλληλων αποφάσεων για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Απαιτείται αυτό που δεν υπήρξε μέχρι τώρα, δηλαδή γρήγορα αντανακλαστικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ