Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος 4412: Οι 14 αλλαγές για δημόσια έργα και συμβάσεις

Published

on

Δεκατέσσερις  βασικούς άξονες τροποποιήσεων περιλαμβάνουν οι αλλαγές του Νόμου 4412 για την ανάθεση των δημοσίων έργων. Οι νέες θεσμικές παρεμβάσεις θα αποτελέσουν  τη νέα πυξίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  για την ανάθεση δημόσιων έργων και συμβάσεων, μέσω ΕΣΠΑ και πράσινης συμφωνίας αλλά για τα έργα στα οποία θα κατευθυνθούν χρήματα από τα ταμείο Ανάκαμψης.

Δεκατέσσερις αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο νόμο 4412 που αφορά τα δημόσια έργα και τις συμβάσεις. Ο στόχος σύμφωνα με πληροφορίες του ecopress από επίσημες πηγές, «είναι να γίνει το θεσμικό πλαίσιο πιο λειτουργικό και ευέλικτο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά  «θεσμικές κακοτοπιές», όπως είναι οι μεγάλες εκπτώσεις που οδηγούν σε ανεκτέλεστα έργα, να θέσει αναχώματα σε αναξιόπιστες εταιρείες, να αποτρέψει άστοχες και υποβολιμαίες συμπληρωματικές συμβάσεις που οδηγούν σε διόγκωση των προϋπολογισμών του έργων».

Θεσπίζονται επίσης αυστηρά κριτήρια ανάθεσης, βάσει των οποίων θα εξετάζονται μία σειρά παραμέτρων των εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ούτως ώστε τα έργα να μην οδηγούνται σε αδιέξοδο, ενώ επιχειρείται, με μία εκ των 14 τροποποιήσεων να νομοθετηθεί η επίσπευση των διαδικασιών της οριστικής δικαστικής διάγνωσης των διαφορών, ούτως ώστε να μη κωλυσιεργούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες και μεγάλα και σημαντικά έργα για το δημόσιο συμφέρον να μένουν πίσω.

Σε τέσσερις ενότητες οι τροποποιήσεις.

Οι βασικοί άξονες των τροποποιήσεων, χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: Αφορούν:

Α. Τις χαμηλές προσφορές Εγγυήσεις

Β. Τις ενστάσεις.

Γ. Εκτέλεση των έργων

Δ. Τις επείγουσες ανάγκες σύμβασης μικρής οικονομικής αξίας.

Ειδικότερα:

Χαμηλές προσφορές -Εγγυήσεις

 • Θεσπίζεται ειδική αιτιολόγηση προσφορών με απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από τον μέσο όρο των προσφορών. Σε περίπτωση άρνησης – κατάπτωση εγγύησης. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, το υπουργείο θέλει να αποφύγει την ατραπό των υπερβολικών εκπτώσεων που οδηγούν σε ανεκτέλεστα έργα..
 • Συνολική προκαταβολή καλής εγγύησης – όχι μερική. Αυστηροί κανόνες αποδέσμευσης. Μέσω της ρύθμισης δίνεται προνόμιο σε υγιείς εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα έκδοσης και συνολικής απόδοση της εγγυητικής καλής εκτέλεσης και συνακόλουθα ανακόπτονται εταιρείες που γυρίζουν το χρήμα σε εταιρικές εκκρεμότητες, άσχετες με το αντικείμενο του έργου.
 • Κατάργηση δυνατότητας μεταβολής της προσφοράς κατά την εκτέλεση της σύμβασης. Μία ρύθμιση που θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου και της εκάστοτε αναθέτουσας αρχής και θα αποτρέπει την αναθεώρηση των συμβάσεων κατόπιν εορτής καθώς η προσφορά θα κλειδώνει και τρόπο τινά θα συμβασιοποιείται

Ενστάσεις

 • Σύντμηση των προθεσμιών άσκησης και έκδοσης απόφασης.
 • Επίσπευση των διαδικασιών της οριστικής δικαστικής διάγνωσης των διαφορών – εξυγίανση του τομέα παραγωγής και εκτέλεσης έργων και μελετών, προκειμένου να μην εξελίσσονται οι διαγωνισμοί μετ΄εμποδίων, ελέω των προσφυγών που κατατίθενται.

Εκτέλεση Έργων

 • Εκσυγχρονισμός πλαισίου
 • Καταπολέμηση συμπληρωματικών συμβάσεων κατά την εκτέλεση: Θα επιχειρηθεί να ανακοπεί η διόγκωση του προϋπολογισμού ενός έργου μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων  και είναι αλληλένδετο με την τροποποίηση που αφορά τη δυνατότητα κατάργησης της  δυνατότητας μεταβολής της προσφοράς κατά την εκτέλεση της σύμβασης.
 • Τήρηση ηλεκτρονικού ημερολογίου εργασιών, ούτως ώστε να φαίνεται σε πραγματικό χρόνο η περαίωση των εργασιών από τον εκάστοτε εργολάβο, γεγονός, που θα διευκολύνει τον έλεγχο του από τις αναθέτουσες αρχές.
 • Σύντμηση προθεσμιών
 • Υποχρεωτικοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αναθέτουσας αρχής
 • Αντικειμενικοποίηση κριτηρίων ανάθεσης. Με συγκεκριμένα κριτήρια θα συμμετέχουν οι εταιρίες σε ένα διαγωνισμό, τα οποία θα αναδεικνύουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Ecopress», την οικονομική τους κατάσταση, την πιστοληπτική τους ικανότητα , αλλά και την καλή ή μη εκτέλεση άλλων έργων στο παρελθόν.
 • Ορισμός διαιτησίας ως μέθοδος επίλυσης διαφορών.

Επείγουσες ανάγκες – Συμβάσεις μικρής οικονομικής αξίας

 • Αποκλεισμός της «κατ’ επάγγελμα» ανάθεσης συμβάσεων στους ίδιους αναδόχους.
 • Κατάργηση κλήρωσης για τις απευθείας αναθέσεις. Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν, ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ικανοποιηθεί. πηγή:ecopresss

 

ΕΛΛΑΔΑ

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»:  ΈΞΕΣΤΙΝ ΤΩ ΔΗΜΑΡΧΩ ΨΕΥΔΟΛΟΓΕΙΝ

Published

on

By

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου η δημοτική παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του Τάκη Λουκόπουλου έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή υπό τον κ. Γκίζα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, αντί να εφαρμόσει την νομιμότητα όσον αφορά τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, τροποποιώντας έγκαιρα το Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αποφάσισε να αναθέσει τον έλεγχο των υπηρεσιών και των αιρετών σε ιδιώτες.

Γνωρίζοντας αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις  ο νομοθέτης, απαίτησε υποχρεωτικά την δημιουργία της ανωτέρω  υπηρεσίας και μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις να μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες, περιπτώσεις που δεν υπήρχαν στο Δήμο Ναυπακτίας.

Ουσιαστικά αυτό δείχνει, ότι   ο κ. Γκίζας να μην  εμπιστεύεται τις υπηρεσίες στο θέμα αυτό(γι αυτό απέφυγε και την συζήτηση με τους εργαζόμενους) και πιθανολογώντας ίσως ότι  με την ανάθεση αυτή να βγάλει ο έλεγχος  πως όλα είναι καλά και καμωμένα, κάτι που δεν μπορούσε να το κάνει καμία υπηρεσία και κανένας υπάλληλος, αν δεν ήταν έτσι, γιατί απλά θα έχανε τη δουλειά του,  γι αυτό και η απαίτηση του νόμου είναι το δημόσιο να ελέγχεται υπηρεσιακά, από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

Σε αυτή την τροποποίηση πέραν της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, η δημοτική αρχή, σωστά έστω και αργά, θέσπισε και δύο ακόμα υπηρεσίες,  την Δημοτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, καθώς δεν λειτουργούσε τίποτα.

Κάτω από αυτές τις  συνθήκες, καλοπροαίρετα και ασκώντας κριτική ως οφείλουμε για τις παραλείψεις και τις σκοπιμότητες του κ. Γκίζα, στηρίξαμε τις επιλογές του, κάτι που φάνηκε και στην ψηφοφορία και θα περίμενε κάποιος να επιδείξει την δέουσα σοβαρότητα.

Αντί όμως να το πράξει, αποφάσισε να επιτεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή, σε εμάς δηλαδή και προετοιμάστηκε από ότι φάνηκε στη συζήτηση να βγάλει ένα λογύδριο με  ψέματα όπως συνηθίζει, για να καλύψει την ανεπάρκειά του και να φανεί ότι κάτι έκανε.

«Θεωρώ και οφείλω να το πω για να είμαι ειλικρινής ότι ήταν σοβαρότατο λάθος της προηγουμένης δημοτικής αρχής, ίσως το σοβαρότερο που διέπραξε … το γεγονός  ενώ υπήρχε η δημοτική αστυνομία…. αντί να ενισχυθεί περισσότερο επελέγη η κατάργηση της….» μας είπε ο «ειλικρινής» κ. Γκίζας. Σκόπιμα βέβαια, γιατί άγνοια δεν του επιτρέπει η ιδιότητά του.

Δεν γνώριζε δηλαδή ότι: «Από την 23η.9.2013 καταργούνται στους δήμους οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις καταργούνται και εφόσον κατείχαν τις θέσεις αυτές  την 9η Ιουλίου 2013, εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας….» λέει ο νόμος του 2013 με τον οποίο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία.

Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε με τον νόμο 4325/15 και κύριος σκοπός ήταν πέραν του ότι να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι επιθυμούν, να αποκατασταθούν οι απολυμένοι όπου υπήρχαν.

Ο Δήμο μας, αλλά και άλλοι  μεγάλοι δήμοι της Χώρας, απέφυγαν την επανασύσταση την συγκεκριμένη περίοδο για οικονομικούς κυρίως λόγους εν μέσω μνημονίου, αλλά και ελλείψει προσωπικού(οι μισοί ήταν σε εμάς, από τα δώδεκα άτομα που ψηφίσαμε τώρα για μια αντάξια Δημοτική Αστυνομία στην πόλη και τον Δήμο μας). Αξιοποιήθηκαν μάλιστα οι υπάλληλοι αυτοί σε υπηρεσίες που τότε είχε σημαντική ανάγκη ο Δήμος με την διπλή ιδιότητα και  του εξωτερικού ελέγχου σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία.

Ορισμένοι από αυτούς τους δήμους  μάλιστα ανασύστησαν την υπηρεσία τους αυτή,  την τελευταία τριετία. Σημειωτέον, ότι την απόφασή μας αυτή τότε την ψήφισαν και οι «Διόσκουροι» κ. κ. Κοτρωνιάς και Κούκουνας,  ασχέτως αν  δεν ενδιαφέρει τον δήμαρχο όταν τους εκθέτει ή ίσως και τους ίδιους να μην τους νοιάζει.

Κλείνοντας να πούμε ότι μια σοβαρή Δημοτική Αρχή με πρόγραμμα και σχέδιο,  κάνει τις  όποιες απαραίτητες τροποποιήσεις κανονισμού νομίζει στην αρχή της ανάληψης καθηκόντων  της ώστε να εφαρμοστεί  με επιτυχία. Στη περίπτωση του Δήμου μας όμως δεν υπήρχε τίποτα από αυτά, παρά μια δημοτική αρχή που αναρριχήθηκε στην διοίκηση με υπόγειες μεθοδεύσεις και ψέματα. Και έτσι συνεχίζει….»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

451η ΕΠΕΤΕΙΟΣ «ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 1571» (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη τον Πρέσβυ των ΗΠΑ κ.George J. Tsunis

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 451η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως συναυλίες, ομιλίες προσωπικοτήτων, προβολές του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» παραγωγής Cosmote History στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.  Κορυφαία στιγμή θα είναι και πάλι η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, το υπερθέαμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.

Φέτος, τιμώμενο πρόσωπο ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.George J.Tsunis, ο οποίος θα Ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Ναυπακτίας το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.

 

Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 451ης Επετείου:

Ναυμαχία-Ναυπάκτου-451η-επέτειος

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022

20:00 Παρουσίαση βιβλίου «Ο σπετσέρης του Λεπάντο». Βησσαρία Ζορμπά – Ραμοπούλου. Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

08:30 -13:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία Ναυπάκτου» του Cosmote History (Cosmote tv) για τα σχολεία δευτ/μιας εκπαίδευσης. Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα Ναυπάκτου

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022

20:30 Μουσική εκδήλωση. Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Χορωδία “QWALIA SINGERS” από την Μ. Βρετανία. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

21:00 Τιμητική προβολή του ντοκιμαντέρ «Ναυμαχία Ναυπάκτου» στο Cosmote History της Cosmote tv

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022

18:30 Αποκαλυπτήρια μαρμάρινης τιμητικής επιγραφής παρουσία εκπροσώπων Κέντρου Μελετών Ιονίων Νήσων.  Πάρκο Θερβάντες

19:00 Παρέλαση – Αναγγελία Ναυμαχίας.

Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, Σύλλογος “Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές”, Άγημα ιστορικής αναβίωσης Πατρών “Παναγιώτης Καρατζάς”, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου «Μιχαήλ Θερβάντες»

20:00 Ομιλία – Παρουσίαση της ‘Εκθεσης Ναύπακτος 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών” από την επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Δρ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

 21:00 “Η Οθωμανική επιθετικότητα στο Ιόνιο και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου”. Ομιλητής: Ν.Γ. Μοσχονάς, Ιστορικός, ομ. Διευθυντής Ε.Ι.Ε.και Πρόεδρος ΔΣ Κέντρου Μελετών Ιονίου   Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022

12:00 Ανακήρυξη του Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. GEORGE J. TSUNIS σε επίτιμο δημότη του Δ. Ναυπακτίας. Ίδρυμα Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

20:30 Αναπαράσταση Ναυμαχίας Ναυπάκτου.

Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Κυριακή, 9  Οκτωβρίου 2022

07:30 – 10:30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου

Δημητρίου Ναυπάκτου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.

11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

1-31 Οκτωβρίου 2022

Εικαστική ατομική έκθεση “Παύλος Σάμιος – Χαίρε”, Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδος και Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά (19:00 – 21-9-22) η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα  Τετάρτη  21-09-2022  και  ώρα  19:00  σε  Τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας,  με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:

Έγκριση τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Δήμαρχος).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ