Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος 4412: Οι 14 αλλαγές για δημόσια έργα και συμβάσεις

Published

on

Δεκατέσσερις  βασικούς άξονες τροποποιήσεων περιλαμβάνουν οι αλλαγές του Νόμου 4412 για την ανάθεση των δημοσίων έργων. Οι νέες θεσμικές παρεμβάσεις θα αποτελέσουν  τη νέα πυξίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  για την ανάθεση δημόσιων έργων και συμβάσεων, μέσω ΕΣΠΑ και πράσινης συμφωνίας αλλά για τα έργα στα οποία θα κατευθυνθούν χρήματα από τα ταμείο Ανάκαμψης.

Δεκατέσσερις αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο νόμο 4412 που αφορά τα δημόσια έργα και τις συμβάσεις. Ο στόχος σύμφωνα με πληροφορίες του ecopress από επίσημες πηγές, «είναι να γίνει το θεσμικό πλαίσιο πιο λειτουργικό και ευέλικτο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά  «θεσμικές κακοτοπιές», όπως είναι οι μεγάλες εκπτώσεις που οδηγούν σε ανεκτέλεστα έργα, να θέσει αναχώματα σε αναξιόπιστες εταιρείες, να αποτρέψει άστοχες και υποβολιμαίες συμπληρωματικές συμβάσεις που οδηγούν σε διόγκωση των προϋπολογισμών του έργων».

Θεσπίζονται επίσης αυστηρά κριτήρια ανάθεσης, βάσει των οποίων θα εξετάζονται μία σειρά παραμέτρων των εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ούτως ώστε τα έργα να μην οδηγούνται σε αδιέξοδο, ενώ επιχειρείται, με μία εκ των 14 τροποποιήσεων να νομοθετηθεί η επίσπευση των διαδικασιών της οριστικής δικαστικής διάγνωσης των διαφορών, ούτως ώστε να μη κωλυσιεργούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες και μεγάλα και σημαντικά έργα για το δημόσιο συμφέρον να μένουν πίσω.

Σε τέσσερις ενότητες οι τροποποιήσεις.

Οι βασικοί άξονες των τροποποιήσεων, χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: Αφορούν:

Α. Τις χαμηλές προσφορές Εγγυήσεις

Β. Τις ενστάσεις.

Γ. Εκτέλεση των έργων

Δ. Τις επείγουσες ανάγκες σύμβασης μικρής οικονομικής αξίας.

Ειδικότερα:

Χαμηλές προσφορές -Εγγυήσεις

 • Θεσπίζεται ειδική αιτιολόγηση προσφορών με απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από τον μέσο όρο των προσφορών. Σε περίπτωση άρνησης – κατάπτωση εγγύησης. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, το υπουργείο θέλει να αποφύγει την ατραπό των υπερβολικών εκπτώσεων που οδηγούν σε ανεκτέλεστα έργα..
 • Συνολική προκαταβολή καλής εγγύησης – όχι μερική. Αυστηροί κανόνες αποδέσμευσης. Μέσω της ρύθμισης δίνεται προνόμιο σε υγιείς εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα έκδοσης και συνολικής απόδοση της εγγυητικής καλής εκτέλεσης και συνακόλουθα ανακόπτονται εταιρείες που γυρίζουν το χρήμα σε εταιρικές εκκρεμότητες, άσχετες με το αντικείμενο του έργου.
 • Κατάργηση δυνατότητας μεταβολής της προσφοράς κατά την εκτέλεση της σύμβασης. Μία ρύθμιση που θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου και της εκάστοτε αναθέτουσας αρχής και θα αποτρέπει την αναθεώρηση των συμβάσεων κατόπιν εορτής καθώς η προσφορά θα κλειδώνει και τρόπο τινά θα συμβασιοποιείται

Ενστάσεις

 • Σύντμηση των προθεσμιών άσκησης και έκδοσης απόφασης.
 • Επίσπευση των διαδικασιών της οριστικής δικαστικής διάγνωσης των διαφορών – εξυγίανση του τομέα παραγωγής και εκτέλεσης έργων και μελετών, προκειμένου να μην εξελίσσονται οι διαγωνισμοί μετ΄εμποδίων, ελέω των προσφυγών που κατατίθενται.

Εκτέλεση Έργων

 • Εκσυγχρονισμός πλαισίου
 • Καταπολέμηση συμπληρωματικών συμβάσεων κατά την εκτέλεση: Θα επιχειρηθεί να ανακοπεί η διόγκωση του προϋπολογισμού ενός έργου μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων  και είναι αλληλένδετο με την τροποποίηση που αφορά τη δυνατότητα κατάργησης της  δυνατότητας μεταβολής της προσφοράς κατά την εκτέλεση της σύμβασης.
 • Τήρηση ηλεκτρονικού ημερολογίου εργασιών, ούτως ώστε να φαίνεται σε πραγματικό χρόνο η περαίωση των εργασιών από τον εκάστοτε εργολάβο, γεγονός, που θα διευκολύνει τον έλεγχο του από τις αναθέτουσες αρχές.
 • Σύντμηση προθεσμιών
 • Υποχρεωτικοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αναθέτουσας αρχής
 • Αντικειμενικοποίηση κριτηρίων ανάθεσης. Με συγκεκριμένα κριτήρια θα συμμετέχουν οι εταιρίες σε ένα διαγωνισμό, τα οποία θα αναδεικνύουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Ecopress», την οικονομική τους κατάσταση, την πιστοληπτική τους ικανότητα , αλλά και την καλή ή μη εκτέλεση άλλων έργων στο παρελθόν.
 • Ορισμός διαιτησίας ως μέθοδος επίλυσης διαφορών.

Επείγουσες ανάγκες – Συμβάσεις μικρής οικονομικής αξίας

 • Αποκλεισμός της «κατ’ επάγγελμα» ανάθεσης συμβάσεων στους ίδιους αναδόχους.
 • Κατάργηση κλήρωσης για τις απευθείας αναθέσεις. Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν, ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ικανοποιηθεί. πηγή:ecopresss

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Κάστρο Αντιρρίου

Published

on

By

Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, πιάνο Γιάννης Μπελώνης, κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη (συναυλίες Κάστρου Αντιρρίου) , επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, χαρακτηρισμένη και ως “η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη από τη νέα γενιά ερμηνευτών”, πρόκειται να δώσει δύο ρεσιτάλ με τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 18 και 19 Αυγούστου στο κάστρο Αντιρρίου.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη   –   Ώρα έναρξης 21:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσα από την παρακάτω πλατφόρμα:

(Σημείωση: Οι πλατφόρμες διαθέτουν επιλογή ακύρωσης ώστε να διατεθεί η θέση ξανά στο κοινό)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκώμια της Παναγίας σήμερα Πέμπτη στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου στο Αντίρριο

Published

on

By

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σπύρος Σούλης: «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση »

Published

on

By

Ναυπακτία: Βαράσοβα
Γνωρίστε έναν ορεινό τόπο μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποδράστε σε μαγευτικά
ορεινά τοπία, περπατήστε σε πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, δοκιμάστε μία
ανεπανάληπτη εμπειρία αναρρίχησης και λάβετε μέρος σε εξωτερικές
αθλητικές δραστηριότητες μέσα στην φύση.
Δείτε το video «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση » με τον διακεκριμένο ορειβάτη και
αναρριχητή, Σπύρο Σούλη

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ