Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι κρυφές εκπλήξεις των δημοτικών εκλογών

Published

on

Οι φετινές δημοτικές  εκλογές είναι γεμάτες  κρυφές εκπλήξεις και για αυτό και θα εξελιχθούν σε σκληρή μάχη σώμα με σώμα και κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει  για τίποτε και για κανέναν.

Τα νέα στοιχεία αυτών των εκλογών είναι:

Η αποσύνδεση της εκλογής των τοπικών συμβουλίων από τις δημοτικές παρατάξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καμία δημοτική παράταξη να μην μπορεί με ασφάλεια να προσμετρήσει τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων τοπικών συμβούλων στο δικό της ποσοστό. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι μέχρι και σήμερα κανένα τοπικό συμβούλιο δεν εμφανίζεται με το όνομα των υποψηφίων δημοτικών παρατάξεων, κάτι που δείχνει ότι δεν θέλουν να ταυτίζονται με υποψηφίους δημάρχους. Με αυτό τον τρόπο το εκλογικό σώμα απελευθερώνεται εντελώς.

Η πολυδιάσπαση και η συμμετοχή πολλών υποψηφίων συνδυασμών. Το νέο εκλογικό σύστημα έδωσε τη δυνατότητα να είναι εύκολη η κάθοδος πολλών συνδυασμών. Σοβαρό κίνητρο ήταν και η ευκολία να καταλάβει ο επικεφαλής του κάθε συνδυασμού μια έδρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός υποψηφίων συμβούλων που αναγκαστικά οδηγεί σε άσκηση τεράστιας πίεσης στο εκλογικό σώμα, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες, που όλοι γνωρίζονται καλά και έχουν συγγενικές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Η κυριαρχία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή των υποψηφίων στην εικόνα. Όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο φαίνεσθαι και η μάχη δίνεται στα γραφεία των επικοινωνιολόγων. Η καλύτερη εμφάνιση, το καλύτερο στήσιμο, η καλύτερη φωτογράφιση, το καλύτερο σποτάκι. Αυτά πλέον προβάλλει το σύστημα, αυτά δίνουν οι υποψήφιοι στο εκλογικό σώμα.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε μια ανάσα πριν από τις εκλογές και να μην γνωρίζει η κοινωνία τα προγράμματα και τις θέσεις όλων των υποψηφίων. Μιλάμε πλέον για καθαρή αισθητικοποίηση των εκλογών και της πραγματικότητας.

Η απάθεια και η αδιαφορία του εκλογικού σώματος. Τα συσσωρευμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα αντί να ενεργοποιούν και να κινητοποιούν την κοινωνία την έχουν οδηγήσει  στην υιοθέτηση μιας «απολιτικ στάσης». Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν μεγάλη συμβολή τα Μ.Μ.Ε  που εντέχνως καλλιεργούν το λαΪκισμό και κατεβάζουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων της κοινωνίας.

Η απουσία πολιτικού λόγου. Γενικόλογες υποσχέσεις, γλυκανάλατες διαπιστώσεις, λαϊκίστικες προσεγγίσεις με έντονες δόσεις παροχολογίας και με συγκεκαλυμμένη την τάση εκμετάλλευσης των ανθρώπων που μαστίζονται από την κρίση. Οι περισσότερες εμφανίσεις των επικεφαλής χαρακτηρίζονται από μια στρογγυλεμένη θεώρηση των πραγμάτων με τη γενική υπόσχεση θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, σίγουρα υπάρχουν  λύσεις. Ελάχιστοι εκφράζουν άποψη για το πώς θα γίνει αυτό.

Το εκλογικό δικαίωμα που πλέον ασκείται από την ηλικία των 17 ετών. Εντελώς νέα δεδομένα δημιουργεί η συμμετοχή με ψήφο των δεκαεφτάχρονων νέων , όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί το 2002,στις φετινές εκλογές. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο εκλογικό σώμα, που είναι βέβαιο ότι  θα επηρεάσει ως ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αιτωλοακαρνανία: Ψηφίζουν για πρώτη φορά 2.696 17χρονοι συμπολίτες μας

Published

on

By

Οι νέοι που συμπληρώνουν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους μέσα στο 2019 (οι γεννηθέντες το 2002) και συμπεριλήφθηκαν στην Α’ αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 106.760.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, 54.212 είναι άνδρες και 52.548 γυναίκες.

Επισημαίνεται πως οι ψηφοφόροι που τώρα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, εν συγκρίσει με τις εκλογές του 2015, δεν είναι μόνον οι 106.760, αλλά π.χ. και όσοι συμπλήρωσαν το ηλικιακό όριο στα χρόνια που μεσολάβησαν, με τον συνολικό αριθμό των νέων ψηφοφόρων να ανέρχεται στις 536.920.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα για τους 17χρονους ψηφοφόρους, την “ https://www.protifora.gr/ ” και χρησιμοποιεί σχετικά τα hashtag #apota17 και #protifora

 

Όσον αφορά το Νομό  Αιτωλοακαρνανίας, οι 17ρηδες ψηφοφόροι ανέρχονται σε 2.696.

Από αυτούς 1.359 είναι άνδρες και 1.337 γυναίκες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιάννης Μπουλές – Έστειλε μήνυμα νίκης

Published

on

By

Στη  γεμάτη πλατεία Φαρμάκη πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας και υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουλές, κλείνοντας ουσιαστικά και την προεκλογική του εκστρατεία. Συνυποψήφιοι και φίλοι της παράταξης γέμισαν την κεντρική πλατεία της πόλης δίνοντας την υπόσχεση για την νίκη και ραντεβού την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κεντρική ομιλία υποψήφιου δημάρχου Βασίλη Γκίζα

Published

on

By

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας , επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Συνεργασία πολιτών” πραγματοποίησε την κεντρική του ομιλία σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 20:30, στην πλατεία λιμανιού.

Συνυποψήφιοι και φίλοι της παράταξης έδωσαν το παρών, με τον Βασίλη Γκίζα να αναφέρεται στις θέσεις και τις στοχεύσεις του προγράμματός του. Αναφορές έκανε και σε  θέματα καθημερινότητας, αλλά και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.  Κλείνοντας την ομιλία και πριν παρουσιάσει τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, τόνισε με έμφαση: «Αφήνουμε πίσω το κουρασμένο σήμερα και χτίζουμε το μέλλον».

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-rouxa-axesouar-kosmimata

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ