Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι συνεργασίες δεν προδικάζονται.. υπαγορεύονται από τους πολίτες»

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, βουλευτή Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝ.ΑΛ στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».

  1. Εκτιμάτε ότι τελικά ο Πρωθυπουργός θα πατήσει το κουμπί των πρόωρων εκλογών;

Ο Πρωθυπουργός έχει τη διακριτική ευχέρεια να προκηρύξει εκλογές παρότι το ορθό θεσμικά είναι η εξάντληση της τετραετίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών. Οι Υπουργοί πέταξαν τα μολύβια και μαζί με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προκρίνουν τις εκλογές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας.

Αν τελικά, όμως, οι εκλογές γίνουν πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας, τότε τίθεται και ζήτημα αξιοπιστίας του ίδιου του Πρωθυπουργού. Μέχρι τώρα σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του επιχειρεί να εμφανίζεται θεσμικός, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ενώ ταυτόχρονα οι υπουργοί και το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζονται για εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής όποτε και να προκηρυχθούν εκλογές, είμαστε έτοιμοι με προγραμματικό πλαίσιο για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και τους πολίτες.

  1. Πως θα αντιμετωπίσετε την πίεση για συνεργασία που όπως αναμένεται το επόμενο διάστημα θα ενταθεί;

Έχουμε κάνει ξεκάθαρη τη θέση μας. Οι συνεργασίες δεν προκύπτουν εκ των άνωθεν, ούτε προδικάζονται. Υπαγορεύονται από τους πολίτες και την ψήφο τους που δίνει τη δυναμική στα κόμματα. Στη χώρα μας επίσης, δεν υπάρχει κουλτούρα προγραμματικών συμμαχιών. Αποτυπώθηκε και στον νόμο για την απλή αναλογική με την οποία τότε διαφωνήσαμε και την απουσία επαρκούς χρόνου για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Δεν υπάρχει, όμως, ούτε οργανωμένη δημόσια διοίκηση, που να μπορέσει να θωρακίσει μια τέτοια διαδικασία. To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προτάξει τη δική του σοσιαλδημοκρατική πρόταση και επ’ αυτής θα συζητήσουμε. Άλλωστε, οι συνεργασίες χτίζονται πάνω σε προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις.

  1. Θα επηρεάσει τη δυναμική του κόμματός σας το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε δεύτερο εκλογικό γύρο;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως πατριωτικό κόμμα, απέδειξε ότι αναλαμβάνει ευθύνες χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Άλλωστε το 2009-2011 σήκωσε το βάρος για να μη χρεοκοπήσει η πατρίδα. Το ίδιο περιμένουμε σήμερα από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Εμείς κριθήκαμε. Είναι συνταγματικό ατόπημα και αλαζονικό να μιλάμε για δεύτερο εκλογικό γύρο. Είναι σα να προδικάζουμε και ταυτόχρονα να απαξιώνουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν μπορούμε να μιλάμε στο πλαίσιο δημοσκοπήσεων, δημιουργώντας εντυπώσεις.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει τις ιδέες μας, τις θέσεις μας, τις προτεραιότητες μιας σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Έχουμε θέσει το μεγάλο ζήτημα των ανισοτήτων που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με τις διαδοχικές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) και καταθέτουμε και συγκεκριμένες προτάσεις πως θα το αντιμετωπίσει. Στις εκλογές αναμένουμε την πρώτη μας αξιολόγηση. Οι πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι, έχοντας αξιολογήσει τη στάση και τις θέσεις των κομμάτων, θα κρίνουν εάν και πως θα βιώσουμε τους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν με την πρωτόγνωρη απλή αναλογική.

  1. Από τη επαφή σας με τους πολίτες ποια είναι τα εμπόδια που δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει η Κυβέρνηση στο δρόμο για τις κάλπες;

Εκτιμώ ότι οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας, της κλιματικής κρίσης και της εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη σημαντική πρόκληση των κοινωνικών, περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων που συνδέονται με τις ανισότητες στις ευκαιρίες που έχει το κάθε άτομο στην κοινωνία μας. Κι ενώ είχαμε ως χώρα τη μεγάλη ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης να σχεδιαστούν πολιτικές που θα μειώνουν αυτό το χάσμα μεταξύ λίγων προνομιούχων και των πολλών μη προνομιούχων, αυτή φαίνεται να χάνεται.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση δεν μερίμνησε να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, όπως έκαναν άλλες χώρες. Το ίδιο και με την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Ενώ μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως μοχλό για τη διάχυση των ΑΠΕ μέσω των οικιακών φωτοβολταϊκών και των ενεργειακών κοινοτήτων, δεν το έκανε.

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από την ενίσχυση της ενεργειακής της αυτονομίας και βεβαίως η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μια δίκαιη μετάβαση. Αλλά και στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αντιμετωπίσει αφενός την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αφετέρου δε να οδηγήσει την Ευρώπη να αποδοκιμάσει σαφώς τις διαδοχικές ενέργειες ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

«Λάντλοου: Οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα»

Published

on

By

λαικη-συσπείρωση-προβολή-ελληνες-στους-πολέμους-του-άνθρακα

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική αλλά και σ΄ όλους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη σε ξένες χώρες

Γιατί αναγκάστηκαν να φύγουν; Πώς ταξίδεψαν; Πού δούλεψαν; Σε ποιές συνθήκες; Πώς τους αντιμετώπισαν οι ντόπιοι; Πώς στάθηκαν στις δυσκολίες;

Τη ζωή και τους αγώνες τους  εξιστορεί η ταινία:

«Λάντλοου: Οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα»
που θα προβληθεί την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 9μμ  στα γραφεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Ευπάλιο (στο παλιό κτίριο της Ένωσης )

Στην περιοχή μας σε κάθε οικογένεια  υπάρχουν συγγενείς μετανάστες στην Αμερική. Είναι αυτοί που βοήθησαν τις οικογένειές τους να ξεχρεώσουν τους τοκογλύφους. Πάντρεψαν τις αδελφές τους. Έσωσαν από την πείνα και τη δυστυχία μετά τον πόλεμο τους συγγενείς τους. Βοήθησαν στην ανοικοδόμηση των χωριών τους και σε πολλά χωριά ακόμα βοηθούν. Η προσφορά τους είναι ακόμα ζωντανή στα χωριά μας.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν στην Αμερική. Εργάστηκαν στα αστικά κέντρα, στα ορυχεία της Δύσης, στην κατασκευή σιδηροδρόμων και στα υφαντουργεία της Νέας Αγγλίας.

λαικη-συσπείρωση-προβολή-ελληνες-στους-πολέμους-του-άνθρακα

Αναγκάστηκαν να φύγουν από τη φτώχεια, τις δυσκολίες της ζωής τους, να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στα ξένα. Ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει αιτίες, παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Με τη δουλειά των χεριών τους οι Έλληνες μετανάστες, μαζί με τους εργάτες από πλήθος χώρες, μεταμόρφωσαν τη “νέα γη” από τα σπλάχνα της ως τους ουρανοξύστες.  Έγραψαν ιστορία, ως αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης, μια ιστορία που πρέπει να μαθευτεί. Μια ιστορία για την οποία, ακριβώς, ο κόσμος της δουλειάς και οι απόγονοί τους πρέπει να είναι περήφανοι.

Λίγα έχουν ειπωθεί για τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική. Αρκετά για εκείνους που πήγαν μετά τον πόλεμο. Πόσα γνωρίζουμε όμως για την πραγματική ζωή τους, τις δυσκολίες, τους αγώνες τους στην ξενιτειά;

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο

Published

on

By

προεόρτια-κοίμηση-θεοτόκου
Στά Προεόρτια τῆς ἐνδόξου Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καί τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεώς της ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ἱερόθεος χοροστάστησε στόν Ὄρθρο καί προεξῆρχε τῆς θείας Λειτουργίας στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τέτοια ἡμέρα ἡ θεία Λειτουργία, ὅταν δέν συνέπιπτε ἡμέρα Κυριακή, ἐτελεῖτο στό κεντρικό Παρεκκλήσιο πού βρίσκεται κάτω ἀπό τό Ἱερό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου, τό ὁποῖο εἶναι ἀφιερωμένο στήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου. Ἐκεῖ προεορταζόταν τό μεγάλο γεγονός τῆς ἐνδόξου Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καί τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεώς της.

Ὅπως εἶπε Σεβασμιώτατος στό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας, αὐτό τό Παρεκκλήσιο ἀφιερώθηκε στήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου, διότι τά παλαιά χρόνια ἐδῶ στήν Ναύπακτο, πρίν ἀπό τήν κατάλυψή της ἀπό τούς Ὀθωμανούς, ἐτιμᾶτο ἰδιαιτέρως ἡ ἑορτή τῆς Παναγίας, διότι ὑπῆρχε μεγάλος Ἱερός Ναός, ρυθμοῦ Βασιλικῆς, πού ἦταν ἀφιερωμένος στήν κοίμηση τῆς Θεοτόκου, μέ τήν προσωνυμία ἡ Παναγία τῆς Ναυπάκτου. Τά θεμέλια αὐτοῦ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ ἔχουν ἀνευρεθῆ. Μέ τό κεντρικό Παρεκκλήσιο τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ συνεχίζουμε στήν Ναυπάκτο τήν τιμή τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς Θεοτόκου.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του μετά τό Εὐαγγέλιο ἀναφέρθηκε στήν ὀρθόδοξη ἀνθρωπολογία, μέ ἀφορμή τήν ἑορτή τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Χριστοῦ, πού ἑορτάσαμε, καί τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, πού θά ἑορτάσουμε.

Στήν θεία Λειτουργία παρευρέθηκε πλῆθος ἀνθρώπων, καί μέ τόν τρόπο αὐτόν ἑτοιμάσθηκαν γιά τήν μεγάλη ἑορτή.

Εκ της Ἱεράς Μητροπόπλεως

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Ναυπακτίας:  Πρόγραμμα ένταξης στην προσχολική εκπαίδευση και την πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει τις ωφελούμενες μητέρες ότι, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της   ΕΕΤΑΑ, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων µε αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» (πρώην Εναρμόνιση), περιόδου 2022-2023, παρατείνεται ως εξής:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ-ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Περίοδος ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων

Συμμετοχής

έως 17.8.2022

Ανακοίνωση Προσωρινών Αποτελεσμάτων

22.82022

Ηλεκτρονική Υποβολή Ενστάσεων

23 – 25.8.2022

Ανακοίνωση Οριστικών Αποτελεσμάτων

29.8.2022

Για την εξυπηρέτηση των Αιτούντων

τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-5214600

e-mail: helpdeskchildhood@eetaa.gr

 

Τηλέφωνο πληροφοριών Δήμου Ναυπακτίας: 2634038637

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ