Την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του Συλλόγου Πόδου σε γνωστό κέντρο του Γριμπόβου.
Ο ιερέας του χωριού, π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, ευλόγησε τη βασιλόπιττα. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γρηγόρης Ευθ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα πεπραγμένα του Συλλόγου, καθώς και το δραστήριο μέλος του Συλλόγου Κώστας Δούρος, όπου και αναφέρθηκε σε εκείνα που πρέπει να γίνουν, άμεσα αλλά και στο μέλλον.
Στην εκδήλωση μοιράστηκαν ημερολόγια, προσφορά του Πάνου Δούρου.
Οι τηλεφωνικές απάτες δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο όσο περνάνε τα χρόνια γίνονται πιο «έξυπνες» και πιο πολύπλοκες. Όμως, υπάρχει δυνατότητα, μέσα από τις ρυθμίσεις του smartphone μας, να φιλτράρουμε αυτούς που μας καλούν, για να αποφύγουμε τηλεφωνικές απάτες.
Κλήσεις από αριθμούς του εξωτερικού, άγνωστα σταθερά που απλά κλείνουν κατευθείαν όταν σηκώσουμε το τηλέφωνο, ύποπτα μηνύματα μέσω SMS ή Viber, είναι κάποιοι γνώριμοι τρόποι που μας ενοχλούν και μας αναστατώνουν στην καθημερινότητά μας. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μπλοκάρουμε τέτοιες κλήσεις από τις ρυθμίσεις του smartphone μας. Αντίστοιχα, θα εξηγήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για φραγή κλήσεων από άγνωστους αριθμούς στο σταθερό τηλέφωνο.
Πώς να βάλουμε στοπ σε άγνωστους αριθμούς σε iPhone
Mε το iOS26, η Apple έχει εισαγάγει τη λειτουργία «Call Screening», η οποία λειτουργεί ως «φίλτρο» σε πιθανές τηλεφωνικές απάτες. Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αναβαθμίσουμε το τηλέφωνό μας στο iOS26 (μπορούμε να δούμε ποια έκδοση iOS έχουμε από Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση) και η λειτουργία αυτή θα μπει αυτόματα.
Επιπλέον, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα εξής βήματα στο iPhone: Πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις, επιλέγουμε Εφαρμογές > Τηλέφωνο και στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε: Ask Reason for Calling (οι κλήσεις από άγνωστους αριθμούς ζητούν περισσότερες πληροφορίες πριν χτυπήσει το iPhone μας) ή Σίγαση (οι κλήσεις από μη αποθηκευμένους αριθμούς μπαίνουν σε σίγαση, προωθούνται στον τηλεφωνητή και εξακολουθούν να εμφανίζονται στη λίστα Πρόσφατα).
Μπορούμε επίσης, να μπλοκάρουμε κλήσεις από συγκεκριμένα άτομα ή αριθμούς. Για να το κάνουμε: Ανοίγουμε την εφαρμογή του Τηλεφώνου και επιλέγουμε Επαφές. Πατάμε σε μια επαφή και επιλέγουμε Αποκλεισμός Επαφής. Αν θέλουμε να αναιρέσουμε την ενέργεια, πηγαίνουμε: Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Τηλέφωνο > Αποκλεισμένες επαφές > Επεξεργασία.
Πώς να φιλτράρουμε κλήσεις σε Android
Στο Android, πολλά τηλέφωνα προσφέρουν αυτόματο φιλτράρισμα κλήσεων και λειτουργίες εντοπισμού spam, ώστε να μας προστατεύουν από τηλεφωνικές απάτες. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Google Assistant (Gemini) για να απαντά κλήσεις από άγνωστους αριθμούς. Η λειτουργία αυτή αναγνωρίζει ποιος καλεί και γιατί, πριν καν απαντήσουμε.
Στo Google Pixel, όταν λαμβάνουμε κλήση από άγνωστο αριθμό, θα δούμε την επιλογή Screen call. Πατώντας την, το Google Assistant απαντά για λογαριασμό μας και εμφανίζει απομαγνητοφώνηση της απάντησης του καλούντος, ώστε να αποφασίσουμε αν θα απαντήσουμε ή θα κλείσουμε.
Για να μπλοκάρουμε άγνωστους αριθμούς στο Android, δοκιμάζουμε το εξής: Ανοίγουμε την εφαρμογή Τηλέφωνο, πηγαίνουμε στις τρεις τελείες και επιλέγουμε Ρυθμίσεις. Ενεργοποιούμε την επιλογή Call Screen ή Caller ID & spam protection, ανάλογα με τη συσκευή μας. Τα περισσότερα Android smastphones περιλαμβάνουν βασική ανίχνευση spam, η οποία επισημαίνει ή κάνει σίγαση ύποπτων spam κλήσεων πριν προλάβουμε να απαντήσουμε.
Μπορούμε επίσης να μπλοκάρουμε κλήσεις από συγκεκριμένους αριθμούς: Ανοίγουμε την εφαρμογή Τηλέφωνο. Πατάμε στην κάρτα επαφής του καλούντος και επιλέγουμε Αποκλεισμός. Για να ξεμπλοκάρουμε αριθμούς: Ρυθμίσεις > Blocked numbers και επιλέγουμε αυτούς που θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε.
Πώς να μπλοκάρουμε κλήσεις σε σταθερό
Για όσους χρησιμοποιούν ακόμη σταθερό, εκεί όπου οι κλήσεις για διαφημίσεις είναι ακόμα πιο συχνές, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε πιθανές ανεπιθύμητες κλήσεις είναι να πάρουμε σύγχρονο, ασύρματο σταθερό με αναγνώριση αριθμού που μας δείχνει ποιος μας παίρνει, όπως επίσης και σταθερό με φραγή κλήσεων.
Επικοινωνία με τον πάροχό μας: Ανεξάρτητα από τι συσκευή χρησιμοποιούμε, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον τηλεφωνικό μας πάροχο και να του ζητήσουμε να βάλει φραγή σε άγνωστους αριθμούς ή αριθμούς με απόκρυψη. Προσοχή: Αν αλλάξουμε με κάποιο τρόπο το πρόγραμμά μας (ανανέωση, αλλαγή σε πιο οικονομικό ή ακριβό ή αλλαγή παρόχου), τότε θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία. Το ίδιο ενδέχεται να ισχύει και αν αλλάξουμε συσκευή.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε, για μία ακόμα χρονιά, στη 12η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ –The Β2Β Fine Food Exhibition, η οποία πραγματοποιήθηκε από 31 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2026 στο MEC Παιανίας.
Συνεχίζοντας την επιτυχημένη στρατηγική προβολής και προώθησης των υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων της, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα από το ισχυρό brand name «Ολυμπιακή Γη», αναδεικνύει τα μοναδικά προϊόντα του τόπου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η συμμετοχή στις εκθέσεις αγροδιατροφής επιδοτείται και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο τη στήριξη και την ενίσχυση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας των πέντε φορέων, για την αποτελεσματικότητα και τη μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσων των επιχειρήσεων (5 από την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 7 από την ΠΕ Αχαΐας και 9 από την ΠΕ Ηλείας) που συμμετείχαν στην έκθεση, δόθηκε η δυνατότητα για ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών παραγωγών, σύναψη νέων συνεργασιών και προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Δυτικής Ελλάδας στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Στα εγκαίνια της έκθεσης την Περιφέρεια εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Γεώργιος Κοντογιάννης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
Ο κ. Φίλιας απηύθυνε χαιρετισμό και παραχώρησε συνέντευξη, όπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση ίδιων πόρων, αλλά συγκαταλέγεται στις πρώτες Περιφέρειες που αξιοποιούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για την ουσιαστική ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα. Στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η στήριξη της παραγωγής και η δημιουργία πραγματικών αναπτυξιακών προοπτικών για την τοπική οικονομία».
Παράλληλα τα προϊόντα της Ολυμπιακής Γης παρουσιάστηκαν on camera στο γαστρονομικό δρώμενο «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», υπό τον συντονισμό του chef , Γεωργίου Τσαπάρα.
Τέλος, μεταξύ άλλων, το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ Γιάννης Ανδριανός, καθώς και ο Προϊστάμενος του Εμπορικού Τμήματος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου MarioGiannotti, με στόχο το άνοιγμα νέων συνεργασιών μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Ιταλίας.
Προχθές είχα τη χαρά και την τιμή, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας κυρίας Ισμήνης Καβαλλάρη, να παραβρεθώ στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της πόλης μας.
Ένα σχολείο για την ίδρυση του οποίου κόπιασε πολύ κι εξακολουθεί ,έχοντας στα χέρια της τα ηνία, να κοπιάζει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η Ισμήνη ,είναι από τους ανθρώπους που όταν τους συναντήσεις έχεις την αίσθηση ότι τους γνωρίζεις χρόνια. Το γλυκό της χαμόγελο, η ευγένεια που τη χαρακτηρίζει και η θετική αύρα που εκπέμπει, σε προϊδεάζουν για το χαρακτήρα της. Όταν τη συναναστραφείς, διαπιστώνεις πως έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο ακέραιο. Ακούραστη, μαχητική, με άσβεστη δίψα για μάθηση και εξέλιξη, με καλοσύνη και περίσσευμα αγάπης. Προικισμένη με ενσυναίσθηση δεν δυσκολεύεται να μπει στην ψυχή του άλλου και να κατανοήσει τις ανάγκες του.
Μέσα από δραστηριότητες και διάφορες εκδηλώσεις, δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους-χωρίς διακρίσεις- να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν ουσιαστικά και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, έτσι ώστε η γνώση να είναι ένα απολαυστικό ταξίδι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χαίρει εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης από όλους. Το νόημα αυτής της αλληλεπίδρασης με τους εκπαιδευόμενους και η επιβράβευσή της συνάμα ως εκπαιδευτικός, πιστεύω πως περικλείεται στη φράση μιας κυρίας-μαθήτριας:
«Εμείς εδώ πέρα γίναμε πάλι μικρά παιδιά»
Στα πλαίσια της ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας αλλά πάνω απ’ όλα την υγεία μας, είχαμε την τύχη να ακούσουμε το Ναυπάκτιο διακεκριμένο καρδιοθωρακοχειρούργο κύριο Ιωάννη Παραλίκα να μας μιλάει για τις βλαβερές και ενίοτε ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος. Όσο κι αν νομίζουμε ότι γνωρίζουμε κάποια πράγματα, όταν τα ακούμε από έναν γιατρό που έχει χειρουργήσει τόσους συνανθρώπους μας, αποκτούν άλλη βαρύτητα. Τα στοιχεία που μας παρέθεσε είναι σοκαριστικά και αξίζει να τα μεταφέρουμε στους δικούς μας ανθρώπους. Ίσως βοηθήσουμε κάποιους να θεραπευτούν από αυτή την ασθένεια όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος.
Αισθάνομαι την ανάγκη να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ δημόσια τόσο για την ενημέρωση με την οποία μας ταρακούνησε,όσο και για τα λόγια ανθρωπιάς που μας απηύθυνε στο τέλος.
«Εύχομαι να μην με χρειαστείτε αλλά αν παραστεί ανάγκη μη διστάσετε να με καλέσετε.»
Λόγια που μας έκαναν να νιώσουμε συγκίνηση και περηφάνια για το δικό μας λαμπρό επιστήμονα,το δικό μας παιδί, που η επαγγελματική του επιτυχία δεν αλλοίωσε το χαρακτήρα του! Κάτι που στις μέρες μας σπανίζει.
Συγχαρητήρια και στην κυρία Ισμήνη Καβαλλάρη όχι μόνο για την όμορφη εκδήλωση αλλά και για την εν γένει προσφορά της στην πόλη μας.
Όσο υπάρχουν δίπλα μας τέτοιοι άνθρωποι, τέτοιοι εκπαιδευτικοί και επιστήμονες, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο!