Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πόλεμος του 1940 και η Ναύπακτος

Published

on

Η καταγραφή ιστορικών γεγονότων, έτσι όπως έλαβαν χώρα και όχι ωραιοποιημένα, για να υπηρετήσουν κάποια σκοπιμότητα, είναι χρέος εκείνων που τα έζησαν ή έχουν κάποια στοιχεία γι’  αυτά.

Και είναι ηθική υποχρέωσή τους, γιατί η διαφύλαξη της μνήμης τους συντηρεί την ιστορική συνείδηση κάθε λαού.

Με τις σκέψεις αυτές αποφάσισα να καταγράψω κάποια γεγονότα από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, συνδεμένα με την πόλη μας, όπως τα έζησα τότε, κατά ένα τρόπο, πολίτης κι’ ύστερα φοιτητής(…)

Συνηθίζουμε, να θεωρούμε, ότι ο πόλεμος είναι ένα γεγονός, που ξεσπάει ξαφνικά, όπως η αιφνίδια νεροποντή. Και όμως αυτό δεν είναι αληθινό. Προηγείται ένα προπαρασκευαστικό στάδιο, που το ζουν σε όλες του τις πτυχές οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες κι’ εκείνοι που έχουν τη δύναμη της πρόβλεψης, πράγμα που δεν συνέβαινε στην περίπτωση μου. Αυτό το προπαρασκευαστικό στάδιο, με εμφανή γεγονότα, το ζήσαμε ιδιαίτερα εμείς οι Ναυπάκτιοι.

Η προετοιμασία

Ήταν λίγο πριν τον τορπιλισμό του πολεμικού «ΕΛΛΗ», ανήμερα της Παναγίας στο λιμάνι της Τήνου, στην οποία το πολεμικό μας είχε μεταφέρει το άγημα για την εορτή. Δεν είχε καλά – καλά ξημερώσει.

Στον μικρό κόλπο της Ναυπάκτου είχαν ελλιμενιστεί πλοία του πολεμικού μας ναυτικού, μετά τα ετήσια γυμνάσια στο Ιόνιο πέλαγος. Αντιτορπιλικά, τορπιλοβόλα, υποβρύχια και βοηθητικά έδιναν μιαν άλλη εικόνα στον κατά τα άλλα ήσυχο κόλπο. Κι’ ήταν οι μέρες εκείνες γιορτινές με την εορτή της Αγίας Παρασκευής, τα πλοία με τις σημαίες, οι αξιωματικοί και οι ναύτες, με τις άσπρες στολές τους, οι βραδινοί χοροί στην Ψανή.

Δεν είχε καλά – καλά ξημερώσει, όταν αεροπλάνο «αγνώστου εθνικότητας», όπως, για λόγους σκοπιμότητας, είχαν οι αρμόδιοι ισχυρισθεί, έριξε τις βόμβες του εναντίον των πολεμικών μας πλοίων, ιπτάμενο τόσο ψηλά, που μόλις ακουγόταν.

Οι βόμβες έπεσαν ευτυχώς στη θάλασσα, μεταξύ των πλοίων, από τα οποία κανένα δεν χτυπήθηκε.

Σήμανε συναγερμός, και ο στόλος απέπλευσε για άλλα αγκυροβόλια. Για την απρόκλητη αυτή ιταλική επίθεση απαγορεύτηκε στις εφημερίδες να γράψουν οτιδήποτε.

Ήταν τότε καλοκαίρι του 1939.

Τα σύννεφα του πολέμου έκαναν την εμφάνισή τους στον ορίζοντα της ιστορίας.

Ύστερα ατό λίγες ημέρες, ένα βράδυ που θύμιζε το στίχο του ποιητή «νύχτα σπαρμένη ονείρατα, νύχτα σπαρμένη μάγια» ο ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός, ευθύς μετά τη μετάδοση του σήματος του «τσοπανάκου» ανήγγειλε την κήρυξη του πολέμου της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας, με τον οποίο άρχιζε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ήταν την 1η Σεπτεμβρίου του 1939(…)

Η Πατρίδα μας άρχιζε πλέον φανερά την πολεμική της προετοιμασία.

Έφεδροι, ως επί το πλείστον αγύμναστοι φοιτητές, που είχαν αναβολή λόγω σπουδών, και άλλες μικρές κλάσεις καλούνταν με ατομικές προσκλήσεις για γυμνάσια.

Κάθε μέρα κάποιος έφευγε από κάθε σπίτι, που συγγενείς και φίλοι τον συνόδευαν μέχρι το λιμάνι ή το αυτοκίνητο για το Μεσολόγγι, όπου γίνεταν η κατάταξη.

Τα Σαββατοκύριακα, με τις άδειές τους, γέμιζαν οι δρόμοι της πόλης μας από ευζώνους και φαντάρους. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συνειδητοποιούσαν όλοι σιγά -σιγά τον πόλεμο, που ερχόταν…

Ο βομβαρδισμός

Φτάσαμε έτσι στο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940, που ο ιταλικός φασισμός αξίωσε την ανεμπόδιστη διάβασή του από τη χώρα μας, στην πραγματικότητα την παράδοσή μας. Η κήρυξη του πολέμου υπήρξε αναπόφευκτη.

Το «ΟΧΙ» του δικτάτορα Κυβερνήτη επικυρώθηκε από τον ψυχολογικό προετοιμασμένο λαό μας με τον αγώνα τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του στα πεδία των μαχών και την εθνική του αντίσταση.

Κηρύχτηκε αμέσως γενική επιστράτευση, που είχε πλημμυρίσει τη μικρή μας τότε πόλη με τους διερχόμενους, απ’ τα χωριά, Ναυπακτίτες, για να φθάσουν το ταχύτερο δυνατό στις μονάδες επιστράτευσή τους. θαρραλέοι νέοι. συμπαριστάμενοι από συγγενείς και φίλους και από τους μεγαλύτερους στην ηλικία κατοίκους βιάζονταν να φθάσουν, όπου το καθήκον τους καλούσε.

Δεν υπήρχε φοβία πολέμου, όσο και αν ο πόλεμος είναι αποκρουστικός.

Όσοι μπορούσαν τους πρόσφεραν τσιγάρα, τους στήριζαν με το λόγο τους στην εκτέλεση του καθήκοντος και τους εύχονταν «καλή και πάλι πατρίδα».

Τα σχολεία έκλεισαν αμέσως και οι μαθητές γύρισαν και πάλι στα σπίτια τους, περιμένοντας για την επανάληψη των μαθητών τους.

Την εποχή εκείνη γίνεταν το «Παζάρι του Αγίου Δημητρίου».

Το ανατολικό μέρος της πόλης, όπως συνηθίζεταν, ήταν κατάσπαρτο από τις παράγκες των πανηγυριστών, οι οποίο, άρχιζαν με την κήρυξη του πολέμου τάχιστα να μαζεύουν το εμπόρευμά τους, για να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Βρισκόμαστε στην τρίτη ημέρα από την κήρυξη του πολέμου.

Ήταν Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

Όλο αυτό το διήμερο τα ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν συνεχώς την Πάτρα με ικανό αριθμό θυμάτων. Στις τρεις και μισή της ημέρας αυτής, ένα σμήνος ιταλικών αεροπλάνων στράφηκε από την Πάτρα προς τη Ναύπακτο.

Έξω από το λιμάνι και ανοιχτά του Γριμπόβου ήταν ελλιμενισμένο μεγάλο φορτηγό πλοίο, ενώ οι πανηγυριώτικες παράγκες δεν είχαν ακόμη διαλυθεί.

Οι βόμβες των τριών αεροπλάνων εξαπολύθηκαν κατά του πλοίου και των Αηδημητριάνικων παραπηγμάτων, που ως φαίνεται, θεωρήθηκαν στρατόπεδα του ελληνικού στρατού, γιατί το ίδιο βράδυ ο ιταλικός ραδιοφωνικός σταθμός του Μπάρι, στην ελληνική του εκπομπή, μετέδωσε, ότι «στο λιμένα της Ναυπάκτου βυθίστηκε μεγάλο μεταγωγικό σκάφος και βομβαρδίστηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατόπεδο του ελληνικό- στρατού».

Οι βόμβες όμως δεν βρήκαν το μεταγωγικό σκάφος αντ΄ αυτού  έπεσαν πίσω ακριβώς από το  Δημοτικό σχολείο της Αφροδίτης, όπου διέλυσαν τη νεκροφόρα του δήμου με μια Βομβοκιώτισσα νεκρή με το επώνυμο Κωστίνα, και μερικούς τραυματίες.

Οι άλλες βόμβες, που προορίζονταν για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το στρατόπεδο διασκορπίστηκαν στις υπώρειες του υπερκειμένου βουνού και μέχρι την υπωρειών της Αγίας Τριάδας χωρίς κανένα άλλο θύμα.

Στην Πάτρα, ως γνωστό, ήσαν προπολεμικά εγκατεστημένοι μερικές χιλιάδες Ιταλοί, οι οποίοι, φοβούμενοι αντίποινα, διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή, διότι με την κήρυξη του πολέμου οι Πατρινοί, όπως μεταδόθηκε, κατέστρεψαν και διέλυσαν τα Γραφεία της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας «ΑEROESPRESSO», η οποία συνέδεε με τα υδροπλάνα της την Πάτρα με το Πρίντεζι.

Διαδόθηκε λοιπόν, ότι πολλοί από αυτούς είναι κατάσκοποι και δολιοφθορείς, λόγος για τον οποίο συστήθηκε αμέσως, με πρόσκληση της Αστυνομικής Αρχής, από τους μεγαλύτερους, οπλισμένο σώμα το οποίο επόπτευε για τον συσκοτισμό των σπιτιών, που είχε διαταχθεί για την προστασία της γέφυρας του Μόρνου, που εξασφάλιζε την επικοινωνία μεταξύ του μετώπου και της πρωτεύουσας, στο σημείο αυτό της διαδρομής και την επιτήρηση όλης της περιοχής για μετακινήσεις ξένων.

Με  την κήρυξη του πολέμου οι οικογενειάρχες, μετά μάλιστα και το βομβαρδισμέ πόλης, είχαν απομακρύνει από την πόλη τις οικογένειες τους στα γύρω κτήματα υπήρχαν κάποια οικήματα, και στα χωρία.

Ύστερα, η πόλη τελούσε υπό συνεχή συναγερμό δεδομένου ότι σε κάθε βόμβα αεροπλάνου εχθρικού ή και δικού μας, οι καμπάνες ναών έδιναν το σύνθημα του συναγερμό, με πρωτοστάτη τις καμπάνες του Αγίου Λ ου, στον κωδωνοκρούστη του οποίου δινόταν από την απέναντι εγκαταστημένη Αστυνομία σύνθημα.

Κι’ έβλεπες στο δρόμο γυναίκες,  γριές, ηλικιωμένους και παιδιά, να τρέχουν στα καταφύγια, τα υπόγεια των οποίων είχαν επιλεγεί από τα νεότερα σπίτια.

Θυμάμαι δύο : ένα ήταν του σπιτιού του Θανάση Κοσαντιανού στο οποίο σήμερα είναι εγκαταστημένες οικογένειες των αδελφών Τηλιγάδα, και το άλλο του Ηλία Ράπτη, ενώ πολλοί είχαν α στις αυλές τους ορύγματα σκεπασμένα, στα οποία ήταν τοποθετημένη η εικόνα της  Παναγίας και το ακοίμητο καντήλι της.

Χρησιμοποιούνταν βέβαια και άλλοι χώροι ως καταφύγια, ενώ εμείς οι νέοι προτιμούσαμε την παραλία, απ’ όπου ξαπλωμένοι αγναντεύαμε τον ουρανό.

Αυτήν την εποχή ήταν, που άνοιξαν μερικούς, δύο – τρείς νομίζω, από τους επτά θόλους της πρόσοψης του Αγίου Δημητρίου, που χρησιμοποιούνταν και αυτοί ως αντιαεροπορικά καταφύγια, σ’ ένα απ’ τα οποία φιλοξενήθηκα μερικά βράδια.

Βομβαρδισμός της Ναυπάκτου δεν επαναλήφθηκε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Αλβανία.

 

Οι νεκροί Επαχτίτες

Οι Επαχτίτες νεκροί του αλβανικού μετώπου ήταν: Αξιωματικοί: Κώστας Λ. Τζαβέλλας, ίλαρχος, Γιώργος Πιάς, εκπαιδευτικός, έφεδρος υπολοχαγός, Σπύρος Μπλέρης, έφεδρος ανθυπολοχαγός, Βασίλης Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός έφεδρος ανθυπολοχαγός, Χρήστος Σιαμαντάς ανθυπολοχαγός και Φίλιππος Πλαστήρας ανθυποσμηναγός, Στρατιώτες: Γιάννης Ζουλούμης, Κώστας Κορομπίλης, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Πέτσινης και Στέφανος Φούντας. Αιωνία τους η Μνήμη.

Αρκετοί ήταν επίσης οι επαχτίτες αξιωματικοί και στρατιώτες τραυματίστηκαν στα πεδία των μαχών. Να σημειωθεί, ότι το 2/39 Σύνταγμα, με έδρα το Μεσολόγγι, στο οποίο κατατάσσονταν οι Αιτωλοακαρνάνες, είχε προωθηθεί από τις πρώτες στρατιωτικές μονάδες στο αλβανικό μέτωπο και μάλιστα στον πιο φονικό τομέα του, το Τεπελένι, με διοικητές παλαιμάχους αξιωματικούς, το Ναυπακτίτη Γεώργιο Τζουμέρκα και μετά τον Αιτωλοακαρνάνα Παυσανία Κατσώτα.

Άφησα για τελευταίο το νεαρό στρατιώτη Κώστα Κουκίδη, για τον οποίο διάβασα κι’ εγώ. ότι ήταν Ναυπακτίτης.

Στρατιώτης αυτός, σκοπός της ελληνικής σημαίας στο βράχο της Ακρόπολης, όταν ανέβηκε το γερμανικό άγημα στον ιερό βράχο και του ζήτησε, να υποστείλει τη σημαία, προκειμένου να γίνει η έπαρση της γερμανικής, κατέβασε τη σημαία μας και αγκαλιάζοντάς την ρίχτηκε στο βράχο, μη μπορώντας να συμφιλιωθεί με την αναγκαστική αυτή πράξη της εθνικής ντροπής…

Στις 6 Απριλίου 1941, νέος εχθρός προ των πυλών. Ο σιδηρόφραχτος στρατός της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας από τα βόρεια τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Μετά πολυήμερες λυσσώδεις επιθέσεις κατά των φρουρών της αμυντικής γραμμής, λεγόμενης τότε «Γραμμή Μεταξά» με πλειάδα οχυρών αδιαπέραστων, εκμεταλλευόμενος τα γεγονότα στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, διολίσθησε από την ακάλυπτη διάβαση στο τριεθνές (Γιουγκοσλαβία,  Βουλγαρία,Ελλάδα) και μετά σκληρές μάχες, έγινε κύριος και στη χώρα μας.

Κατά την περίοδο του πολέμου αυτού από το νέο μέτωπο, δεν είχαμε στην πόλη μας γεγονότα, παρά μόνο τα εξής, μέχρι την είσοδο της Μεραρχίας των SS.

Στη θαλάσσια περιοχή της Βαρείας ήταν αγκυροβολημένο φορτηγό πλοίο, έμφορτο με διάφορα τρόφιμα, το οποίο μεθοδικά τα γερμανικά αεροπλάνα χτυπώντας το εκάθισαν, χωρίς να το καταβυθίσουν, με αλλεπάλληλες εφόδους των.

Όπως ήταν επόμενο τα τρόφιμα διαρπάχτηκαν, το δε ημιβυθισμένο πλοίο οι Γερμανοί, μετά την είσοδο τους, το μετέφεραν, όπως συνήθιζαν, για να το επισκευάσουν και το καταστήσουν χρήσιμο για τις ιδικές τους μεταφορές.

Ένα άλλο γεγονός της περιόδου αυτής του γερμανοελληνικού πολέμου ήταν η κατάρριψη στην περιοχή της Ρίζας γερμανικού πολεμικού αεροπλάνου, με πλήρωμα δύο αξιωματικούς.

Η Κοινοτική μας τότε Αρχή και η Αστυνομία εφρόντισαν για την ταφή των δύο αυτών Γερμανών αξιωματικών στο Νεκροταφείο του Αγίου Στεφάνου, τοποθετώντας στο μνήμα τους και σταυρό.

Όταν αργότερα κατέλαβαν την περιοχή μας οι Γερμανοί και αντίκρισαν τη φροντίδα μας για την ταφή τους, εντυπωσιάστηκαν και ευχαρίστησαν την τοπική μας Αρχή.

Με την είσοδο του γερμανικού στρατού στην πόλη μας, τμήμα αυτού διεκπεραιώθηκε αμέσως στον Ψαθόπυργο, επιτάσσοντας το καΐκι «Δωρίδα» των αδελφών Αθανασίου (Πατάκα) απ’ όπου επέστρεψε με 20-25 άγγλους αιχμαλώτους, τους οποίους περιόρισαν στο κτίριο του Γυμνασίου μέχρις ότου τους προωθήσουν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στην πόλη μας, την εποχή αυτή υπήρχε η δραστήρια «Χριστιανική Ένωση Νεανίδων», η οποία κινήθηκε δραστήρια και επέτυχε με την οικονομική αρωγή των συμπολιτών μας ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες διατροφής και καθαριότητας των ρούχων τους.

Με την είσοδο των γερμανών στρατιωτών στην πόλη μας, ημέρες πασχαλινές του 1941, χάθηκαν «εν ριπή οφθαλμού» τα νεράντζια, που, φαίνεται, ήταν γι’ αυτούς πολύ σπουδαίο φρούτο, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα επισιτιστικό.

Κι’ ύστερα… ύστερα, χωρίς ανάσα, άρχιζε η νύχτα της Κατοχής, που τη φώτιζαν οι αστραπές της Εθνικής μας Αντίστασης.

Τελειώνοντας το ιστοριογράφημά μου αυτό, από τον πόλεμο 1940-1941, να μου επιτρέψει ο αναγνώστης, να προσθέσω τα ακόλουθα:

Ο ελληνικός λαός, στον οποίο ανήκουμε κι’ εμείς οι Ναυπάκτιοι, δεν υπήρξε στη διαδρομή της ιστορίας του λαός πολεμικός.

Είμαστε λαός ειρηνόφιλος, φυσικά, όταν δεχτήκαμε την απρόκλητη επίθεση, αποδείξαμε την αγάπη μας στην ελευθερία με όσες κι αν χρειάζεταν θυσίες ποτισμένη.

Δεν κρατήσαμε κακία έναντι των στρατιωτών προσωπικά. Κατά την πτώση του Ιταλικού φασισμού επαχτίτες έκρυψαν στρατιώτες και άλλους τους βοήθησαν να φύγουν προς τους αντάρτες.

Θυμάμαι ένα στιγμιότυπο αυτής της ανθρωπιάς.

Το καλοκαίρι του 1943, που έπεσε ο Μουσολίνι και οι νέοι ιθύνοντες της Ιταλίας προσεχώρησαν στο μέτωπο των αγωνιζομένων ελεύθερων λαών, περνούσε πεζή δια μέσω της πόλης μας μια φάλαγγα ιταλών στρατιωτών εξαθλιωμένων από την στέρηση που τους οδηγούσαν ανατολικά.

Οι επαχτίτες είχαν ξεχυθεί στον κεντρικό δρόμο, που ακολουθούσε η φάλαγγα και με χίλιες προφυλάξεις από τους γερμανούς συνοδούς, τους πρόσφερε ότι ήταν δυνατό: ψωμί, τσιγάρα και μερικοί ακόμη και ρουχισμό, γιατί ήσαν ντυμένοι θερινά και τους περίμενε σκληρή δοκιμασία.

Τη σκηνή αυτή την έζησα, όρθιος στο πεζοδρόμιο.

Σε μια στιγμή, ένας ιταλός στρατιώτης, δείχνοντας τη φάλαγγα και απευθυνόμενος στους πολίτες, φώναξε: «Vincereme con Duce» όπως αποκάλεσε χλευαστικά τον υπεύθυνο της τραγωδίας του ιταλικού λαού  Μπενίτο Μουσολίνι, αρχηγό του ιταλικού φασισμού.

Και, να καταλήξω, γράφοντας όσο πιο απλά και ανθρώπινα μπορώ. Και αυτό της λαϊκής ψυχής, και ενθύμηση για τους παλαιοτέρους.

Η αγάπη και η ενότητα του λαού μας ήταν αυτή, που μας περιχαράκωσε και μας προστάτεψε στις τραγικά δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας, αυτή η ομοψυχία και η αλληλεγγύη, που κινητοποίησε εκ βαθέων το ψυχικό μας δυναμικό και το ενέταξε σε υψηλούς στόχους, υπεράνω διαφορών και αντιπαλοτήτων, στον ιερό εκείνο χώρο, που η συλλογική συνείδηση του λαού μας διαμορφώνει τις αξίες της εθνικής μας ιδιαιτερότητας.

Για μια ακόμη φορά το κοινοτικό πνεύμα, που υπήρξε πάντα το εφαλτήριο της ιστορικής μας συνέχειας , έλαμψε και βρόντηξε ως συνθετικό στοιχείο του πολιτισμού μας.

 

                                                                                      Αποσπάσματα από βιβλίο του Γ. Βαρδακουλά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων -Πώς θα παρεμβαίνουν οι δημότες

Published

on

By

Σε ισχύ (!!!) –χωρίς όμως να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ–   είναι πλέον ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (17/1/2025)  και  όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,  παρέχει τη δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, εισάγοντας παρεμφερείς διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας αντίστοιχες με εκείνες της Βουλής των Ελλήνων, εμπλουτίζεται η πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος των δημοσιογράφων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρέχοντας την δυνατότητα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δυνατότητα των κατοίκων να ερωτούν και να ελέγχουν την Δημοτική Αρχή για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό των δημοτικών χώρων, τον φωτισμό ή ακόμη και ζητήματα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Η δυνατότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου: α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του Δήμου, β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γ) είτε με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Η τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών: Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητάς του.

Η δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, τις οποίες απαντά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή τους. Στόχος είναι ο ενεργός πολίτης, ο ενημερωμένος πολίτης.

Διατάξεις που αφορούν στην τακτική διμηνιαία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής, για τον έλεγχο των πεπραγμένων της και ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής καθώς και οι χρόνοι των ομιλητών.

Ειδική συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων κάθε Δημοτικής Αρχής μέχρι τέλος Ιουνίου για κάθε έτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος ταφής: Είσπραξη μέσω δημοτικών τελών

Published

on

By

Απομπλέκονται  οι Φορείς Διαχείρισης  Απορριμμάτων  (ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ)  από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους ταφής. Με νομοθετική ρύθμιση που επίκειται,  το τέλος θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών.

Το τέλος ταφής γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Επιπλέον, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ για το 2025 και εφεξής, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αυξάνονται κατά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω γνωστοποιούνται με κοινή ανακοίνωση τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

#  Να υπενθυμίσουμε ότι το τέλος ταφής επιβλήθηκε το 2012, έγινε αναστολή εφαρμογής του κατά σειρά το 2014, το 2016, το 2018, το 2019. Το 2021 με το νόμο 4819 προβλέπεται η επιβολή του από 1/1/2022.

Διαχρονικά δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις κρύβανε το θέμα «κάτω από το χαλί.

Θέση της ΚΕΔΕ είναι η κατάργηση του τέλους ταφής, με 165 δήμους να  προσφεύγουν  στο ΣτΕ,  με αίτημα την κατάργησή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για άδικο πρόστιμο και αντισυνταγματικό μέτρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργοστασίου Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Ναύπακτο – Δηλώσεις

Published

on

By

Υπεγράφη την Τετάρτη, 15  Ιανουαρίου 2025 στο Δημαρχείο Ναυπακτίας η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων στη θέση Κοχλαστή της Κοινότητας Βλαχομάνδρας.  Τη σύμβαση κατασκευής του Εργοστασίου υπέγραψαν τα συμβαλλόμενα μέρη και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης και της 4ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας κ. Ντίνος Ζορμπάς και κ. Νίκος Παπανικολάου και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Προϊστάμενος Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής ΑνάπτυξηςΤαμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ.Νίκος Μαμαλούγκας, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ.Σπύρος Διαμαντόπουλος, Αγρινίου κ.Γιώργος Παπαναστασίου, Θέρμου κ.Σπύρος Κωνσταντάρας και Δωρίδος κ.Δημήτρης Γιαννόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Παναγιώτης Λουκόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, κ.Ντίνος Τσουκαλάς, κ.Σωκράτης Παπαβασιλείου, κ.Θανάσης Κούκουνας, κ.Νίκος Ραυτόπουλος, κ.Μαρίνα Ρισβά-Πατακοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Γιώργος Σιαμαντάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Σπύρος Γουρζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βλαχομάνδρας, κ.Βασίλης Κωστούλας, ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας κ.Χρήστος Σαλαμούρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το έργο προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει ποτέ κατασκευαστεί στον Δήμο Ναυπακτίας, Η σπουδαιότητά του έγκειται στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, στην παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου και στη μείωση της ταφής αποβλήτων στο 10%.

Με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων και θα αλλάξει αισθητά και σημαντικά προς το καλύτερο το επίπεδο της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών τόσο στον Δήμο Ναυπακτίας, όσο και στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Δήμο Θέρμου και στον Δήμο Δωρίδος.

Β. Γκίζας: «Μία πραγματικά σπουδαία ημέρα για όλους μας»

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας: «Με το έργο αυτό, υπογραμμίζεται η σταθερή μας προσήλωση στη δημιουργία υποδομών που θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας.  Μέσα από μία ομολογουμένως πολυετή και επίπονη, αλλά ταυτόχρονα διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια, καταφέραμε να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή.  Το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου και τον πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Χρήστο Σαλαμούρα.  Στη συνέχεια ωστόσο, κληθήκαμε να προβούμε σε σημαντικές τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης ώστε να προσαρμοστούμε στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό και να καταφέρουμε τελικά όχι μόνο να σώσουμε το έργο, αλλά να διπλασιάσουμε και το ποσό της χρηματοδότησης από 15 εκ. ευρώ σε 36 εκ.ευρώ.  Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, οι οποίες δεν ήταν λίγες, τις δύο ακυρώσεις του διαγωνισμού και τη γραφειοκρατία που καθυστέρησε την υλοποίηση, η σημερινή ημέρα αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη δικαίωση της επιμονής και της στοχοπροσήλωσής μας.

Πρόκειται για μία κατάκτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τους οποίους και ευχαριστώ. Η ολοκλήρωση του έργου είναι η τρανή απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των στελεχών του, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα  κ.Μανώλη Γραφάκου, της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών  και προσωπικά του Προϊσταμένου Προγραμμάτων «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία» κ.Νίκου Μαμαλούγκα, των Δήμων Μεσολογγίου, Θέρμου και Δωρίδος, του Προέδρου κ.Ντίνου Ζορμπά  και των μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου  και των στελεχών του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης  Γεωγραφικής Ενότητας Νομού  Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και  των αντιστοίχων της 4ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού  Αιτωλοακαρνανίας και φυσικά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ναυπακτίας, του αντιδημάρχου  κ,Θωμά  Κοτρωνιά  και  των στελεχών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αλλά και των συναρμόδιων Αντιδημάρχων και Διευθύνσεων του Δήμου μας, της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, των  μελών της Δημοτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαγωνισμού, των τεχνικών συμβούλων, που όλοι μαζί  αναλάβαμε, ο καθένας  ως προς  τις αρμοδιότητές του, να φέρουμε εις πέρας έναν τόσο απαιτητικό στόχο.  Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στους ανθρώπους της Κοινότητας Βλαχομάνδρας που επέδειξαν ωριμότητα και μαζί μοιραστήκαμε αγωνίες όλο αυτό το διάστημα».

 Ν.Φαρμάκης: «Μία νέα εποχή για την Ναύπακτο και την Αιτωλοακαρνανία»

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας νέας εποχής για την Ναύπακτο και την Αιτωλοακαρνανία ευρύτερα.  Όλοι γνωρίζουμε ότι για να φτάσουμε στην υπογραφή, το έργο πέρασε από σαράντα κύματα.  Ξεπέρασε ένα μπαράζ ενστάσεων, εντάσεων, δαιδαλωδών διαδικασιών και μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.   Έχει τεράστια σημασία για όλους μας η διαχείριση των απορριμμάτων να μετατραπεί από αγκάθι σε ρόδο και αντί να εγείρει προβληματισμούς και να δημιουργεί υποβάθμιση να γίνεται αφετηρία ελπίδας και ανάπτυξης. 

Για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα υπήρξε όραμα, δουλειά, αποφασιστικότητα και στενή συνεργασία.   Ο Δήμος Ναυπακτίας επιδεικνύοντας ισχυρά αντανακλαστικά, και σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Γραφάκο, προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να προσαρμοστεί στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό.  Θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας, Δήμαρχε, όλους εκείνους που εργάστηκαν για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και να επισημάνω ότι η νέα Μονάδα αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στο δίκτυο υποδομών του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.  Και με αυτό το κομμάτι στο παζλ είμαι εδώ για να διαπιστώσω, αλλά και για να πω και ο ίδιος ότι, η Δυτική Ελλάδα αλλάζει.  Γίνεται πιο όμορφη, πιο καθαρή, πιο σύγχρονη.  Σβήνει, τη μία μετά την άλλη, όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και ανοίγει νέες σελίδες».

Μ.Γραφάκος: «Ένα εμβληματικό έργο για την ποιότητα της ζωής των πολιτών»

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Μανώλης Γραφάκος , σημείωσε: «Πράγματι συναντήσαμε εμπόδια στην πορεία για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή και δε σας κρύβω ότι κάποια στιγμή προβληματίστηκα για την ύπαρξη δύο εργοστασίων στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας με έπεισε για την αναγκαιότητα της κατασκευής του. Επίσης, δε θα ήμασταν εδώ σήμερα αν δεν υπήρχαν άνθρωποι, όπως ο κ.Λουκόπουλος που σχεδίασαν και οραματίστηκαν το έργο.  Όπως, δε θα ήμασταν εδώ εάν δεν είχε μεσολαβήσει η, εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα, συμφωνία που πετύχαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και την ομάδα των Γιώργου Ζερβού και Νίκου Μαμαλούγκα.  Η Συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση των έργων αυτών σε ποσοστό της τάξεως του 60% συν μπόνους 25% εάν πιάσουμε τους στόχους υπό την προϋπόθεση να κάνουμε παρεμβάσεις, κυρίως ως προς την ανακύκλωση.  Θέλω επίσης να σημειώσω ότι, χωρίς να περιοριζόμαστε από διοικητικές διαδικασίες και όρια, η παρουσία σήμερα του Δημάρχου Δωρίδος έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Μονάδα που θα κατασκευαστεί στην Ναύπακτο θα είναι η πρώτη Μονάδα που θα έχει τη συνεργασία δύο Περιφερειών.

 Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, θα βρεθούμε και πάλι εδώ στα εγκαίνια της Μονάδας και εύχομαι πραγματικά να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό και εμβληματικό έργο για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ