Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 15,5 εκατ. από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για νέους παιδικούς σταθμούς και νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας

Published

on

Την ανέγερση νέων ή την ανακατασκευή και αναβάθμιση υποδομών για επτά συνολικά, παιδικούς σταθμούς, χρηματοδοτεί με πόρους, ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, εντάσσονται ισάριθμες πράξεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», απ’  όπου εξασφαλίζονται και οι απαιτούμενοι πόροι.

Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται:

* «Ανέγερση τριών νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με προϋπολογισμό 6.200.000 ευρώ. Το έργο προβλέπει την ανέγερση) νέων βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις πόλεις Βόνιτσα, Αγρίνιο και Πύργο οι οποίοι θα προσφέρουν συνολικά ετησίως 146 νέες θέσεις φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Συνολικά, προβλέπεται:

Α) Ολοκληρωμένο κτίριο Βρεφονηπιακού Σταθμού Βόνιτσας συνολικού εμβαδού 706,89 τ.μ δυναμικότητας 61 παιδιών

Β) Ολοκληρωμένο κτίριο Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγρινίου συνολικού εμβαδού 473,62 τ.μ. δυναμικότητας 30 παιδιών

Γ) Ολοκληρωμένο κτίριο Βρεφονηπιακού Σταθμού Πύργου συνολικού εμβαδού 651,72 τ.μ. δυναμικότητας 49 παιδιών

* «Ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή Πλαγιά» στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, με τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων μιας σύγχρονης και ασφαλούς δομής που θα καλύπτει τις ανάγκες φιλοξενίας βρεφών και νηπίων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανέγερση διώροφου κτιρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου στην Πλαγιά με όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό στο εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο, που θα φιλοξενεί τον Βρεφονηπιακό-Παιδικό Σταθμό. Θα περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες, χώρο αναμονής, κουζίνα, παιδότοπο, χώρους αποθήκευσης,  αίθριο και  προαύλιο χώρο.

*«Μετατροπή του δημοτικού κτιρίου Βασιλικού σε παιδικό σταθμό» στο Δήμο Ερυμάνθου, με προϋπολογισμό 1.941.179,32 ευρώ. Το υπάρχον δημοτικό κτήριο είναι κατασκευασμένο σε οικόπεδο έκτασης 1.955,19 τ.μ. εντός του οικισμού, έχει συνολικό εμβαδόν 462,00 τ.μ., οργανωμένο σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και όροφο). Το έργο αφορά στην ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου δημοτικού καταστήματος, την αλλαγή χρήσης αυτού, αλλά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ορισμένες από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις είναι εσωτερικές διαρρυθμίσεις στο ισόγειο, όπως και  στον όροφο για την βοηθητική εξυπηρέτηση του Παιδικού Σταθμού. Δημιουργία  γραφείου, γενικών αποθηκών, WC και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, επέκταση του υπάρχοντος στεγάστρου, ώστε να σκιάζει μεγαλύτερη επιφάνεια, τροποποίηση των όψεων, επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο για τη δυνατότητα προαυλισμού σε διαφορετικά επίπεδα, κατασκευή ραμπών, κλιμάκων, τροποποίηση της εισόδου υπογείου κ.α.

* «Προσθήκη κατ’ επέκταση και νέα διαρρύθμιση στον Α’ παιδικό σταθμό Αμφιλοχίας», με προϋπολογισμό 1.075.080 ευρώ. Το έργο προβλέπει την προσθήκη διωρόφου κτιρίου σε επαφή με τα υπάρχοντα κτίρια του Α’ παιδικού σταθμού ενώ νέες διαρρυθμίσεις θα γίνουν στο εσωτερικό των υπαρχόντων κτιρίων. Παράλληλα, θα συστεγαστεί και βρεφικός σταθμός δυναμικότητας 8 βρεφών. Μορφολογικά, το συγκρότημα θα  περιλαμβάνει:

Α) Ισόγειο: Το ισόγειο χωρίζεται σε δυο τομείς (τομέας Α και Β) και σε αυτό το επίπεδο πραγματοποιούνται οι κύριες λειτουργίες του σταθμού για την ανάπαυση, απασχόληση και ψυχαγωγία των νηπίων. Επιπλέον των ανωτέρω, υπάρχουν αίθουσες υποδοχής (πολλαπλών χρήσεων), αίθουσα προσωπικού, κουζίνα-αποθήκη τροφίμων, wc νηπίων και προσωπικού, χώρος μόνωσης, βοηθητικοί χώροι πλυντηρίου κλπ.

Β) Όροφος: Ο όροφος περιλαμβάνει χώρους ύπνου βρεφών, wc, χώρους προσωπικού, παρασκευής γάλακτος κτλ. Το τμήμα των βρεφών θα έχει και ξεχωριστή είσοδο από την οδό Θ. Χαβίνη.

* «Ενίσχυση υποδομών “Λιούρδειου” παιδικού σταθμού Πύργου», με την προσθήκη  νέων λειτουργικών χώρων και την βελτίωση-ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση αυτού, συνολικού προϋπολογισμού  710.500 ευρώ.

Στο υφιστάμενο κτίριο πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες ενεργειακές αναβάθμισης, ενώ θα κατασκευαστούν δύο ακόμη κτίρια, ώστε στην τελική του μορφή ο Λιούρδειος Παιδικός Σταθμός να αποτελείται από το υφιστάμενο κτίριο ενεργειακά αναβαθμισμένο εξωτερικά και εσωτερικά, όπως επίσης από ένα νέο κτίριο συνολικής επιφάνειας 34,56μ2 για την στέγαση του διδακτικού προσωπικού, αλλά κι ένα ακόμη κτίσμα συνολικής επιφάνειας 49,50μ2 για τη λειτουργία κλειστού παιδότοπου και χώρου εκδηλώσεων. Ακόμη προβλέπεται  παιδική χαρά και συνολική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΜΥ

Ακόμα, με άλλη απόφαση του Περιφερειάρχη, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021 – 2027» η πράξη «Λειτουργία νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) 6ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με συνολικό προϋπολογισμό 3.585.120 ευρώ και με ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2029. Η δράση αφορά τη συγχρηματοδότηση λειτουργίας τεσσάρων (4) νέων ΤΟΜΥ, που προβλέπεται να συγκροτηθούν σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπ. Υγείας, από μία σε Αγρίνιο και Πάτρα, καθώς και άλλες δύο στον Πύργο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός προγραμματισμού, που αφορά συνολικά στην κατασκευή 18 νέων ΤΟΜΥ στη Δυτική Ελλάδα, οι 14 εκ των οποίων έχουν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτούνται επίσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «ΕΡΓΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνει:

«Η ενίσχυση των υποδομών φύλαξης βρεφών και νηπίων, όπως και η αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στη Δυτική Ελλάδα, αποτελούν δύο κρίσιμους τομείς στους οποίους αποδίδουμε τη μέγιστη δυνατή έμφαση, γνωρίζοντας τη σημασία τους για την κοινωνία. Με μεγάλη χαρά χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 έργα που έρχονται να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Κάθε νέος και σύγχρονος παιδικός σταθμός είναι μία νέα όμορφη φωλιά αγάπης και φροντίδας για τα παιδιά μας. Και κάθε νέα ΤΟΜΥ έρχεται να καλύψει κενά και να συμβάλλει στην βελτίωση των υπηρεσιών υγείας για όλους. Γι’ αυτό και κάθε ευρώ που δαπανάται για τέτοια έργα, προσφέρει ανεκτίμητο αποτέλεσμα».

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα χέρια σου (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Είχα πάντοτε εμπόδια στην ζωή που στήνονταν μπροστά μου σαν Κυκλώπεια Τείχη.

Γλυκόλογα δεν άκουσα ποτέ και χάδι δεν απλώθηκε καμιά φορά στο ταλαιπωρημένο το κορμί μου. Βαθύ το σούρουπο που κάλυπτε την ψυχή μου ,κατάθλιψη πάντα κατάφερνες να με νικάς!

Τον έψαχνα τον έρωτα ,ω να ξέρατε πόσο τον έψαχνα, μα πάντα εισέπραττα την άρνηση και τις υπεκφυγές του, σαν να τον ενοχλούσα στην χειμερία νάρκη του.
Και ύστερα σε είδα… Πειράζει που ερωτεύτηκα αμέσως τα χέρια σου αντί το πρόσωπό σου ή το όλο παρουσιαστικό σου;

Το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να κουρνιάσω μέσα σε αυτά, να χωρέσω ολόκληρη μέσα στην φαρδιά σου παλάμη.

Προσκυνητής των δαχτύλων σου έγινα, δέηση στην αγκαλιά σου έκανα.

Σου δόθηκα και μου δόθηκες. Σε κατάλαβα και με κατάλαβες.

Διέλυσες τα σκοτάδια μου με τις πυγολαμπίδες της αγάπης σου .
Πριν λίγο καιρό σκιτσάρισα τα χέρια σου λες και ήξερα ότι θα φύγεις για πάντα.

Συνεχίζω να παίζω με την ιδέα πως θα επιστρέψεις αν και γνωρίζω πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Στέκομαι μπροστά από το σκίτσο και ξέρεις κάτι;
Αισθάνομαι τα χέρια σου να τυλίγονται προστατευτικά γύρω μου μοναδικέ μου
έρωτα…

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίκαιρες πολιτικές συζητήσεις

Published

on

By

Παρατηρείται, από την αρχή του έτους που διανύεται, μία συνεχής συζήτηση γύρω από πιθανό αποτέλεσμα των προσεχών εθνικών εκλογών για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Ότι δηλαδή ενδέχεται να υπάρξει αδυναμία αυτοδύναμης κυβέρνησης ή σύγκλιση δυο ή περισσότερων παρατάξεων.

Η ζήτηση αυτή έρχεται σ’ αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, ότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Άλλωστε ο χρόνος που παρεμβάλλεται μέχρι την ημερομηνία, που κατά το Σύνταγμα επιβάλλεται να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, είναι σχετικά μεγάλος.

Σ’ αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα, πολλά μπορούν να συμβούν και ν’ αλλάξουν θετικά την πολιτική κατάσταση.

Ας μη διαφεύγει, παρά τις οποίες επιφυλάξεις διατηρεί καθένας για τις δημοσκοπήσεις με αντικείμενο την προσοχή εκλογική αναμέτρηση, αυτές πιθανολογούν αλυσιδωτές αναταράξεις στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Λάδι στη φωτιά προσθέτουν και κορυφαία πολιτικά πρόσωπα με τις παρεμβάσεις τους.

Μάλιστα οι δηλώσεις τους ξενίζουν και τη Συμπολίτευση και την Αντιπολίτευση.

Σ’  αυτή την κρίση της πολιτικής ήρθε η δήλωση βουλευτή της Συμπολίτευσης.

Ο μισθός του βουλευτή, ιδιαίτερα σε επαρχίας, αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί στα έξοδα που απαιτούν οι υποχρεώσεις του.

Είχε προηγηθεί προ ετών η ανάρτηση βουλεύτριας.

Σ’ αυτή παρέθετε τα έσοδα και τα έξοδα της κοινοβουλευτικής της πορείας.

Διαπίστωνε πως ένας βουλευτής, ειδικά της περιφέρειας, έχει τόσες υποχρεώσεις, που με την αποζημίωσή του τα φέρνει μία η άλλη. Πάλι καλά που απέφευγε τα χρέη.

Και τότε και τώρα, θύελλα ειρωνικών δημοσιευμάτων είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το διαδίκτυο πλημμύρισε από δηλητηριώδη σχόλια.

Μάλιστα απ’ ό,τι φαινόταν τα οργίλα σχόλια εκπέμπονταν από άτομο ανεξάρτητα παραταξιακής προέλευσης. Δέσποζε κοινή τοποθέτηση.

«Εγώ πορεύομαι και τα βγάζω πέρα με χίλια ευρώ το μήνα. Εσύ με πεντέμισι χιλιάδες αδυνατίσεις;»

Προσωπικά θεωρώ ατυχείς παρόμοιες δηλώσεις βουλευτών.

Σε μία περίοδο μάλιστα που η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Όμως δεν παραγνωρίζω τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις του βουλευτή.

Αυτού που συμμετέχει στη διαμόρφωση σωστής πορείας της χώρας.

Έχει ανάγκη ικανών συνεργατών. Είναι υποχρεωμένος ν’ ανεβοκατεβαίνει στην περιφέρεια του.

Εγκαταλείπει κάθε άλλη ενασχόληση η οποία δύναται ν’ αυξήσει τα οικονομικά του.

Είναι λανθασμένη ενέργεια η απαξίωση των πολιτικών.

Εμείς οι κάποιας ηλικίας τη γνωρίσαμε, την πληρώσαμε.

Συμβαίνει εκπρόσωποι μας, βουλευτές, να μην ανταποκρίνονται στα θέλω μας.

Τους  αλλάζουμε, με την ψήφο μας, όχι βέβαια να επιλέξουμε φτηνούς.

Γιατί να διαφεύγει ότι η Δημοκρατία θεωρείται ακριβό πολίτευμα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργούν τα ΤΑΞΙ 2 και 3 Δεκεμβρίου

Published

on

By

Κάλεσμα προς όλα τα Σωματεία Ταξί και τις Κλαδικές Οργανώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-  Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, απευθύνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΤΑΞΙ Δυτικής Ελλάδας για συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία.

Αναφέρει:

«Συνάδελφοι,

Σας Καλούμε να συμμετάσχετε ΔΥΝΑΜΙΚΑ στην 48ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ που ΚΗΡΥΞΕ Η ΠΟΕΙΑΤΑ και να οργανώσετε τις κατά τόπους δράσεις σας.

Τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν και έχουν τεθεί κατ΄ επανάληψη από την ΠΟΕΙΑΤΑ, παραμένουν ΑΛΥΤΑ επί μακρόν, με ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ Μεταφορών και Οικονομικών :

Φορολογικό.

Ι.Χ. μετά οδηγού – ΚΥΑ.

Αθέμιτος Ανταγωνισμός  από τις πολυεθνικές διαμεσολαβητικές εταιρείες κλήσεων.

Ερανιστικό νομοσχέδιο.

Ειδική Άδεια (έκδοση – θεώρηση).

Αναπροσαρμογή κομίστρου (10% κάλυψη λειτουργικών).

Ρύθμιση παραμέτρων που εμποδίζουν τις μεταβιβάσεις οχημάτων.

Απόσυρση υποχρεωτικότητας ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (μας αφορά ΟΛΟΥΣ).

ΚΑΝΕΝΑ ΤΑΞΙ ΣΤΙΣ ΠΙΑΤΣΕΣ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ.

Μετά τις γιορτές ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί αν δεν υπάρξουν λύσεις».

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Λουκόπουλος                          Ευάγγελος  Νικητόπουλος 

    

          

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ