Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση της μελέτης: Βελτίωση του χώρου «Αλσυλλίου Γριμπόβου»

Published

on

Ενόψει της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 16ης Απριλίου του θέματος για το Αλσύλλιο Γριμπόβου, το Nafsweek.gr  δημοσιεύει την μελέτη για τον χώρο, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν στις 11 Αυγούστου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι Αρχιτέκτονες της Ναυπάκτου. Να θυμίσουμε πως την ομάδα μελέτης αποτελούσαν οι αρχιτέκτονες  Μαρία Σταμάτη, Αθανάσιος Υφαντής, Δημήτρης Γαβριηλίδης και Αυγή Χατζηπέτρου, οι οποίοι και ανέφεραν κατά την παρουσίαση:

«Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού της ανάπλασης του αλσυλλίου υπήρξε η διαμόρφωση ενός οργανωμένου χώρου που θα έχει ενεργή συμμετοχή στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης. Έγινε προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας του αλσυλλίου με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας υπαίθριος χώρος πρασίνου ικανός να υποδεχτεί ένα σύνολο πολλαπλών δραστηριοτήτων: πάρκο, χώροι άθλησης ,αναψυκτήριο, παιχνιδότοπος, υπαίθριο θέατρο για πολιτισμικά δρώμενα και εκδηλώσεις, περιπατητικές διαδρομές και στάσεις θέασης.

Ένας από τους κύριους στόχους της μελέτης ήταν η κατάλληλη σύνδεση όλων των διαφορετικών δραστηριοτήτων του αλσυλλίου, διατηρώντας την χωρική και λειτουργική αυτονομία τους αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσοντας έναν συνεχή διάλογο ανάμεσα στον επισκέπτη και στις επιμέρους χρήσεις. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια κύρια χάραξη που αναπτύσσεται με ελεύθερο σχήμα κατά μήκος του χώρου η οποία λειτουργεί ως στοιχείο ένωσης των διαφορετικών λειτουργιών και χρήσεων. Η βασική αυτή χάραξη αποτελεί μια περιπατητική διαδρομή μεγάλου πλάτους, ώστε να είναι ανεμπόδιστη από την ταυτόχρονη προσπέλαση πεζών και ποδηλάτων, πάνω στην οποία αναπτύσσονται περιοχές στάσης και θέασης με την δημιουργία κατάλληλων διαμορφωμένων καθισμάτων. Κάθετα στη κεντρική χάραξη δημιουργούνται δευτερεύουσες χαράξεις – πορείες που βοηθούν στην κίνηση των επισκεπτών και οργανώνουν τον χώρο. Προκειμένου να ενισχυθεί και να διαφοροποιηθεί η βασική πορεία προτείνεται η χρήση ξύλινων στοιχείων – επιφανειών κατά μήκος της χάραξης που εναλλάσσονται και στις τρεις διαστάσεις  στο χώρο δημιουργώντας μια εικόνα συνέχειας και αλληλουχίας.

Στη δυτική είσοδο του αλσυλλίου και στη νότια όψη του αναψυκτηρίου προς τη θάλασσα αναπτύσσεται ένα στέγαστρο με ξύλινες περσίδες οι οποίες σταδιακά ακολουθούν και ενώνονται σε μια πορεία. Παράλληλα με την διαδρομή δημιουργούνται καθίσματα από τις αυξομειώσεις του πλάτους και του ύψους του μονοπατιού.

Υπαίθρια καθιστικά αναπτύσσονται διάσπαρτα μέσα στο αλσύλλιο. Λόγω της μορφής τους μπορούν να παρομοιαστούν με ‘εξωστρεφείς αγκαλιές’ γύρω από τον κορμό των δέντρων. Το κάθισμα κατασκευάζεται από ξύλινες σανίδες οι οποίες στερεώνονται σε προκατασκευασμένο καλούπι από εμφανές μπετόν, το οποίο δημιουργεί την βάση και την πλάτη του καθιστικού.

Διασχίζοντας το αλσύλλιο από δυτικά προς ανατολικά συναντάμε ένα διαμορφωμένο χώρο παιχνιδιού δίπλα από το αναψυκτήριο , οπτικά ελεγχόμενος αλλά ως μια ανεξάρτητη λειτουργική ενότητα.

Ιδιαίτερο στοιχείο της μελέτης αποτελεί το υφιστάμενο τρεχούμενο νερό που καταλήγει στη θάλασσα. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το φυσικό στοιχείο δροσισμού, διαμορφώνουμε ένα κανάλι από μπετό με ελεύθερό καμπυλοειδή σχηματισμό, εκατέρωθεν του οποίου μπορεί κάποιος να καθίσει και να απολαύσει την αίσθηση επαφής με το υγρό στοιχείο.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι:

Αναψυκτήριο –  Παιχνιδότοπος –  Ξύλινη εξέδρα- προβλήτα για τα σκάφη – 2 γήπεδα beach volley –  Ειδικά διαμορφωμένος χώρος -πίστα για ποδήλατα και skate-board –  Υπαίθριο θέατρο – θερινός κινηματογράφος.

Ταυτόχρονα με τις επιμέρους και συγκεκριμένες θεματικές ενότητες το σύνολο του αλσυλλίου διαμορφώνεται με σκοπό τη συνολική αξιοποίηση της έκτασης του και την προσφορά ποικιλίας αναγνώσεων από τους επισκέπτες του. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει μικρότερα περιπατητικά μονοπάτια , να σταθεί στα ειδικά διαμορφωμένα παγκάκια ανάμεσα στα δέντρα απολαμβάνοντας τις σκιερές επιφάνειες που δημιουργούν τα φυλλώματα ,να εκμεταλλευτεί το θαλάσσιο μέτωπο και την ακτή και να ανακαλύψει τέλος τις πολλαπλές και διαφορετικές οπτικές φυγές που του προσφέρονται απλόχερα».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τον Τάκη Λουκόπουλο ο Κώστας Πλούμης

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η “Ενωτική πρωτοβουλία” καλωσορίζει τον Κώστα Πλούμη και την συμπόρευσή του με την παράταξη για τις  δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου συνεχίζουμε να ενώνουμε δυνάμεις και καλωσορίζουμε στην παράταξή μας την Ενωτική Πρωτοβουλία  τον γνωστό επιχειρηματία της πόλης μας κ. Κώστα Πλούμη.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά (30/1/23 -18:05) η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

 Συνεδριάζει την  Δευτέρα 30-01-2023   και  ώρα  18:05   το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής (δυτική αίθουσα), κόμβος περιφερειακού – Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου,  με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (MoC), στο πλαίσιο της Αποστολής της Ε.Ε. για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030. (εισηγητής κ. Δήμαρχος)
 2. Έγκριση  κυκλοφοριακής μελέτης του έργου «Κατασκευή πεζοδρομίων σε τμήμα της ΠΕΟ 48ΗΣ.  (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 3. Έγκριση μελέτης με τίτλο «Κατασκευή προτύπων μη σηματοδοτούμενων διαβάσεων σε επιλεγμένα σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας στους οδικούς άξονες αρμοδιότητας του Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 4. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) του έργου Οδοποιία και αναπλάσεις Δ.Ε. Πλατάνου. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 5. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) του έργου  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΑΜΠΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Α.Μ.Ε.Α. ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 6. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) και 2ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΔΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΠΛΗΝ ΔΚ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 7. Έγκριση 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) για το έργο «Κατασκευή Ειδικού Σχολείου» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 8. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών & 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του Έργου: «ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΔΕ ΠΥΛΗΝΗΣ» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 9. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου : «Ανάπλαση τμήματος του οικισμού για την τουριστική προβολή της Τ.Κ. Ανθοφύτου. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 10. Παράταση της συνολικής προθεσμίας (χρόνου εκτέλεσης) περαίωσης της πράξης / του έργου «Βελτίωση και καθαρισμός μονοπατιών επιλεγμένων πεζοπορικών διαδρομών και σήμανση στην περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας», στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020» – Μέτρο 19 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – LEADER» Π.Α.Α. 2014-2020 (ΚΩΔ.Ο.Π.Σ.Α.Α. : 0011465843) της αναδόχου τεχνικής εταιρείας ΓΑΙΟΣΤΑΤ Ε.Ε. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 11. Συγκρότηση  επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου  «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΠΛΗΝ Δ.Κ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ » προϋπολογισμού έργου χωρίς ΦΠΑ 316.935,48 €.  (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 12. Συγκρότηση  επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Δ.Ε ΠΛΑΤΑΝΟΥ »  προϋπολογισμού έργου  χωρίς ΦΠΑ 158.870,97€. (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 13. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής παραλαβής του έργου «Εκσυγχρονισμός πεζοπορικών διαδρομών στην Δ.Ε Αποδοτίας». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 14. Ονοματοδοσία οδών στην κοινότητα Λυγιά.  (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 15. Υπογραφή της ‘‘Σύμβασης Χρήσης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Winbank’’ και της  «Σύμβασης Χορήγησης Πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικών Πληρωμών e-PPS» του Δήμου Ναυπακτίας με την  Τράπεζα  Πειραιώς  Α.Ε.   και παροχή εξουσιοδοτήσεων για τη διενέργεια  συναλλαγών μέσω των παραπάνω Συστημάτων. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 16. Τροποποίηση  ‘‘Σύμβασης Χρήσης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Τραπεζικής eBanking’’ με την  Τράπεζα  Eurobank  Α.Ε.   και παροχή εξουσιοδοτήσεων για τη διενέργεια  συναλλαγών . (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 17. Εισηγητική έκθεση Δ΄ τριμήνου του έτους 2022 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 18. Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής δημοσίων συμβάσεων προμηθειών για το έτος 2023 βάσει του Ν. 4412/2016. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 19. Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής του αντικειμένου δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για το έτος 2023 βάσει του Ν. 4412/2016. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 20. Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής δημοσίων συμβάσεων προμηθειών τροφίμων Παιδικών Βρεφικών Σταθμών  για το έτος 2023, βάσει του Ν. 4412/2016. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 21. Συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και παροχής υπηρεσιών κατά το στάδιο εκτέλεσης για το έτος 2023 βάσει του Ν. 4412/2016. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 22. Σύσταση επιτροπής  παροχής γνώμης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την καταστροφή αντικειμένων που δεν έχουν καμία αξία (άρθρο 199 παρ 6 Ν.3463/06). (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 23. Διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 24. Έγκριση – Ψήφιση Προϋπολογισμού Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου οικονομικού έτους 2023. (εισηγητής κ. Τσέλιος)
 25. Έγκριση-Ψήφιση  Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης  (Ο.Π.Δ.) Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου οικονομικού έτους 2023. (εισηγητής κ. Τσέλιος)
 26. Έγκριση 1ου ΑΠΕ και του 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου : «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ» (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 27. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών & 2ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. , και τμηματική αλλαγή κατόπιν αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου: «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ».  (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 28. Παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του υποέργου Α/Α 1 της πράξης 5003291, με τίτλο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) Άνω Χώρας». (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 29. Έγκριση  1ης παράτασης εργασιών του έργου «Υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας»   (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 30. Ορισμός μελών σε γνωμοδοτική επιτροπή (ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού) για θέματα ανέλκυσης – απομάκρυνσης – εξουδετέρωσης ναυαγίων στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του Κ.Λ. Πατρών, για το έτος 2023. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 31. Τοποθέτηση  φωτιστικού στην Ναύπακτο (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 32. Τοποθέτηση  φωτιστικού στην ΤΚ Τρικόρφου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 33. Αποδοχή – Κατανομή πίστωσης από Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους έτους 2022 ποσό 36.775,00€ αποκλειστικά για κάλυψη δαπανών θέρμανσης  σχολείων  Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δήμου Ναυπακτίας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ