Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πεζοδρόμιο

Published

on

Πεζοδρόμιο. Μία λέξη που βρίσκεται σταθερά στο λεξιλόγιο της καθημερινής μας χρήσης. Συνδέεται με ευχάριστες αλλά και με δυσάρεστες στιγμές της ζωής μας. Οι δεύτερες έπρεπε να λείπουν.

Γιατί το πεζοδρόμιο οφείλει να διευκολύνει την άνετη και ακίνδυνη πορεία των ανθρώπων.

Απλώνεται και στις δύο πλευρές των δρόμων ή των γεφυρών. Είναι υπερυψωμένο για ν’ αποφεύγεται σ’ αυτό   η κυκλοφορία τροχοφόρων. Να φεύγουν τα νερά της βροχής που τρέχουν στους δρόμους.

Συνήθως είναι πλακόστρωτα με συμμετρικές πλάκες, να δείχνει όμορφο.

Σ’ αυτό βαδίζουν οι άνθρωποι καθώς κατευθύνονται στις εργασίες τους. Στις γιορτινές ηλιόλουστες ημέρες, η  οικογένεια απολαμβάνει τον περίπατό της σ’ αυτά. Τα παιδιά χαίρονται τις όμορφες βιτρίνες.

Αγοράζουν, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, αυτά που αρέσουν.

Κατασκευάζονται ευρύχωρα να είναι ελεύθερη η κυκλοφορία. Η αλματώδης αύξηση των τροχοφόρων, υποχρεώνει την πολιτεία στο στένεμά τους, να μεγαλώνει ο δρόμος.

Έρχονται κάποιοι επαγγελματίες που βγάζουν το εμπόρευμά τους στο πεζοδρόμιο. Αδιαφορούν αν παρεμποδίζουν την ομαλή κίνηση.  Μανάβηδες, ανθοπώλες και άλλοι, καταλαμβάνουν σχεδόν το μισό πεζοδρόμιο.

Θυμάμαι, πριν από πολλά χρόνια, αστυνομικός, νομίζω ανθυπασπιστής, σύστησε φιλικά σε μανάβη, να μαζέψει τα καφάσια του λίγο προς τον τοίχο. Εμπόδιζε τους διαβάτες. Σε δύο ημέρες μετάθεση για τη Μυτιλήνη.

Αρκετοί οδηγοί παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στο πεζοδρόμιο.

Δεν αρκεί μόνο η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας. Θραύονται οι πλάκες, χάσκουν οι τρύπες για αρκετό χρονικό διάστημα. Πέρα από την αντιαισθητική εμφάνιση, υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος.

Όταν αποκαθίστανται οι ζημιές, πέφτει λίγο τσιμέντο ή τοποθετούνται διαφορετικές πλάκες.

Χάνεται η καλαισθητική εμφάνιση.

Το πεζοδρόμιο χρησιμοποιεί ο μικροπωλητής, νόμιμος ή λαθραίος, ν’ απλώσει το εμπόρευμά του, μήπως κάτι πουλήσει. Αυτό εκμεταλλεύεται ο  καστανάς και στήνει τη φουφού του. Και ο ψήστης καλαμποκιών κάποιο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο χρησιμοποιεί.

Σ’ αυτό, πριν από χρόνια, ένας, δύο, τρεις στη σειρά στιλβωτήδες, γυάλιζαν τα υποδήματα των περαστικών.                         Εκεί περιφέρονται οι ιέρειες του έρωτα, να τσιμπήσουν κάποιον πελάτη. Παραμένουν ονομαστά τα πεζοδρόμια της λεωφόρου Συγγρού γι’ αυτή τους την κινητικότητα.

Το πεζοδρόμιο λειτουργεί ως θεσμός. Βιώνει καθένας μας μια απαράδεκτη κατάσταση.

Ακόμη και τη Βουλή των Ελλήνων επιχειρείται να επηρεάσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι διαδηλώσεις,   πολυπληθείς ή μη εκεί αποβλέπουν. Τάχα απειλείται η Δημοκρατία αν ο λαός δε διαδηλώνει.

Αλλά αυτή η Δημοκρατία του πεζοδρομίου, όχι απλά ανταγωνίζεται την αντίστοιχη των θεσμών αλλά της ροκανίζει τα θεμέλια. Παροιμιώδεις έχουν μείνει εκφράσεις γύρω από το πεζοδρόμιο. «Μεγάλωσα στο πεζοδρόμιο».

Το λένε για αντιστασιακούς που ενώ δε συμμετείχαν, βαπτίσθηκαν ως τέτοιοι.

«Επικρατούν ήθη και πρακτικές πεζοδρομίου». Λέγεται για χάλια της δημόσιας διοίκησης.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Παραίτηση μελών του ΔΣ εργαζόμενων στον Δήμο Ναυπακτίας, με αιχμές

Published

on

By

Σύλλογος-εργαζόμενων-ΟΤΑ-Ναυπακτίας -Δωρίδας

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας, κατά της απόφασης του Δημάρχου Ναυπακτίας για την απευθείας ανάθεση, σε ιδιωτική εταιρεία την διενέργεια εσωτερικού ελέγχου σε υπηρεσίες και αιρετούς του Δήμου Ναυπακτίας, δυο εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μέσα από επιστολή προς το ΔΣ, γνωστοποιούν την παραίτησή τους, αφήνοντας αιχμές για την λειτουργία του Συλλόγου και την συμπεριφορά συναδέλφων τους.

Το θέμα ως φαίνεται θα έχει και συνέχεια καθώς την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας για την έγκριση του Έγκριση τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ναυπακτίας.

Αναφέρει η επιστολή παραίτησης:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

με την ανακοίνωση μας αυτή, ύστερα από ώριμη σκέψη και απόλυτα καθαρή συνείδηση, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε την παραίτησή μας από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ναυπακτίας & Δωρίδας.

Οι  λόγοι που μας οδήγησαν στη πράξη αυτή προκύπτουν κυρίως από την απέχθεια προς τις συμπεριφορές των «συναδέλφων» υποτιθέμενων συνδικαλιστών, που μαζί με εμάς απαρτίζουν το προεδρείο του Συλλόγου μας,  συμπεριφορές που δεν αρμόζουν με την δική μας ιδεολογία και ήθος,  αλλά ούτε και στο τρόπο προσέγγισή των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε ως σύλλογος.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, η οποία δηλώνει πλήρη περιφρόνηση των μελών του ΔΣ στις αρχές της συνέπειας, της καλής πίστη και της εντιμότητας, τις οποίες πρεσβεύουμε και υπηρετούμε, αισθανόμαστε ότι δεν έχει πλέον νόημα η συνέχιση της παρουσίας μας στο Δ.Σ. καθώς η πλήρης απογοήτευσή μας από την ανοίκεια συμπεριφορά της πλειοψηφίας των μελών του επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του.

Με τη δική σας ψήφο εκλεχθήκαμε για να σας εκπροσωπήσουμε ξεκινώντας με πνεύμα ομαδικότητας για το κοινό συμφέρον όλων μας. Όμως στο μικρό αυτό διάστημα που υπηρετήσαμε ως μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου βιώσαμε παραταξιακές στάσεις και πολιτικές συμπεριφορές με πνεύμα αλαζονείας, που μόνο πίσω μας πάνε κι όχι μπροστά.

Ελπίζουμε ότι το προεδρείο του Συλλόγου θα σταματήσει να εγκλωβίζεται σε στείρες αντιπαραθέσεις και να θέτει ως μόνο μέλημά τους την υλοποίηση προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών τους αντί να παράγει ουσιαστικό έργο. όπως ελπίζουμε και στην ορθή κρίση τον συναδέλφων όταν αυτοί εκ νέου προσέλθουν στην κάλπη για την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων.

Σας  ευχαριστούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης που μας δείξατε και μπορεί στο μέλλον  υπό διαφορετικές συνθήκες να τα ξαναπούμε.»

 

Σύλλογος-εργαζόμενων-ΟΤΑ-Ναυπακτίας-Δωρίδας

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συνένοχος στο έγκλημα της γέφυρας

Published

on

By

Γράφει η Χριστίνα Καρρά

Η γέφυρα της πόλης ονομαζόταν “Γέφυρα η Επικίνδυνη “λόγω της θέσης στην οποία είχε κατασκευαστεί .

Τα αυτοκίνητα την επέλεγαν αναγκαστικά επειδή ένωνε δύο καίρια σημεία ,μειώνοντας την διαδρομή κατά μισή περίπου ώρα.

Οι πεζοί πάλι σπάνια την πλησίαζαν ,μόνο αν δεν υπήρχε άλλος τρόπος να φτάσουν γρήγορα στο σπίτι τους . Οι κακοτεχνίες συνηθίζονταν σε αυτή την πόλη καθώς ο δήμαρχος δεν έδινε και πολύ βάση στο τελικό αποτέλεσμα ,προτιμώντας να τσεπώνει μίζες και τυχερά που θα έκαναν την πολυδάπανη ζωή του ακόμη πιο εύκολη .

Οι διαμαρτυρίες που γίνονταν ανά διαστήματα τον άφηναν αδιάφορο ,εξάλλου είχε τον τρόπο του να τις          απαγορεύσει .

Οι ελπίδες να αντικατασταθεί αυτός ο ακατάλληλος άνθρωπος από κάποιον ευσυνείδητο είχαν εδώ και καιρό σβήσει ,όλοι γνώριζαν ότι είχε γερό δόντι .

“Σύντομα θα κλείσει η γέφυρα “ανήγγειλε κάποια στιγμή όταν τον πληροφόρησαν ότι τα ατυχήματα πλήθαιναν.

Η απόφαση έπρεπε μάλλον να παρθεί σύντομα αφού η καρέκλα του έτριζε επικίνδυνα .

Η λύση θα βρισκόταν σε έναν δικό του αρχιτέκτονα ,σε έναν φίλο πολιτικό μηχανικό και σε ένα συνεργείο που το είχε του χεριού του .

Θα έφτιαχναν μια νέα γέφυρα σε σημείο πιο κατάλληλο μα με υλικά ευτελή .

Εξάλλου τι φόβος υπήρχε ;

Ούτε σεισμούς ,ούτε τυφώνες ,ούτε τσουνάμι είχε η περιοχή !

Ώσπου …

Την ησυχία της έναστρης νυχτιάς διέκοψε ένας αρχικά μακρινός κι έπειτα όλο και πιο δυνατός σχεδόν απόκοσμος ήχος όμοιος με βουητό.

Γάτες και σκύλοι που αλήτευαν σε ρυπαρά σοκάκια αντιλήφθηκαν αμέσως τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Μήνυμα προειδοποιητικό έστελναν μέσα από τα αδύναμα ουρλιαχτά τους μα κανείς δεν έδωσε σημασία.

Οι κάτοικοι της πόλης είχαν ακούσει στις ειδήσεις για κάποιον σεισμό σε γύρω περιοχή και κάποιοι εξέφρασαν τον φόβο τους στον δήμαρχο.

“Θαρρώ πως υπερβάλετε μωρέ!   Η γέφυρα είναι ασφαλής και δεν υπάρχει λόγος να την κλείσω απόψε προληπτικά !”  ήταν η απάντηση του.

Κι όμως !

Ο σεισμός έπληξε την πόλη κι ήταν μάλιστα ο ισχυρότερος των τελευταίων ετών .

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η “Γέφυρα η Επικίνδυνη “κατέρρευσε .

Όλα τα αυτοκίνητα γκρεμίστηκαν ,κανείς δεν επέζησε.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η γυναίκα του δημάρχου .

Ο ίδιος έριξε μαύρη πέτρα στην πολιτική και μετακόμισε στο εξωτερικό.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το βράδυ που πληροφορήθηκε τον θάνατο της συζύγου του αποπειράθηκε να  αυτοκτονήσει…

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η βία στη νεολαία

Published

on

By

Πληθαίνουν τα κρούσματα σεξουαλικής βίας με θύματα ανήλικα παιδιά αμφοτέρων φύλων.

Αυξάνονται τα γεγονότα ξυλοδαρμού ή ληστείας νέων, είτε από ενήλικες ν’ αποσπάσουν χρήματα ή τιμαλφή, είτε από ομάδες κάποιας άλλης γειτονιάς, για να έχουν τάχα την κυριαρχία.

Πολλαπλασιάζονται οι βιαιότητες γονέων προς τα παιδιά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των νέων. Ανησυχία προκαλεί και η τάση που οδηγεί στην αυτοκτονία.

Παρατηρείται ακόμη και σε παιδιά που μόλις έχουν συμπληρώσει το  δωδέκατο έτος της ηλικίας τους.

Αν προστεθεί σ’ αυτά το bullying στο σχολείο, στο χώρο άθλησης, στην πλατεία, εύκολα γίνεται κατανοητό το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν νέες και νέοι.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά στην οικονομική κρίση, στα αδιέξοδα της πολιτικής που οδηγεί σ’ αυτά και στην πανδημία covid-19.

Χαλαρώνουν τους οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ανάπτυξης ψυχικών και    κοινωνικών προβλημάτων. Ας μη διαφεύγει ότι στην καθημερινότητα εκβάλλει η κατάσταση της ανέχειας των    γονέων τους και των τεντωμένων νεύρων τους εξ αυτής. Τα παιδιά θεωρούνται βολικά θύματα αυτών των απαράδεκτων καταστάσεων. Τα διακρίνει η υπομονή. Αυτή η ιδιαιτερότητα πηγάζει από την άγνοια εναλλακτικών λύσεων και σκοπών.

Πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά όταν η νεολαία κινείται μέσα σε μια κοινωνία εθισμένη στη βία.

Ζει καθημερινές αλλοπρόσαλλες καταστάσεις. Από το σπίτι στο σχολείο ή στην εργασία, πόσες φορές δε        βρέθηκε θεατής συγκρούσεων. Την απειθαρχία στην έννομη τάξη τη συναντά σε κάθε της βήμα.

Βία διαπιστώνει στη διεκδίκηση νόμιμων δικαιωμάτων.

Ειρηνική ξεκινά μια εκδήλωση, μια πορεία, μια απεργία, σε επίδειξη βίας, σωματικής ή ψυχολογικής καταλήγει.

Τα παιδιά από παλαιοτάτων χρόνων θεωρούνται και είναι εύκολα θύματα βίας.

Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μισά παιδιά της υφηλίου, έχουν βιώσει σωματική, σεξουαλική, συν-αισθηματική, ψυχολογική βία. Μπορεί τα φαινόμενα αυτά να είναι αυξημένα στις υποανάπτυκτες χώρες  αλλά και οι προηγμένες δεν υπολείπονται.

Μπορεί αυτές οι εμπειρίες των παιδιών ν’ αποφεύγονται να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όμως με το πέρασμα των χρόνων έχουν τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους, στην ποιότητα ζωής τους και στον εθισμό τους σε ουσίες.

Η προστασία τους από κάθε μορφή βίας είναι βασικό δικαίωμά τους, σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ενίσχυση της οικογένειας, του σχολείου, των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, της     κοινωνικής πρόνοιας.

Η ισχυροποίηση των δεσμών των νέων με την οικογένεια και την κοινωνία, φαίνεται η αποτελεσματικότερη καταστολή της βίας.  Εκεί επιβάλλεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της πολιτείας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ