Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο ασιάτης ή αφρικανός μικροπωλητής

Published

on

Πολιτόπουλος-Βασίλης-ΤΟΜΕΣ

Στον έναν περίπου χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού, παντού ακούγονται διαμαρτυρίες για τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Εκατοντάδες  χιλιάδες νέες και νέοι προστίθενται στην ανεργία.

Από παντού πιέσεις στην Κυβέρνηση, δώσε μου και μένα μπάρμπα.

Πουθενά δεν έτυχε να διαβάσω κάποιο ενδιαφέρον για τους συμπαθείς πλανόδιους μικροπωλητές. Ξεκίνησαν από μακρινές χώρες. Από τα βάθη της Ασίας ή της Αφρικής. Όπως παλαιότερα οι παππούδες μας έφθαναν μέχρι τη Μαντζουρία.         Ποιος ξέρει ποια ενθαρρυντικά λόγια τους παρακίνησαν ν’ αφήσουν αγαπημένη οικογένεια και προσφιλή πρόσωπα.    Πάντα οι παχυλές υποσχέσεις  πείθουν.

Όταν μάλιστα βρίσκονται στην ανέχεια, οι αποφάσεις έρχονται χωρίς πολλούς δισταγμούς.

Αλήθεια, έγινε κάποια καταγραφή; Σε πόσες χιλιάδες υπολογίζονται; Τώρα με την κρίση, πώς ζουν αυτοί οι  άνθρωποι;

Ένα καλάθι, μια τσάντα, φορτωμένος ο ασιάτης ή αφρικανός μικροπωλητής, φέρνει βόλτα όλη τη μικρή μας   πόλη.

Μπορεί να περάσει δύο ή τρεις φορές την ημέρα από την ίδια περιοχή.

Ιδιαίτερα από τα πολυσύχναστα μέρη που η πελατεία, με γρήγορους ρυθμούς, ανανεώνεται. Και τι δεν προσφέρει για πούλημα. Ρολόγια, ραδιόφωνα, φακούς, μπαταρίες, ζωστήρες, ρακέτες, νυχοκόπτες, παιδικά παιχνίδια,  ομπρέλες όταν αρχίζουν τα πρωτοβρόχια. Καπέλα όταν εμφανίζονται οι ζέστες του καλοκαιριού.

Με γυρίζει, η παρουσία τους, πολλά χρόνια πίσω. Τότε που τη δουλειά αυτή ασκούσαν με επιτυχία πονηροί μπολιάρηδες  Κραβαρίτες. Φορτωμένοι χιαστί στην πλάτη τους τη μόστρα κι ένα καλάθι στο χέρι, έκαναν το γύρο της Ελλάδας. Επισκέπτονταν και το τελευταίο χωριό.

Αντίθετα οι ξένοι, ασιάτες ή αφρικανοί, περιφέρονται μόνο στις πόλεις.

Οι δικοί μας απόφευγαν να τριγυρίζουν στην ίδια πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λέγεται ότι είχαν μυστικούς κώδικες και σημάδευαν τα σπίτια. Σε ποια πέρασαν. Σε ποια τους καλοδέχτηκαν.

Οι φιλοξενούμενοι μένουν στην ίδια πόλη για πολλά χρόνια.

Λένε πολλοί δεν κόβουν αποδείξεις, δεν πληρώνουν φόρους.

Κι όμως αυτό το παρεμπόριο εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Καλοκάγαθοι, υπομονετικοί, σπάνια αναφέρονται στο εμπόρευμά τους. Καθώς περνούν ανάμεσα στις συντροφιές στα καταστήματα εστίασης, φαίνονται όσα πουλούν.     Κοιτάζουν τον κόσμο στα μάτια. Νομίζει κανείς ότι παρακαλούν.

Σε δύσκολη θέση τους φέρνουν κάποιοι πελάτες.

Αυτοί που εάν ένα αντικείμενο πωλείται τέσσερα ευρώ, να επιτύχουν έκπτωση. Κι αυτοί ενδίδουν από ανάγκη.   Υπερήφανοι; Ακατάδεχτοι; Φοβητσιάρηδες; Ποτέ δεν καταδέχονται κέρασμα. Ακόμη και από ανθρώπους που  είναι πελάτες τους. Σπάνια, αν κάποιος καπνίζει, να δεχθεί κανένα τσιγάρο. Λένε κάποιοι ότι φοβούνται ν’ απόκτήσουν στενές επαφές.

Όμως όπως και να είναι, δέθηκαν με τη ζωή μας. Γιατί αυτές τις δύσκολες ώρες να μη τους θυμόμαστε.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Παραίτηση μελών του ΔΣ εργαζόμενων στον Δήμο Ναυπακτίας, με αιχμές

Published

on

By

Σύλλογος-εργαζόμενων-ΟΤΑ-Ναυπακτίας -Δωρίδας

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας, κατά της απόφασης του Δημάρχου Ναυπακτίας για την απευθείας ανάθεση, σε ιδιωτική εταιρεία την διενέργεια εσωτερικού ελέγχου σε υπηρεσίες και αιρετούς του Δήμου Ναυπακτίας, δυο εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μέσα από επιστολή προς το ΔΣ, γνωστοποιούν την παραίτησή τους, αφήνοντας αιχμές για την λειτουργία του Συλλόγου και την συμπεριφορά συναδέλφων τους.

Το θέμα ως φαίνεται θα έχει και συνέχεια καθώς την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας για την έγκριση του Έγκριση τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ναυπακτίας.

Αναφέρει η επιστολή παραίτησης:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

με την ανακοίνωση μας αυτή, ύστερα από ώριμη σκέψη και απόλυτα καθαρή συνείδηση, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε την παραίτησή μας από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ναυπακτίας & Δωρίδας.

Οι  λόγοι που μας οδήγησαν στη πράξη αυτή προκύπτουν κυρίως από την απέχθεια προς τις συμπεριφορές των «συναδέλφων» υποτιθέμενων συνδικαλιστών, που μαζί με εμάς απαρτίζουν το προεδρείο του Συλλόγου μας,  συμπεριφορές που δεν αρμόζουν με την δική μας ιδεολογία και ήθος,  αλλά ούτε και στο τρόπο προσέγγισή των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε ως σύλλογος.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, η οποία δηλώνει πλήρη περιφρόνηση των μελών του ΔΣ στις αρχές της συνέπειας, της καλής πίστη και της εντιμότητας, τις οποίες πρεσβεύουμε και υπηρετούμε, αισθανόμαστε ότι δεν έχει πλέον νόημα η συνέχιση της παρουσίας μας στο Δ.Σ. καθώς η πλήρης απογοήτευσή μας από την ανοίκεια συμπεριφορά της πλειοψηφίας των μελών του επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του.

Με τη δική σας ψήφο εκλεχθήκαμε για να σας εκπροσωπήσουμε ξεκινώντας με πνεύμα ομαδικότητας για το κοινό συμφέρον όλων μας. Όμως στο μικρό αυτό διάστημα που υπηρετήσαμε ως μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου βιώσαμε παραταξιακές στάσεις και πολιτικές συμπεριφορές με πνεύμα αλαζονείας, που μόνο πίσω μας πάνε κι όχι μπροστά.

Ελπίζουμε ότι το προεδρείο του Συλλόγου θα σταματήσει να εγκλωβίζεται σε στείρες αντιπαραθέσεις και να θέτει ως μόνο μέλημά τους την υλοποίηση προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών τους αντί να παράγει ουσιαστικό έργο. όπως ελπίζουμε και στην ορθή κρίση τον συναδέλφων όταν αυτοί εκ νέου προσέλθουν στην κάλπη για την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων.

Σας  ευχαριστούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης που μας δείξατε και μπορεί στο μέλλον  υπό διαφορετικές συνθήκες να τα ξαναπούμε.»

 

Σύλλογος-εργαζόμενων-ΟΤΑ-Ναυπακτίας-Δωρίδας

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συνένοχος στο έγκλημα της γέφυρας

Published

on

By

Γράφει η Χριστίνα Καρρά

Η γέφυρα της πόλης ονομαζόταν “Γέφυρα η Επικίνδυνη “λόγω της θέσης στην οποία είχε κατασκευαστεί .

Τα αυτοκίνητα την επέλεγαν αναγκαστικά επειδή ένωνε δύο καίρια σημεία ,μειώνοντας την διαδρομή κατά μισή περίπου ώρα.

Οι πεζοί πάλι σπάνια την πλησίαζαν ,μόνο αν δεν υπήρχε άλλος τρόπος να φτάσουν γρήγορα στο σπίτι τους . Οι κακοτεχνίες συνηθίζονταν σε αυτή την πόλη καθώς ο δήμαρχος δεν έδινε και πολύ βάση στο τελικό αποτέλεσμα ,προτιμώντας να τσεπώνει μίζες και τυχερά που θα έκαναν την πολυδάπανη ζωή του ακόμη πιο εύκολη .

Οι διαμαρτυρίες που γίνονταν ανά διαστήματα τον άφηναν αδιάφορο ,εξάλλου είχε τον τρόπο του να τις          απαγορεύσει .

Οι ελπίδες να αντικατασταθεί αυτός ο ακατάλληλος άνθρωπος από κάποιον ευσυνείδητο είχαν εδώ και καιρό σβήσει ,όλοι γνώριζαν ότι είχε γερό δόντι .

“Σύντομα θα κλείσει η γέφυρα “ανήγγειλε κάποια στιγμή όταν τον πληροφόρησαν ότι τα ατυχήματα πλήθαιναν.

Η απόφαση έπρεπε μάλλον να παρθεί σύντομα αφού η καρέκλα του έτριζε επικίνδυνα .

Η λύση θα βρισκόταν σε έναν δικό του αρχιτέκτονα ,σε έναν φίλο πολιτικό μηχανικό και σε ένα συνεργείο που το είχε του χεριού του .

Θα έφτιαχναν μια νέα γέφυρα σε σημείο πιο κατάλληλο μα με υλικά ευτελή .

Εξάλλου τι φόβος υπήρχε ;

Ούτε σεισμούς ,ούτε τυφώνες ,ούτε τσουνάμι είχε η περιοχή !

Ώσπου …

Την ησυχία της έναστρης νυχτιάς διέκοψε ένας αρχικά μακρινός κι έπειτα όλο και πιο δυνατός σχεδόν απόκοσμος ήχος όμοιος με βουητό.

Γάτες και σκύλοι που αλήτευαν σε ρυπαρά σοκάκια αντιλήφθηκαν αμέσως τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Μήνυμα προειδοποιητικό έστελναν μέσα από τα αδύναμα ουρλιαχτά τους μα κανείς δεν έδωσε σημασία.

Οι κάτοικοι της πόλης είχαν ακούσει στις ειδήσεις για κάποιον σεισμό σε γύρω περιοχή και κάποιοι εξέφρασαν τον φόβο τους στον δήμαρχο.

“Θαρρώ πως υπερβάλετε μωρέ!   Η γέφυρα είναι ασφαλής και δεν υπάρχει λόγος να την κλείσω απόψε προληπτικά !”  ήταν η απάντηση του.

Κι όμως !

Ο σεισμός έπληξε την πόλη κι ήταν μάλιστα ο ισχυρότερος των τελευταίων ετών .

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η “Γέφυρα η Επικίνδυνη “κατέρρευσε .

Όλα τα αυτοκίνητα γκρεμίστηκαν ,κανείς δεν επέζησε.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η γυναίκα του δημάρχου .

Ο ίδιος έριξε μαύρη πέτρα στην πολιτική και μετακόμισε στο εξωτερικό.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το βράδυ που πληροφορήθηκε τον θάνατο της συζύγου του αποπειράθηκε να  αυτοκτονήσει…

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η βία στη νεολαία

Published

on

By

Πληθαίνουν τα κρούσματα σεξουαλικής βίας με θύματα ανήλικα παιδιά αμφοτέρων φύλων.

Αυξάνονται τα γεγονότα ξυλοδαρμού ή ληστείας νέων, είτε από ενήλικες ν’ αποσπάσουν χρήματα ή τιμαλφή, είτε από ομάδες κάποιας άλλης γειτονιάς, για να έχουν τάχα την κυριαρχία.

Πολλαπλασιάζονται οι βιαιότητες γονέων προς τα παιδιά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των νέων. Ανησυχία προκαλεί και η τάση που οδηγεί στην αυτοκτονία.

Παρατηρείται ακόμη και σε παιδιά που μόλις έχουν συμπληρώσει το  δωδέκατο έτος της ηλικίας τους.

Αν προστεθεί σ’ αυτά το bullying στο σχολείο, στο χώρο άθλησης, στην πλατεία, εύκολα γίνεται κατανοητό το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν νέες και νέοι.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά στην οικονομική κρίση, στα αδιέξοδα της πολιτικής που οδηγεί σ’ αυτά και στην πανδημία covid-19.

Χαλαρώνουν τους οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ανάπτυξης ψυχικών και    κοινωνικών προβλημάτων. Ας μη διαφεύγει ότι στην καθημερινότητα εκβάλλει η κατάσταση της ανέχειας των    γονέων τους και των τεντωμένων νεύρων τους εξ αυτής. Τα παιδιά θεωρούνται βολικά θύματα αυτών των απαράδεκτων καταστάσεων. Τα διακρίνει η υπομονή. Αυτή η ιδιαιτερότητα πηγάζει από την άγνοια εναλλακτικών λύσεων και σκοπών.

Πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά όταν η νεολαία κινείται μέσα σε μια κοινωνία εθισμένη στη βία.

Ζει καθημερινές αλλοπρόσαλλες καταστάσεις. Από το σπίτι στο σχολείο ή στην εργασία, πόσες φορές δε        βρέθηκε θεατής συγκρούσεων. Την απειθαρχία στην έννομη τάξη τη συναντά σε κάθε της βήμα.

Βία διαπιστώνει στη διεκδίκηση νόμιμων δικαιωμάτων.

Ειρηνική ξεκινά μια εκδήλωση, μια πορεία, μια απεργία, σε επίδειξη βίας, σωματικής ή ψυχολογικής καταλήγει.

Τα παιδιά από παλαιοτάτων χρόνων θεωρούνται και είναι εύκολα θύματα βίας.

Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μισά παιδιά της υφηλίου, έχουν βιώσει σωματική, σεξουαλική, συν-αισθηματική, ψυχολογική βία. Μπορεί τα φαινόμενα αυτά να είναι αυξημένα στις υποανάπτυκτες χώρες  αλλά και οι προηγμένες δεν υπολείπονται.

Μπορεί αυτές οι εμπειρίες των παιδιών ν’ αποφεύγονται να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όμως με το πέρασμα των χρόνων έχουν τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους, στην ποιότητα ζωής τους και στον εθισμό τους σε ουσίες.

Η προστασία τους από κάθε μορφή βίας είναι βασικό δικαίωμά τους, σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ενίσχυση της οικογένειας, του σχολείου, των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, της     κοινωνικής πρόνοιας.

Η ισχυροποίηση των δεσμών των νέων με την οικογένεια και την κοινωνία, φαίνεται η αποτελεσματικότερη καταστολή της βίας.  Εκεί επιβάλλεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της πολιτείας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ