Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Περί Πυρκαγιών και Ελληνικής νοοτροπίας

Published

on

Με αφορμή την πρόσφατη εθνική τραγωδία, νομίζω ότι στην Ελλάδα αποτελεί παράδοση η περιφρόνηση του πράσινου και το κάψιμο των δασών. Με σκοπό, σχεδόν πάντα, τα βοσκοτόπια μέχρι το 1936 (που απαγορεύτηκε η βοσκή γιδιών σε δάση) και την τσιμεντοποίηση μετά το 1950.

Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών δεν είναι βέβαια οι μόνες, ούτε οι τελευταίες στη χώρα μας. Οι νεότεροι Έλληνες είμαστε μανιακοί με την οικοδομή, το τσιμέντο και την άναρχη δόμηση, παντού, σε παραλίες, κάμπους και βουνά. Οικοδομές πάνω στην άμμο και στη στάχτη. Κανένας δεν νοιάζεται για ποιότητα ζωής, για τις νέες γενιές, για την Ελλάδα. Τσιμέντο να γίνει!

Ο Henri Belle, Γάλλος διπλωμάτης στην Αθήνα επί πέντε χρόνια και φιλέλληνας, μετά από ταξίδι του στην Εύβοια γράφει το 1874 (ταξίδι στην Ελλάδα, Ιστορητής, 1ος τόμος σ. 222): «Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνονται διαδοχικά υπέροχοι πίνακες, εκπληκτικοί ορίζοντες. Μα οι μακριές μαύρες λουρίδες, που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, μάς γεμίζουν θλίψη. Αυτές οι φωτιές ξεκινούν συχνά από εμπρησμό και ποτέ δεν καταφέρνουν να ανακαλύψουν τους ενόχους που συχνά προστατεύονται, αν δεν ενθαρρύνονται κιόλας από τους δασοφύλακες…

»Πολύ συχνά επίσης οι νομάδες βοσκοί καίνε από αμέλεια ή και από κακία μεγάλες δασικές εκτάσεις, με το σκοπό να αποκτήσουν κάποια βοσκοτόπια για τα κοπάδια τους.

»Οι αρχές αφήνουν στο έλεος της φωτιάς ολόκληρες επαρχίες, χωρίς να κάνουν τίποτα, για να σταματήσουν ή να περιορίσουν το κακό, ούτε για να καταστείλουν ένα έγκλημα, που ο νόμος τιμωρεί με πολύ αυστηρές ποινές.

»Έτυχε να δούμε με τα μάτια μας, κατά τη σύντομη παραμονή μας στην Κύμη, ένα τέτοιο δείγμα της καταστροφής που συντελείται σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Πυκνός καπνός κάλυπτε το βουνό σε πλάτος δύο χιλιομέτρων και σκοτείνιαζε τον ήλιο. ‘Δεν είναι τίποτα’, μάς είπε ο εστιάτορας που μάς σερβίριζε μισό αρνί ψητό. ‘Δεν είναι τίποτα, καίγεται το βουνό’. ‘Α! και ποιος έβαλε τη φωτιά;’. ‘Ποιος ξέρει;’, απάντησε ο τύπος σηκώνοντας τους ώμους. ‘Ίσως κάποιος βοσκός’. ‘Μα δεν έστειλαν κόσμο να σβήσει τη φωτιά;’. Ο άνθρωπος μάς κοίταξε έκπληκτος, χωρίς ν’ απαντήσει, σαν να μας θεωρούσε τρελούς. ‘Κι αν καεί ολόκληρο το βουνό;’. ‘Ε, και ύστερα, τι πειράζει. Ανήκει στο κράτος!’.

Άντε τώρα να βάλεις μέσα σε τέτοιου είδους κεφάλι τη θεωρία της αποψίλωσης και των επιπτώσεών της στη γεωργία και στο κλίμα!».

Στις 27.7.2004 δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «προφητική» επιστολή μου, για προληπτική προστασία της Πάρνηθας, που αναδημοσιεύθηκε και στο περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ.

Ως συστηματικός ορειβάτης παντός καιρού (γνωστός ως «φανελάκιας») στην Πάρνηθα από το 1950, με περίπου 40.000 ώρες ορειβασίας, ως εθελοντής «πυροσβέστης» με πείρα από δεκάδες πυρκαγιές και ως πυροπαθής (δύο φορές), τόνιζα, με επιχειρήματα, γιατί είναι καταλυτικής σημασίας η συστηματική πυροφύλαξη και πρόληψη των πυρκαγιών. Και ότι, αν πιάσει φωτιά, η Πάρνηθα δεν σώζεται. Γι αυτό και πρότεινα: «Μοναδική λύση να αναλάβει ο στρατός την προληπτική πυροφύλαξη της Πάρνηθας»!!

Τεράστιος και ανώμαλος όγκος 300.000 στρεμμάτων με ισοϋψή καμπύλη 125 χιλιομέτρων σε υψόμετρο 600 μέτρων (όπου κατοικώ), έχει πολλές και απότομες βουνοκορφές, βαθιές και δύσβατες χαράδρες με μεγάλα ρεύματα αέρα και πυκνό πευκοδάσος και ελατοδάσος με ξερά και ημίξερα δένδρα.

Δυστυχώς, το 2007, επαληθεύτηκαν οι βάσιμοι φόβοι μου.

Επισημαίνω ότι, η Πάρνηθα, δεν καταστράφηκε ούτε στην Κατοχή, που ο κόσμος είχε μεγάλες ανάγκες για καυσόξυλα, έστω για λίγα κουκουνάρια. Γιατί, τότε, την προστάτεψαν οι Γερμανοί.

Επαναλαμβάνω την ανωτέρω πρόταση για συστηματική πυροφύλαξη με στρατιώτες, στα υπάρχοντα 2-3 πυροφυλάκια όλο το καλοκαίρι, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχύτερη δυνατή επέμβαση αεροπλάνων και άλλων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αχρείαστα να είναι, αλλά στην Ελλάδα ζούμε!

Σημείωση: Το ανωτέρω άρθρο μου δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» στις 8.8.2018 και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στις 16.8.2018, με τίτλους επιλογής τους.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το γράμμα (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Να θυμηθώ να στείλω ένα γράμμα στον εαυτό μου από εκείνα που θα ήθελα να μου έχει στείλει ένα από τα αγαπημένα μου πρόσωπα .

Θα γράφει μέσα για όλα εκείνα που τελικά έκανα σωστά ασχέτως αν εγώ δεν το είχα αντιληφθεί ως σήμερα.

Θα μου προτείνει  ευκαιρίες που στην ουσία πάντοτε μου άναβαν τα φλας  μα εγώ φορούσα γυαλιά με μαύρους φακούς και δεν τις έβλεπα .

Να θυμηθώ να στείλω ένα γράμμα στον εαυτό μου …

Πόσο σπουδαίο να μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου περισσότερο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαιώνιση του «κατόπιν ενεργειών μου»

Published

on

By

Η καθημερινότητα τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Τόσο ταχείς που πολλά γεγονότα διαβαίνουν απαρατήρητα. Όμως κάποια έρχονται στην επικαιρότητα. Βγάζουν μάτι, όπως λέγεται κοινά. Γιατί ενώ νομίζεις ότι ανήκουν στο παρελθόν, επανέρχονται.

Αυτές τις μέρες, Βουλευτής επισκέφτηκε την εκλογική του περιφέρεια. Πιθανόν να μυρίσει και εκλογές. Η άμεση επικοινωνία ενισχύει την επιθυμία επανεκλογής του. Στις προσωπικές του επαφές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον του για τον τόπο του. Προσδιόρισε έργα που κατόπιν ενεργειών του ή ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Δεν γνωρίζω πόσο αποδεκτές έγιναν οι επισημάνσεις των έργων του Βουλευτή, από τους κατοίκους της περιφέρειας του. Διάβασα όμως αναλυτική αποδόμηση των ισχυρισμών του, από φορέα της περιοχής.

Στον απόηχο των δύο τοποθετήσεων, των έργων του Βουλευτή και της αποδόμησης του φορέα, εμφανίστηκε ζωντανός ενώπιόν μου, ο από πολλών ετών πρόλογος, τηλεγραφημάτων ανακοινώσεων «κατόπιν ενεργειών μου…».

Η κοινωνία όμως άλλα πιστεύει. Ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης,  ο Βουλευτής, ο Υπουργός υποχρεούται να τρέχει τα προβλήματα, τις ανάγκες του Δήμου, ο πρώτος, της Περιφέρειας, ο δεύτερος, της χώρας ο τρίτος και ο τέταρτος.

Η όποια προώθηση ή επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία είναι μέσα στα καθήκοντά τους.

Όπως ο εκπαιδευτικός που έφερε σε αίσιο πέρας της σχολική εκδρομή, αποφεύγει να περιαυτολογεί, το ίδιο ισχύει για τα πολιτικά πρόσωπα.

Οι ενέργειες τους, οι πράξεις τους κρίνονται με την ψήφο του πολίτη. Τα έργα που προγραμματίζονται ή αυτά που υλοποιούνται, στερούνται πατρότητας ή ιδιοκτησίας.

Είναι στοιχειώδεις υποχρεώσεις αυτών που ο λαός έταξε να τα διαχειριστούν. Διαφορετική περίπτωση να προβεί ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, ο Βουλευτής, ο Υπουργός σε δωρεά κατασκευής έργου να διαιωνίζεται το όνομά του.

Κάτι παρόμοιο, με το «κατόπιν ενεργειών μου»  παρατηρείται με την ολοκλήρωση έργου.

Προγραμματίζονται εγκαίνια λαμπρά, διαφημίζεται υπερβολικά το έργο.

Αν μάλιστα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού σημειώνει διαρκή πτωτική πορεία, τότε αναζητείται έργο να εγκαινιαστεί. Και ενώ ο θόρυβος των εγκαινίων βρίσκεται στο ζενίθ της διαφήμισης, έρχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, με δήλωσή του, «τα εγκαίνια δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση», να σε βγάλει από τα ρούχα σου.

Σημειώνονται μάλιστα και ευτράπελα σε εγκαίνια μεγάλο έργων.

Άλλος οραματίστηκε, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, άρχισε η εκτέλεση.

Στις εκλογές δεν ανανεώθηκε η θητεία του. Άλλος απολαμβάνει.

Συχνά ο πρώτος δεν καλείται σε αυτά.

Έτσι το «κατόπιν ενεργειών μου», διαιωνίζεται.

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να επιλέξουμε ένα μεταχειρισμένο smartphone (του Βασίλη Μαθιουδάκη)

Published

on

By

Το έξυπνο τηλέφωνο έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για έναν ισχυρό «υπολογιστή τσέπης» που μας επιτρέπει να κάνουμε σχεδόν τα πάντα, από το να καλέσουμε ταξί μέχρι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

Ωστόσο, το κόστος των τελευταίων μοντέλων μπορεί να είναι απαγορευτικό για πολλούς. Για τον λόγο αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεταχειρισμένες και ανακατασκευασμένες (refurbished) συσκευές κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Οι συσκευές αυτές προσφέρουν πρόσβαση σε κορυφαία τεχνολογία με χαμηλότερη τιμή, προσελκύοντας έτσι καταναλωτές με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Τα έξυπνα  τηλέφωνα είναι από τα πιο επιθυμητά δώρα κατά την περίοδο των γιορτών. Όμως, η υψηλή τιμή των νεότερων μοντέλων κάνει τις μεταχειρισμένες συσκευές μια ιδιαίτερα ελκυστική και προσιτή επιλογή. Πολλοί αποκτούν καινούργιο κινητό τηλέφωνο την περίοδο των γιορτών, είτε σαν δώρο για τον εαυτό τους είτε επειδή τους το προσφέρουν οι αγαπημένοι τους. Αυτό δημιουργεί μια «δευτερογενή» αγορά, καθώς οι ίδιοι στη συνέχεια συχνά πουλούν ή ανταλλάσσουν την παλιά τους συσκευή.

Η αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων γνωρίζει άνθιση, ιδίως λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού, σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων συσκευών απέφεραν πάνω από 13 δισ. δολάρια παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση. Σε ώριμες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το ένα τέταρτο των τηλεφώνων που πουλήθηκαν το 2023 ήταν μεταχειρισμένα ή ανακατασκευασμένα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των μεταχειρισμένων τηλεφώνων; Το κυριότερο πρόβλημα, είναι ότι δε γνωρίζουμε πάντα σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτές οι συσκευές και ποιοι κίνδυνοι μπορεί να εμφανιστούν. Για να προστατευθούμε και να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές.

Ξεπερασμένο λογισμικό: Πολλές μεταχειρισμένες συσκευές ενδέχεται να μην υποστηρίζονται πλέον από τον κατασκευαστή, κάτι που σημαίνει ότι δε λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού και ασφαλείας. Αυτό αφήνει τη συσκευή ευάλωτη σε νέες απειλές και ευπάθειες. Σύμφωνα με μελέτη του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το ένα τρίτο των μεταχειρισμένων μοντέλων δεν υποστηρίζονταν πλέον με ενημερώσεις ασφαλείας.

Κακόβουλο λογισμικό: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσκευές μπορεί να έχουν «μολυνθεί» με κακόβουλο λογισμικό από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη (είτε εν αγνοία του είτε σκόπιμα). Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί:

  • Να κλέβει προσωπικές πληροφορίες και κωδικούς πρόσβασης.
  • Να κατασκοπεύει τις κλήσεις και τα μηνύματα του χρήστη.
  • Να γεμίζει τη συσκευή με ανεπιθύμητες διαφημίσεις ή να την εγγράφει σε υπηρεσίες υψηλής χρέωσης.

Δεν έχουν γίνει έλεγχοι: Όταν τα μεταχειρισμένα τηλέφωνα δεν περνούν από αξιόπιστους ελέγχους είναι πιθανό να λειτουργούν με ξεπερασμένο λογισμικό ή να έχουν άλλες κρυφές δυσλειτουργίες, εκθέτοντας το νέο χρήστη σε κινδύνους.

Πώς να αποφύγετε τους κινδύνους σε μεταχειρισμένες συσκευές: Προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι απαιτείται προσοχή και μεθοδικότητα κατά τη διαδικασία αγοράς, αλλά και μετά. Ας δούμε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα για την προστασία μας:

Πριν την αγορά: Αγοράζουμε από αξιόπιστες πηγές, όπως κατασκευαστές, πιστοποιημένους εμπόρους ή εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Αποφεύγουμε αμφιβόλου ποιότητας προσφορές και διαβάζουμε κριτικές από άλλους αγοραστές. Μια εγγύηση τουλάχιστον ενός έτους είναι σημαντική για να διασφαλίσουμε την ποιότητα της συσκευής. Επιλέγουμε συσκευές που υποστηρίζονται από τον κατασκευαστή. Βεβαιωνόμαστε ότι η συσκευή λαμβάνει ακόμη ενημερώσεις ασφαλείας, κάτι που συνήθως ισχύει για 2-3 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Μετά την αγορά: Κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, διαγράφουμε, αν υπάρχουν, όλα τα δεδομένα του προηγούμενου ιδιοκτήτη, όπως φωτογραφίες, επαφές, κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές και ιστορικό περιήγησης. Ενημερώνουμε το  λογισμικό, αναβαθμίζουμε το λειτουργικό σύστημα στην πιο πρόσφατη έκδοση και ενεργοποιούμε τις αυτόματες ενημερώσεις. Ελέγχουμε για κακόβουλο λογισμικό και εγκαθιστούμε λογισμικό ασφαλείας.

Μόλις η συσκευή μπει σε λειτουργία: Ρυθμίζουμε κλείδωμα οθόνης και PIN, κωδικό πρόσβασης ή βιομετρική ταυτοποίηση (αναγνώριση προσώπου / σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων) για ασφαλή πρόσβαση. Ενεργοποιούμε την κρυπτογράφηση της συσκευής, απενεργοποιούμε το Bluetooth, το NFC ή το Wi–Fi όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

Κατεβάζουμε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα όπως το Google Play και το Apple App Store.

Τελικές σκέψεις: Σίγουρα η επιλογή ενός μεταχειρισμένου κινητού τηλεφώνου δε πρέπει να είναι λόγος ανησυχίας. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές για να διασφαλίσουμε την ποιότητά του. Εάν σκοπεύουμε να δώσουμε τη δική μας συσκευή σε κάποιον άλλο, φροντίζουμε πρώτα να δημιουργήσουμε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων μας, στη συνέχεια να τα διαγράψουμε και να πραγματοποιήσουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ