Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Περί Σκοπίων και Μακεδονίας

Published

on

Η ένταση που ζούμε τον τελευταίο καιρό με το Σκοπιανό μοιάζει με εκείνες των παιδικών μου χρόνων. Μου θυμίζει:

  • Τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, όταν «μια μαυροφόρα γυναίκα» οδηγούσε τα στρατεύματά μας από νίκη σε νίκη! Αυτή που δεν φάνηκε όταν έφθασαν τα γερμανικά στρατεύματα στα «απόρθητα» οχυρά μας!
  • Τους Μακεδονομάχους με το πατροπαράδοτο Βουλγαρικό πρόβλημα. Το επίσης αιώνιο Τουρκικό και τις συνηθισμένες φράσεις «έγινε Τούρκος», «θα γίνω Τούρκος» κ.λπ.
  • Τις ατέλειωτες διηγήσεις του πατέρα μου από μάχες σε πολέμους με τους Τούρκους και τους Βουλγάρους, από το 1912 στο Σαραντάπορο μέχρι το 1922 στη Σμύρνη. Τη φρίκη του πολέμου με τα τερατώδη έκτροπα στρατιωτών, Τούρκων, Βουλγάρων και Ελλήνων.

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τις συμφορές που έχει υποστεί, λόγω παράλογων αποφάσεων σε διάφορες πολεμικές αναμετρήσεις.

Δυστυχώς η Ελλάδα ζει ακόμη τον δικό της Μεσαίωνα! Αργεί να ξημερώσει!

Αναδημοσιεύω κατωτέρω πρόσφατα δημοσιεύματά μου, αναφορικά με το Σκοπιανό, στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 2.2.2018, με τίτλο «Οι ακρότητες και τα Βαλκάνια».

«Είναι νομίζω εύλογες οι εθνικές μας ανησυχίες, ιδίως μετά την πρόσφατη παρέμβαση του κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου -εκτός θέματός τους- αναφορικά με την ονομασία των ‘Σκοπίων’, χώρας ευρύτατα αποδεκτής διεθνώς ως FYROM και Μακεδονίας από 140 κράτη του Ο.Η.Ε.

Ευτυχώς λύθηκε ειρηνικά το αιώνιο ‘Βουλγαρικό’ πρόβλημα με την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αλλά παραμένει άλυτο το πατροπαράδοτο ‘Τουρκικό’ και διαιωνίζεται αδικαιολόγητα το νεότερο ‘Σκοπιανό’ στα Βαλκάνια. Πλήθος τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ιδιαίτερα δε τεκμηριωμένο και περιεκτικό εκείνο του κ. Ν. Ι. Μέρτζου (‘Κ’ 6-7.1.2018).

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά σε δύο αξιόλογες εκδόσεις, μάλλον δυσεύρετες, του Διογένη Ξανάλατου, Δ.Φ. – Γυμνασιάρχη, συγγραφέα εννέα μελετών για το ‘Μακεδονικό’, μεταξύ των οποίων τρεις στη γερμανική.

Το 1944 κυκλοφόρησε  ο πρώτος τόμος ’Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ως την Μακεδονίαν και την Θράκην’ από τις εκδόσεις Δημ. Αλεξίου. Περιλαμβάνει 146 σελίδες, βασίζεται σε 167 βιβλία (88 ξενόγλωσσα) και εκθέτει τα γεγονότα κατά χρονολογική σειρά (ιστορία της Μακεδονίας μέχρι το 610 μ.Χ., εμφάνιση Βουλγάρων, όρια δύο κρατών, ο Ελληνισμός εις την Βαλκανικήν κ.λπ.). Ο δεύτερος τόμος εκδόθηκε το 1945 στις Η.Π.Α.

Η άλλη μελέτη του, ‘Τα όρια του Ελληνισμού εις την Βαλκανικήν, μετά Χαρτών και Σημειώσεων’, εκδόθηκε το 1945 (χωρίς αναφορά εκδοτικού οίκου), σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (νομίζω 100). Ο συγγραφέας είχε αποσπασθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και ερεύνησε το θέμα, επί 10 μήνες, επιτόπου στις όμορες χώρες και στη Γερμανία.

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει 17 έγχρωμους χάρτες με τα σύνορα των χωρών της Βαλκανικής, που τους συνέταξε ο ίδιος κατά χρονολογικές περιόδους, από την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 1931, καθώς και ‘μετά το 1941’. Κάθε χάρτης του συνοδεύεται από αντίστοιχο, επίσημο Βουλγαρικό χάρτη και από ‘Ιστορικές Μαρτυρίες’, με πλήθος παραπομπών.

Η εν λόγω, λίαν τεκμηριωμένη εργασία (57 σελίδες σε Α3) βασίζεται σε 94 βοηθήματα (40 ξενόγλωσσα) και έγινε κατά προτροπή των καθηγητών και ακαδημαϊκών Κ. Άμαντου και Α. Κεραμόπουλου.

Επισημαίνω ότι η πόλη των Σκοπίων, που ανήκε στην Ιλλυρία, δεν περιλαμβάνεται μέσα στον πρώτο χάρτη, με τίτλο ‘Το Κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Διαδόχων του’, που εκτείνεται από τα Τίρανα μέχρι τον Δούναβη.

Αντίθετα, όμως, σε όλους τους μεταγενέστερους 13 χάρτες, από το 527 μέχρι το 1282, περιλαμβάνεται εντός των συνόρων του ‘Ελληνικού Κράτους’.

Την περίοδο 1282 – 1328 η πόλη υπάγεται στη Σερβία και, από 1328 μέχρι 1391, στο κράτος του Σέρβου Στέφανου Δουσάν που επεκτάθηκε μέχρι τη Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ακαρνανία και Ήπειρο. Τέλος, από το 1400 μέχρι το 1453 η πόλη των Σκοπίων ανήκε στον Ελληνισμό.

Συμπερασματικά, είναι άπειρες οι επιδρομές, αιματοχυσίες, καταστροφές, λεηλασίες και μετακινήσεις των συνόρων στη Βαλκανική, επί 18 και πλέον αιώνες. Χειρότερες όλων είναι εκείνες μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, με το ίδιο ευαγγέλιο και τις ευλογίες ορθόδοξων κληρικών, και στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα!

Το μέλλον της Ελλάδας και των ‘Σκοπίων’ ανήκει στην Ε.Ε. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και σύγχρονη, ορθολογική κρίση για ειρηνική συνεργασία και ευημερία. Και χωρίς τις ιδεοληψίες του θεοκρατικού και πολεμικού παρελθόντος, των ιερατείων και άλλων ακραίων τάσεων, που ανήκουν πλέον στο καταστροφικό παρελθόν.

Εθνικόν το αληθές (Σολωμός).

Υ.Γ. Αν το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει τις εν λόγω μελέτες και ενδιαφέρεται, είναι πάντα στη διάθεσή του».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ένθετο «Νέες Εποχές», ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ (πέμπτος χρόνος):

  • Στις 28.1.2018: «Κλαψωδίες του Άνθιμου για την Μακεδονία και τον Μεγαλέξανδρο ή για την βυζαντινή προίκα της εξουσίας; Ο Μεγαλέξανδρος ‘ζει και βασιλεύει’, εκσυγχρονισμένος. Αντί εκπολιτισμού δια της σπάθης, διαφωτισμός Αγίων με μικρόφωνα σε ναούς και πλατείες!».
  • Στις 4.2.2018: «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (ΒΗΜΑ 8.2.2009): ‘Δεν με συγκινεί το σύνθημα πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’. Τώρα, άλλαξε γνώμη, είπα, ξείπα! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου – αλλά και των Αγίων;».

Συνεχίζεται

Γρηγόρης Γ. Βαρελάς – Οικονομολόγος

Απόφοιτος Ινστιτούτου Ε.D.I. της World Bank

Πρώην Διευθυντής Διοίκησης Ε.Τ.Ε.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το γράμμα (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Να θυμηθώ να στείλω ένα γράμμα στον εαυτό μου από εκείνα που θα ήθελα να μου έχει στείλει ένα από τα αγαπημένα μου πρόσωπα .

Θα γράφει μέσα για όλα εκείνα που τελικά έκανα σωστά ασχέτως αν εγώ δεν το είχα αντιληφθεί ως σήμερα.

Θα μου προτείνει  ευκαιρίες που στην ουσία πάντοτε μου άναβαν τα φλας  μα εγώ φορούσα γυαλιά με μαύρους φακούς και δεν τις έβλεπα .

Να θυμηθώ να στείλω ένα γράμμα στον εαυτό μου …

Πόσο σπουδαίο να μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου περισσότερο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαιώνιση του «κατόπιν ενεργειών μου»

Published

on

By

Η καθημερινότητα τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Τόσο ταχείς που πολλά γεγονότα διαβαίνουν απαρατήρητα. Όμως κάποια έρχονται στην επικαιρότητα. Βγάζουν μάτι, όπως λέγεται κοινά. Γιατί ενώ νομίζεις ότι ανήκουν στο παρελθόν, επανέρχονται.

Αυτές τις μέρες, Βουλευτής επισκέφτηκε την εκλογική του περιφέρεια. Πιθανόν να μυρίσει και εκλογές. Η άμεση επικοινωνία ενισχύει την επιθυμία επανεκλογής του. Στις προσωπικές του επαφές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον του για τον τόπο του. Προσδιόρισε έργα που κατόπιν ενεργειών του ή ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Δεν γνωρίζω πόσο αποδεκτές έγιναν οι επισημάνσεις των έργων του Βουλευτή, από τους κατοίκους της περιφέρειας του. Διάβασα όμως αναλυτική αποδόμηση των ισχυρισμών του, από φορέα της περιοχής.

Στον απόηχο των δύο τοποθετήσεων, των έργων του Βουλευτή και της αποδόμησης του φορέα, εμφανίστηκε ζωντανός ενώπιόν μου, ο από πολλών ετών πρόλογος, τηλεγραφημάτων ανακοινώσεων «κατόπιν ενεργειών μου…».

Η κοινωνία όμως άλλα πιστεύει. Ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης,  ο Βουλευτής, ο Υπουργός υποχρεούται να τρέχει τα προβλήματα, τις ανάγκες του Δήμου, ο πρώτος, της Περιφέρειας, ο δεύτερος, της χώρας ο τρίτος και ο τέταρτος.

Η όποια προώθηση ή επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία είναι μέσα στα καθήκοντά τους.

Όπως ο εκπαιδευτικός που έφερε σε αίσιο πέρας της σχολική εκδρομή, αποφεύγει να περιαυτολογεί, το ίδιο ισχύει για τα πολιτικά πρόσωπα.

Οι ενέργειες τους, οι πράξεις τους κρίνονται με την ψήφο του πολίτη. Τα έργα που προγραμματίζονται ή αυτά που υλοποιούνται, στερούνται πατρότητας ή ιδιοκτησίας.

Είναι στοιχειώδεις υποχρεώσεις αυτών που ο λαός έταξε να τα διαχειριστούν. Διαφορετική περίπτωση να προβεί ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, ο Βουλευτής, ο Υπουργός σε δωρεά κατασκευής έργου να διαιωνίζεται το όνομά του.

Κάτι παρόμοιο, με το «κατόπιν ενεργειών μου»  παρατηρείται με την ολοκλήρωση έργου.

Προγραμματίζονται εγκαίνια λαμπρά, διαφημίζεται υπερβολικά το έργο.

Αν μάλιστα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού σημειώνει διαρκή πτωτική πορεία, τότε αναζητείται έργο να εγκαινιαστεί. Και ενώ ο θόρυβος των εγκαινίων βρίσκεται στο ζενίθ της διαφήμισης, έρχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, με δήλωσή του, «τα εγκαίνια δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση», να σε βγάλει από τα ρούχα σου.

Σημειώνονται μάλιστα και ευτράπελα σε εγκαίνια μεγάλο έργων.

Άλλος οραματίστηκε, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, άρχισε η εκτέλεση.

Στις εκλογές δεν ανανεώθηκε η θητεία του. Άλλος απολαμβάνει.

Συχνά ο πρώτος δεν καλείται σε αυτά.

Έτσι το «κατόπιν ενεργειών μου», διαιωνίζεται.

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να επιλέξουμε ένα μεταχειρισμένο smartphone (του Βασίλη Μαθιουδάκη)

Published

on

By

Το έξυπνο τηλέφωνο έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για έναν ισχυρό «υπολογιστή τσέπης» που μας επιτρέπει να κάνουμε σχεδόν τα πάντα, από το να καλέσουμε ταξί μέχρι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

Ωστόσο, το κόστος των τελευταίων μοντέλων μπορεί να είναι απαγορευτικό για πολλούς. Για τον λόγο αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεταχειρισμένες και ανακατασκευασμένες (refurbished) συσκευές κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Οι συσκευές αυτές προσφέρουν πρόσβαση σε κορυφαία τεχνολογία με χαμηλότερη τιμή, προσελκύοντας έτσι καταναλωτές με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Τα έξυπνα  τηλέφωνα είναι από τα πιο επιθυμητά δώρα κατά την περίοδο των γιορτών. Όμως, η υψηλή τιμή των νεότερων μοντέλων κάνει τις μεταχειρισμένες συσκευές μια ιδιαίτερα ελκυστική και προσιτή επιλογή. Πολλοί αποκτούν καινούργιο κινητό τηλέφωνο την περίοδο των γιορτών, είτε σαν δώρο για τον εαυτό τους είτε επειδή τους το προσφέρουν οι αγαπημένοι τους. Αυτό δημιουργεί μια «δευτερογενή» αγορά, καθώς οι ίδιοι στη συνέχεια συχνά πουλούν ή ανταλλάσσουν την παλιά τους συσκευή.

Η αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων γνωρίζει άνθιση, ιδίως λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού, σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων συσκευών απέφεραν πάνω από 13 δισ. δολάρια παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση. Σε ώριμες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το ένα τέταρτο των τηλεφώνων που πουλήθηκαν το 2023 ήταν μεταχειρισμένα ή ανακατασκευασμένα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των μεταχειρισμένων τηλεφώνων; Το κυριότερο πρόβλημα, είναι ότι δε γνωρίζουμε πάντα σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτές οι συσκευές και ποιοι κίνδυνοι μπορεί να εμφανιστούν. Για να προστατευθούμε και να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές.

Ξεπερασμένο λογισμικό: Πολλές μεταχειρισμένες συσκευές ενδέχεται να μην υποστηρίζονται πλέον από τον κατασκευαστή, κάτι που σημαίνει ότι δε λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού και ασφαλείας. Αυτό αφήνει τη συσκευή ευάλωτη σε νέες απειλές και ευπάθειες. Σύμφωνα με μελέτη του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το ένα τρίτο των μεταχειρισμένων μοντέλων δεν υποστηρίζονταν πλέον με ενημερώσεις ασφαλείας.

Κακόβουλο λογισμικό: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσκευές μπορεί να έχουν «μολυνθεί» με κακόβουλο λογισμικό από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη (είτε εν αγνοία του είτε σκόπιμα). Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί:

  • Να κλέβει προσωπικές πληροφορίες και κωδικούς πρόσβασης.
  • Να κατασκοπεύει τις κλήσεις και τα μηνύματα του χρήστη.
  • Να γεμίζει τη συσκευή με ανεπιθύμητες διαφημίσεις ή να την εγγράφει σε υπηρεσίες υψηλής χρέωσης.

Δεν έχουν γίνει έλεγχοι: Όταν τα μεταχειρισμένα τηλέφωνα δεν περνούν από αξιόπιστους ελέγχους είναι πιθανό να λειτουργούν με ξεπερασμένο λογισμικό ή να έχουν άλλες κρυφές δυσλειτουργίες, εκθέτοντας το νέο χρήστη σε κινδύνους.

Πώς να αποφύγετε τους κινδύνους σε μεταχειρισμένες συσκευές: Προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι απαιτείται προσοχή και μεθοδικότητα κατά τη διαδικασία αγοράς, αλλά και μετά. Ας δούμε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα για την προστασία μας:

Πριν την αγορά: Αγοράζουμε από αξιόπιστες πηγές, όπως κατασκευαστές, πιστοποιημένους εμπόρους ή εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Αποφεύγουμε αμφιβόλου ποιότητας προσφορές και διαβάζουμε κριτικές από άλλους αγοραστές. Μια εγγύηση τουλάχιστον ενός έτους είναι σημαντική για να διασφαλίσουμε την ποιότητα της συσκευής. Επιλέγουμε συσκευές που υποστηρίζονται από τον κατασκευαστή. Βεβαιωνόμαστε ότι η συσκευή λαμβάνει ακόμη ενημερώσεις ασφαλείας, κάτι που συνήθως ισχύει για 2-3 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Μετά την αγορά: Κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, διαγράφουμε, αν υπάρχουν, όλα τα δεδομένα του προηγούμενου ιδιοκτήτη, όπως φωτογραφίες, επαφές, κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές και ιστορικό περιήγησης. Ενημερώνουμε το  λογισμικό, αναβαθμίζουμε το λειτουργικό σύστημα στην πιο πρόσφατη έκδοση και ενεργοποιούμε τις αυτόματες ενημερώσεις. Ελέγχουμε για κακόβουλο λογισμικό και εγκαθιστούμε λογισμικό ασφαλείας.

Μόλις η συσκευή μπει σε λειτουργία: Ρυθμίζουμε κλείδωμα οθόνης και PIN, κωδικό πρόσβασης ή βιομετρική ταυτοποίηση (αναγνώριση προσώπου / σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων) για ασφαλή πρόσβαση. Ενεργοποιούμε την κρυπτογράφηση της συσκευής, απενεργοποιούμε το Bluetooth, το NFC ή το Wi–Fi όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

Κατεβάζουμε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα όπως το Google Play και το Apple App Store.

Τελικές σκέψεις: Σίγουρα η επιλογή ενός μεταχειρισμένου κινητού τηλεφώνου δε πρέπει να είναι λόγος ανησυχίας. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές για να διασφαλίσουμε την ποιότητά του. Εάν σκοπεύουμε να δώσουμε τη δική μας συσκευή σε κάποιον άλλο, φροντίζουμε πρώτα να δημιουργήσουμε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων μας, στη συνέχεια να τα διαγράψουμε και να πραγματοποιήσουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ