Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Περί Σκοπίων και Μακεδονίας

Published

on

Η ένταση που ζούμε τον τελευταίο καιρό με το Σκοπιανό μοιάζει με εκείνες των παιδικών μου χρόνων. Μου θυμίζει:

  • Τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, όταν «μια μαυροφόρα γυναίκα» οδηγούσε τα στρατεύματά μας από νίκη σε νίκη! Αυτή που δεν φάνηκε όταν έφθασαν τα γερμανικά στρατεύματα στα «απόρθητα» οχυρά μας!
  • Τους Μακεδονομάχους με το πατροπαράδοτο Βουλγαρικό πρόβλημα. Το επίσης αιώνιο Τουρκικό και τις συνηθισμένες φράσεις «έγινε Τούρκος», «θα γίνω Τούρκος» κ.λπ.
  • Τις ατέλειωτες διηγήσεις του πατέρα μου από μάχες σε πολέμους με τους Τούρκους και τους Βουλγάρους, από το 1912 στο Σαραντάπορο μέχρι το 1922 στη Σμύρνη. Τη φρίκη του πολέμου με τα τερατώδη έκτροπα στρατιωτών, Τούρκων, Βουλγάρων και Ελλήνων.

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τις συμφορές που έχει υποστεί, λόγω παράλογων αποφάσεων σε διάφορες πολεμικές αναμετρήσεις.

Δυστυχώς η Ελλάδα ζει ακόμη τον δικό της Μεσαίωνα! Αργεί να ξημερώσει!

Αναδημοσιεύω κατωτέρω πρόσφατα δημοσιεύματά μου, αναφορικά με το Σκοπιανό, στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 2.2.2018, με τίτλο «Οι ακρότητες και τα Βαλκάνια».

«Είναι νομίζω εύλογες οι εθνικές μας ανησυχίες, ιδίως μετά την πρόσφατη παρέμβαση του κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου -εκτός θέματός τους- αναφορικά με την ονομασία των ‘Σκοπίων’, χώρας ευρύτατα αποδεκτής διεθνώς ως FYROM και Μακεδονίας από 140 κράτη του Ο.Η.Ε.

Ευτυχώς λύθηκε ειρηνικά το αιώνιο ‘Βουλγαρικό’ πρόβλημα με την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αλλά παραμένει άλυτο το πατροπαράδοτο ‘Τουρκικό’ και διαιωνίζεται αδικαιολόγητα το νεότερο ‘Σκοπιανό’ στα Βαλκάνια. Πλήθος τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ιδιαίτερα δε τεκμηριωμένο και περιεκτικό εκείνο του κ. Ν. Ι. Μέρτζου (‘Κ’ 6-7.1.2018).

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά σε δύο αξιόλογες εκδόσεις, μάλλον δυσεύρετες, του Διογένη Ξανάλατου, Δ.Φ. – Γυμνασιάρχη, συγγραφέα εννέα μελετών για το ‘Μακεδονικό’, μεταξύ των οποίων τρεις στη γερμανική.

Το 1944 κυκλοφόρησε  ο πρώτος τόμος ’Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ως την Μακεδονίαν και την Θράκην’ από τις εκδόσεις Δημ. Αλεξίου. Περιλαμβάνει 146 σελίδες, βασίζεται σε 167 βιβλία (88 ξενόγλωσσα) και εκθέτει τα γεγονότα κατά χρονολογική σειρά (ιστορία της Μακεδονίας μέχρι το 610 μ.Χ., εμφάνιση Βουλγάρων, όρια δύο κρατών, ο Ελληνισμός εις την Βαλκανικήν κ.λπ.). Ο δεύτερος τόμος εκδόθηκε το 1945 στις Η.Π.Α.

Η άλλη μελέτη του, ‘Τα όρια του Ελληνισμού εις την Βαλκανικήν, μετά Χαρτών και Σημειώσεων’, εκδόθηκε το 1945 (χωρίς αναφορά εκδοτικού οίκου), σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (νομίζω 100). Ο συγγραφέας είχε αποσπασθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και ερεύνησε το θέμα, επί 10 μήνες, επιτόπου στις όμορες χώρες και στη Γερμανία.

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει 17 έγχρωμους χάρτες με τα σύνορα των χωρών της Βαλκανικής, που τους συνέταξε ο ίδιος κατά χρονολογικές περιόδους, από την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 1931, καθώς και ‘μετά το 1941’. Κάθε χάρτης του συνοδεύεται από αντίστοιχο, επίσημο Βουλγαρικό χάρτη και από ‘Ιστορικές Μαρτυρίες’, με πλήθος παραπομπών.

Η εν λόγω, λίαν τεκμηριωμένη εργασία (57 σελίδες σε Α3) βασίζεται σε 94 βοηθήματα (40 ξενόγλωσσα) και έγινε κατά προτροπή των καθηγητών και ακαδημαϊκών Κ. Άμαντου και Α. Κεραμόπουλου.

Επισημαίνω ότι η πόλη των Σκοπίων, που ανήκε στην Ιλλυρία, δεν περιλαμβάνεται μέσα στον πρώτο χάρτη, με τίτλο ‘Το Κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Διαδόχων του’, που εκτείνεται από τα Τίρανα μέχρι τον Δούναβη.

Αντίθετα, όμως, σε όλους τους μεταγενέστερους 13 χάρτες, από το 527 μέχρι το 1282, περιλαμβάνεται εντός των συνόρων του ‘Ελληνικού Κράτους’.

Την περίοδο 1282 – 1328 η πόλη υπάγεται στη Σερβία και, από 1328 μέχρι 1391, στο κράτος του Σέρβου Στέφανου Δουσάν που επεκτάθηκε μέχρι τη Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ακαρνανία και Ήπειρο. Τέλος, από το 1400 μέχρι το 1453 η πόλη των Σκοπίων ανήκε στον Ελληνισμό.

Συμπερασματικά, είναι άπειρες οι επιδρομές, αιματοχυσίες, καταστροφές, λεηλασίες και μετακινήσεις των συνόρων στη Βαλκανική, επί 18 και πλέον αιώνες. Χειρότερες όλων είναι εκείνες μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, με το ίδιο ευαγγέλιο και τις ευλογίες ορθόδοξων κληρικών, και στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα!

Το μέλλον της Ελλάδας και των ‘Σκοπίων’ ανήκει στην Ε.Ε. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και σύγχρονη, ορθολογική κρίση για ειρηνική συνεργασία και ευημερία. Και χωρίς τις ιδεοληψίες του θεοκρατικού και πολεμικού παρελθόντος, των ιερατείων και άλλων ακραίων τάσεων, που ανήκουν πλέον στο καταστροφικό παρελθόν.

Εθνικόν το αληθές (Σολωμός).

Υ.Γ. Αν το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει τις εν λόγω μελέτες και ενδιαφέρεται, είναι πάντα στη διάθεσή του».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ένθετο «Νέες Εποχές», ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ (πέμπτος χρόνος):

  • Στις 28.1.2018: «Κλαψωδίες του Άνθιμου για την Μακεδονία και τον Μεγαλέξανδρο ή για την βυζαντινή προίκα της εξουσίας; Ο Μεγαλέξανδρος ‘ζει και βασιλεύει’, εκσυγχρονισμένος. Αντί εκπολιτισμού δια της σπάθης, διαφωτισμός Αγίων με μικρόφωνα σε ναούς και πλατείες!».
  • Στις 4.2.2018: «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (ΒΗΜΑ 8.2.2009): ‘Δεν με συγκινεί το σύνθημα πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’. Τώρα, άλλαξε γνώμη, είπα, ξείπα! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου – αλλά και των Αγίων;».

Συνεχίζεται

Γρηγόρης Γ. Βαρελάς – Οικονομολόγος

Απόφοιτος Ινστιτούτου Ε.D.I. της World Bank

Πρώην Διευθυντής Διοίκησης Ε.Τ.Ε.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγώ ο άνεργος (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Με λένε Θανάση Καραντζούλη και δηλώνω άνεργος εκ πεποιθήσεως.

Προτού με κρίνετε ακούστε προσεκτικά τα 3 επιχειρήματα μου.

1.        Βάζεις  το ξυπνητήρι του κινητού  αναγκαστικά για να σηκωθείς συνήθως νωρίς .

Ειδικά όταν χτυπάς κάρτα δεν σε παίρνει να αργήσεις.

Α πα πα με τίποτα! Παραείναι δυνατό σε ήχο το ξυπνητήρι του κινητού κι αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μερική καταστροφή τυμπάνου .

Ε όχι και να κουφαθώ για ένα μεροκάματο της πείνας !

2.      Μπορεί να πεθάνω πάνω στην δουλειά ! Δύσκολο το έχετε ;

Κουνήσου από την θέση σου σας ακούω να λέτε αλλά εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω το εργατικό ατύχημα .   Ε όχι δεν θα αφήσω την τελευταία μου πνοή σε κανένα σουπερμάρκετ ανάμεσα σε μοτσαρέλα και φέτα !

3.    Υπάρχει υψηλή πιθανότητα εκμετάλλευσης του κορμιού μου !

Κι αν με λαχταρίσει κάποια υψηλά ιστάμενη για το κορμί μου το φιδίσιο παντρεμένο άνθρωπο ;Να θέσω σε κίνδυνο τον γάμο μου;

Οπότε : Μια χαρά την περνάω με την σύνταξη ….της μανούλας !!!

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνικές επέτειοι

Published

on

By

Δεν είχα σκοπό ν’ αναφερθώ στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αναγνωρίζω τις δυνατότητές μου.

Χρόνια πολλά όμως  ως δάσκαλος, σε συνεργασία με εκλεκτούς συναδέλφους τα καταφέραμε.

Οι  Εθνικές μας Επέτειοι να λαμβάνουν χαρακτήρας ζωντανής εμπειρίας μάθησης.

Οι μαθητές μας λάμβαναν μέρος  σε θεατρικά δρώμενα. Αναζητούσαν στοιχεία σε πηγές πέραν των σχολικών βιβλίων, για την ουσιαστική κατανόηση των γεγονότων.

Ντύνονταν παραδοσιακές φορεσιές της ιστορικής εκείνης εποχής. Τραγουδούσαν ηρωικά τραγούδια των ένδοξων χρόνων.

Άλλωστε οι Εθνικές Επέτειοι εκεί αποβλέπουν. Να γνωρίσουμε την ιστορία μας.

Να συνειδητοποιήσουμε τα λαμπρά, ανεπανάληπτα γεγονότα.

Αυτά που έδωσαν συνέχεια στην επιβίωσή μας ως Έθνος. Έτσι δυναμώνουμε την εθνική μας συνείδηση.

Φέτος η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, στιγματίστηκε από αχαρακτήριστες απρέπειες. Μάλιστα από αυτούς που ίσως απαιτηθεί κάποια στιγμή να αγωνιστούν όπως οι απαράμιλλοι αγωνιστές που τιμώνται.

Γι’ αυτό καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια, να αποφεύγονται διχασμοί και παρόμοιες απρεπείς εκδηλώσεις.

Αυτές που στενοκέφαλοι επιδιώκουν να συνδέσουν με το σήμερα.

Έτσι όμως χάνεται η ευκαιρία αναστοχασμού και περισυλλογής.

Πέρα όμως από τις άθλιες απόπειρες στροφής σε λάθος δρόμο της Εθνικής Εορτής ακούγονται και φωνές που έχουν αντιρρήσεις στην ημερομηνία έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της 25ης Μαρτίου.

Στη μακρά περίοδο της τουρκοκρατίας, πολλές φορές οι Έλληνες, επεδίωξαν να ξεσηκωθούν. Να αποκτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία. Αποτύγχαναν, δεν είχε ωριμάσει ιδέα του πανεθνικού ξεσηκωμού.

Η ύψωση του Λαβάρου στην Αγία Λαύρα, αποτέλεσε σταθμό. Είναι η μέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Να γιατί δεν επιλέχτηκε τυχαία 25η Μαρτίου ως το χρονικό ορόσημο της επίσημες έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα.

Άλλωστε ο ελληνικός λαός, από αρχαιοτάτων χρόνων προτάσσει την πίστη του στους Αγώνες.

Υπέρ βωμών και εστιών, μάχονται πάντα οι Έλληνες. Να, προτάσσετε το υπέρ βωμών.

Διατηρούμε την παγκόσμια μοναδικότητα. Οι ημερομηνίες των Εθνικών μας Εορτών, συνδέονται με την έναρξη Αγώνα και όχι με κάποια νικηφόρα έκβαση μάχης.

Τον Έλληνα δεν τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Αρέσκεται στο ξεκίνημα, στην έναρξη, ανεξάρτητα αποτελέσματος.

Ο πατριωτισμός δεν φαίνεται στις ημερομηνίες και στην επίδειξη πολεμικής μηχανής.

Η Αμερική, παρά την υπεροπλία της σε πολεμικά μέσα, γιορτάζει την Εθνική της Εορτή με πυροτεχνήματα και άρματα καρναβαλιού.

Οι Εθνικές μας Επέτειοι, καλό είναι να αποτελούν το εφαλτήριο του ελληνικού λαού, να καλυτερεύει τη ζωή του, σε συνεργασία με την οργανωμένη πολιτεία.

Να πάψει να είναι λιγότερο πατριώτης, έναντι των προηγμένων λαών.

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο μοναχικός ελέφαντας (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Το όνομα του ήταν Γκριζένιος, γιατί το γκρίζο χρώμα του ήταν ιδιαίτερα λαμπερό.

Αν και ένιωθε όμορφα με τον εαυτό του κάποια μέρα άκουσε μια μύγα να λέει σιγά στις μέλισσες που εκείνη την ώρα έφτιαχναν θεσπέσιο μέλι.

“Για δέστε! Περνάει πάλι ο γκρίζος χοντρομπαλάς”  Οι μελισσούλες χασκογέλασαν δείχνοντας στον Γκριζένιο τα απειλητικά κεντριά τους.

Αλλά…για μια στιγμή. Ας συστηθώ.

Με λένε Τεράστιο και είμαι το μυρμηγκάκι που μένει στο αυτί του Γκριζένιου.

Ο Γκριζένιος λοιπόν είναι ένας μικρός ελέφαντας που βρέθηκε από το πουθενά στην χώρα της Κοροϊδίας.

Εδώ άνθρωποι και ζώα κορόιδευαν το διαφορετικό.

Ο ελαφαντάκος μας είχε λοιπόν κάτι ξεχωριστό και όμορφο όπως νομίζω. Είχε χρυσή  ουρά.

Δεν έφταιγε αυτός, έτσι είχε γεννηθεί. Αντί να τον λατρέψουν τον πείραζαν.

Οι λύκοι του δάγκωναν την ουρίτσα, τα φίδια του έβαζαν τρικλοποδιές, οι τρυποκάρυδοι τον τσιμπούσαν παντού, ακόμη κι ο ήλιος δεν τον άφηνε σε ησυχία θαμπώνοντας του τα όμορφα ματάκια.

Ήμουν σε απόγνωση δεν ήξερα πως να τον βοηθήσω.

Ο Γκριζένιος μέρα νύχτα ήταν λυπημένος.

Ένα βράδυ η σελήνη τον είδε με τα κιάλια της που έκλαιγε κρυφά κάτω από μια αμυγδαλιά.

Η αμυγδαλιά λυπήθηκε τόσο πολύ που εκείνες τις μέρες αρνήθηκε να ανθίσει. Ήταν πλέον μόνος.

Εγώ βέβαια του έκανα παρέα μα τι να σου κάνει μόνο ένα ταπεινό μυρμήγκι κι ας το λένε και Τεράστιο.

Κάποια μέρα ένα μικρό κοριτσάκι με λαμπερά μεταξωτά μαλλιά τον είδε και αναφώνησε “Ελέφαντα είσαι τόσο όμορφος. Η ουρά σου είναι σαν τα μαλλιά μου χρυσή .Να ανέβω στην ράχη σου;”

Από τότε το κορίτσι κι ο ελέφαντας έγιναν αχώριστοι.  Ω.. μα μην τους αναζητήσετε πια στην χώρα της κοροϊδίας.

Ταξιδεύουν κάθε βράδυ στα όνειρα…Ίσως και  να σας επισκεφτούν.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ