Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός -ΓΠΣ του Δήμου Ναυπακτίας μετά από απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να μην χορηγήσει νέα παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των ΓΠΣ, η οποία παρήλθε στις 31 Μαρτίου 2024, μπήκε στο αρχείο.
Μετά από 27 χρόνια πού ψηφίστηκε ο σχετικός Νόμος, 21 χρόνια από την ανάθεση των πρώτων μελετών για το ΓΠΣ, που συνολικά έφτασαν το κόστος των 2.000.000 ευρώ (περίπου 1.000.000 από τα Ταμεία του Δήμου) η πόλη και ο Δήμος βάζει στο αρχείο την μελέτη χωρίς να έχει αποφασίσει καν την τελική πρόταση.
Δεν ψηφίστηκε ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο για να παραληφθεί η Β2 Φάση της εν λόγω μελέτης – σε αντίθεση με το ΣΧΟΟΑΠ Αντιρρίου πού έχει παραληφθεί από το 2009 από το τότε ΔΣ Αντιρρίου.
Η Ιστορία…
Από το 2003 που έγινε η ανάθεση παρουσιάστηκε το «ζήτημα» με το Ρυθμιστικό της Πάτρας που μελετάται ταυτόχρονα από το 2007…
Το 2012 ματαιώνεται θεσμικά η μελέτη του Ρυθμιστικού αλλά είμαστε ήδη μέσα στην Κρίση του 2010 με 2015.
Μετά την Κρίση τίθεται θέμα αναθεώρησης της Α’ Φάσης για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ενώ ήδη από το 2013 έχει γίνει παραλαβή της Κτηματογράφησης που έτρεχε ως παράλληλη μελέτη για την επίσπευση λύσεων (βλέπε Παλαιοπαναγιά).
Το 2019 εμφανίστηκε ο Covid και ξανά μπαίνουμε σε στασιμότητα.
Μέχρι που το Κράτος μας ξεπέρασε και από τον Μάρτη του 2024 σταμάτησε να μας περιμένει.
Οι επιπτώσεις…
Με την μη ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του ΓΠΣ ΔΕ Ναυπάκτου σπαταλιέται μια σημαντική ευκαιρία, με τις παρακάτω επιπτώσεις:
Δεν γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις που να τροποποιούν τις αστοχίες από τον παλιότερο σχεδιασμό. Συνεπώς χάνεται η ευκαιρία να θεραπευτεί η Πολεοδομική αδικία του Οικιστικού.
Δεν προχωρά η ευρύτερη ένταξη στο σχέδιο περιοχών ανατολικά & Δυτικά όπως η Παλαιοπαναγιά. Συνεπώς ακυρώνεται ή μήπως ματαιώνεται πλέον η λύση για το Πολεοδομικό του Συνοικισμού;
Δεν ρυθμίζονται οι χρήσεις γης στο σύνολο της Δημοτικής Ενότητας. Συνεπώς λέμε στις παραγωγικές δραστηριότητες ή και στην προστασία του περιβάλλοντος: Άφησέ το για αργότερα…
Δεν ρυθμίζονται τα θέματα των Οικισμών της Δ.Ε. Ναυπάκτου. Συνεπώς οι οριοθετήσεις ή και η πολεοδόμηση αυτών γίνεται σενάριο του απώτερου μέλλοντος.
Προκρίνεται ως λύση στο νέο θεσμικό πλαίσιο το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο –ΤΧΣ για όλο τον Δήμο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα ακόμη στην Χώρα και απαιτεί Προεδρικό Διάταγμα.
Πρακτικά μιλώντας, κάποια πράγματα μέσα από το ΤΧΣ θα πρέπει να τα ξεχάσουμε και ως λύση και ως άμεση παρέμβαση.
Το Πολεοδομικό κουβάρι της Ναυπάκτου πήρε άλλη μια δεκαετία παράταση με ολέθριες συνέπειες στην γενιά των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο.